Najbolje brze dijete za mršavljenje

2515

Brze dijete su najpopularnije metode za mršavljenje, svi bi hteli da smršaju što pre iako se nisu udebljali baš preko noći. Brze dijete za mršavljenje ograničavaju unos kalorija i dobre su za kratkoročno smanjenje telesne težine. Ali dugoročan unos malog broja kalorija može da dovede do poremećaja ishrane, slabljenja imuniteta i neredovnih menstruacija kod žena pa treba biti veoma obazriv.

Međutim postoji i bezbedan način da se sprovodi brza dijeta za mršavljenje uoči nekog predstojećeg događaja. Pogledajte sedmodnevnu brzu dijetu za mršavljenje njene, bezbednosne aspekte i opasnosti. Nastavite da čitate!

dijete za brzo mrsavljenje

Brza ili crash dijeta na engleskomje brzi metod držanja dijete radi skidanja kilograma u kratkom vremenskom periodu. To je restriktivni ili veoma niskokalorični plan ishrane (<800 kalorija dnevno) čiji je cilj kratkoročno mršavljenje.

Brza dijeta nije namenjena dugoročnom mršavljenju. Rezultati brze dijete su kratkog veka, a izgubljene kilograme ćete odmah vratiti ukoliko se ne budete zdravo hranili i vežbali. Međutim, za neki skorašnji predstojeći događaj, možete da probate brzu dijetu. U nastavku možete da vidite spisak najpopularnije brze dijete.

Najpopularnije brze dijete

 1. Limun dijeta (Master Cleanse Diet)

limun

Uz dijetu velikog čišćenja za nedelju dana možete da smršate 4,5kg. Ova dijeta se zove i limun dijeta, jer podrazumeva konzumiranje limunovog soka bogatog vitaminom C, 2 – 3 kašike javorovog sirupa i prstohvat kajenske paprike.

Loša strana – Sve što smete da konzumirate je limunada. Moguće je da budete jako gladni i da osećate mučninu, razdražljivost i promene raspoloženja.

Povezano: Dijeta sa limunom: Limunada skida kilograme!

 1. Dijeta za čišćenje sa sokovima

tecna dijeta

Dijeta sa sokovima je odličan način da praktikujete tečnu dijetu, a ne ugrožavate unos hranljivih materija. Konzumiraćete voćne sokove bogate prehrambenim vlaknima i prepune vitamina C, koji će isprati sve toksine i podmladiti organizam. Ova dijeta je dobra i za kožu.

Loša strana – Ova dijeta je teško održiva duže od 2 dana.

 1. Kupus dijeta

kupus dijeta jelovnik

Dijeta sa čorbom od kupusa ili kupus dijeta je hranljiva dijeta, koja se uglavnom sastoji od kupusa i drugog povrća. Sve što je na vama je da konzumirate ovu čorbu da biste brže izgubili vodenu težinu i smršali.

Loša strana – Konzumiranje čorbe od kupusa duže od jednog dana može da bude dosadno.

Povezano: Kupus dijeta za mršavljenje (detaljan vodič za sprovođenje) jelovnik, iskistva, rezultati

 1. Grejpfrut dijeta

dijeta sa grejpfrutom

Grejpfrut dijeta podrazumeva konzumiranje pola grejpfruta i drugih zdravih namirnica za svaki obrok. Ova dijeta pomaže brzom mršavljenju ne ugrožavajući zdravlje.

Loša strana – Konzumiranje grejpfruta za svaki obrok može da dovede do nedostatka hranljivih materija i erozije zubne gleđi, a pored toga, stalno konzumiranje istog voća može da bude veliki izazov.

Povezano: Grejpfrut dijeta za brzo mršavljenje: Brzo do vitke linije uz sok od grejpfruta

 1. Holivudska dijeta

Holivudsku dijetu popularizovale su holivudske slavne ličnosti i za nju tvrde da dovodi do skidanja 10kg za samo 48 sati. Sve što bi trebalo da uradite jeste da pijete biljnu mešavinu koja se zove „holivudska dijeta“, a koju možete da nabavite u supermarketima i na internetu.

Loša strana – Ovu dijetu lekari nisu odobrili. Vaš organizam može da reaguje na neko bilje iz mešavine, a isključivo konzumiranje ove mešavine može da vas učini razdražljivima i da oslabi vaš imunitet.

 1. Dijeta sa pilećom supom

Kod ove dijete od vas se traži da sedam dana konzumirate pileću supu. Možete da dodate i povrće po sopstvenom izboru da biste supu obogatili vitaminima i mineralima. Za užinu možete da popijete sveže ceđeni voćni sok.

Loša strana – Ova dijeta nije za vegane i vegetarijance.

Sasvim je jasno da kraš dijete nisu nutritivno celovite, ali pomažu brzom mršavljenju u kratkom vremenskom periodu. Ako želite da ih isprobate, praktikujte ih 3 ili 7 dana. U nastavku članka možete da vidite plan ishrane za kraš dijetu u trajanju od 7 dana.

Sedmodnevna dijeta za brzo mršavljenje

Koliko kilograma možete da izgubite tokom brze dijete koja traje od 3 do 7 dana? Odgovor ćete naći u nastavku članka.

Koliko kilograma ćete smršati?

Za sedam dana možete da smršate i do 4 do 5kg. u prva tri dana gubićete vodenu težinu, a naredna četiri dana vaš organizam će se prebaciti u režim sagorevanja masti.

Brze dijete su namenjene isključivo kratkoročnom mršavljenju. Da li to znači da one nisu bezbedne? Odgovor ćete naći u sledećem odeljku.

Da li je brza dijeta bezbedna?

Kraš dijete su bezbedne ako se praktikuju 1 – 2 dana. Ponekad lekari preporučuju kraš dijete osobama koje moraju brzo da smršaju zbog operacije. Ali dugoročna niskokalorična ishrana, bez nadzora profesionalca, može da vas dovede u nepriliku. Kako možete bezbedno da držite kraš dijetu?

Nastavite da čitate i dobićete odgovor.

Kako da bezbedno držite brzu dijetu

Evo i saveta za bezbedno držanje brze dijete.

 1. Odaberite „izvodljivu“ kraš dijetu – Kraš dijete emocionalno opterećuju, ali kada imate toliko mnogo mogućnosti, odaberite onu koja vam odgovara. Ako jedna jabuka dnevno nije za vas (mora da se praktikuje pod nadzorom lekara), odaberite dijetu sa supom koja će vas zasititi i koja je hranljiva.
 2. Izbacite rafinisani šećer – Izbegavajte konzumiranje rafinisanog šećera ili namirnica koje ga sadrže, kao što su kolači, peciva, krofne, kečap, bombone i čokolada.
 3. Pametno birajte užine – Držanje kraš dijete može da bude lako, ukoliko umete pametno da odaberete užinu. Konzumirajte niskokalorične namirnice bogate hranljivim materijama, kao što su voće, bebi šargarepa, krastavac, nesoljeni orašasti plodovi (u ograničenoj količini), pola šolje običnog jogurta, domaći pečeni čips od povrća sa umakom od jogurta i zeleni čaj.
 4. Dijetu držite u ograničenom vremenskom periodu – Svaka brza dijeta ima određeno vreme trajanja, recimo, 2 dana ili 7 dana. Držite se propisanog vremena držanja dijete, pa nećete iscrpeti organizam niskokaloričnim dijetama. Ukoliko ne morate hitno da smršate, možete da se pridržavate ishrane od 1200 ili 1500 kalorija.
 5. Izbegavajte društvena okupljanja, ako je moguće – Znate već i sami šta se događa kada odete na zabave ili okupljanja – dijeta ode dođavola! Dakle, najbolje je da izbegavate zabave. Ako ste potrebni prijatelju ili članu porodice (a živite u istom gradu), ponesite sa sobom svoju hranu ili namirnice koje vam neće pokvariti dijetu.
 6. Izbegavajte alkohol – Alkohol se pretvara u šećer, koji se skladišti u obliku masti. Takođe, konzumiranje alkohola dok ste na kraš dijeti može da izazove disbalans glukoze u organizmu.
 7. Uzdržite se od napornih treninga – Ako praktikujete dijetu velikog čišćenja ili dijetu sa sokovima, najbolje je da izbegavate vežbanje. Možete da radite lagane vežbe istezanja ili da vežbate jogu, ali nipošto kompletni kardio trening ili trening snage.
 8. Pijte vodu sa solima za rehidraciju – Držanje kraš dijete zahteva da često pijete vodu ili voćne sokove. Pijte vodu sa solima za rehidraciju bar dva puta dnevno da biste održali ravnotežu elektrolita.

Napomena: Posavetujte se sa lekarom pre nego što započnete brzu dijetu.

Ako brzu dijetu sprovodite bezbedno možete da požanjete plodove svog truda.

Korisna dejstva brze dijete

 • Dovodi do brzog mršavljenja.
 • Pruža trenutno zadovoljstvo.
 • Može da bude dobra pre određenih operacija (uz odobrenje lekara).
 • Nije previše skupa.

Pre nego što započnete brzu dijetu, morate imati na umu neke stvari.

Šta bi trebalo da uradite pre početka brze dijete za mršavljenje

 • Izračunajte koliko dana imate do posebnog događaja. Ako imate mesec dana pred sobom, probajte mediteransku dijetu i radite kardio vežbe da biste smršali.
 • Posavetujte se sa dijetetičarem ili lekarom, posebno u sledećim situacijama:
  • ako ste novopečena mama
  • ako ste imali neku operaciju
  • ako je vaš BMI preko 30
  • ako pijete antidepresive ili neke druge medikamente koji sprečavaju mršavljenje
  • ako ste stariji od 50 godina
 • Kuhinju napunite namirnicama koje ćete konzumirati tokom predstojeće nedelje. Izbacite sve druge „ometajuće namirnice“.
 • Vodite dnevnik. Prolazićete kroz promene raspoloženja. Vođene dnevnika može da bude korisno u takvim situacijama.

Međutim, ako pogrešno praktikujete brze dijete, stvari mogu da pođu po zlu. U tom slučaju, moglo bi da se dogodi sledeće:

 • poremećaj ishrane
 • usporavanje metabolizma
 • anksioznost
 • depresija
 • gubitak mišićne mase
 • usporeno funkcionisanje ćelija i organa
 • slabljenje imuniteta
 • slabljenje moždane funkcije
 • slabost kostiju
 • smanjena pažnja
 • opadanje kose
 • problemi sa kožom

Dugotrajno praktikovanje brze dijete je nezdravo i ne sme da se sprovodi bez profesionalnog nadzora. Ovo nas dovodi do sledeće teme – da li tinejdžeri smeju da drže kraš dijetu? Pošto kraš dijeta daje brze rezultate, brojni tinejdžeri žele da je isprobaju. Ali da li je to pametno? Odgovor sledi u nastavku članka.

Da li tinejdžeri smeju da drže brze dijete?

NE, tinejdžeri ne smeju da drže brze dijete. Uzrast od 13 do 19 godina je period faze rasta. Držanje brze dijete može da zaustavi rast i da utiče na mentalno zdravlje. Takođe, zapamtite, ne morate da stanete u bilo koju veličinu garderobe da biste se osećali lepima i vrednima. Budite zdravi i srećni i sledite svoje snove.

Brza dijeta nije namenjena za dugotrajno mršavljenje

Brze dijete za skidanje kilograma su neodržive i nezdrave. Težina koju izgubite uglavnom je vodena težina. Štaviše, većina ljudi pogrešno praktikuje ove dijete za mršavljenje, što dovodi do zdravstvenih problema. Ne preporučujemo vam da sledite brze dijete za skidanje viška kilogram bez stručnog nadzora. Morate da se posavetujete sa lekarom pre nego što isprobate primer sedmodnevnog plana ishrane brze dijete.

Zaključak

Ako vam je do posebnog događaja preostala samo jedna nedelja, brza dijeta za skidanje kilograma je odlična! Pazite samo da se ne zanesete i brzu dijetu pretvorite u redovnu ishranu. Jedite, zdrave namirnice, vežbajte, dobro spavajte i praktikujte isprekidani post da biste smršali bez kraš dijete, ukoliko imate vremena da mršavite polako. Ako to nije slučaj, porazgovarajte sa lekarom i krenite na trodnevnu ili sedmodnevnu kraš dijetu ili isprobajte tronedeljni plan ishrane da biste smršali 9kg.

Odgovori stručnjaka na pitanja čitalaca

Da li je moguće smršati 4 do 5kg tokom 3 dana brze dijete?

Ne, za 3 dana ne možete da smršate 4 do 5kg. To je malo preambiciozno i opasno. Za 3 dana možete da izgubite vodenu težinu, a to je najviše 1000 – 1500 g.

Kako smršati 9 kg za nedelju dana?

Nije moguće smršati 9 kg za nedelju dana, osim ako se ne podvrgnete operaciji za mršavljenje. Za nedelju dana možete da smršate mnogo manje čak iako se strogo  pridržavate niskokalorične ishrane i vežbate. Ako sledite sedmodnevnu brzu dijetu, možete da smršate najviše 4 do 5kg za nedelju dana.

Šta bi trebalo da prestanem da jedem da bih smršala?

Prestanite da jedete zašećerene namirnice (gazirane sokove, bombone, kolače, peciva, krofne, keks, makaronse i slatkiše), namirnice prepune trans masti (kao što su kolačići, keks, čips, pomfrit, pržena piletina i smrznuta pica), namirnice sa viskim sadržajem natrijuma (kao što su gazirani napici, pomfrit, flaširani sosovi, kečap, gotova hrana, smrznuta hrana i kiseli krastavci), rafinisano brašno, beli pirinač i alkohol.

Kako mogu brzo da skinem salo sa stomaka?

Da biste brzo skinuli salo sa stomaka, iz trenutne ishrane morate da izbacite najmanje 500 kalorija. Na primer, ako dnevno konzumirate 2000 kalorija, počnite da unosite 1500 kalorija. Takođe, svakog drugog dana morate da počnete da radite kardio vežbe i vežbe za trbušne mišiće.

Da li je keto ishrana brza dijeta?

Ne, keto ishrana nije brza dijeta. To je visokomasna, niskougljenohidratna ishrana sa umerenom količinom proteina. Brze dijete su obično veoma niskokalorične dijete. Keto dijeta je visokokalorična ishrana.

Povezano: Keto dijeta za početnike – Ketogena ishrana jelovnik, namirnice, iskustva i rezultati

Da li je SlimFast kraš dijeta?

Ne, SlimFast dijeta nije kraš dijeta. Kod ove dijete dnevno imate 6 obroka i gubite 450 – 900g nedeljno.

Šta bi trebalo da uradim da bih se oporavila nakon brze dijete?

Postepeno povećavajte unos kalorija, ali držite stvari pod kontrolom. Nemojte da počinjete da jedete visokougljenohidratne namirnice, više šećera i masti odmah nakon brze dijete. Nastavite da jedete povrće, voće, a sada i proteine u većoj količini i pijte dosta vode.

Šta ne valja kod brze dijete (ili kontrolisane anoreksije)?

Anoreksija je poremećaj ishrane. Brza dijeta neće poći po zlu, sve dok se pridržavate uputstava dijetetičara ili lekara. Većina nas praktikuje brzu dijetu tako što se izgladnjujemo da bismo izgubili više kilograma u kraćem vremenskom periodu. To nije pravi način. Konzumirajte male porcije svih vrsta zdravih namirnica.

Na koji način brza dijeta utiče na zdravlje i metabolizam?

Brza dijeta u dugom vremenskom periodu utiče na normalne aktivnosti organizma. Pošto je to niskokalorična dijeta, vaš organizam će biti lišen hranljivih materija neophodnih za njegovo pravilno funkcionisanje. Počećete da osećate malaksalost i na kraju ćete završiti sa oslabljenim imunitetom. Pošto gladujete više sati, vaš organizam će početi da akumulira svaku hranu koje se domogne. Ovo će usporiti brzinu metabolizma i izazvati brojne poremećaje ishrane. Takođe, ovo može da dovede do debljanja umesto do smanjenja telesne težine.