Kako ukloniti strije na stomaku, grudima, nogama, zadnjici, rukama…

strije na kozi

Možda najčešća neprijatnost u estetskom smislu koja muči mnoge pripadnice lepšeg pola svih životnih dobi, uz celulit svakako su i strije na stomaku, grudima, nogama, zadnjici, rukama gde se najčešće javljaju.

Sreća, te pored toga što su samo neprijatne za oko, ova oštećenja unutrašnjeg sloja kože ne mogu da izazovu nikakve zdravstvene probleme.Ako želite da saznate kako se rešiti strija nastavite da čitate ovaj članak!

Pre nego što saznate šta je sve dobro za uklanjanje strija da vidimo prvo šta je zapravo uzrok za njihovu pojavu…

Uzrok

kako ukloniti strije

Strije se obično javljaju kao izdužene, uske pruge ili linije. Kada se koža isteže, kolagen slabi i izaziva stvaranje tankih linija ispod površinskog sloja kože, to je glavni uzrok. U početku strije su crvene ili ružičaste. Vremenom, srebrnkaste, tanke linije pojavljuju se na površini kože i prerastaju u strije.

Strije su trajne, ali mogu da budu manje vidljive uz pravilnu negu i tretman. Možete da isprobate neki prirodni lek za strijih od kojih ove ružne linije na koži blede i postaju manje uočljive.

Nastavite da čitate ovaj članak da biste saznali kako ukloniti strije na stomaku, grudima, nogama, zadnjici, rukama….

Iako vam može zvučati čudno, strije na stomaku, grudima, nogama, zadnjici, rukama i drugim delovima tela, često muče i pripadnike jačeg pola, ali im one ne zadaju takvu muku, jer se jednostavno muškarci time najčešće ne opterećuju, berem ne u velikoj meri.


Šta je najvažnije za borbu protiv strija?

Ovlaživanje kože je ključno za poboljšanje njene gipkosti. Ispitivanja pokazuju da održavanje vlažnosti kože pomoću ulja i emolijenasa može da spreči pojavu strija. Lekovi o kojima ćemo govoriti u nastavku, ovlažavaju kožu i tako čine da strije blede.


Strije na stomaku, grudima, nogama, zadnjici, rukama…

Strije na stomaku, grudima, nogama, zadnjici, rukama gde se najčešće javljaju najviše opterećuju pripadnice nežnijeg pola pred početak letnje sezone. Ali, valjalo bi da imate na umu da ova neprijatnost nije nastala preko noći, pa isto tako preko noći ne može ni da se ukloni. Zato je vrlo važno da budete izuzetno uporni i istrajni u ovom procesu, koji može trajati i mesecima.

Bez obzira na kom delu tela imate strije možete ih se uspešno osloboditi samo ako budete veoma uporni

Kako ukloniti strije na stomaku

kako se resiti strija

Pitanje koje najčešće muči žene svakako je kako ukloniti strije na stomaku, jer je ovaj deo tela najizloženiji pojavi strija.

Strije na stomaku se najbolje uklanjaju kombinacijom pravilne ishrane i prirodnim sredstvima : pilingom i kremom, a možete koristiti i limunov sok. Jednostavno utrljavajte sok od limuna nakon što uradite piling i ostavite ga da deluje 10 – ak minuta. Nakon toga isperite kožu mlakom vodom, osušite peškirom i onda nanesite kremu za strije.

Kokosovo ulje ptotiv strija na stomaku

Kokosovo ulje se tradicionalno koristi za poboljšanje elastičnosti kože. Ono može da očuva vlažnost vaše kože i spreči pojavu strija.Takođe redovna upotreba će vam pomoći da se rešite postojećih strija.

Sastojci

 • 1 kašika devičanskog kokosovog ulja

Primena

 1. Utrljavajte kokosovo ulje u zahvaćenu površinu kože oko 5 – 10 minuta.
 2. Vodite računa da kokosovo ulje utrljavate u vlažnu kožu.
 3. Ulje možete da ostavite da deluje i preko noći, a možete i da ga isperete nakon 1 – 2 sata.

Učestalost tretmana protiv strija

2 puta dnevno

Kako ukloniti strije na grudima

Strije na grudima se najčešće javljaju kod porodilja i vrlo je važno da ako želite da saznate kako ukloniti strije na grudima najpre imate na umu da se ovaj deo tela ne sme tretirati nikakvim pilingom ili masirati. Zato, da biste uklonili strije na grudima jednostavno utrljavajte maslinovo ili ricinusovo ulje, vrlo pažljivo i bez pritiskanja.

Ukoliko vam ne odgovara ovo ulje, možete koristiti kokosovo ulje, a možete pripremiti i domaći melem koji se koristi za uklanjanje strija na svim delovima tela. On se spravlja od : 100 mililitara čistog maslinovog ulja, praha iz 7 kapsula vitamina E, praha iz 3 kapsule vitamina A i 75 mililitara Aloe vera gela. Na kraju, dodajte malo ulja po izboru. Kada sjedinite sve sastojke, sipajte ih u staklenu ili plastučnu posudu i čuvajte u frižideru.

Da biste postigli zadovoljavajući efekat, trebalo bi jednom do dva puta svakoga dana da ovom kremom mažete mesta na kojima imate strije.

Takođe strije na grudima koje su česta pojava posle porođaja i dojenja možete ukloniti ricinusovim uljem i aloja verom.Ova dva prirodna leka su dobra i protiv strija na drugim delovima tela sa veoma nežnom kožom.

Ricinusovo ulje za strije

Ricinusovo ulje sadrži ricinoleinsku kiselinu i druge sastojke, koji na kožu deluju kao regeneratori (imaju emolijentno dejstvo). Ovo može da popravi izgled strija.

Sastojci

 • 1 – 2 kašike ricinusovog ulja (hladno ceđenog)

Primena

 1. Utrljajte ricinusovo ulje na zahvaćenu površinu kože.
 2. Ostavite ulje da deluje preko noće i isperite ga sledećeg dana.

Učestalost tretmana

Svakodnevno pre odlaska na spavanje

Aloja vera

Aloja vera ima svojstva ovlaživača i pospešuje stvaranje kolagena. Ovo svojstvo aloje vere može da popravi izgled strija.

Sastojci

 • 2 kašike svežeg gela aloje vere
 • 1 kašičica vitamina E u uljanom obliku

Primena

 1. Pomešajte oba sastojka.
 2. Utrljajte mešavinu u zahvaćenu površinu kože.
 3. Ostavite da deluje najmanje 1 sat.

Učestalost tretmana

2 puta dnevno

Kako ukloniti strije na zadnjici i nogama

Strije se vrlo često pojavljuju i na ovim delovima tela. Pitanje kako ukloniti strije na zadnjici i nogama zahteva vrlo kompleksan odgovor, jer je najpre važno da koristite prirodan piling, koji ćete pripremiti od iste količine šećera i soli, te u njega dodati malo maslinovog, ricinusovog, kokosovog ili drugog ulja po izboru.

Nakon što nanesete ovaj piling na zadnjicu i noge, ostavite ga da kratko deluje, pa isperite mlakom vodom. Utapkajte peškirom vodu koja je ostala na ovim delovima tela, pa uradite blagu masažu odabranim uljem.

U principu, ovaj tretman bi trebalo da radite dva do tri puta u toku nedelje ukoliko je moguće, a efekat je najčešće vidljiv nakon par nedelja upornog sprovođenja.

Jabukovo sirće protiv stija

Za ovaj lek nema naučnog dokaza. Jabukovo sirće je popularan kućni lek, a anegdotalni dokazi pokazuju da može da pomogne u rešavanju brojnih problema sa kožom, uključujući i strije.

Sastojci

 • ½ šolje razblaženog jabukovog sirćeta
 • bočica za sprej

Primena

 1. Razblaženo jabukovo sirće sipajte u bočicu za sprej.
 2. Pre odlaska na spavanje naprskajte zahvaćenu površinu kože.
 3. Sačekajte da se osuši. Ostavite da deluje preko noći.

Učestalost tretmana

Svakodnevno pre odlaska na spavanje

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bogato vitaminom E, pa kožu održava vlažnom i omekšava je.Uvek možete da ga koristite za održavanje vlažnosti kože i poboljšanje njenog zdravlja.

Sastojci

 • 1 – 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

Primena

 1. Maslinovo ulje na par sekundi zagrejte u mikrotalasnoj pećnici.
 2. Utrljavajte ga u zahvaćenu površinu kože oko 5 – 10 minuta.
 3. Ostavite da deluje preko noći.

Učestalost tretmana

Svakodnevno pre odlaska na spavanje

Vitamin E protiv strija

Vitamin E doprinosi stabilizaciji kožne barijere i ima antiupalno delovanje. Takođe, pomaže da koža ostane meka (2).

Sastojci

 • 4 – 5 kapsula vitamina E

Primena

 1. Iz kapsula vitamina E iscedite tečnost.
 2. Utrljajte u zahvaćenu površinu kože. Ne ispirajte.
 3. Ostavite vitamin E da deluje preko noći.

Učestalost tretmana

Jednom dnevno

Limunov sok

sok od limuna za nokte

Nema naučnih dokaza koji bi poduprli delotvornost limunovog soka kada su u pitanju strije. Anegdotalni dokazi govore da može da doprinese tome da strije izblede, jer, po svemu sudeći, na njih deluje kao izbeljivač. Ovaj lek možete da probate ako nemate osetljivu kožu.

Sastojci

 • 1 – 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
 • 2 kašike vode (radi razblaživanja)

Primena

 1. Razredite limunov sok.
 2. Nanesite ga na zahvaćenu površinu kože i ostavite da se osuši.
 3. Isperite nakon 15 minuta i nanesite ovlaživač.

Učestalost tretmana

2 puta dnevno

Uklanjanje strija prirodnim putem

Ukoliko vas zanima uklanjanje strija prirodnim putem, najvažnije je na prvom mestu da se pravilno hranite, unosite dovoljnu količinu tečnosti i da negujete svoju kožu adekvatnim melemima i losionima za telo.

Takođe, savetuje se da unosite manje slana jela, te da više jedete namirnice koje sadrže dosta vitamina E, kao i da redovno koristite prirodni piling i negujete kožu melemima na bazi maslinovog, ricinusovog i kokosovog ulja ili specijalno napravljenim kremama za tu svrhu.

Vazelin

Vazelin spada u okluzive (supstance koje formiraju barijeru koja sprečava isušivanje). Drugim rečima, kada se nanese na kožu vazelin sprečava gubitak vlažnosti (5). Na taj način može da se održava nivo hidriranosti kože.

Sastojci

 • vazelin

Primena

 1. zahvatite malo vazelina (količina zavisi od površine kože na koju ga nanosite).
 2. Utrljajte ga u zahvaćenu površinu kože i ostavite da deluje preko noći.

Učestalost tretmana

Jednom dnevno

Piling od kafe

Zrnasta tekstura kafenog taloga (soca) ima eksfolijantno dejstvo na kožu. Veruje se da eksfolijacija može da učini kožu mekšom, a ožiljke manje vidljivima. Međutim, nema naučnog dokaza da piling pomaže kod strija.

Sastojci

 • 1 – 2 kašike kafenog taloga
 • 1 – 2 kašičice ši butera

Primena

 1. Dobro izmešajte kafeni talog i ši buter.
 2. Utrljavajte mešavinu na zahvaćenu površinu oko 5 minuta.
 3. Isperite toplom vodom i nanesite ovlaživač.

Učestalost tretmana

Jednom dnevno

Soda bikarbona

Upotreba sode bikarbone za kožu nije preporučljiva, jer je ona abrazivna i može da ošteti kožu. Soda bikarbona je popularan kućni lek i najčešće se koristi za eksfolijaciju. Veruje se da posvetljuje strije tako što uklanja mrtve ćelije sa površine kože.

Sastojci

 • ½ kašičice sode bikarbone
 • sok od pola limuna
 • streč folija

Primena

 1. Pomešajte sodu bikarbonu i limunov sok.
 2. Mešavinu nanesite na strije.
 3. Površinu kože umotajte u streč foliju i sačekajte 20 – 30 minuta.
 4. Skinite foliju i isperite kožu.

Učestalost tretmana

2 puta nedeljno

Napomena: Ukoliko dođe do iritacije kože, prestanite da koristite ovaj lek i javite se dermatologu.

Piling od šećera protiv ožiljaka od strija

Nema dokaza da piling od šećera može da vam pomogne da izbledite ožiljke od strija. Međutim, pošto je piling način eksfolijacije i stimuliše kožu da odbacuje mrtve ćelije, a ujedno pospešuje i razvoj novih ćelija, možete da pokušate.

Sastojci

 • 1 kašike kristal šećera
 • 1 – 2 kašičice bademovog ili kokosovog ulja

Primena

 1. Pomešajte ova dva sastojka.
 2. Utrljavajte mešavinu u zahvaćenu površinu kože oko 5 – 10 minuta.
 3. Ostavite da deluje još 15 minuta da bi koža mogla da upije ulje.
 4. Isperite vodom.

Učestalost tretmana

Jednom dnevno

Arganovo ulje

Nanošenje arganovog ulja poboljšava elastičnost kože i nivo njene hidriranosti (8). Na taj način se čuva zdravlje kože, a strije postepeno mogu da počnu da blede.

Sastojci

 • 1 – 2 kašike hladno ceđenog arganovog ulja

Primena

 1. Utrljajte ulje u strije.
 2. Ostavite da deluje preko noći.

Učestalost tretmana

Jednom dnevno

Aspirin

Ovo je još jedan popularan lek za uklanjanje strija bez naučnog dokaza. Anegdotalni dokazi govore da aspirin može da posvetli uporne strije.

Sastojci

 • 2 – 3 tablete aspirina (ne mekih gel kapsula)
 • 1 kašika tople vode

Primena

 1. Izdrobite tablete aspirina.
 2. Od praha aspirina i vode napravite pastu.
 3. Nanesite je na zahvaćene površine kože.
 4. Ostavite da se osuši, pa isperite.
 5. Nanesite ovlaživač.

Učestalost tretmana

Jednom dnevno

Belance

Jaje je još jedan popularan kućni lek koji nema potporu u nauci. Smatra se da belance vremenom strije čini manje uočljivima.

Sastojci

 • 2 belanca

Kako ukloniti strije upotrebom belanaca?

 1. Ulupajte belance da dobijete penu.
 2. Utrljajte je u zahvaćene površine kože.
 3. Ostavite da se potpuno osuši, a potom isperite.
 4. Nanesite ovlaživač.

Učestalost tretmana

2 puta dnevno

Dijeta za strije

Zbog nagle promene telesne težine, na koži se javljaju ožiljci – strije.Koje namirnice treba uzimati kako bih se rešili ovih ružnih promena na koži?

Strije su posledica naglog povećanja ili smanjenja telesne težine i predstavljaju veliki estetski problem.

Ishrana i strije

Protiv strija krenete sa laganom dijetom: ishrana mora da bude izbalansirana – u toku dana treba da unosite nemasno meso i sireve, posno pecivo, ribu, voće, povrće, jogurt i sveže sokove. Strije se mogu delimično ublažiti odgovarajućim kremama, ili pak kozmetičkim tretmanima. Budite strpljivi jer će one vremenom izbledeti i posta-će manje uočljive. Ukoliko opet naglo povećate težinu, jedno je sigurno – pojaviće se ponovo.

Strije su oštećenje vezivnog tkiva nastalo usled prebrzog rastezanja kože, a uglavnom se javljaju u toku trudnoće i pri naglim promenama težine. Najviše ih ima na stomaku, grudima i nogama, a da bi se sprečio njihov nastanak, važno je da se na vreme započne sa adekvatnom negom.

Kod koga se najčešće javljaju strije?

U faktore koji vas čine sklonim stvaranju strija spadaju:

 • Trudnoća – Kada ste trudni, dok se fetus razvija, koža se rasteže da bi napravila mesta za bebu.
 • Naglo mršavljenje ili debljanje – Kada brzo gubite ili dobijate na težini, moguće je da se jave strije.
 • Bodibilding – Kada pokušavate da razvijete mišiće, oni se šire, usled čega koža može da se rastegne i dovede do stvaranja strija.
 • Kortikosteroidi – Upotreba kortikosteroida može da utiče na elastičnost kože i izazove pojavu strija.
 • Povećanje grudi – Ova vrsta operacije povećava vaše grudi i rasteže kožu.
 • Poremećaji nadbubrežnih žlezda – Ako patite od poremećaja nadbubrežnih žlezda, kao što su Kušingov sindrom, Marfanov sindrom i Elers-Danlosov sindrom, moguće je da dobijete strije.

Najbolji način da se izborite sa strijama je da tretman počnete što pre. Takođe, održavanje vlažnosti kože je presudan faktor za smanjenje pojave ovih ožiljaka. Ne ustežite se da se posavetujete sa lekarom u slučaju teškog oblika strija.

Strije u pubertetu

Kako se strije najčešće javljaju kada dođe do naglog povećanja telesne težine, one se takođe javljaju i u periodu puberteta. Strije u pubertetu se najčešće javljaju kada dete naglo izraste, usled čega dolazi i do širenja kože, a samim tim se oštećuje njen unutrašnji sloj što rezultira pojavom strija.

Strije u pubertetu u većini slučajeva spontano nestanu vremenom, ali ukoliko su naročito izražene može se koristiti neki prirodni melem ili ulje za uklanjanje strija prirodnim putem.

Strije kod muškaraca

Strije kod muškaraca se, takođe često javljaju, ali je prava sreća da se pripadnici jačeg pola ne opterećuju previše svojim izgledom, pa im često strije i ne smetaju u tolikoj meri.
Princip lečenja strija kod muškaraca je isti kao i kod žena, a svakako je najbolje odlučiti se za uklanjanje strija prirodnim putem.

Evo jednog saveta: u dva žumanceta dodajte kašiku kantarionovog, čičkovog i nevenovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka. Sve sastojke dobro promešati, a zatim dobijenu smesu naneti na grudi, stomak ili noge i masirati kružnim pokretima. Posle 15 minuta isperite deo tela na koji ste naneli smesu i namažite se hranljivim mlekom.

Ukoliko baš osoba nema mnogo strpljenja, postoji mogućnost i da se strije kod muškaraca, kao i kod žena, uostalom uklone laserima.