Liposkukcijska ishrana – dijeta za mršavljenje koja je osvojila Balkan

4509
liposukcijska dijeta

Liposukcijska dijeta je trenutno najpopularnija metoda za mršavljenje na prostoruna na prostoru bivše Jugoslavije.Ako ste čuli za nju i neznate kako funkcioniše i na čemu se bazira saznajte sve u nastavku…

Šta je liposukcijska ishrana (dijeta)? 

Svima nam je dobro poznat izraz ”liposukcija”, kao i šta ta procedura zapravo podrazumeva. Međutim, da li ste znali da postoji i tzv. neinvazivna liposukcija? U pitanju je sve popuilarnija metoda za brzo gubljenje kilograma, koja se zove liposukcijska ishrana (lipo ishrana) ili liposukcijska dijeta.

liposukcijska ishrana

Liposukcija ishrana ili lipo ishrana je revolucionarna metoda koja omogućava da za samo 10 dana smanjite telesnu težinu i do 10 kilograma! To je tzv. prirodna liposukcija koja je postala veoma popularna širom naše zemlje, ali i šire. Zahvaljujući ovoj dijeti, veliki broj poznatih osoba uspeo je da reši problem sa velikim brojem kilograma i da izgubi višak masti.

Za sve ovo je zaslužan doktor Kenan Mandra, nutricionista iz Bosne i Hercegovine, koji tvrdi da se moramo vratiti primitivnom načinu ishrane. Konkretno, trebalo bi da se rešimo industrijske i prerađene hrane i da ponovo jedemo meso, ribu, jaja, sir i domaću hranu.

Iako to svakako zvuči neverovatno, tačno je da je hrana zasnovana na žitaricama često upakovana sa aditivima, šećerom i veštačkim sintetizovanim hormonima koji su najodgovorniji za sve veću gojaznost među stanovništvom.

Zbog toga, liposukcijska ishrana – neka vrsta liposukcije bez noža – može da reši ovaj problem na veoma efikasan način. Ako odlučite da promenite svoje navike u ishrani, razmislite o lipo ishrani.

liposukcijska ishrana kenan mandra

Šta je zapravo liposukcija?

Liposukcija je hirurška procedura koja koristi tehniku ”usisavanja” za uklanjanje masti iz određenih područja tela, poput abdomena, bokova, butina, zadnjice, ruku ili vrata. Liposukcija takođe oblikuje (konturiše) ove oblasti. Druga imena za liposukciju uključuju ”lipoplastika” i ”konturisanje tela”.

Liposukcija se uopšteno ne posmatra kao metod za gubitak težine ili alternativni način za gubitak težine. Ako imate preveliku telesnu težinu, verovatno ćete izgubiti više težine kroz ishranu i vežbanje ili kroz određene procedure – kao što je operacija želudačnog bajpasa – nego što biste uradili sa liposukcijom.

Možda ste kandidat za liposukciju ako imate previše telesnih masti na određenim mestima, ali inače imate stabilnu telesnu težinu.

Zašto se izvodi liposukcija?

Liposukcija se koristi za uklanjanje masti iz područja tela koja nisu odgovorila na ishranu i vežbanje, kao što su:

 • stomak
 • trup
 • zadnjica
 • listovi i članci
 • grudi i leđa
 • kukovi i butine
 • vrat.

Pored toga, liposukcija se ponekad koristi za smanjenje dojke.

Kada dobijate na težini, masne ćelije povećavaju veličinu i zapreminu. Liposukcija smanjuje broj masnih ćelija u određenom području. Količina uklonjene masti zavisi od izgleda određenog područja i zapremine masti. Ove promene kontura su uglavnom trajne – sve dok vaša težina ostane stabilna.

Nakon liposukcije, koža oblikuje nove konture tretiranih područja. Ako imate dobar tonus kože i elastičnost, vaša koža će izgledati glatko. Međutim, ako je koža tanka uz lošu elastičnost, koža u tretiranim područjima može izgledati opušteno.

Liposukcija ne poboljšava celulit ili druge nepravilnosti na površini kože. Isto tako, liposukcija ne uklanja strije.

Liposukcija se ne preporučuje ljudima koji imaju uslove koji bi mogli da dovedu do komplikacija operacije, uključujući:

 • ograničen protok krvi
 • koronarna arterijska bolest
 • dijabetes
 • slab imuni sistem.

Liposukcija u kesici 10 kg za 10 dana istina ili mit?

Pre svega, svaki muškarac i žena su drugačiji i liposukcijska ishrana se ne odnosi isto na sve ljude. Međutim, tokom detaljne kliničke analize, nutricionista Kenan Mandra je uspeo da kreira savršen dijetalno-terapijski tretman kojim se metabolizam “budi” i ubrzava. Tokom ovih 10 dana, telo započinje proces sagorevanja masti. Zbog toga, liposukcijska dijeta je odličan način da se spreči deponovanje masti u vašem telu, kao i da se troše i izbacuju prekomerne masti.

Ako ste već probali nekoliko dijeta, sigurno na kraju niste zadovoljni rezultatima. Verovatno ste nepotrebno krivili sebe, iako ste poštovali sva pravila određene dijete, a na kraju ste bili iscrpljeni i uskratili ste svom telu neke potrebne hranljive materije, uglavnom proteine. Veoma je opasno imati ishranu ili dijetu koja je stroga i restriktivna, a liposukcijska ishrana to definitivno nije. To je metoda koja bez gladovanja daje telu sve što mu je potrebno tokom ovog perioda.

Stoga, ova neinvazivna liposukcija je dobra za telo, jer je potpuno bezopasna i nema posledice. Ispunjava sve potrebe za proteinima, a aminokiseline igraju ključnu ulogu u gubitku viška telesne težine. Zapravo, one deluju tako da isporučuju energiju telu koja pokreće proces metabolizma masti i aktivira njihovu potrošnju.

Tokom 10 dana, tokom trajanja liposukcije ishrane, predviđa se redovni unos proteina i, ako je potrebno, možemo ih koristiti u obliku suplemenata – liposukcija u kesici. Dakle, tokom ovog perioda potrebno je da konzumiramo zdrave prehrambene proizvode bogate belančevinama, uključujući meso, sitan sir, jaja, slaninu, mleko ili sve što su naši preci jeli. Kenan Mandra, zajedno sa svojom grupom istaknutih nutricionista, otkrio je da je poslednjih decenija velika većina nas jela na potpuno pogrešan način.

Jedenjem tzv. zdrave hrane zasnovane na žitaricama i salatama, mi stvarno ne dobijamo ono što nam daje energiju, ali često koristimo hranu bogatu šećerom kako bismo to nadoknadili.

Zbog toga neki ljudi imaju višak kilograma. Na ovaj način su ugljeni hidrati pretvoreni u masti i ne zadovoljavaju naše potrebe za hranom duže vreme.

Liposukcijska ishrana koliko košta

U zavisnosti od željenog cilja, lečenje može trajati 10, 14, 21 ili 30 dana, što svakako određuje troškove liposukcije. Indeks BMI je ono što određuje ovu dijetu u smislu perioda primene ove dijete. Zahvaljujući tome, nutricionista može mnogo bolje da vidi, da li i koliko je osoba gojazna, jer broj kilograma nije autoritativan u većini slučajeva. Sve ovo sprovodi nutricionista koji će dati preporuku i pratiti vaš napredak.

Konačno, preporučujemo da u skladu sa svojim očekivanjima, potrebama i željama odlučite da li ste spremni za ovaj važan korak ka tom cilju. Ako imate interes za bilo koji od ovih tretmana, konsultujte se sa nutricionistima koji će vam se adekvatno obratiti. Liposukcijska dijeta će pomoći da konačno rešite višak telesne težine i osećate se odlično i zadovoljno.

Kada je u pitanju liposukcijska ishrana cena može da varira u zavisnosti od onoga što vam preporuči nutricionista, a ne treba zanemarii i cenu multivitamina, probiotika i suplemenata koji se često koriste uz ovu dijetu.

Suplementi koji se koriste za liposukcijsku ishranu su na bazi surutke (proteini surutke). U svakom slučaju, cena je zaista zanemarljiva u odnosu na postignute rezultate i zdravo mršavljenje.

Liposukcijska ishrana jelovnik po danima (Liposukcijska ishrana namirnice)

Kako treba da izgleda jelovnik za liposukcijsku ishranu? Sve obroke i detaljan plan ishrane za liposukcijsku dijetu treba da razvija tim nutricionista koji će, prema vašim potrebama i krajnjem cilju, utvrditi koja hrana najviše odgovara vašem telu. Kada je u pitanju liposukcijska ishrana jelovnik je raznovrstan i šaren.

Liposukcijska ishrana – šta jesti?

Za doručak možete jesti domaće vafle sa cimetom, razne zdrave šejkove, omlet sa sirom i suvo meso, tunjevinu, salatu sa piletinom i paštete od tikvica.

Za ručak, tokom ovog tretmana možete konzumirati prženi plavi patlidžan, pileće burgere, krem supu od pečuraka, prženu piletinu, govedinu, pirinač, punjeni stek ili losos. Osim toga, za glavno jelo može se preporučiti salata – bilo da dolazi od paradajza, kupusa, maslina, tikvica ili krastavaca.

Deserti se zasnivaju na voću i prirodnim šećerima koji se ne mogu pretvoriti u masti. Zato ćete uvek biti siti i zadovoljni tokom celog dana.

Ono što liposukcijsku dijetu čini drugačijom od svih drugih dijeta je njen centralni obrok – večera. Kenan Mandra tvrdi da se u ovom periodu od 18-22 sati koristi najbolja hrana. Možete jesti biftek, salatu, ribu, plodove mora, pileća krilca (sa kožom). Pre svega, to je izvor hrane koja je bogata proteinima koji su neophodni za naše telo.

Ako se pitate da li ova hrana goji, odgovor je – ne, jer ne sadrži šećere, koji samo dovode do akumulacije masti. Naprotiv, ova hrana će dati mišićima energiju koju troše, nećete biti gladni, a pored toga ćete biti mršavi i zadržati svoju idealnu težinu.

Kenan Mandra preporučuje da jedete više masti i manje šećera, kao i da izbegnete industrijske proizvode koji su praktično beskorisni za nas i mogu nam pričiniti veliku štetu. Takva hrana je puna aditiva koji su često kancerogeni. Zbog toga moramo imati ishranu zasnovanu na lokalnoj hrani.

Liposukcijska ishrana jelovnik po danima (primer):

DAN 1.

Doručak: Limunada i domaći smoothie.

Ručak: Pohovane tikvice ili patlidžan i porcija kupus salate.

Večera: Biftek i pocija zelene salate.

DAN 2.

Doručak: Limunada, vafl keks sa cimetom (po mogućstvu domaći) i kafa ili čaj.

Ručak: Krem supa od pečuraka, komad pohovanog belog mesa i sezonska salata po izboru.

Večera: Porcija salate od krastavaca i voće po izboru.

DAN 3.

Doručak: Limunada, omlet sa sirom i suvim mesom i jogurt.

Ručak: Čorba od povrća, pileće pljeskavice i paradajz.

Večera: Morski plodovi i salata po izboru.

DAN 4.

Doručak: Limunada, tunjevina i salata od tikvica.

Ručak: Pirinač sa junetinom i dva paradajza.

Večera: Riba po izboru i porcija sezonske salate.

DAN 5.

Doručak: Limunada i domaći smoothie po izboru.

Ručak: Pileće pljeskavice i salata od paradajza i krastavca.

Večera: Salata od povrća po izboru.

Liposukcijska ishrana – da li postoje recepti

Ne postoje neki posebni recepti liposukcijske ishrane, poenta je da se držite dalje od šećera i industijske, prerađene hrane – a da povećate unos prirodne hrane bogate proteinima i zdravim mastima. Recepti liposukcijske ishrane svakako nisu komplikovani, već vrlo jednostavni.

Iskustva korisnika

Ova dijeta je postala popularna među poznatim ličnostima koje su zadovoljne postignutim rezultatima. Među njima su Miranda Ker, Kim Kardashian, Majli Sajrus i još mnogo njih, koji dobro znaju šta je liposukcijska ishrana, jer su uz pomoć nje izgubili i preko 10 kilograma. Prema njima, držanje ove dijete nije teško i ne traje dugo. Sve što nam treba je jaka volja i postavljeni ciljevi.

Među poznatim ličnostima sa naših prostora koji su uz pomoć liposukcijske ishrane vidno korigovali telesnu težinu jeste i pevač Halid Bešlić. Nisu samo muškarci izrazili svoje zadovoljstvo ovim tretmanom, već je po fenomenalnim rezultatima poznata i popularna glumica Monika Beluči.

Važno je reći da liposukcijska dijeta nije namenjena onima koji ne mogu fizički ili psihički da je iznesu i koje ova ishrana iznuđuje u potpunosti.

Zbog toga je preporučljivo da se pre pridržavanja ove dijete obavezno obratite lekaru i uradite sve neophodne analize. Posle toga, možete se lako konsultovati sa nutricionistima koji će tokom procesa produžiti i nadgledati ishranu sve dok ne postignete željeni rezultat.

Evo nekih zanimljivih iskustava sa liposukcijskom ishranom:

”Dobio sam preporuku od prijatelja i u vrlo kratkom vremenu sam u potpunosti rešio problem prevelike telesne težine. Rekao mi je da liposukcijska dijeta daje rezultate i ja to sigurno mogu potvrditi. Izgubio sam 9 kg za 10 dana. Ja bih je preporučio svima koji imaju problem sa prekomernom težinom. – Džejson, 32

”Posle nedelju dana sam primetio da sam jako tanji u struku. Takođe nemam više viška masti na stomaku i butinama. Osećam se odlično, probao sam razne dijete i nijedna nije davala željene rezultate. Liposukcijska dijeta mi je pomogla da dođem do mog cilja, s oba tretmana sam izgubio čak 18 kg! – Petar, 29

”Trebala mi je prava dijeta kojom ću moći da se oslobodim viška težine koju imam nakon trudnoće. Čak i dve godine nakon porođaja nisam uspela da skinem masti na stomaku. Slučajno sam saznala putem TV emisije za ovaj tretman. Nakon dva kruga primene ove dijete, konačno mogu reći da sam postigla svoj cilj. Moje telo izgleda slično kao i ranije, i sve prekomerne masti sa stomaka su konačno nestale. Ja sam sada lakša čak 15 kg! – Lindzi, 33

Postoje svedočanstva koja su zaista neverovatna. Tako, na primer, u Americi, devojka sa 110 kg je došla do 65 kg za samo mesec dana! Ovo nije imalo nikakvih zdravstvenih komplikacija, i nije bilo jo-jo efekta. Kada je u pitanju liposukcijska ishrana iskustva su zaista autentična i impresivna, a svi koji su primenili ovaj tretman danas se osećaju zadovoljno, zdravo i srećno u svom telu.

Dodatne napomene

Kao što već znate, svaka dijeta radi tako što zahteva unošenje vode u telo. Potrebno je pratiti stara pravila što se tiče unošenja tečnosti, a to je 2 litre tečnosti dnevno. Takođe možete piti i šolju čaja (bez šećera i zaslađivača). Na taj način ćete ubrzati varenje.

Ono na šta moramo skrenuti pažnju jeste da neki ljudi mogu razviti detoksikaciju. To je inherentno u svakoj dijeti, ili na početku promene u ishrani. Mi lako možemo ugasiti želju za hranom, ako se to dogodi, uzimanjem vode. Možete pojesti krastavac koji je pun vode, kada dođe do ovog problema.

Takođe, trebali biste znati da se liposukcijska dijeta ne preporučuje trudnicama i majkama koje doje. Ljudi koji boluju od hormonskih poremećaja, dijabetičari, pacijenti sa oboljenjem jetre i bubrega ne treba da praktikuju ovu dijetu. Takođe, oni čiji imuni sistem je slab takođe ne treba da drže ovu dijetu. Pored toga, ne primenjujte je na deci mlađoj od 14 godina. Takođe, liposukcijska ishrana nije za one kojima lekar ne preporučuje korišćenje ove dijete.

Neželjeni efekti liposukcijske ishrane mogu se pojaviti u obliku glavobolje, konstipacije, lošeg zadaha i nadimanja. Sve ovo su kratkotrajne kontraindikacije koje mogu brzo da prestanu.

Ne morate da se plašite zbog fenomena pada krvnog pritiska. Takođe, ako imate trnjenje ruku, to je privremeno. Sve to su indikatori da se telo prilagođava novom i pravilnom načinu unosa hrane. Liposukcijska dijeta je sigurna i bezopasna za upotrebu.