Brza dijeta sa jabukama (pravila, jelovnik, iskustva)

jabuka dijeta

Saznajte kako se sprovodi dijeta sa jabukama i kako izgleda jelovnik…

Ako morate da smršate bar 2kg da biste obukli omiljenu haljinu? Bez brige! Za vas imamo plan kako da smršate 3 do 5 kg ! Potrebno je samo da se pridržavate plana ishrane dijete sa jabukama.

U ovom članku biće predstavljena dijeta sa jabukama i to u više varijanti

 • brza trodnevna dijeta sa jabukama
 • jabuka dijeta od 5 dana
 • dijeta sa jabukama 7 dana
 • dijeta sa jabukama i jajima
 • dijeta sa jabukama jogurtom i cimetom

A videćete i kakva su iskustva korisnika!

Nastavite sa čitanjem…

Jabuke su voće velike nutritivne gustine (sadržaj minerala i mikronutrijenata), koje pospešuje mršavljenje, pomaže u borbi protiv raka, smanjuje stepen rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, sprečava formiranje žučnih kamenaca, jača imunitet i sprečava razvoj katarakte (1), (2).

dijeta sa jabukama

Dakle, petodnevna dijeta sa jabukama ne samo da će vam pomoći da smršate, već i da poboljšate opšte zdravlje. Međutim, trebalo bi takođe da imate na umu da redovno vežbanje i značajne promene u načinu života mogu da vam pomognu da brzo smršate na zdrav način.

U ovom članku ćemo vam objasniti zašto dijeta sa jabukama deluje, izložiti petodnevni plan ishrane koga možete da se pridržavate i predložiti vežbe koje možete da radite. Takođe, tu je i ukusan recept! Nastavite da čitate!

Dijeta sa jabukama

 • Šta je dijeta sa jabukama?
 • Kako dijeta sa jabukama deluje?
 • Petodnevni plan ishrane
 • Dozvoljene namirnice
 • Zabranjene namirnice
 • Recept
 • Uloga vežbanja
 • Korisna dejstva dijete sa jabukama
 • Neželjena dejstva dijete sa jabukama
 • Mere opreza
 • Najčešća pitanja i odgovori

Šta je dijeta sa jabukama?

dijeta sa jabukama iskustva

Dijeta sa jabukama je plan ishrane u kome veći deo vaših obroka sačinjavaju jabuke.Za visno od toga koliko želite da smršate možete je sprovoditi 3 dana, 5 ili 7 dana.Naravno rezultati će biti najbolji ako izdržite 7 dana ali je jelovnik veoma restriktivni pa većina bira varijantu od tri dana.

Dijeta sa jabukama jelovnik

Ovde je prikazan isti jelovnik za varijantu od 3 i 7 dana.Možete pokušati da izdržite svih 7 dana ali ako vam baš ne ide prekinite posle 3 dana.U drugom delu teksta je detaljan jelovnik originalne dijete sa jabukama od 5 dana.

Prvi dan

Tokom prvog dana za doručak, ručak i večeru možete da jedete samo jabuke.Možete da pojedete najviše 1 kg jabuka.

Drugi dan

Drugog dana dijete sa jabukama jelovnik predviđa da za doručak i večeru jedete samo jabuke, a za ručak jabuke i povrće.

Od trećeg do petog dana

Od 3. do 5. dana za svaki glavni obrok, zajedno sa jabukama, možete da jedete voće, sveže ceđene sokove, smutije od povrća, proteine i mlečne proizvode.

Primer jelovnika od trećeg do petog dana

 • Doručak : 2 dl mleka
 • Užina:jedna jabuka
 • Ručak: jedna jabuka,200 do 300 grama kuvanog povrća,jedno bareno jaje, kriška raženog hleba
 • Užina:jabuka
 • Večera:jedna jedna jabuka,100 grama pečenih pilećih prsa.

Šesti dan 

Za doručak, ručak i večeru po jedno jaje i jabuka

Sedmi dan

Za doručak, ručak i večeru po jedna jabuka i banana

Dijeta sa jabukama i jajima

Prava dijeta sa jabukama i jajima je ultra brza dijeta za mršavljenje.Postoje brojne varijante ali ova koju prestavljamo se vrlo jednostavno sprovodi.

Za doručak ručak i večeru jedu se po jedna jabuka i jedno kuvano jaje to je sve.

Ovo nije baš najzdravija dijeta pa zato postoji i u blažem obliku koji mnogi mogu da izdrže a iskustva su mnogo bolja.

Svakog drugog dana se primenjuje jelovnik dijeta sa jabukama i jajima, jede se po jedno jaje i jedna jabuka za doručak ručak i večeru.Sledećeg dana jedete normalno ali bez slatkiša, sokova, testenina i brze hrane.Neka vam porcije budu manje nego oično kako ne bi nadoknadili sve što ste propustili tokom dana sa jajima i jabukama.Dijeta sa jajima i jabukama može da se sprovodi i čitav mesec.Tako ćete imati restriktivni jelovnik 15 dana i izgubiti veliki broj kilograma.

Dijeta sa jabukama bananama

Originalna dijeta sa jabukama i bananama ima jelovnik po kome se tri dana za doručak, ručak i večeru jedu po jedna jabuka i banana.Nije nimalo zdrava.Može da se sprovodi kao i prethodna dijeta sa jajima i jabukama svakog drugog dana ali je mnogo lošija.Jaja za razliku od babana sadrže i veliku količinu belančevina čime se sprečava rzgradnja mišićne mase.Cilj vam je svakako da istopite salo a ne mišićnu masu! Ako jedete jaja bolje je da izaberete dijetu sa jajima i bananama.

Povezano Magični zdrav doručak za mršavljenje ili dijeta sa jajima i bananama

Dijeta sa jabukama i jogurtom

Dijeta sa jabukama , jogurtom i cimetom se preporučuje kao brza trodnevna dijeta.

Primer jelovnika

 • Doručak:2 dl voćnog ili grčkog jogurta.
 • Užina:jedna jabuka
 • Ručak:jedna jabuka, 100 grama pilećih prsa, 100 grama salate ili sezonskog povrća, parče raženog hleba
 • Užina: jedna jabuka
 • Večera:Jedna jabuka

Jelovnik ponovite u toku 3 dana, možete da menjate salatu i povrće.Da dijeta ne bi bila monotona kupite više vrsta jabuka.

Povezano Jogurt dijeta za mršavljenje 2020 – (detaljan vodič i jelovnik za sve varijante)

Kako dijeta sa jabukama deluje?

brza dijeta sa jabukama

Jabuke su idealna komponenta ishrane, jer su bogate mineralima, vitaminima i vlaknima, a imaju veoma malo kalorija – od 80 – 100 kalorija u zavisnosti od veličine ploda. Osim što su delotvoran laksativ, jabuke su i hranljive i korisne za nervni sistem, pa je to i razlog zašto su uvrštene u brojne prehrambene protokole. Međutim, u ovoj dijeti jabuke su glavna zvezda!

Vlakna iz jabuka vezuju se za molekule masti i sprečavaju njihovu apsorpciju. Masti vezane za vlakna potom se direktno izlučuju iz organizma. Pored toga, jabuke čine da se duže vreme osećate sitije. Ako pre svakog glavnog obroka pojedete jednu jabuku, bićete manje gladni i nećete se prejesti.

Povezano Kako skinuti salo sa stomaka i bokova (prava iskustva)

Brza dijeta sa jabukama od 5 dana – jelovnik

Petodnevna dijeta sa jabukama zahteva od vas da tokom prvog dana jedete samo jabuke i pijete tečnost. Tokom preostala četiri dana, možete da jedete uglavnom jabuke zajedno sa drugim namirnicama velike nutritivne gustine, ali ne smete da premašite 1200 kalorija dnevno.

 1. Prvi dan
Doručak 2 jabuke
Ručak 1 jabuka
Večera 3 jabuke

 

Zašto ovo deluje

Doručak, ručak i večera trebalo bi da se sastoje od jabuka i samo jabuka, u ukupnoj količini od oko 1,5kg. Jabuke su bogate vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i prehrambenim vlaknima. Ove hranljive materije su esencijalne za održavanje pravilnog postotka telesne masnoće, dobro kardiovaskularno zdravlje, poboljšano funkcionisanje mozga i prevenciju dijabetesa, Alchajmerove bolesti i iritacije gastrointestinalnog trakta. Pijte dovoljno detoks vode i obične vode da biste tokom dana bili dobro hidrirani.

 1. Drugi dan
Doručak 1 jabuka i čaša obranog mleka ili sojinog mleka (kod osetljivosti na gluten)
Ručak 1 jabuka i salata od zeleniša sa 2 šargarepe i ½ cvekle, kao savršena kombinacija; napravite lagan preliv za salatu sa lišćem nane, senfom, maslinovim uljem, solju i biberom
Večera 2 jabuke

 

Zašto ovo deluje

Tokom drugog dana jedite jabuke zajedno sa zdravim vegetarijanskim ručkom. Ovo će vam pomoći da iz povrća dobijete druge esencijalne hranljive materije. Maslinovo ulje je bogat izvor dobrih masti koje održavaju integritet ćelijskih membrana. Ne zaboravite da tokom dana ispijate detoks vodu i obilnu količinu obične vode.

 1. Treći dan
Doručak 1 jabuka + kriška hleba od više zrna + kajgana
Ručak 1 jabuka + salata od leblebija sa krastavcem, paradajzom, crnim lukom, listovima nane i biberom
Popodnevna užina 1 šolja niskomasnog jogurta
Večera Mogućnosti:

·         1 jabuka + ćureća slanina, šargarepe i salata od brokolija

·         1 jabuka + čorba od sočiva

 

Zašto ovo deluje

Ovaj dan možemo da nazovemo proteinskim danom. Proteini su gradivni elementi našeg organizma. Stoga dan započnite dobrim izvorom proteina, kao što je kajgana (jedno celo jaje). Ako ste vegetarijanac, umesto jaja možete da popijete čašu mleka. Leblebije su bogate proteinima i pomoći će vam da se duže osećate sito. Jogurt je dobar za varenje. Za večeru pojedite dobar izvor proteina i 1 jabuku. Tokom dva dana jeli ste uglavnom jabuke, vaš organizam nema dovoljno energije za varenje i metabolizam. Dakle, ne jedite previše hrane. Dopunite se vodom i detoks napicima.

 1. Četvrti dan
Doručak 1 jabuka + smuti od kelja
Ručak Mogućnosti:

·         1 jabuka + grilovano povrće

·         1 jabuka + bistra supa od povrća

Posle ručka 1 mala činija lubenice ili 1 pomorandža
Popodnevna užina 1 šolja zelenog čaja
Večera Mogućnosti:

·         1 jabuka + vegetarijanski obrok u omotaču od zelene salate

·         1 jabuka + smuti od cvekle i celera

 

Zašto ovo deluje

Dan započnite 1 jabukom i smutijem od kelja. Kelj pomaže kod mršavljenja i zasićuje na duže vreme. Vegetarijanski ručak će vam pomoći da dobijete sve esencijalne hranljive materije iz različitih vrsta povrća. Uvrstite dosta zelenolisnog i raznobojnog povrća. Tokom ovog dana možete da pojedete užinu posle ručka. Popijte čašu sveže ceđenog soka ili bilo koje celo voće. Za popodnevnu užinu se posebno preporučuju zeleni/crni/beli čaj, jer sadrže antioksidante i pomažu organizmu da ispere toksine. Vegetarijansku večeru pojedite zajedno sa jabukom. Na taj način ćete umiriti sistem za varenje.

 1. Peti dan
Doručak Mogućnosti:

·         1 jabuka + 1 kuvano jaje

·         1 jabuka + prokuvani sok sudovnjače (vrsta tikve, poznata i kao vrg, natega, indijski krastavac, kineska tikva, vijetnamska tikva)

Ručak Mogućnosti:

·         1 jabuka + grilovano povrće

·         1 jabuka + bistra supa od povrća

Posle ručka 2 badema ili 1 breskva
Popodnevna užina 1 šolja zelenog čaja + 1 digestivni keks
Večera Mogućnosti:

·         1 jabuka + pečena riba i špargla

·         1 jabuka + čili od bubrežastog pasulja sa paprikom

 

Zašto ovo deluje

Tokom petog dana možete da jedete voće, povrće, dobre masti, dobre ugljene hidrate i proteine. Tako ćete ponovo oživeti organizam nakon niskokalorične dijete, koje ste se pridržavali poslednjih nekoliko dana. Pošto ste poštovali proceduru postepenog uvođenja svih namirnica koje želite da vaš organizam metaboliše, poslednjeg dana, kada možete da jedete složenu kombinaciju namirnica, vaš organizam će ostati aktivan i sagorevati kalorije, ne dovodeći do toga da se osećate malaksalo.

Dozvoljene namirnice

Voće i povrće – Sezonsko voće, lokalno voće, zelenolisno povrće i raznobojno povrće.

Proteini – Piletina bez kože, riba, jaja,, nemasni odresci ćuretine i govedine, tofu, pečurke i komadići soje.

Mleko i mlečni proizvodi – Niskomasno mleko, niskomasni jogurt i sir (u ograničenim količinama).

Začinsko bilje i začini – Listovi korijandera, listovi nane, ruzmarin, majčina dušica, mirođija, komorač, ružine latice, đumbir, beli i crni luk u prahu, korijander i kumin u prahu, kurkuma, čili u prahu, garam masala, piskavica, slačica itd.

Hleb i keks – Hleb od više vrsta zrna ili integralni hleb i keks.

Masti i ulja – Maslinovo ulje, ulje od pirinčanih mekinja, ulje uljane repice, gi i ulje slačice. Sve nabrojano – u ograničenim količinama.

Napici – Sveže ceđeni voćni sokovi, sveža kokosova voda, mlaćenica, detoks napici, sveže ceđeni sokovi povrća i smutiji.

Zabranjene namirnice

Masti i ulja – Svinjska mast, maslac, kokosovo ulje, majonez i hidrogenizovana ulja.

Napici – Gotovi voćni sokovi, upakovana kokosova voda, gazirani napici i alkohol.

Proteini – Piletina sa kožom, mesne prerađevine, govedina i svinjetina.

Mleko i mlečni proizvodi – Krem sir ili sir u velikim količinama, punomasno mleko i punomasni jogurt.

Dijeta sa jabukama – recept

Ćuretina u omotaču sa čatnijem od nane

Sastojci:

 • 1 tortilja
 • ½ šolje nemasne mlevene ćuretine
 • 1 kašičica paste od đumbira i belog luka
 • ¼ iseckane glavice crnog luka
 • ½ iseckanog paradajza
 • 1 iseckan list zelene salate
 • ¼ iseckane jabuke
 • ½ kašičice garam masale
 • ¼ kašičice čilija u prahu
 • pregršt lista nane
 • limunov sok
 • 2 kašike ulja od pirinčanih mekinja
 • so

Priprema:

 1. U tiganj za prženje sipajte ulje i pržite pastu od đumbira i belog luka dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
 2. Dodajte ćureće meso, čili u prahu, so i garam masalu. Pržite uz stalno mešanje dok meso ne bude dobro uprženo.
 3. Za čatni od nane operite listove nane, uklonite peteljke i sameljite ih u blenderu. Dodajte prstohvat soli i trunku limunovog soka. Izmešajte u blenderu.
 4. Na tiganju ili u pećnici zagrejte tortilju.
 5. Dodajte vruće ćureće meso.
 6. Pospite naseckanim crnim lukom, paradajzom i zelenom salatom.
 7. Odozgo sipajte čatni sa nanom u umotajte tortilju da biste dobili ukusnu ćuretinu u omotaču.

Vegetarijanska zamena

Pripremite komadiće soje na isti način kao i ćuretinu, a zatim sledite ostale korake da biste dobili ukusnu soju u omotaču.

Uloga vežbanja

Vežbanje je obavezno ako želite da smršate, posebno ako ste predgojazni. Međutim, pošto ćete prva dva dana imati jelovnik veoma niskokalorične ishrane, najbolje je da izbegavate bilo kakve teške vežbe. Držite se joge i meditacije. Od trećeg dana nadalje, možete da upražnjavate redovnu rutinu vežbanja ili možete da počnete da trčite, hodate, penjete se uz stepenice, preskačete vijaču, praktikujete jogu, plešete, radite čučnjeve, plivate, vežbate pilates, trčite u mestu, radite sklekove, trbušnjake itd. Vodite računa da prvo smršate, a posle razvijate mišiće.

Povezano Vožnja bicikla za mršavljenje i skidanje stomaka

Dijeta sa jabukama pozitivna iskustva i rezultati

 • Pomoći će vam da smršate tako što ćete imati osećaj sitosti, pa ćete tako izbeći napade gladi.
 • Svakodnevno konzumiranje jabuka sprečava nastanak rizika za šlog, bolesti srca, a smanjuje i nivo holesterola.
 • Jabuka dijeta je prijatelj kućnog budžeta, a uz to je i jednostavna.
 • Dijeta sa jabukama će vas sprečiti da pijete gotove voćne sokove koji sadrže veštačku aromu, boju i zaslađivače.
 • Ova dijeta za mršavljenje pomaže da sporim i stabilnim procesom dovedete metabolizam u normalne okvire.
 • Dijeta sa jabukama je izbalansirani plan ishrane koja se sastoji od povrća, voća, proteina, mleka i mlečnih proizvoda, dobrih masti, dobrih ugljenih hidrata, mikronutrijenata i prehrambenih vlakana.

Neželjena dejstva dijete sa jabukama i negativna iskustva

 • Može da vam dosadi da jedete jabuke pre svakog glavnog obroka.
 • Oni koji su navikli da unose mnogo kalorija, a da ih ne sagorevaju, mogu da postanu razdražljivi i ćudljivi, jer je prva dva dana dijetu teško poštovati.
 • Možete da osetite malaksalost i pospanost.

Mere opreza

Prva dva dana su od presudne važnosti. Uz jabuke pijte dovoljno obične vode ili detoks vode. Takođe, ako osetite malaksalost, bolove u mišićima, zglobovima itd., u bilo kom trenutku tokom dijete, odmah prekinite dijetu i javite se lekaru. Pored toga, preporučujemo vam da se posavetujete sa svojim lekarom ili dijetetičarem pre početka ove dijete. Mršavljenje zavisi od različitih faktora, kao što su starost, visina, telesna građa, trenutna težina, nivo aktivnosti, medicinska istorija i geni. Stoga jedan plan za mršavljenje neće delovati kod svakog pojedinca. Imajte na umu da je zdravlje bogatstvo.

Najčešća pitanja i odgovori

Koliko može da se smrša pomoću dijete sa jabukama?

Dijeta sa jabukama vam može pomoći da skinete 2 do 5 kilograma u zavisnosti od toga koliko trje.Brza dijeta sa jabukama koja traje 3 dana obično dovodi do skidanja 2 kg.Dok sedmodnevna dijeta sa jabukama može skinuti do 5 kg.Postarajte se da vežbate i da se dovoljno odmarate.

Mogu li jabuku da uzimam u obliku soka?

Možete, ali konzumiranje cele jabuke je mnogo zdravije. Razlog je u činjenici da ceđenje soka degradira mikronutrijente i enzime voća. Takođe, pošto ćete dva dana zavisiti samo od jabuka, jedite voće da biste osetili sitost. Svež sok jabuke (kašasti, bez proceđivanja) možete da pijete 4. i 5. dana.

Da li je dijeta sa jabukama delotvorna za mršavljenje?

Da, pomoću dijete sa jabukama možete da smršate. Jabuke ćete jesti pre glavnih obroka, što će vam dati osećaj sitosti. Tako ćete biti manje gladni, pa ćete kao rezultat toga manje jesti. Redovno vežbanje će vam dodatno pomoći da sagorevate masti i razvijate mišiće.

Da li ste i vi sprovodili dijetu sa jabukama? Kakava su vaša iskustva? Podelite ih sa ostalim čitaocima putem forme za komentare!

Autor teksta Nikola Stojanović


Komentari

Nina

Moja iskustva su bila pozitivna smršala sam oko 5 kilograma za 7 dana ali sam relativno brzo vratila staru težinu i stomačić koji sam imala pre dijete.Neznam da li je sama dijeta sa jabukama takva ili sam se jednostavno odmah posle dijete opustila i prestala da pazim na ishranu.