Zašto je preskakanje vijače (konopca) dobro za mršavljenje, skidanje stomaka, zadnjicu

14113
preskakanje konopca

U ovom članku saznajte zašto je preskakanje vijače i konopca dobro za mršavljenje, stomak, zadnjicu, skidanje celulita…Kako treba da izgleda trening, koliko se kalorija troši, i kakva su iskustva…Nastavite sa čitanjem…

Postoji razlog zašto se skromna vijača i danas može naći u većini teretana. Mala je i zgodna za upotrebu. Omiljeni rekvizit starih škola je višestruko koristan i čini čuda za mršavljenje, stomak, zadnjicu, zdravlje i kondiciju. Preskakanje vijače je kardio vežba za mršavljenje, jačanje kostiju, ruku, nogu i održavanje ravnoteže. Pored toga, ova aktivnost jača srce, pluća i arterije. Takođe, preskakanje vijače sprečava i pojavu čestih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.

Preskakanje vijače i kalorije

preskakanje vijace za mrsavljenje

Zašto je preskakanje vijače važno?

Preskakanje vijače je kompletan trening za telo, jer omogućava stomaku da uravnotežuje telo, koristi noge za preskakanje i ramena za zamah vijače. U stvari, preskakanje vijače u trajanju od 10 minuta je isto kao da ste 1,7km istrčali za 10 minuta. Ako vijaču ili konopac preskačete 1 sat sagorećete oko 1.300 kalorija.

Kalorije koje ćete sagoreti za jedan minut preskakanja konopca zavise i od vaše trenutne težine pa će teže osobe sagoreti više kalorija jer je logično potrebno više energije za ovakav trning sa većom masom tela.To je kao da se podižu tegovi veće težine.

Kalorije koje se prosečno sagore za 1 minut preskakanja konopca – 15 -20.Koliko kalorija ćete sagoreti preskakanjem konopca zavisi i od brzine a možete računati na 200 do 300 za 15 minuta što je fantastično.Ako svakog dana preskačete konpac u dugom vremenskom periodu makar samo 15 minuta dnevno imaćete savršeno telo.Vaše noge i zadnjica će biti čvrsti i lepo oblikovani skinućete stomak i smanjiti celulit.Pored svega toga konopac i vvijača su veoma jeftini pa ih svako može nabaviti.Nije vam potreban veliki prostor za odlaganje kao kad su tegovi i druga oprema u pitanju pa ne postoji nijedan razlog za odlaganje i izbegavanje ovakve fizičke aktivnosti.

Ako vas mrzi da idete u teretanu ili ne želite da ulažete novac u skupu opremu preskakanje vijače je savršen trening za skidanje sala, poboljšanje fizičke kondicije a samim tim i zdravlja organizma.

Preskakanje vijače za mršavljenje

preskakanje vijace kalorije

Kao što ste mogli da zaključite preskakanje konopca je odličan trening za mršavljenje ali ne i brzo mršavljenje.Rezultati će se videti ali smo ako vežbate redovno mesecima.Ako vas zanima brzo mršavljenje i želite da se rezultati vide što pre morate znati da samo preskakanje užeta neće biti dovoljno da vam pomogne da brzo smršate. Za brzo mršavljenje preskakanje užeta mora da bude kombinovano s odgovarajućom ishranom.

Da bi uspešno koristili trening kakav je preskakanje vijače za mršavljenje i skidanje stomaka morate razumeti kako da smršate.

Medicinska literatura se slaže sa pouzdanim izvorom da je prvo pravilo gubitka kilograma stvaranje kalorijskog deficita. „Kalorijski deficit“ jednostavno je definisan kao korišćenje više kalorija nego što ih konzumirate tokom dana. To možete učiniti tako što ćete imati na umu unos hrane i sagorevanje kalorija tokom vežbanja i svakodnevnik aktivnosti.

Da biste izgubili jedan kilogram sala nedeljno, potrebno je da stvorite stalan manjak od 500 do 1.000 kalorija dnevno. Ako preskakanjem vijače potrošite 300 kalorija dnevno biće vam potrebna i prilagođena ishrana da bi ste stvorili veći manjak kalorija.Zato izbegavajte sve što sadrži šećer i belo brašno a od napitaka pijte samo čaj, kafu i vodu.

Preskakanje vijače za stomak

preskakanje vijace za stomak

Iako mnogi misle da su vežbe za stomak idealne za skidanje sala u ovom delu tela to jednostavno nije tačno.Ne postoji nijedna vežba koja direktno može da cilja salo na određenom delu tela.Da bi skinuli salo sa stomaka morate da skinete ukupno salo jer.Ovo važi sa salo na bilo kom delu tela, stomaku, zadnjici, rukama, nogama…

Pošto je preskakanje konopca odlična vežba koja za kratko vreme sagoreva mnogo kalorija počećete da gubite masnoće svakog dana malo po malo što će vremenom dovesti i do potpunog skidanja sala sa stomaka.Naravno ne preko noći već samo ako budete dovoljno uporni i ne preskačete trening.

Kao što smo pomenuli i ishrana je veoma važna, nećete skinuti stomak ako ne obratite pažnju na ishranu.

Preskakanje konopca za zadnjicu

preskakanje uzeta za zadnjicu

Preskakanje vijače je iznenađujuće dobra vežba za zadnjicu. Ako želite da ojačate zadnju ložu i tonirate mišiće zadnjice izdvojte samo 15 minuta dnevno za preskakanje užete i rezultati neće izostati.Preskakanje konopca je takođe odlična vežba zagrevanja pre izvođenja vežbi za zadnjicu i butine kao što su čučnjevi.

Kako preskakanje vijače deluje na zdravlje organizma?

Preskakanje vijače pozitivno deluje na zdravlje na nekoliko načina. Ne samo da poboljšava brzinu otkucaja srca i krvni pritisak, već vam omogućava i da odaberete tempo koji vam najviše odgovara. Na taj način vaše telo poboljšava savitljivost i održava koordinaciju. Svakodnevno vežbanje sa vijačom može da popravi mišićnu funkciju i koštanu gustinu.

Na koji način preskakanje vijače utiče na zdravlje ?

 1. pomaže kod mršavljenja
 2. dobro je za srce
 3. jača trbušne mišiće i utiče na skidanje sala sa stomaka
 4. povećava telesnu visinu
 5. poboljšava gustinu kostiju
 6. dobro je za mozak
 7. nije skupo
 8. povećava izdržljivost
 9. poboljšava veštine pažnje
 10. poboljšava mišićni tonus
 11. služi kao rehabilitacija nakon povreda
 12. jača stopala i gležnjeve
 13. poboljšava okretnost
 14. doprinosi koordinaciji i stabilnosti
 15. poboljšava savitljivost

Različite vrste vežbi sa vijačom

 • dupli preskoci
 • trčanje u mestu
 • preskoci na jednoj nozi

Dupli preskok

Dupli preskok je jedan od najpopularnijih stilova vežbanja sa vijačom. Koraci su veoma jednostavni, ali se često izvode velikom brzinom. Rezultati duplog preskoka se razlikuju od zavisnosti od brzine i individualnih mogućnosti prilikom skakanja. Viši skokovi obično znače i sporiju brzinu preskakanja, a ova tehnika je sjajna za toniranje mišića. Istovremeno, dupli preskok može da dovede i do pozitivnih rezultata treninga izdržljivosti.

Kako se radi dupli preskok sa vijačom

 • Stanite i razdvojte stopala.
 • U svakoj ruci držite dršku vijače.
 • Uže postavite iza nogu.
 • Savijte laktove pod uglom od 900.
 • Otpozadi prebacite konopac iznad glave i zaljuljajte ga prema podu.
 • Skočite pre nego što konopac dospe do poda.
 • Prizemljite se lagano na jastučiće stopala.
 • Ponovite ove korake.

Trčanje u mestu

Trčanje u mestu nije toliko intenzivna vežba u poređenju sa drugim tehnikama preskakanja vijače. Ova vrsta vežbe je deo treninga visokog intenziteta, kada je potreban predah nakon napornih kardio vežbi. Trčanje u mestu podrazumeva preskakanje vijače korišćenjem jedne noge za drugom. A evo i detaljnog uputstva kako se ova vežba radi.

Kako se radi trčanje u mestu sa vijačom

 • Stanite razdvojenih stopala.
 • U svakoj ruci držite drške vijače i rotacijom ručnih zglobova postavite konopac napred.
 • Postavite vijaču napred rotirajući ručne zglobove i podlaktice.
 • Preskočite vijaču jednom pa drugom nogom.
 • Ponavljajte preskoke brzim kretanjem napred, pazeći pri tome da se ne sapletete na konopac.

Preskoci na jednoj nozi

Preskoci na jednoj nozi zahtevaju dobru ravnotežu, jer veću težinu prebacujete na jednu nogu. Budući da je ovo napredni nivo vežbanja, savetujemo vam da ovu tehniku isprobate tek pošto savladate dupli preskok i trčanje u mestu. Da biste usavršili svoje veštine, mogli biste da počnete vežbama ravnoteže, kao što su duže stajanje na jednoj nozi ili asane (joga vežba). Ove vežbe mogu da vas pripreme za ono što sledi. Preskoke jednom nogom uvežbavajte polako. Ako to budete radili brzo možete da se okliznete, saplete i povredite.

Kako se rade preskoci na jednoj nozi sa vijačom

 • Stanite uspravno.
 • U svakoj ruci držite dršku vijače.
 • Savijte koleno i polako podignite jednu nogu.
 • Zanjišite vijaču dok stojite na jednoj nozi ne dozvoljavajući da druga dodirne pod.
 • Ponovite iste korake drugom nogom.

Mere opreza pri preskakanju vijače

 • Kupite vijaču dobrog kvaliteta. Ako vijača nije dobra, može da vam povredi noge ili gležnjeve. Zbog toga nabavite vijaču koja je čvrsta i jaka.
 • Mada možete da pokušate da preskačete vijaču i bosih nogu, više ponavljanja može da dovede do toga da noge počnu da vas bole. Trebalo bi da obujete sportske patike koje će biti dobra potpora za vaša stopala.
 • Dok preskačete vijaču nosite sportski grudnjak sa jakom potporom. Ukoliko ne nosite odgovarajući sportski grudnjak može da dođe do opuštanja grudi.
 • Ono što je dobro kod preskakanja vijače je to što mogu da ga probaju svi bez obzira na nivo uvežbanosti, tj. : početnici, oni na srednjem nivou i oni koji su na naprednom nivou. Međutim, najbolje je da počnete polako i ne idete preko svojih sposobnosti. Vršenje pritiska na telo može da dovede do opasnog vršenja pritiska na srce, a i do povrede zglobova.
 • Vodite računa o podlozi kada preskačete vijaču. Drveni podovi, prostirke ili bilo koje druge glatke površine mogu da budu bezbednije za noge.
 • Pokušajte da preskačete vijaču na otvorenom prostoru na kome nema ničega za šta bi konopac mogao da se zakači i na kome nema drugih prepreka. Takođe, izbegavajte preskakanje vijače u prostorijama sa niskim plafonom, ali i pod otvorenim nebom.
 • Pre nego što počnete da vežbate sa vijačom, uradite par vežbi istezanja. Lagano zagrevanje može da pripremi telo za aktivnosti većeg intenziteta.

Koje su mane vijače?

 • Žene bi trebalo da izbegavaju preskakanje vijače tokom menstruacije, jer može da dođe do pojačanog krvarenja.
 • Trudnice ne bi trebalo ni da pokušavaju da preskaču vijaču, jer to može da dovede do spontanog pobačaja.

Osobe sa istorijom oboljenja, kao što su bolesti srca, astma i artritis, trebalo bi da izbegavaju vežbu preskakanja vijače koja dugo traje.

Par reči na kraju

 • Idealna dužina vijače: stanite na sredinu kanapa; ako su drške u visini grudi, onda je dužina odgovarajuća.
 • Podloge za preskakanje: izbegavajte tvrde podloge; parket i gumena podloga su idealni.
 • Položaj tela: uspravan i opušten prilikom skakanja; ramena opuštena, a laktovi blizu tela.
 • Položaj nogu: blago savijene u kolenima; stopala razmaknuta.
 • Tehnika okretanja vijače: okrećite iz zgloba ruke, a ne iz lakta.
 • Skokovi: ne skačite previsoko; dovoljno je da se odlepite od tla.
 • Položaj glave: pogled usmeren napred, a ne na noge.

Iskustva i rezultati

Iskustva sa ovom vežbom su odlična.Jedine primedbe se mogu čuti od onih koji su očekivali da će se rezultati videti posle nedelju dana.U tekstu smo objasnili zašto to nije moguće ali kda jednom naviknete da svakog dana izdvojite 15 minuta za ovakav trening uopšte vam neće teško padati.Veoma je važno da nastavite i kada budete zadovoljni težinom jer iskustva pokazuju da oni koji smršaju pa posle toga prekinu svaku fiziču aktivnost brzo povrate svoje naslage sala i prethodnu težinu.Kada su u pitanju iskustva i rezultati takođe treba biti svestan takozvanog dostizanja platoa do koga dolazi posle nekoliko meseci ponavljanja potpuno iste vežbe.A posledica je smanjenje efekata.Zato kada 15 minuta vežbanja sa vijačom za vas bude veoma lako i kada to izvodite bez ikakvog zamaranja uvedite još neku vežbu makar u trajanju od 5 minuta.

Izvori: (1) (2) (3) (4)