Gastritis ishrana (namirnice koje treba jesti i izbegavati)

3593
gastritis dijeta

Ako vas zanima pravilna ishrana za gastritis bilo hronični ili akutni dobra vest je da ovo oboljenje može da se leči, pa čak i izleči, promenama načina ishrane i životnih navika.

U ovom članku ćete saznati ishrana za osobe sa gastritisom preporučuje o namirnicama koje smeju da se jedu i onima koje bi trebalo da se izbegavaju, kao i o receptima za jela koja mogu da vam pomognu da lečite ovo oboljenje. Počnite da skrolujete!

Gastritis je upala sluzokože želuca. Može da bude akutan ili hroničan. Akutni gastritis nastaje iznenada i praćen je jakim bolom koji kratko traje. Često je privremen. S druge strane, hronični gastritis se polako razvija i traje dugo. Izaziva uporan tup bol, koji je teško ignorisati. Pored toga, može da dovede do pojave ulkusa (čira) ili raka.

U ovom članku:

 • Šta je gastritis?
 • Uzroci gastritisa
 • Ishrana kod gastritisa: na koji način pomaže
 • Koje namirnice smete da jedete
 • Koje namirnice bi trebalo da izbegavate
 • Recepti za gastritis

 

gastritis ishrana

Šta je gastritis?

Pre nego što vidite kako treba da izgleda gastritis dijeta da vidimo šta je zapravo ovo oboljenje i koji su njegovi simptomi.

Gastritis se javlja kada dođe do upale, iritacije i otoka sluzokože želuca.

Blaži oblici gastritisa mogu da se leče medikamentima i promenama načina života. Međutim, ako je bolest uznapredovala, potpuno izlečenje možda neće biti moguće. U tom slučaju fokus lečenja se premešta na kontrolu simptoma. Ukoliko se ne praktikuje pravilan tok lečenja i ne poštuje preporučena ishrna gastritis može da traje godinama ili čak doživotno.

U neke simptome gastritisa spadaju:

 • uznemirenost želuca
 • mučnina
 • nadimanje
 • gasovi
 • bol u trbuhu (blag ili jak)
 • povraćanje (krvi ili supstance koja liči na kafeni talog)
 • gubitak apetita
 • gorušica
 • loša probava
 • osećaj pečenja u želucu
 • stalno štucanje
 • crna stolica (krv u stolici)

Lekari mogu da dijagnostikuju gastritis na osnovu:

A sada da vidimo šta izaziva gastritis.

Uzroci gastritisa

 1. Bakterija helikobakter pilori (H. pylori)

Helikobakterija, ili helikobakter pilori (lat. Helicobacter pylori) je širom sveta najčešći izazivač gastritisa – ali najrasprostranjenija je u zemljama u razvoju. Većina obolelih se zarazi tokom detinjstva; međutim, ne pokazuju svi simptome ove bolesti.

Helikobakterija može da izazove i akutni i hronični gastritis. Međutim, infekcija je retko povezana sa erozivnim gastritisom (najtežim oblikom gastritisa, poznatim i kao hemoragični gastritis, jer dolazi do krvarenja sluzokože želuca). Brojni istraživači veruju da se helikobakter pilori prenosi preko telesnih tečnosti, kao što je pljuvačka, ali i inficiranom hranom i vodom.

Ova bakterija živi u mukoznoj membrani (sluzokoži) želuca. Ako se ne leči na vreme, infekcija može da izazove ulkuse (čireve) i, u veoma retkim slučajevima, rak želuca.

 1. Autoimune bolesti

Neke osobe imaju naslednu autoimunu bolest koja napada parietalne ćelije (ćelije epitela želuca koje luče hlorovodoničnu kiselinu i glikoprotein poznat kao želudačni intrinzični faktor), zadužene za lučenje želudačne kiseline.

Kada su napadnute parietalne ćelije, posledica je hiporhlorhidrija (malo ili nikakvo lučenje hlorovodonične kiseline u želucu i drugim organima za varenje) i smanjena proizvodnja intrinzičnog faktora (proteina neophodnog organizmu da bi mogao da apsorbuje vitamin B12).

Sve navedeno može da dovede do autoimunog metaplastičnog atrofijskog gastritisa. Pored toga, povećava se i stepen rizika od pojave adenokarcinoma želuca.

Kada želudac ne proizvodi intrinzični faktor, to može da dovede do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca u organizmu. Ovo stanje je poznato kao perniciozna anemija. To je autoimuna bolest kod koje imuni sistem napada tkiva sopstvenog organizma.

U zdravom organizmu vitamin B12 se vezuje za intrinzični faktor u želucu, što olakšava njegovu apsorpciju. Međutim, usled „kvara“, dolazi i do druge imune reakcije, a posledica je upala sluzokože želuca koja izaziva gastritis.

 1. Ozbiljne povrede ili bolesti

Svaki veliki stres organizma, kao što su ozbiljne bolesti, traumatske povrede, teške opekotine ili veliki hirurški zahvati, može da dovede do gastritisa. Premda retko, može čak i da izazove eroziju sluzokože i površinska krvarenja, što može da bude fatalno.

Gastritis izazvan stresom poznat je i kao sindrom stresnog ulkusa (ili stresni ulcerozni sindrom), erozivni sindrom povezan sa stresom ili bolest sluzokože povezana sa stresom.

 1. Oštećenje sluzokože želuca

Sluzokoža želuca sadrži žlezde koje luče želudačnu kiselinu, koja je zadužena za razlaganje hrane, kao i pepsin, enzim koji vari proteine. Zdrav organizam ima debeo sloj sluzi koja oblaže čitavu sluzokožu želuca i sprečava kisele sokove da oštete želudačno tkivo. Međutim, kada je sluzokoža želuca pod upalom, ona proizvodi manje sluzi i drugih tečnosti, koje uglavnom štite sluzokožu, što za posledicu ima gastritis.

Gastritis može biti neerozivni i erozivni. Prvi može da izazove upalu sluzokože, dovodeći do blage nelagode i bola, dok drugi može da izazove cepanje sluzokože, što dovodi do pojave plitkih pukotina, ili ulkusa.

 1. Alergija na hranu

Gastritis može da bude posledica alergijske hipersenzitivnosti na određene namirnice, kao i prekomerne akumulacije belih krvnih zrnaca, poznatih kao eozinofili, u gastrointestinalnom traktu.

Kod mnogih dolazi do ublažavanja simptoma gastritisa kada iz ishrane eliminišu visoko prerađene ugljene hidrate, kao što su prerađene namirnice, gazirani sokovi, slatkiši i alkohol, kao i namirnice koje sadrže trans masti. Druge namirnice koje kod nekih osoba mogu da izazovu pojavu simptoma gastritisa, uključuju i mlečne proizvode, jaja, kvasac, soju, kukuruz, orašaste plodove, žitarice i neke vrste začinjene i ljute hrane.

Gastritis može da se javi i kod osoba koje su bile izložene zračenju ili koje uzimaju brojne lekove (nesteroidne antiinflamatorne lekove, steroide, suplemente kalijuma i gvozdja), puše, piju alkohol u velikoj količini, ili koriste droge. Starije osobe su mnogo podložnije ovoj bolesti.

Kao što smo ranije naveli, najbolji način da se nosite sa gastritisom je da promenite ishranu. Nastavite da skrolujete do sledećeg odeljka za više informacija.

Gastritis i ishrana

Ishrana kod gastritisa: na koji način pomaže

Primarni cilj ishrane kod gastritisa je kontrola razmnožavanja helikobakterije. Praktikovanje ishrane bogate vlaknima, koja je i antiinflamatorna, i konzumiranje namirnica koje sadrže flavonoide, može da učini mnogo za ublažavanje simptoma.

Takođe, opredeljivanje za ishranu bogatu probioticima, kao što su laktobacili (lat. Lactobacillus) i bifidobakterije (lat. Bifidobacterium), dugoročno može da ublaži simptome gastritisa. Ovi sojevi korisnih bakterija kolonizuju sluzokožu intestinalnog trakta i leče digestivni sistem. One povećavaju i kapacitet creva da apsorbuju hranljive materije.

Osobe koje pate od gastritisa trebalo bi da jedu namirnice sa visokim sadržajem vitamina A. Neka namirnice su poznate po tome što izazivaju upalu – na primer, prerađene namirnice i šećer. Izbegavanje ovih namirnica i praktikovanje procesa eliminacije namirnica, dugoročno može da drži gastritis pod kontrolom.

Nije potrebno da se prati neka posebna gastritis dijeta niti poseban jelovnik mada su neki spremni i na to.Gastritis ishrana će vam biti od velike pomoći ako izbegavate određene namirnice i pored toga jedete namirnice koje povoljno deluju na vaš želudac.

Sledeće smrnice važe i kad je u pitanju ishrana za hronični i akutni gastritis…

Koje namirnice smete da jedete

Premda uzimanje antacida ili drugih lekova za smanjenje želudačne kiseline ublažava simptome, prekomerno uzimanje lekova dovodi do problema poput osteoporoze ili hipohlorohidrije. Ovi lekovi mogu da zamaskiraju problem, ali ga sigurno neće izlečiti. Umesto toga, gastritis ishrana može da olakša prirodne izlečenje creva. Evo i spiska namirnica koje dokazano pomažu osobama sa gastritisom.

Brokoli

 

Prema studiji objavljenoj u žurnalu Istraživanje prevencije raka (Cancer Prevention Research), klice brokolija su odlične za ublažavanje simptoma gastritisa. One sadrže sulforafan, hemikaliju koja ima antibakterijsko dejstvo. Pored toga, imaju i antikancerogeno delovanje. Studija navodi da su osobe koje su svakodnevno jele najmanje 1 šolju klica brokolija, tokom 8 nedelja imale slabiju upalu želuca od onih koje nisu.

Beli luk

 

beli luk na prazan zeludac

Sirovi beli luk je delotvorni antimikrobik i fungicid koji delotvorno ubija bakteriju helikobakter pilori, pa ga to čini odličnim lekom protiv gastritisa. Često se prepisuje zajedno sa lekovima za lečenje gastritisa.

Jogurt

Jogurt mladi sir sadrže aktivne kulture dobrih bakterija, koje povećavaju sposobnost organizma da eliminiše loše bakterije prisutne u želucu. Prema studiji objavljenoj u Američkom žurnalu kliničke ishrane  (American Journal of Clinical Nutrition), svakodnevno konzumiranje šolje jogurta koji sadrži probiotike, zajedno sa više antibiotika, može delotvorno da kontroliše helikobakter pilori. Studija je pokazala da je iskorenjivanje helikobaktera pilorija bilo brže kod učesnika kojima su davani i jogurt i lekovi, u poređenju sa onima koji su dobijali samo lekove.Ishrana za gastritis dakle treba da sadrži jogurt koji je na sreću lako dostupan i jeftin.

Kefir

Ishrana za gastritis i helikobakteriju treba da sadrži i kefir.Kefir od punomasnog mleka sadrži bifidobakteriju bifidum (lat. Bifidobacterium bifidum – jedan od sojeva roda bifidobakterija), korisnu bakteriju prisutnu u fermentisanim mlečnim proizvodima. Ona olakšava bolji imuni odgovor organizma i koristi se kao lek protiv gastritisa i zapaljenskih gastrointestinalnih poremećaja. Prema studiji objavljenoj u žurnalu Primenjena i enviromentalna mikrobiologija (Applied and Environmental Microbiology), bifidobakterija bifidum pokazala je inhibiciju helikobaktera pilorija od skoro 95%.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je zapravo fermentisani kupus i poznat je narodni lek za ovo oboljenje. Proces fermentacije pospešuje razmnožavanje probiotika, koji su korisni za osobe sa gastritisom. Studija je pokazala da je laktobacil plantarum (lat. Lactobacillus plantarum –  jedan od sojeva roda laktobacila) ekstrahovan iz kiselog kupusa imao aktivnost usmerenu protiv helikobakterije. Ove bakterije hranu čine svarljivijom, što povećava sposobnost creva da bolje apsorbuju minerale i vitamine. Osobe koje pate od gastritisa trebalo bi u svoju ishranu da uvrste kiseli kupus.

Đumbir

djumbir

Đumbir je poznati antiinflamatorni agens. Studija objavljena u Fitoterapijskom istraživanju (Phytotherapy Research) pokazala je da je đumbir delotvoran za eliminaciju helikobaktera pilorija iz želuca. Đumbir se kod laboratorijskih životinja pokazao delotvornim i za prevenciju čira na želucu (gastričkog ulkusa) izazvanog nesteroidnim antiinflamatornim lekovima i helikobakterom pilorijem.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se pravi od fermentisanih jabuka. To je napitak delotvoran za ublažavanje refluksa kiseline i gorušice, kao i drugih simptoma gastritisa. Međutim, trebalo bi da budete oprezni – kod nekih osoba jabukovo sirće može da pojača refluks kiseline. Konzumirajte ga dobro razblaženo, sve dok se ne uverite da možete da ga tolerišete – ili ćete, u suprotnom, imati težak oblik refluksa kiseline.

Kurkuma

 

Kurkuma sadrži jedinjenje koje se zove kurkumin. Ispitivanja su otkrila da kurkumin može da bude koristan suplement za ublažavanje upale i prevenciju karcinogenih promena kod pacijenata sa gastritisom izazvanim helikobakterijom. Međutim, budite veoma oprezni, jer se pokazalo da je kurkumin u nekoliko slučajeva izazvao gastritis, kada je uziman na prazan želudac. Stoga je bolje da se posavetujete sa svojim lekarom.

Origano

Konzumiranje lista i ulja origana može da ublaži bol i druge simptome izazvane gastritisom. Najbolja stvar sa origanom je ta da bakterije, gljivice i virusi teško stvaraju otpornost na njega, što sa farmaceutskim antibioticima nije uvek slučaj. Ispitivanja ukazuju da antimikrobno delovanje origana može da inhibira i uništi helikobakter pilori. Ova biljka ima i spazmolitička svojstva, pa ublažava mučninu i povraćanje, kao i lošu probavu i dijareju – koji mogu da budu neželjena dejstva antibiotika prepisanih za lečenje gastritisa. Objasnite lekaru da želite da koristite origano, jer ova biljka može da reaguje sa bilo kojim drugim medikamentom koji uzimate.

Sok brusnice

Ispitivanja pokazuju da brusnica sprečava razmnožavanje helikobaktera pilorija u želucu. Ako imate gastritis, brusnicu bi trebalo da konzumirate kao i bilo koju drugu namirnicu koja sadrži flavonoide. Flavonoidi su poznati po tome da sprečavaju razmnožavanje loših bakterija u želucu. Međutim, ako želite da cedite voće, morate da znate da brusnica sadrži limunsku kiselinu, pa ako je vaš želudac osetljiv na kisele namirnice, posavetujte se sa lekarom o drugim načinim za uvrštavanje brusnice u vašu ishranu.

Ananas

Ovo je još jedno voće koje može pozitivno da utiče na vas, ali i da pojača refluks kiseline, u zavisnosti od vaše tolerancije i osetljivosti. Bromelain, enzim koji se nalazi u ananasu, ima antiinflamatorno, analgetsko, antibakterijsko i antikancerogeno delovanje. Premda je to kisela namirnica, nekoliko stručnjaka veruje da ananas alkalizuje želudac tokom varenja. Ovo može da bude od koristi kod simptoma gastritisa. Bromelain ima i to svojstvo da ublažava bolove, pa je to možda i razlog zašto neke osobe osećaju olakšanje nakon konzumiranja ananasa.

Sok cvekle i/ili šargarepe

 

sok od sargarepe

Konzumiranje cvekle i šargarepe, ili njihovog soka, pokazalo korisnim za iradikaciju helikobaktera pilorija. Vitamin A koga ima u soku šargarepe može da spreči oštećenje želudačne sluzokože. Uvrstite u ishranu čašu soka cvekle ili šargarepe. Možete da konzumirate i mešavinu soka cvekle i šargarepe u odnosu 1:1.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se odavno koristi za držanje gastritisa na odstojanju. Ovaj napitak ima antiinflamatorno, analgetsko i antibakterijsko delovanje. Prema studiji Škole javnog zdravlja Univerziteta Kalifornije i Džonsonovog sveobuhvatnog centra za rak na Univerzitetu Kalifornije, zeleni čaj sadrži antioksidante koji sprečavaju nastanak hroničnog gastritisa. Još jedan čaj koji konzumiraju osobe koje pate od gastritisa je čaj od kamilice.

Krompir

Za lečenje simptoma akutnog i hroničnog gastritisa ljudi odavno piju sok od sirovog krompira. Prema studiji koju je objavio Univerzitet u Mančesteru, ekstrakti krompira pokazuju aktivnost usmerenu protiv helikobaktera pilorija.

Prirodni med

Med sadrži brojna izvanredna jedinjenja koja ublažavaju upalu gastrointestinalnog trakta i olakšavaju lečenje ulkusa koji se formiraju na sluzokoži. Ova namirnica pokazuje i antibakterijsko delovanje protiv helikobaktera pilorija i može da pomogne kod lečenja gastritisa.

Kada je u pitanju ishrana za gastritis mnogo je važnije koje namirnice treba izbegavati nego koje treba jesti a njih smo ostavili za kraj.

Pogledajmo sada spisak namirnica koje bi osobe sa gastritisom trebalo da izbegavaju.

Koje namirnice bi trebalo da izbegavate

Mlečni proizvodi

Bilo koji mlečni proizvod – kao što su mleko, sir, pavlaka (osim organskog jogurta) – zbog svog sadržaja kalcijuma i aminokiselina, mogu da pojačaju želudačnu kiselinu. Ovo zauzvrat povećava refluks kiseline. Mleko oblaže sluzokožu želuca, pružajući privremeno olakšanje tako što ublažava dejstvo kiseline koja se oslobađa. Međutim, ovaj proces ne traje dovoljno dugo da bi delotvorno smanjio količinu kiseline. Nakon toga proizvodnja kiseline može čak i da se pojača i dovede do jake nelagode.

Citrusno voće i sokovi

Citrusno voće i njihovi sokovi sadrže vitamin C, koji sprečava formiranje ulkusa. On istrebljuje slobodne radikale i sprečava upalu, posebno onu koju izaziva helikobakter pilori. Međutim, citrusno voće i sokove bi trebalo da konzumirate tokom početne faze bolesti ili da ga uvrstite u ishranu kao njen redovni deo. Ukoliko već patite od gastritisa, kiselina iz citrusnog voća može da nadraži sluzokožu želuca i pojača refluks kiseline i bolove. Iz tog razloga, ako imate hronični gastritis, klonite se citrusnog voća i sokova.

Paradajz

Namirnice koje su kisele, poput paradajza, nadražuju sluzokožu želuca i mogu da dovedu do pojave ulkusa kada patite od gastritisa. Najbolje je da pokušate da eliminišete sve kisele namirnice i da ih potom tokom vremena postepeno vraćate, kako biste videli koja od njih utiče na vaš želudac. Brojni pacijenti su primetili da im paradajz pojačava simptome gastritisa i bol u želucu.

Fermentisana soja

Visok unos fermentisanih sojinih proizvoda pokazao se kao faktor koji povećava rizik od pojave raka želuca. Stoga ako imate gastritis izbegavajte fermentisane sojine proizvode, kao što su nato, miso i tempeh.

Alkohol

Jedna od tema o kojima se mnogo raspravlja je da li alkohol izaziva ili ne izaziva gastritis. Ali, u stvarnosti, alkohol utiče na čitav gastrointestinalni trakt, uključujući i želudac. On uništava sluzokožu želuca, pa on ostaje bez zaštite od korozivnih kiselina, kao što je hlorovodonična kiselina koju luči sam želudac u procesu varenja hrane. Ova kiselina može da nagriza želudac kada je njegova sluzokoža oštećena.

Srećom, gastritis izazvan alkoholom obično može da se izleči kada oboleli prestane da pije. Dalje konzumiranje alkohola može da dovede do formiranja ulkusa ili raka želuca. U jednoj studiji, 100% učesnika sa istorijom hroničnog alkoholizma imalo je upalu sluzokože želuca. Ovaj atrofični gastritis otkriven je samo kod osoba koje su zavisnici od alkohola, ali ne i kod onih koje povremeno piju.

Začinjena i ljuta hrana

Začinjena i ljuta hrana ne izaziva gastritis, ali njeno konzumiranje može da pojača simptome kada imate gastritis. Ovakve namirnice nadražuju sluzokožu želuca, koja je upaljena ako imate gastritis. Izbegavajte hranu koja sadrži čili u prahu, beli luk u prahu, crni i crveni biber, ljuti biber i druge ljute začine.

Kukuruz

Sadržaj celuloze u kukuruzu je visok, a to može da dovede do gastrointestinalnih problema. Digestivni trakt čoveka ne može da razlaže celulozu, pa ona kroz čitav sistem prolazi nesvarena. Može čak i da se zadrži u želucu i počne da trune, pa tako postaje pogodno tle za razmnožavanje loših bakterija. Zbog toga je bolje da se klonite kukuruza i srodnih proizvoda ako imate gastritis.

Gluten

Žitarice i skrob, kao što su pšenica, pšenične klice, raž, ječam, pšenični griz, graham brašno, kamut (drevna egipatska pšenica), maca (ili maco, jevrejski obredni, beskvasni hleb), bulgur (termički obrađena i izmrvljena pšenica, karakteristična za bliskoistočnu kuhinju), kus-kus, semolina (griz od durum pšenice), spelta i tritikale, sadrže gluten, koji je poznati uzrok želudačnih problema kod brojnih osoba. Pored toga gluten izaziva i upalu u želucu i crevima. Osobe osetljive na gluten mogu da osete popuštanje simptoma gastritisa kada u potpunosti pređu na bezglutensku ishranu.

Prerađene namirnice

Visoko prerađene namirnice, kao što su pljeskavice, hamburgeri, gotova jela i hrana pržena u dubokoj masnoći, mogu da izazovu napade bolova u želucu usled akutnog gastritisa. Takođe, ove namirnice stvaraju kiselu sredinu u želucu, što je veoma štetno za osobe koje pate od gastritisa.

Slatkiši

Slatkiši mogu da nadraže sluzokožu želuca. Oni sadrže šećer, koji pogoduje razmnožavanju loših bakterija u želucu, jer stvara pogodnu sredinu za njih.

Kada konzumiramo šećer, enzimi u tankom crevu ga razlažu, a krvotok ga odmah apsorbuje. Ove enzime luči pankreas. Nažalost, ako pankreas nije u stanju da proizvede dovoljno enzima i pomogne da se velik količina šećera razloži, može da dođe do poremećaja ravnoteže bakterija. Prenamnožavanje bakterija može da naruši pravilnu apsorpciju hranljivih materija i izazove gasove, nadimanje i povećanu kiselost u crevima.

Gazirani napici

Prekomerno ili redovno konzumiranje gaziranih napitaka može da nadraži sluzokožu želuca i jednjaka i da izazove refluks kiseline, koji spada u simptome gastritisa. Gazirani napici ne sadrže nikakve hranljive materije i mogu dodatno da nadraže sluzokožu želuca. Neki ljudi imaju običaj da piju „izvetrele“ gazirane napitke da bi ublažili nelagodu u želucu. Međutim, ovo donosi samo privremeno olakšanje i na duže staze izaziva više štete nego koristi.

Kafa

 

Kafa, bilo da sadrži kofein ili je bezkofeinska, ima veliki uticaj na sistem za varenje. Ona stvara jako kiselu sredinu u želucu, koja, kao što znamo, oštećuje sluzokožu želuca i creva. Ako duže vreme pijete veliku količinu kafe, to može da pojača simptome gastritisa i poveća refluks kiseline. Pored toga, kafa utiče na varenje, pa može da bude uzrok bolova u trbuhu.

Energetski napici

Energetski napici sadrže veliku količinu kofeina, a kada se konzumiraju prekomerno, izazivaju probleme sa varenjem. Ovi napici izazivaju upalu, krvarenje, bolove i ulkuse u želucu. Do ovoga dolazi zato što kofein u ovim napicima povećava proizvodnju želudačne kiseline, a kao posledica se javlja gorušica. Takođe, kofein nadražuje sluzokožu creva. Vodite računa da nikada ne popijete više od jednog energetskog napitka dnevno, čak i kada ste potpuno zdravi.

Namirnice koje sadrže trans masti

Namirnice koje imaju visok sadržaj loših masti pojačavaju upalu u crevima i želucu. Postoje dve vrste trans masti – prirodne koje nastaju u crevima nekih životinja (pa ih ima i u proizvodima životinjskog porekla) i veštačke trans masti, koje se u industrijskom procesu proizvodnje biljnih ulja dodaju gasnom hidrogenu da bi tečna biljna ulja prešla u čvrsto stanje i bila manje sklona kvarenju (proces poznat kao hidrogenizacija biljnih ulja).

Međutim, osobe koje jedu mlečne proizvode i meso ne moraju da brinu – u umerenoj količini, prirodne trans masti su prihvatljive. Međutim, trans masti u prženim i prerađenim namirnicama izazivaju haos u sistemu za varenje. Klonite se namirnica poput kolača, keksa, krekera, prženog luka, pomfrita, krofni i margarina.

Sada, pošto znate koje namirnice smete da jedete i koje bi trebalo da izbegavate kada imate gastritis, evo i nekoliko recepata za jela koje možete da isprobate, a koja nisu samo ukusna, već su i zdrava.

Gastritis ishrana recepti

 1. Pileća čorba sa ječmom

Nutritivni podaci: Energija – 235 kcal, proteini – 22g, masti – 2g, vlakna – 6g

Sastojci

 • 80g kuvanog bisernog ječma
 • 85g komadića pilećih grudi
 • 50g iseckane šargarepe
 • 44g iseckanog brokolija
 • 0,4g soli

Priprema

 • Obarite piletinu u loncu.
 • Dodajte ječam, šargarepu i brokoli.
 • Smanjite temperaturu i kuvajte 10 minuta.
 • Dodajte so.

 1. Khičdi od pirinča i povrća

Nutritivni podaci:  Energija – 286kcal, proteini – 11,62g, masti – 10,42g, vlakna – 6,5g

Sastojci

 • 75g kuvanog pirinča
 • 13g potopljene boranije
 • 15g sirovog kikirikija
 • 50g naseckane šargarepe
 • 50g naseckanog karfiola
 • 0,5g soli

Priprema

 • Prodinstajte boraniju, kikiriki, šargarepu i karfiol na maslinovom ulju. Ostavite ih na stranu.
 • Dodajte pola šolje vode u pirinač i dovedite do tačke ključanja. Mešajte dok pirinač ne omekša.
 • Dodajte povrće i so.

 1. Smuti od banane i jogurta

Nutritivni podaci: Energija – 300 kcal, proteini – 20g, masti – 4,5g, vlakna – 4g

Sastojci

 • 100g organskog jogurta
 • 1 – 2 banane
 • 20g meda
 • 3 – 5 badema (po želji)

Priprema

 • Stavite sve sastojke u blender. Ako je potrebno dodajte i led.
 • Umutite i poslužite.

Zaključak

Ako se gastritis ne leči, on može da dovede do pojave čira na želucu, krvarenja, pa čak i raka želuca. Prekomerno istanjivanje sluzokože želuca je nepopravljivo, jer dolazi do promene ćelija sluzokože želuca. Posavetujte se sa dobrim lekarom i strogo se pridržavajte ishrane za gastritis. Veoma je važno da brinete o sebi u početnom stadijumu kada počnu da se javljaju simptomi. Zdrava creva su gradivni element zdravog, srećnog organizma.

Ako imate neka pitanja, molimo vas da ih postavite u odeljku sa komentarima, a mi ćemo vam rado odgovoriti.

Najčešća pitanja i odgovori

Da li gastritis izaziva ulkuse?

Da, izaziva. 8 od 10 slučajeva peptičkih ulkusa (čireva na želucu) povezani su sa infekcijom helikobakterom pilorijem, koja izaziva gastritis.

Da li gastritis dovodi do mršavljenja?

Da. Bol usled gastritisa može da se pojača nakon konzumiranja hrane. Brojni osobe koje pate od gastritisa gube na telesnoj težini, jer izbegavaju da jedu bilo šta u pokušaju da spreče bolove i osećaj pečenja, koji se javljaju kod ovog oboljenja.

Da li su banane dobre za gastritis?

Banane su odlične za osobe koje pate od gastritisa. Lako se vare i bogate su kalijumom. Savršeno se uklapaju u laku ishranu za gastritis. Banane oblažu želudac debelim slojem sluzi, pa ga tako štite od želudačne kiseline. Redovno konzumiranje banana vraća pH vrednost želuca u normalu, olakšava eliminisanje štetnih bakterija i ponovno uspostavlja ravnotežu bakterija u želucu. Ukoliko patite od gastritisa, jedite banane pre nego što pojedete drugu čvrstu hranu.

Da li gastritis izaziva osećaj umora?

Gastritis može da izazove eroziju sluzokože želuca. Posledica mogu da budu bolni ulkusi i krvarenje u želucu. Sve zajedno kao posledicu ima anemiju, koja dovodi do malaksalosti i umora.

Kada bi trebalo da se javim lekaru zbog gastritisa?

Čim osetite nelagodu. Gastritis je veoma bolan i trebalo bi da se leči što je moguće ranije ishrana za gastritis će pomoći ali nemojte da se lečite na svoju ruku. Kada dođe do potpunog oštećenja sluzokože želuca, izlečenje je skoro nemoguće.