Prirodni diuretici za izbacivanje vode iz organizma i izmokravanje

7343
prirodni diuretici

DIURETICI su lekovi ili prirodni preparati koji se koriste za izbacivanje viška tečnosti i soli iz organizma. Osobe sa visokim pritiskom, srčanim zatajenjem, otečenim tkivima i bubrežnim bolestima često koriste i diuretike za ublažavanje simptoma tih oboljenja.

Prirodni diuretici za izbacivanje vode iz organizma su namirnice, lekovito bilje i suplementi koji sprečavaju nakupljanje tečnosti i smanjuju otoke i nadutost.

Bez obzira na to da li želite da izbacite suvišnu vodu iz organizma ili da sprečite pojavu kamena u bubregu, ubacite u redovnu ishranu namirnice koje deluju kao prirodni diuretici. Ove namirnice su izvrsne za snižavanje pritiska i ublažavanje nadutosti, a ne izazivaju nuspojave kao većina klasičnih lekova.

Šta su prirodni diuretici i zašto bi trebalo da ih koristimo? Da vidimo.

sta su diuretici


Šta su diuretici?

Diuretici su klasa lekova koja stimuliše diurezu, odnosno stvaranje i izlučivanje mokraće iz organizma (izmokravanje). Ovi lekovi se koriste za izbacivanje suvišne vode iz tela i lečenje srčanih oboljenja, bolesti jetre i visokog pritiska.

Ovo je obavezan tretman za mnoge zdravstvene probleme, ali diuretici često izazivaju neke nuspojave, npr. povišen nivo šećera u krvi, glavobolje i vrtoglavice, tako da se mnogi ljudi okreću prirodnim metodama.

Šta su prirodni diuretici?  Ove moćne biljke i namirnice imaju diuretski efekat, odnosno podstiču filtraciju krvi i izmokravanje, a zajedno sa tim i suvišne tečnosti i soli. Osim što sprečavaju nakupljanje tečnosti, većina ovih biljaka je veoma zdrava i sadrži dosta vitamina, minerala i antioksidanasa, tako da diuretski efekat nije jedina dobra stvar koju ćete postići ako ih koristite.

Umesto klasičnih diuretika koji se obično dobijaju i bez recepta, isprobajte i neke od ovih prirodnih diuretika kako biste podstakli izmokravanje i rešili problem sa suvišnom vodom u organizmu. Pogledajmo koji su to najbolji prirodni diuretici.


Koji su najbolji prirodni diuretici?

Hibiskus

 

Biljka Hibiscus sabdariffa je odličan prirodni diuretik koji sprečava gubitak većih količina kalijuma. Hibiskus se često koristi kao suplement ili čaj. Čaj od hibiskusa se pravi potapanjem sušenih latica cveta hibiskusa i vrelu vodu.


Peršun

 

Nekoliko naučnih ispitivanja je dokazalo da list peršuna ima diuretski efekat i on se vekovima i koristi u tu svrhu.

Pored toga, peršun je popularan začin. Možete koristiti sušeni ili svež peršun, a osim čaja od peršuna možete koristiti ovu biljku i kao začin za jelo.


Kofein

 

Kofein ima blag i kratkoročan diuretski efekat. Obično se nalazi u kafi, čaju, sokovima i energetskim pićima. Osobe koje često piju ova pića obično razvijaju toleranciju na kofein i na njih on često nema takvo dejstvo.Teofilin, sastojak koji se nalazi u zelenom i crnom čaju, pojačava efekat kofeina.


Prirodni diuretici: biljke i suplementi

 

zeleni caj

 • zeleni čaj
 • crni čaj
 • peršun
 • maslačak
 • hibiskus
 • glog
 • preslica
 • kleka

Hrana kao prirodan diuretik

 

 • celer
 • limun
 • paprika
 • beli luk
 • crni luk
 • lubenice
 • krastavac
 • grožđe
 • đumbir
 • bobičasto voće
 • špargle

Oticanje izazvano nakupljanjem tečnosti u telesnim tkivima se zove edem. Blaži edemi obično nestaju sami, ali je ponekad potrebno uzimanje diuretika kako bi se problem rešio.

Zadržavanje tečnosti u tkivima je simptom mnogobrojnih oboljenja i stanja, kao i česta nuspojava mnogih lekova. Ako želite da uzimate diuretike kako biste rešili taj problem, obavezno idite kod lekara da utvrdite šta je uzrok zadržavanja tečnosti.

Diuretici su posebno korisni za osobe sa oboljenjima bubrega, kada bubrezi ne mogu da filtriraju kalijum. To može dovesti do nakupjanja tečnosti u tkivima što izaziva teže zdravstvene probleme.

Diuretici takođe menjaju nivo važnih minerala u telu, npr. magnezijuma.

Ako koristite diuretike, obavezno redovno proveravajte sadržaj natrijuma, kalijuma i magnezijuma u organizmu. Potrebno je redovno kontrolisati i krvni pritisak i funkciju bubrega.


Za šta su dobri prirodni diuretici?

 • snižavaju pritisak
 • ublažavaju nadutost
 • poboljšavaju filtriranje krvi
 • sprečavaju pojavu kamena u buburegu
 • leče edem u stomaku
 • ublažavaju simptome sindroma policističnih jajnika

Diuretici snižavaju pritisak

Povišen pritisak je stanje kod koga krv stvara jak pritisak na zidove arterija i opterećuje srčani mišić, koji s vremenom zbog toga može dosta oslabiti. Diuretici su prva linija odbrane od visokog pritiska. Oni pomažu u izbacivanju suvišnog natrijuma i tako se snižava pritisak.

Upotreba prirodnih diuretika je efikasan način da snizite pritisak. Dokazano je da mnogobrojni prirodni diuretici snižavaju krvni pritisak. Jedna uporedna analiza 13 naučnih studija na ovu temu je pokazala da zeleni čaj uspešno snižavai sistolni i dijastolni pritisak. Hibiskus i đumbir imaju sličan efekat.


Ublažavaju nadutos i smanjuju zadržavanje vode u organizmu

 

Zadržavanje tečnosti (edem) je često stanje koje karakteriše nakupljanje tečnosti u tkivima što dovodi do oticanja i nadutosti.Kada se redovno konzumiraju prirodni diuretici, pospešuje se izmokravanje pa ćete uspešno izbaciti svu suvišnu vodu i sprečiti nadutost.

Lubenica je jedan od najboljih prirodnih diuretika i lekova za edem zahvaljujući upravo svom visokom sadržaju vode. Mnogo hrane koja hidrira organizam i prirodnih diuretika mogu izbaciti suvišnu vodu i sprečiti njeno dalje nakupljanje.


Bolja filtracija krvi u bubrezima i pojačano izmokravanje

Bubrezi igraju važnu ulogu u našem zdravlju. Oni filtriraju krv i izbacuju toksine i suvišne materije iz organizma kroz mokraću. Prirodni diuretici stimulišu filtriranje krvi, pojačavaju izmokravanje i poboljšavaju funkciju bubrega.

Prirodni diuretici se obično preporučuju osobama sa nepravilnom funkcijom bubrega. Kada bubrezi ne rade kako treba, kalijum i magnezijum počinju da se skupljaju u krvi što može dovesti do velikih zdravstvenih problema. Povišen nivo kalijuma u krvi može izazvati slabost, bolove u grudima i nepravilan radsrca. Suvišna tečnost se takođe lako nakuplja u telu kada dođe do poremećaja u funkciji bubrega. To dovodi do otoka zbog nakupljanja vode u tkivima. Diuretici se koriste za izbacivanje suvišne tečnosti i sprečavanje disbalansa elektrolita kako bi se poboljšala funkcija bubrega.


Kako koristiti prirodne diuretike?

Najlakši način da se koriste prirodni diuretici jeste da u ishranu ubacite više voća i povrća koje deluje kao diuretik. Započnite dan ukusnim zelenim smutijem od raznog voća i povrća i jedite što više salata.

Prirodni diuretici i suplementi su takođe brz i lak način da izbacite suvišnu vodu, a obično nemaju nuspojave koje imaju klasični lekovi. Potražite suplemente gloga, preslice i hibiskusa u nekoj prodavnici zdrave hrane ili apoteci. Obavezno pratite uputstva na pakovanju oko doziranja i nemojte uzimati veću količinu suplemenata od preporučene.

Osim toga, redovna upotreba biljnih čajeva će povećati količinu izlučenog urina i poboljšati izbacivanje tečnosti. Čajevi su izvrsni diuretici, a obično su bogati i antioksidansima i drugim hranljivim sastojcima. Uživajte u zelenom ili crnom čaju ili čaju od hibiskusa kako biste poboljšali dejstvo suplemenata.


Moguća neželjena dejstva i mere opreza

Prirodni diuretici su bezbedna alternativa lekovima za izbacivanje tečnosti koji se dobijaju bez recepta i najbezbedniji način da izbegnete moguće nuspojave klasičnih diuretika. Najčešće takve nuspojave su grčevi u mišićima, povišen nivo šećera u krvi, dijareja, glavobolje, nizak nivo natrijuma i povišen ili snižen nivo kalijuma u krvi.

Većina osoba može bezbrižno koristiti ove prirodne diuretike. Ako dobijete bilo koji neprijatan simptom ili simptome alergije na hranu (oticanje, osip, koprivnjača), prekinite sa upotrebom tog proizvoda i idite kod lekara.

Diuretske biljke i suplemete bi trebalo koristiti u umerenim količinama kako bi se sprečila neželjena dejstva. Pridržavajte se preporučene doze i obratite se svom lekaru pre nego što počnete da ih koristite, posebno ako imate dijabetes ili neko oboljenje jetre ili bubrega. Pročitajte uputstvo i posebno obratite pažnju na deo oko interakcije sa drugim lekovima.

Osim toga, koliko god prirodni diuretici pomagali u sprečavanju nakupljanja tečnosti, oni obično nisu adekvatna zamena za prepisanu terapiju. Najbolje je da pitate lekara za savet ako već koristite neke diuretike.


Nekoliko reči na kraju

 • Šta su diuretici? To je svaki lek koji podstiče diurezu, odnosno stvaranje mokraće. Diuretici se često koriste za lečenje mnogih stvari, od srčanog zatajenja do povišenog pritiska.
 • Prirodni diuretici su namirnice, lekovito bilje i suplementi koji sprečavaju nakupljanje tečnosti i smanjuju nadutost.
 • Redovna upotreba prirodnih diuretika sprečava stvaranje kamena u bubregu, ublažava simptome sindroma policističnih jajnika, leči nadutost i nakupljanje tečnosti u stomaku, snižava pritisak i poboljšava filtriranje krvi u bubrezima.
 • Mada su prirodni diuretici generalno bezbedni i nose sa sobom minimalan rizik od nuspojava, obavezno poštujte preporučene doze i pitajte lekara za savet pre nego što počnete da ih koristite.

Izvori: (1)(2)(3)(4)