Istina: Kolagen za zglobove, lice, kosu, strije, celulit, mišiće…( +kolagen u hrani)

1708
kolagen

Kolagen je protein koga u ljudskom organizmu ima najviše – nalazi se u kostima, mišićima, koži i tetivama.To je supstanca koja drži telo. Kolagen formira „skele“ koje obezbeđuju jačinu i strukturu.

Endogeni kolagen je prirodni kolagen, koji se sintetiše u organizmu. Egzogeni kolagen je sintetički. On dolazi iz spoljašnjih izvora, kao što su suplementi.

Endogeni kolagen ima brojne važne funkcije. Razlaganje i trošenje povezani su sa brojnim zdravstvenim problemima.

Sadržaj:

 • Šta je kolagen
 • Kolagen za lice (protiv bora i akni)
 • Kolagen za hrskavicu (zglobove, kuka, kolena…)
 • Kolagen protiv celulita
 • Kolagen za strije
 • Kolagen za kosu
 • Kolagen za mišiće i mršavljenje
 • Kolagen u hrani
 • Iskustva

Kolagen se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, uključujući i regeneraciju tkiva organizma.Ljudi ga najčešće traže za lice i kožu celog tela, kosu, zglobove, hrskavicu, kosti, mišiće,  protiv strija, bora, celulita, akni, bolova…


Šta je kolagen?

Kolagen ima snažnu strukturu. Gram na gram – neke vrste kolagena jače su od čelika.

 

sta je kolagen

Kolagen je čvrst, nerastvorljiv i fibrilarni (vrsta vlaknastih, odnosno končastih proteina) protein i čini i do jedne trećine svih proteina u ljudskom telu.

Kod većine kolagena molekuli su skupljeni tako da formiraju duga, tanka vlakna.

Ova vlakna deluju kao potporne strukture i sidrišta jedno prema drugom. Koži daju jačinu i elastičnost.

Postoji najmanje 16 različitih vrsta kolagena, ali 80 – 90% njih pripada tipovima 1, 2 i 3. Ove različite vrste imaju različite strukture i funkcije.

Kolagen u ljudskom telu je jak i fleksibilan.

Vlakna kolagena tipa 1 imaju posebnu sposobnost istezanja. Gram na gram, ova vlakna su jača od čelika.

Šta radi kolagen?

Kolagen luče različite ćelije, ali uglavnom ćelije vezivnih tkiva.

Može da se nađe na vanćelijskom matriksu. To je isprepletana mreža makromolekula koji određuju fizička svojstva telesnih tkiva. Makromolekul je molekul koji sadrži veliki broj atoma.

U dermisu, ili srednjem sloju kože, kolagen pomaže da se formira fibrozna mreža ćelija, koje se zovu fibroblasti, na kojoj mogu da rastu nove ćelije. Ima ulogu i u zameni i obnavljanju mrtvih ćelija kože zato je veoma važan za borbu protiv starenja, bora, strija i celulita.

Neke vrste kolagena deluju kao zaštitni prekrivač osetljivih organa u telu, kao što su bubrezi.

Sa starenjem, organizam proizvodi manje kolagena. Strukturni integritet kože opada. Stvaraju se bore, a hrskavica zglobova slabi.

Žene doživljavaju dramatično smanjenje sinteisanja kolagena nakon menopauze.Zato se u tom periodu najintenzivnije pojavljuju znakovi starenja kao što su bore ali i problemi sa hrskavicom kolena, kuka i drugih zglobova.

Do dobi od 60 godina, normalno je značajno opadanje proizvodnje kolagena ali kako postoji kolagen za piće možete se boriti protiv ove pojave.Takođe postoji i kolagen u hrani koji vam može biti od koristi.


U nastavku saznajte za šta se sve i kako koristi kolagen.

Kolagen za lice i kožu celog tela

 

kolagen za lice

Jedna od najpoznatijih prednosti kolagena je njegova sposobnost da utiče na zdravlje kože i čini je sjajnom i lepom. Ovaj esencijalni protein pruža elastičnost koži, pomažući joj da izgleda mlado i zdravije.Kao što smo već pomenuli kako starite i proizvodnja kolagenaa se smanjuje, pa koža postaje suva, opuštenija i mogu se pojaviti fine linije i bore.

Da li je kolagen zaista dobar za lice i šta se dešava ako povećate unos kolagena sa suplementima?

Studija objavljena 2014. godine nasumično je odabrala 46 od 69 žena u dobi od 35 do 55 godina, koje su uzimale dodatak kolagena. Ostatak grupe je uzimao placebo. Žene koje su uzimale kolagen pokazale su poboljšanje elastičnosti kože u roku od četiri nedelje. Isti proizvođač je 2014. godine sproveo još jednu studiju sa istim dodatkom, koji je značajno smanjio bore na licu nakon samo osam nedelja.

Dakle iskustva sa kilagenom za kožu su izuzetno pozitivna.Ako se uzme da je kolagen kao preparat za bore jedan od jeftinijih onda nema razloga da ne počnete odmah da ga koristite.Pored toga što deluje protiv starenja kože on čisti kožu pa razne nepravilnosti i akne nestaju.

Kako se koristi kolagen krema za lice

 

kolagen za bore

Kolagen kreme za lice su posebno formulisane tako da koža bute mekša i gipkija. Kreme protiv bora na bazi kolagena imaju 5 različitih formula i za svaku od njih se navodi da poseduju različite skupove korisnih dejstava na kožu.

Glavni sastojci koji se koriste u kolagen kremama označeni su kao „aktivni sastojci“ i njihova osnovna uloga je da stimulišu kožu da prirodno proizvodi kolagen, jer sa starenjem njegova proizvodnja opada. Prema proizvođačima, kada nanesete kolagen kremu na lice, koža apsorbuje aktivne sastojke i njihova korisna svojstva deluju.

Međutim, trebalo bi da pomenemo da uprkos preteranim tvrdnjama proizvođača kolagen krema, nekoliko studija pokazuje da su molekuli kolagena veliki, pa stoga ne mogu da prodru u kožu.

Najviše što mogu to je da ovlaže kožu i smanje pojavu bora i borica. Tvrdnja da pospešuju proizvodnju kolagena i dalje je pod znakom pitanja.

Uprkos tome, kreme na bazi kolagena se smatraju „pravim“ preparatom na tržištu i potražnja za njima raste do neverovatnih granica. Najveći deo korisnih dejstava na kožu potiče od dodatnih sastojaka kojih ima uz kolagen, stoga dobro proverite šta krema sadrži pre nego što je kupite.

Morate da izbegavate preparate za lice i protiv bora koji sadrže sintetiku i hemikalije, kao što natrijum lauret sulfat (SLS), parabene i triklosan. Umesto takvih, birajte one koji uz prirodni kolagen sadrže prirodne sastojke poput antioksidanata, kinetina, bakarnih peptida i meda.

Kako se koristi kolagen za lice?

Koraci za nanošenje kolagen kreme

Pošto sada znamo koju kolagen kremu da odaberemo, slede koraci koje bi trebalo da sledite kada nanosite kolagen kremu ujutru ili uveče. Preporučujemo vam da kremu koristite kolagen za lice i kožu (protiv bora, akni, strija, celulita…) bar dva puta dnevno.

Ovo su uputstva za nanošenje kolagen kreme:

 • Operite lice i vrat blagim preparatom za umivanje koji ne sadrži sapun i osušite kožu tapkanjem.
 • Zahvatite obilnu količinu kolagen kreme i nanesite je preko čitave očišćene površine, nežnim potezima na gore, vrhovima prstiju.
 • Dok nanosite kremu na lice, koncentrišite se na površine sa najvidljivijim znakovima oštećenja ili starenja.
 • Ostavite kremu dok je koža potpuno ne upije. Kada koža počne da se suši, nanesite kremu još jednom.
 • Malo kolagen gela nanesite na površine kože oko očiju, a domalim prstom vršite pritisak.
 • Kreme za kosu na bazi kolagena mogu da se koriste za poboljšanje kvaliteta i teksture kose.

Kolagen za obnavljanje hrskavice i protiv bolova u zglobovima

 

kolagen za kolena

Kolagen ublažava bolove u zglobovima

Kolagen održava integritet hrskavice, tkiva sličnog gumi koje štiti sve zglobove uključujući i one najveće kuka i kolena.

Kako količina kolagena u organizmu opada sa starenjem, raste rizik od nastanka degenerativnih poremećaja zglobova, poput osteoartritisa.Najveće probleme izaziva propadanje hrskavice kolena i kuka i može da dovede do nepokretnosti.

Neke studije su pokazale da uzimanje suplemenata kolagena može da ublaži simptome osteoartritisa i smanji ukupan bol u zglobovima i kostima.

Istraživači su teoretisali o tome da suplementalni kolagen može da se akumulira u hrskavici i stimuliše tkiva da proizvode kolagen.

Ukazali su da bi to moglo da dovede do ređe pojave upala, bolje potpore zglobova i ublažavanja bola posebno u kolenima i kukovima.

Kolagen stimuliše rast hrskavice

Hrskavica je čvrsto, gumasto tkivo koje prekriva krajeve kostiju u zglobovima. Vremenom se hrskavica troši usled starenja i ponavljajućih pokreta. Rezultat toga je da se tetive i ligamenti istežu, a kosti taru jedna o drugu, izazivajući bolove. Kolagen pospešuje rast i regeneraciju hrskavičastog tkiva, a ujedno i ublažava upalu i bolove u zglobovima. Pojačajte unos kolagena da biste mogli da vodite aktivan život i ostanete u formi.

Kolagen blagotvorno deluje i podupire slabe zglobove

Kolagen tipa 2 se prvenstveno nalazi u zglobovima, delovima tela koji su skloniji trošenju i habanju. Kada dođe do toga da morate da odaberete suplement za zglobove, potražite onaj koji sadrži kolagen kao ključni aktivni sastojak, ako želite u zglobovima da osetite olakšanje, fleksibilnost i pokretljivost.  Ovo je posebno korisno ako osećate nelagodu i bol u zglobovima, ako ste sportski entuzijasta ili patite od artritisa.

Dokazano delotvoran za održavanje i zaštitu zdravlja zglobova, kolagen deluje kao obećavajuća i bezbedna zamena za uobičajene suplemente za zglobove.

Ako želite da probate suplemente kolagena radi njihovog potencijalnog delovanja na ublažavanje bolova, studije pokazuju da bi trebalo da počnete sa dozom od 8 – 12g dnevno.


Kolagen za celulit

 

Može smanjiti celulit

Osim što kožu održava zdravom i blistavom, kolagen može pomoći u poboljšanju izgleda tvrdokornog celulita.

Celulit nastaje kada se sloj masti ispod kože podigne prema vezivnom tkivu, stvarajući na koži udubljeni ili grudvasti izgled poznat kao narandžina kora. Jedna studija je sponzorisana u 2015. godine od strane proizvođača (2), da bi se videlo šta bi kolagen tipa I učinio za celulit. Nasumično su odredili 105 žena, starosti od 24 do 50 godina, da uzimaju kolagenske peptide šest meseci. Žene koje su uzimale kolagen pokazale su jasno poboljšanje teksture kože i valovitosti. Iako izgleda obećavajuće, potrebno je više studija da bi se potvrdilo da li kolagen smanjuje celulit. Pregled iz 2015. godine pokazao je da samo terapija akustičnim talasima ima potencijalnu korist protiv celulita, međutim, kolagen nije bio uključen.Ptvrđeno je i da neke popularne tehnike kao maderoterapija ne uklanjaju celulit samo ga privremeno potiskuju u dublje slojeve i on se veoma brzo vraća. Ali zapamtite, celulit je neverovatno čest – procenjuje se da ga ima 80 do 90% žena.

Povezano⇒ Kako skinuti celulit sa butina i zadnjice za 7 dana (da li je piling od kafe najbolje rešenje ?)


Kolagen za strije

Kolagen protiv strija se uglavnom koristi u obliku krema.Ove kreme sadrže peptide i sastojke za povećanje kolagena (često prirodne) koji obećavaju da će vremenom izbledeti strije.Ako želite da se rešite strija na pakovanju među sastojcima potražite vitamin C i hijaluronsku kiselinu.

Rezultati neće biti toliko izraženi kao kod proizvoda na bazi retinola, ali proizvodi koji kao sastojak za borbu protiv strija sadrže kolagen su uglavnom bezbedniji za one sa osetljivom kožom (ili za trudnice i žene koje doje).

Koliko vremena je potrebno da bi se videli rezultati? Možete primetiti prve rezultate za samo četiri nedelje, ali očekujte da će biti potrebno nekoliko meseci da biste videli ekstremnije rezultate tj, da strije potpuno izblede.

Povezano⇒ Imate strije? 18 načina za profesionalno i prirodno uklanjanje strija


Kolagen za mišiće i mršavljenje

Kolagen je glavna komponenta mišićnog tkiva, tako da ne treba da čudi da može imati veliki uticaj kada je u pitanju izgradnja mišićne mase. Osim toga, kolagen takođe sadrži koncentrovanu količinu glicina, amino kiseline uključene u sintezu kreatina. Ovo može obezbediti stabilno napajanje gorivom potrebnim za napajanje kroz vaš trening.

Šta se dešava kada dodajete kolagen u vašu ishranu bilo da je vaš cilj izgradnja mišića ili mršavljenje?

Nema mnogo istraživanja o kolagenu i izgradnji mišića, ali studija iz 2015. godine (1) pogledala je uticaj kolagenskih dodatka kod 53 starijih muškaraca sa sarkopenijom, stanje u kojem gubite mišićnu masu zbog starenja. Posle 12 nedelja, oni koji su uzimali kolagen zajedno sa treningom otpora imali su povećanje mišićne mase i snage kao i smanjenje količine masti više od placebo grupe.Ovo je veoma bitno za mršavljenje jer što više mišića imate oni će trošiti više kalorija svakog dana pa ćete iskustiti topljenje sala i mršavljenje.


Kolagen za kosu

Da bi kosa rasla, folikuli dlaka i njihove lojne žlezde (žlezde koje su interno pričvršćene na vrh svakog folikula koje pomažu da se kosa i koža održavaju hidratiziranim) moraju postojati u dobro podržanom kožnom sloju. Smanjenje kolagena u našim telima tokom vremena može biti razlog za opadanje kose tokom starenja. Postoji veza između debljine kose, vlažnosti kose i ukupnog broja folikula kose sa količinom kolagena u vašem telu.

Koje su koristi za zdravlje kose od kolagena?

Dakle, želite da znate kako vam kolagen može koristiti na način na koji možete da vidite i osetite rezultate.

Dodavanje kolagena može da obezbedi sledeće koristi za vašu kosu:

 • Kolagen može poboljšati rast, volumen i dužinu kose
 • Kolagen može pomoći protiv opadanja kose
 • Kolagen može pomoći u održavanju sjaja kose

Sve sljedeće prednosti za zdravlje kose koje ćete čitati okreću se oko jedne jednostavne osobine: kolagen je odličan za vašu kosu!

Kako koristiti kolagen za kosu ?

Razmislite o tome da probate kolagenske dodatke ishrani kako biste iskusili ove neverovatne zdravstvene koristi koje kolagen ima za kosu. Samo jedna ili dve porcije dnevno mogu da zaustave opadanje i učine vašu kosu bujnijom, debljom i jačom za samo 4-8 nedelja. Možete jednostavno mešati kolagenski prah u dnevne napitke, smutije ili druge recepte.


Kolagen u hrani

 

kolagen u hrani

Ako ste se pitali kako podstaći proizvodnju kolagena, trebalo bi da znate da se prirodni kolagen može naći u hrani.U nastavku saznajte nešto više o namirnicama koje sadrže kolagen i namirnicama koje mogu podstaći proizvodnju kolagena.

Čorba od kostiju

Dok najnovija istraživanja otkrivaju da čorba od kostiju nije najbolji izvor kolagena, ova hrana je daleko najpopularnija kao opcija za unošenje prirodnog kolagena. Pravi se jednostavno kuvanjem kostiju na kojima je ostalo malo svežeg mesa.možete koristiti pileće, svinjsko ili goveđe meso sa kostima.Kad se meso skuva dodajte začine i posolite i čorba je gotova. Kuvanjem životinjskih kosti u vodi ekstrahuje se kolagen. Budući da se ova čorba sastoji od kostiju i vezivnog tkiva, sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, kolagen, glukozamin, hondroitin, aminokiseline i mnoge druge hranljive materije.Međutim, svaka koštana čorba je različita zbog kvaliteta kostiju koje se koriste zajedno sa drugim sastojcima. Da biste garantovali kvalitet vaše čorbe, pokušajte da nabavite kosti sa malo mesa od renomiranog lokalnog mesara.

Kolagen je prisutan u hrani a zanimljiva namirnica mada ne dostupna svima su školjke.

Riba i školjke

Kao i druge životinje, ribe i školjke imaju kosti i ligamente napravljene od kolagena. Neki ljudi tvrde da je morski kolagen jedan od najlakše apsorbovanih. Ali dok vaš sendvič za tunu za ručak ili losos za ručak svakako mogu da doprinesu unosu kolagena, budite svesni da „meso“ ribe sadrži manje kolagena od drugih, manje poželjnih delova. Mi ne težimo da konzumiramo delove ribe koji su najbogatiji kolagenom, kao što su glava, iznutrice ili očne jabučice.

Najbolje bi bilo da jedete sardine ili celu sitnu ribu sa glavama girice.


Mahunarke

Kolagen se nalazi u hrani ali neije važno samo unosti ovaj kolagen u organizam bitne su i namirnice koje podstiču prizvodnju kolagena.Mahunarke kao što su pasulj, sočivo i grašak su namirnice bogate proteinima koje sadrže aminokiseline neophodne za sintezu kolagena. Osim toga, mnoge od mahunarki su hrana bogata bakrom, još jednom hranjivom tvari neophodnom za proizvodnju kolagena.


Iskustva

Da li ste vi koristili kolagen za lepotu ili zglobove? Kakva su vaša iskustva ? Podelite ih sa čitaocima pomoću forme za komentare ispod.

Žana

Da li je neko koristio kolagen za obnavljanje hrskavice kolena? Kakva su iskustva? Da li stvarno deluje ili su to samo prazne priče kao u mnogim drugim slučajevima.

Izvori: (1) (2) (3) (4)