Kurkuma za mršavljenje još efikasnija ako se doda jogurt, đumbir ili med

Kurkuma za mršavljenje može biti efikasna ali samo ako se koristi na pravi način.Ako želite da smršate u ovom članku saznajte kako da upotrebite kurkumu…

Neki koriste tablete (kapsule), neki čaj, neki naptak od kurkume i djumbira ili kurkumu i jogurt.Šta je zapravo najefikasnije, šta koristiti da bi se dobili najbolji rezultati, šta pokazuju iskustva korisnika…

Sadržaj:

 • Zašto je kurkuma dobra za mršavljenje
 • Kurkuma prah za mršavljenje
 • Kurkuma i crni biber
 • Kurkuma tablete (kapsule)
 • Djumbir i kurkuma za mršavljenje
 • Jogurt i kurkuma
 • Kurkuma čaj
 • Napitak sa kurkumom i cimetom recept
 • Kurkuma i med
 • Cena i gde kupiti
 • Mere opreza i neželjena dejstva
 • Iskustva korisnika i rezultati

kurkuma prah za mrsavljenje

Ova skromna biljka je odgovor na sve one nebezbedne tablete za mršavljenje i skupe napitke, koji ostavljaju rupu u novčaniku. Međutim, kurkuma, isplativi žuti začin često korišćen u kuhinjama širom Indije, Pakistana, Bangladeša, Irana i Tajlanda, može da vam pomogne da smršate bez neželjenih dejstava. Kurkuma se već vekovima koristi za lečenje nekoliko zdravstvenih problema, a sada njenu moć potvrđuju i podržavaju i naučna istraživanja.U nastavku saznajte da li treba da prestanete da trošite novac na komercijalne proizvode za mršavljenje od kojih nema koristi i umesto toga, u ishranu uvrstite kurkumu za mršavljenje.

Svakako da je ovaj prirodni aromatični začin zdraviji izbor za skidanje kilograma a da li su rezultati zagarantovani,  šta kažu iskustva…

Nastavite da čitate ovaj članak da biste saznali kako kurkuma pomaže pri mršavljenju.

Za što je kurkuma dobra za mršavljenje?

Jedna od posledica gojaznosti je i sistemska upala niskog stepena. Kurkuma sadrži polifenol kurkumin, koji ima antiinflamatorna i antiobesitna (protiv gojaznosti) svojstva. Ova svojstva kurkumina sprečavaju upalu belog masnog tkiva*. Kurkumin sprečava i proliferaciju (množenje deobom) masnih ćelija i pospešuje sekreciju adiponektina, antiinflamatornog agensa koji izlučuju ćelije masnog tkiva (sala koje se gomila kao posledica gojaznosti).

(*Postoje dve vrste masnog tkiva kod sisara, pa time i kod ljudi: belo (ponekad se naziva i žutim) masno tkivo i smeđe masno tkivo. Belo masno tkivo služi za skladištenje energije, a njegove ćelije imaju receptore za insulin, glukokortikoide, norepinefrin i polne hormone. Kod zdravih, negojaznih osoba belo masno tkivo čini 20 – 25% ukupne telesne težine.

kurkuma za mrsavljenje

Do skora se verovalo da smeđe masno tkivo nestaje u detinjstvu, ali nova istraživanja pokazuju da ga imaju i odrasle osobe i da se ono aktivira izlaganjem tela niskim temperaturama, konzumiranjem nekih namirnica i vežbanjem. Istraživanja su utvrdila i da smeđe masno tkivo proizvodi 300 puta više toplote od bilo kog drugog organa. Žene i vitki mlađi muškarci imaju više smeđeg masnog tkiva nego muškarci zrele dobi i starije osobe sa viškom kilograma.

Drugim rečima, belo masno tkivo je „loše salo“ koje se akumulira kada se debljamo, dok je smeđe masno tkivo „dobro salo“ i istraživanja o tome da li ono može da pomogne pri mršavljenju, još su u toku. Izvor: Columbia University – Columbia Engineering.)

Još jedan od načina na koji kurkuma doprinosi mršavljenju je regulacija nivoa šećera u krvi i sprečavanje insulinske rezistencije. Ovo za rezultat ima da se višak masti ne zadržava u organizmu. Predgojazne i gojazne osobe su sklone dijabetesu, a konzumiranje kurkume može da ih zaštiti od nastanka ovog oboljenja.

Primećeno je da redovno konzumiranje kurkume povećava količinu žuči u želucu. Žuč je alkalna tečnost koju proizvodi jetra, a koja, osim što je neophodna za varenje, emulzifikuje masti i time pospešuje njihovo metabolisanje. Dakle, to je još jedan razlog zbog koga je kurkuma korisna za mršavljenje.

Važno: ne postoji jasno određena doza kurkume koju je potrebno uzimati za mršavljnje. U ovom tekstu naći ćete podatke koji su zasnovani na rezultatima istraživanja i pismima čitalaca.

Postoje brojne studije koje ukazuju da je kurkuma za mršavljenje efikasna i bezbedna

Kurkuma prah za mršavljenje

Ako imate želite da koristite kurkuma prah kao začin za mršavljenje, jedna kašika dnevno je sasvim dovoljna. Ukoliko možete da birate, uvek uzimajte kvalitetnu, kurkumu u prahu za mršavljenje.

Ovako će rezultati biti bolji

Kurkuma i crni biber

Nije tajna da promene na vašoj polici sa začinima mogu da imaju veliki uticaj na zdravlje. U stvari, sve je više i više medicinskih stručnjaka koji su počeli da usvajaju stanovište „hrana je lek“, pa sada pažnju više usmeravaju na ono šta je u vašem tanjiru, nego na ono u vašem ormariću sa lekovima. Sastojci poput kurkume i crnog bibera, na primer, krcati su blagotvornim svojstvima i pokazalo se da imaju snažan uticaj na zdravlje kada se koriste zajedno.

Mnogo je onih koji kurkumu i crni biber koriste za mršavljenje, zbog njihove sposobnosti da u sadejstvu dovode do jačeg sagorevanja masti i sprečavaju debljanje. Prema jednoj in vitro studiji objavljenoj u BioFaktorima (BioFactors – žurnal Međunarodne unije za biohemiju i molekularnu biologiju), kurkumin može da spreči razvoj masnih ćelija i tako smanji gojaznost. Jedno drugo ispitivanje na životinjama pokazuje da primena kurkumina i piperina kod miševa povećava gubitak masnog tkiva i ublažava upalu.

Dakle, da li vam je potreban crni biber radi apsorpcije kurkume? I koja su korisna svojstva kurkume i crnog bibera kada se koriste zajedno? Hajde da vidimo.

Kako kurkuma i crni biber deluju zajedno

I kurkuma i crni biber se povezuju sa više svojstava korisnih za zdravlje. Međutim, kada se ova dva sastojka kombinuju, njihova svojstva korisna za zdravlje eksponencijalno rastu.

Zbog čega je potrebno kombinovati crni biber sa kurkumom? Jednostavno rečeno, kurkuma sadrži jedinjenje koje se zove kurkumin, koje je zaslužno za većinu njenih korisnih dejstava. Slično tome, crni biber sadrži alkaloid poznat kao piperin, koji takođe pokazuje lekovita svojstva, pa se smatra da može da se koristi u terapeutske svrhe kod brojnih oboljenja.

Kada je sam, kurkumin se teško apsorbuje u organizmu. Međutim, u kombinaciji sa piperinom njegova apsorpcija može značajno da se pojača i organizmu omogući da ga delotvornije koristi.

Dakle kurkuma za mršavljenje će biti ekikasnija ako uz nju uzimate i crni biber.Veoma jednostavno zar ne?

Veoma je zanimljivo da je jedna studija sprovedena na Odseku za farmakologiju na indijskom Medicinskom fakultetu Sent Džon, čak otkrila da kada se kurkuma i biber koriste zajedno povećava se bioraspoloživost kurkumina za 2.000%.

Kada se crni biber i kurkuma kombinuju, oni donose brojne blagodeti ne samo za mršavljenje već od ublažavanja upale do bolje probave i još više od toga.

Biber pojačava dejstvo kurkume jer poboljšava apsorpciju kurkumina.

Kako se pravilno koristi kurkuma za mršavljenje

Ali, ako uzimate za mršavljenje kurkumu u prahu sa crnim biberom, pomešajte 1-2 grama praha sa prstohvatom bibera. Ako merite na kašikicu, to bi bila 1 kašičica kurkume u prahu i ¼ mlevenog crnog bibera, dva puta na dan.

Počnite sa malom dozom i postepeno povećavajte.Kurkuma za mršavljenje se ne uzima na prazan stomak. Probajte da napravite i kapsule od kurkume.

Maksimalna doza: jedna kašičica kurkume u prahu sa ¼ kašičice sveže mlevenog crnog bibera, tri puta dnevno.

Suplementi, kapsule i tablete sa kurkumom

Preporučljiva doza za standardne kapsule (sa ekstraktom kurkumina, 95%) je 300-400 miligrama, dva do tri puta dnevno.

U zavisnosti od same formule po kojoj se prave ovi dodaci ishrani, reguliše se i doza, pa je najbolje da pre upotrebe prvo razgovarate sa svojim lekarom.

Suplemente ne treba uzimati na prazan stomak i oko vremena pijenja lekova. Pre uzimanja bilo kojih dodataka ishrani, konsultujte se sa doktorom.

Djumbir i kurkuma za mršavljenje

Čaj za mršavljenje od đumbira i kurkume

Sastojci:

 • ½ kašičice sveže paste od đumbira
 • 1 kašičica sveže paste od kurkume
 • prstohvat crnog bibera
 • 1 ½ šolja vode

Priprema:

 1. Vodu sipajte u lončić.
 2. Dodajte paste od kurkume i đumbira i dovedite do tačke ključanja.
 3. Odmah isključite štednjak i ostavite da se ohladi do sobne temperature.dodajte prstohvat bibera.
 4. Pre ispijanja procedite.

Zašto su djumbir i kurkuma dobri za mršavljenje?

Đumbir ima svojstva antiflatulenta, ukusan je, snižava nivo lošeg holesterola i ima gastroprotektivno dejstvo. Dakle, čaj za mršavljenje od kurkume i djumbira je zdrav izbor.

Limun, biber, kurkuma i djumbir napitak za mršavljenje

djumbir i kurkuma za mrsavljenje

Djumbir i kurkuma zajedno sprečavaju dijabetes i poboljšavaju cerebralne ćelije i vaskularne bolesti. Ako želite da pijete čaj od kurkume i djumbira za mršavljenje, evo kako da ga pripremite:

Djumbir i kurkuma za mrsavljenje recept II

 • Sipajte 1,5 – 2 šolje filtrirane vode u tiganj i iscedite četvrtinu limuna
 • Dodajte pola kašike kurkume u prahu i pola kašike đumbira u prahu, pa promešajte
 • Kuvajte vodu dok polovina tečnosti ne ispari
 • Nakon toga, isključite ringlu i procedite čaj kroz cediljku
 • Dodajte prstohvat crnog bibera ako želite i pijte kao i običan čaj
 • Popijte ovaj čaj za mršavljenje 2-3 puta dnevno i očekujte rezultate vrlo brzo

Kurkuma za mršavljenje recept

Sada pogledajte kako da uključite ovaj proizvod u svakodnevnu ishranu i rešite se viška masti.Ispod su četiri recepta u kojima se koristi kurkuma za mršavljenje.Ostali sastojci su jogurt, cimet i med.

Recepti za mršavljenje:

– Kurkuma i jogurt
– Cimet i kurkuma
– Med i kurkuma
– Čaj od kurkume

Kurkuma i jogurt za mršavljenje

Jogurt je prirodan sastojak koji se koristi za kontrolu telesne težine i zato ga mnogi stručnjaci preporučuju za konzumiranje svakog dana. Uprkos tome što je mlečni proizvod, jogurt ograničava unos kalorija i na taj način direktno deluje na mršavljenje. Ispitivanja su dokazala da kurkuma u kombinaciji sa jogurtom povećava sposobnost organizma da smrša. A kurkuma i jogurt za mršavljenje bi trebalo da se uzimaju ovako:

 • Sipajte pola litre grčkog jogurta ili nekog sa malim procentom mlečne masti u činiju i pospite 1 kašikicu kurkume u prahu
 • Zatim, ulupajte ovu smesu dok se potpuno ne sjedini
 • Jogurt sa kurkumom možete jesti direktno ili koristiti kao preliv za salatu
 • Konzumirajte jogurt i kurkumu jednom dnevno i uživajte u neverovatnim efektima koje imaju na mršavljenje

Kurkuma i med za mršavljenje

med i kurkuma za mrsavljenje

Med je pun enzima i antioksidanata koji pomažu našem digestivnom traktu i prirodno obnavljaju organizam. Na ovaj način, med sprečava taloženje viška masti u organizmu i smanjuje višak masnih ćelija, posebno u kombinaciji sa kurkumom.Med i kurkuma za mršavljenje su takođe odlična kombinacija. Evo kako da napravite miks koji deluje:

 • Pomešajte dve kašičice mlevene kurkume u dve šolje vode i kuvajte 10-15 minuta
 • Zatim, isključite ringlu i procedite
 • Dodajte pola kašike organskog meda i promešajte. Med mora biti sirov i organskog porekla jer ako med sadrži veštački dodat šećer, neće vam pomoći da smršate
 • Pijte ovaj čaj dva puta dnevno za što bolje rezultate u procesu mršavljenja i sprečavanje taloženja masti

Med i kurkuma je dobro sredstvo i protiv kašlja, a odlično utiče i na mršavljenje.Ako želite da se brže rešite viška kilograma koristite u istom periodu i kombinaciju sa đumbirom.

Čaj za mršavljenje od kurkume i cimeta

Sastojci:

 • 1 kašičica sveže paste od kurkume
 • ½ kašičice cimeta u prahu
 • 1 šolja vode

Priprema:

 1. Vodu prespite u lončić i dodajte cimet u prahu.
 2. Vodu kuvajte dok se količina ne smanji na polovinu.
 3. Sipajte vodu u šolju i ostavite da se ohladi do temperature koja nije ni pretopla ni hladna.
 4. Dodajte paste od kurkume i nane.
 5. Dobro promešajte i procedite pre nego što popijete.

Korisna svojstva:

Cimet poboljšava insulinsku osetljivost i moćan je antioksidant.

Čaj od kurkume za mršavljenje

caj od kurkume za mrsavljenje

Kurkuma ima odličan efekat na prirodno smanjenje telesne težine, a najbolje od svega je to što ima ukus kao bilo koji normalan čaj. Osim toga što je dobra za mršavljenje, kurkuma je generalno dobra za naše zdravlje. Evo kako se pravi caj od kurkume za mrsavljenje:

 • Sipajte 3 kašičice kurkume u prahu, 1 kašikicu karanfilića, 2 kašičice kardamona, 2 kašike mlevenog đumbira i 1 kašiku sirovog meda u 1,5 litru filtrirane vode
 • Prvo, sipajte sve suve sastojke u tiganj i zatim, dodajte vodu
 • Sada prokuvajte vodu i ostavite da se krčka 10 minuta
 • Zatim, ugasite ringlu i sklonite tiganj
 • Onda, dodajte celu ili pola kašikice meda u šolju i procedite čaj
 • Na kraju, dobro promešajte, dodajte malo bademovog mleka
 • Pijuckajte ovaj čaj svakog dana tokom čitave nedelje i primetićete rezultate.

Kurkuma cena

Pošto ste saznali da kurkuma pozitivno utiče na mršavljenje možda vam treba i informacija gde možete kupiti kurkumu i koja je cena.Danas je ovaj začin dostupan u svim većim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.Cena pakovanja kurkume od 100 grama kreće se oko 300 dinara zavisno od proizvođača.Kapsule za mršavljenje sa kurkumom se mogu naći u apotekama a cena pakovanja koje se koristi 30 dana je oko 3000 dinara.

Mere opreza

Sve što je preterano može da bude loše, a isti princip važi i za kurkumu. Pre svega, nije preporučljivo da uzimate bilo koje suplemente, kada to isto možete da nađete u organskom obliku. Dakle, trudite se da koristite prah tj. začin, ili još bolje, sveži koren kurkume umesto suplemenata.

 • Takođe, morate da budete veoma oprezni sa dozom. Preporuka je da dnevni limit za konzumiranje kurkume bude 1.500mg. Ako želite najbolje rezultate za mršavljenje, 500mg je sasvim dovoljno.
 • Pored toga, brojne osobe pate od alergijskih reakcija na kurkumu, a reakcije mogu da variraju od blage upale i svraba do jakih napada dijareje, uznemirenosti želuca i mučnine. Ako vam se pojavi kožni osip kada koristite losion koji sadrži kurkumu, nipošto ne ingestirajte začin.
 • Takođe, kao što smo već pomenuli, kurkuma povećava proizvodnju žuči. Žuč se skladišti u žučnoj kesi. Povećana sekrecija žuči može da pogorša postojeće probleme sa žučnom kesom i da dovede do formiranja žučnog kamenca u žučnoj kesi ili žučnom kanalu.
 • Premda je poznato da ima dejstvo antiinflamatorika, kurkuma može da deluje kao stimulans za lučenje želudačne kiseline. Ukoliko već patite od refluksa kiseline ili hiperaciditeta, pomalo kisela kurkuma može da pogorša situaciju.
 • Ako osećate bilo kakvu nelagodu ili bolove nakon uzimanja kurkume, posavetujte se sa lekarom i tražite medicinsku pomoć.

Koristan savet za mršavljenje

Pored uzimanja dnevno preporučene doze kurkume, trebalo bi da kontrolišete i veličinu porcija, izbegavate džank hranu i proste ugljene hidrate, jedete povrće, voće, zdrave masti i proteine. Ako vam vreme to dozvoljava, vežbajte najmanje 3 puta nedeljno.

Mršavljenje nije lako, alo ako uvrstite kurkumu u vašu dnevnu rutinu, bićete zadivljeni kada vidite kako se vaše telo leči iznutra. Dok se to događa većina vaših zdravstvenih problema će nestati, a među njima i gojaznost. Dakle, počnite da konzumirate kurkumu već danas da biste smršali i živeli zdravijim životom.

Iskustva

Ako ste već koristili kurkumu za mršavljenje podelite svoja iskustva sa ostalim čitaocima u delu sa komentarima.Kakvi su bili vaši rezultati? Da li je bolje koristiti kurkumu za mršavljenje kao začin, tablete, neki napitak ili čaj ? Da li imate svoj recept?Autor teksta Nikola Stojanovic fitnes trener


Komentari

Jovana

Ja sam koristila tablete kurkume kao suplement za mršavljenje i iskustva su… pa može se reći očaj, očajna…Posle 30 dana upotrebe nisam smršala ni jedan gram.Tokom nekih dana sam baš pazila na ishranu tokom drugih jela kao i obično ali smršala nisam.To znači da kurkuma NEĆE nikom pomoći.

Jasmina

Ista iskustva, kurkuma tablete ili kapsule nisu dobre za mršavljenje, bacanje para.Kurkuma začin mi se sviđa i redovno ga koristim mislim da je dobar za zdravlje ali neznam kome je palo na pamet da ga preporuči za mršavljenje.

Rosa

Da podelim i ja svoja iskustva.Nisam pila nikakve tablete i slično.Koristila sam kurkuma prah i biber kako se preporučuje i nisam smršala.Pila sam i kurkuma čaj, stavljala kurkumu u jogurt uglavnom probala sam sve što se može naći na internetu osim recepata u kojima se preporučuje nekakva pasta od kurkume jer i neznam šta je to i gde se kupuje.Isto neznam i gde se može kupiti svež koren kurkume.Neznam da li su efikasniji mada bi kapsule trebalo da budu i jače.

Nenad

Neznam zašto kupujete te kapsule.Kupite kurkuma začin to je isti prah koji stavljaju u kapsule ali je 100 puta jeftiniji.

Joca

Kurir, Alo i slični su napisali toliko članaka u kojima se tvrdi da svaki začin hrana ili neznam šta utiče na mršavljenje.Bilo bi čudo da je kurkuma zaobiđena.Neznaju šta više da pišu pa lažu ljude.Možete da nađete i da je jabuka dobra za mršavljenje zašto ne jedete jabuke nego tu kurkumu.