Da li je zeleni čaj zaista dobar za mršavljenje (upotreba, iskustva, rezultati)

Zeleni čaj je sigurno najpoznatiji prirodni napitak za mršavljenje, a kako se pravilno priprema i koristi, kakva su iskustva i rezultati saznajte u ovom članku…

Zeleni čaj – kao i sve duge vrste čaja – prepun je antioksidanata dragocenih za zdravlje; pomenimo samo zdravlje srca, zdravlje kostiju i smanjenje stepena rizika od nastanka raka, kao i niži krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a uz to i bolje raspoloženje.

Postoje dokazi da jedinjenja u zelenom čaju, kao i u ulong i belom čaju, mogu da pomognu pri mršavljenju.

Sadržaj:

 • Pravilna priprema i upotreba
 • Kada piti zeleni čaj za mršavljenje i u kojim količinama
 • Lovor cimet i zeleni čaj za mršavljenje
 • Djumbir i zeleni čaj za skidanje kilograma
 • Dijeta sa zelenim čajem i mlekom
 • Šta je zapravo zeleni čaj
 • Zašto koristiti zeleni čaj za mršavljenje
 • Iskustva i rezultati

dijeta sa cajem

Zeleni čaj nije „čarobni štapić“ za višak kilograma ili bilo koju bolest i zdravstveno stanje. Konzumiranje zelenog čaja u sklopu uravnotežene ishrane može da utiče na mršavljenje i pomogne pri održavanju postignute težine posle dijete.

Zeleni čaj za mršavljenje priprema i upotreba

Kako se priprema zeleni čaj za mršavljenje

Ako već želite da iskoristite korisna svojstva zelenog čaja za mršavljenje, ne bi bilo loše da naučite kako da ga pripremite kod kuće. Evo nekih načina.

Metod br. 1 – Pripremite zeleni čaj od listova čaja

Uobičajeni način pripreme zelenog čaja je potapanje listova čaja u toplu vodu. Međutim, obratite pažnju da listove čaja ne potapate u vodu koja je toplija od 900C, jer ćete dobiti gorak čaj.

Sastojci:

 • 1 šolja vode
 • 1 kašičica listova zelenog čaja

Priprema:

 1. Sipajte vodu u lončić i pustite da proključa.
 2. Ostavite 30 sekundi da se prohladi.
 3. U cediljku stavite listove čaja.
 4. Cediljku stavite iznad šolje.
 5. Pustite listove da se natapaju 2 – 3 minuta.
 6. Uklonite cediljku sa listovima i popijte čaj.

Metod br. 2 – Pripremite zeleni čaj čaja u kesicama

 

Mada je potapanje listova zelenog čaja popularan metod, nekima je upotreba kesica sa čajem praktičnija. Potrebno je samo da potopite kesicu sa čajem u vodu, sačekate nekoliko minuta i eto vašeg čaja.

Sastojci:

 • 1 šolja vode
 • 1 kesica zelenog čaja

Priprema:

 1. U lončiću zagrejte vodu.
 2. Pre nego što dođe do tačke ključanja prespite vodu u šolju.
 3. Potopite kesicu čaja u vodu.
 4. Poklopite šolju.
 5. Ostavite čaj da se natapa 3 minuta.
 6. Uklonite kesicu i popijte čaj.

Metod br. 3 – Pripremite ledeni zeleni čaj

Sastojci:

 • 6 kesica zelenog čaja
 • 4 šolje vruće vode
 • 2 šolje hladne vode

Priprema:

 1. Potopite kesice čaja u vruću vodu na 3 minuta.
 2. Iscedite kesice i uklonite ih z vode.
 3. Ostavite čaj na stranu i sačekajte da se ohladi.
 4. U hladnoj vodi rastopite med.
 5. Dodajte zeleni čaj u mešavinu meda i hladne vode.
 6. Pre služenja ohladite u frižideru.

Metod br. 4 – Pripremite zeleni čaj sa nanom

Sastojci:

 • 1 šolja vode
 • ¼ kašičice svežeg lista nane
 • 1 kašičica listova zelenog čaja

Priprema:

 1. U lončiću zagrejte vodu.
 2. Prespite vodu u šolju.
 3. Ostavite 30 sekundi da se ohladi.
 4. Dodajte listove nane i zelenog čaja.
 5. Ostavite da se natapaju 3 minuta.
 6. Procedite listove i popijte čaj.

Saveti za pripremu zelenog čaja

Da biste bili sigurni da uvek sve pravilno radite, evo nekih saveta koje bi trebalo da imate na umu:

 • Obezbedite vodu dobrog kvaliteta: Čak i kada koristite najbolju marku čaja, ako je kvalitet vode loš, nećete dobiti čaj u kome ćete uživati. Dobar potez je filtriranje vode sa česme. Izbegavajte destilovanu vodu.
 • Održavajte pravilnu temperaturu: Kao što smo rekli, ne bi trebalo da potapate zeleni čaj u vodu topliju od 900 Ovo je veoma važno za ukus čaja i njegova korisna svojstva. Ako je voda pretopla, napitak će biti suviše gorak i izgubiće neke korisne sastojke.
 • Ne natapajte čaj predugo: Potapanjem čaja duže od 3 minuta dobićete napitak gorkog i jakog ukusa. Ako volite jači čaj, možete da ga potapate najduže 5 minuta.
 • Procedite čaj: Ne zaboravite da procedite čaj i odstranite druge sastojke (kao što su štapići cimeta ili grančice bilja) pre nego što počnete da ga pijete.

Zeleni čaj zaista ima zadivljujuća korisna svojstva. On je jedan od najboljih sastojaka za mršavljenje. Ali mimo toga, on će vas držati u vrhunskoj formi i sačuvati od brojnih hroničnih oboljenja.

Ne zaslađujete zeleni čaj

Najbolji potencijal za mršavljenje pomoću zelenog čaja jeste da ga pripremate nezaslađenog, jer on u prirodnom obliku nema kalorija. Dodavanje mleka, meda ili šećera dodaje kalorije i može da neutrališe svojstvo zelenog čaja da sagoreva salo i kalorije.

Pored toga, ispitivanja pokazuju da dodavanje mleka u zeleni čaj može da smanji sadržaj antioksidanata za oko 25%.

Med zapravo može da poveće antioksidativno delovanje zelenog čaja, sudeći prema jednom ispitivanju, ali dodaje kalorije, pa neto efekat može da bude zanemarljiv.

Kako se pije zeleni čaj za mršavljenje

Da biste imali koristi od zelenog čaja pri mršavljenju, pre svega morate da znate kako se on pije. Medicinski centar Univerziteta Merilend preporučuje 2 – 3 šolje zelenog čaja dnevno, jer svaka šolja sadrži oko 200mg katehina.

Međutim, konzumiranje običnog zelenog čaja možda neće biti korisno u istoj meri kao uzimanje suplemenata zelenog čaja. Većina studija koja se bavila istraživanjem načina na koji zeleni čaj pomaže pri mršavljenju, ispitivala je isključivo ekstrakt zelenog čaja, kod koga su sva korisna svojstva koncentrisana u malim dozama. Mada običan zeleni čaj takođe pomaže kod održavanja zdrave telesne težine, njegovo korisno delovanje neće biti u tolikoj meri impresivno.

Kada je u pitanju ispijanje zelenog čaja, način na koji ga pripremate može da donese velike razlike. Vodite računa da ne pregrejete vodu, jer ključanje oštećuje katehine. Ako želite najbolji rezultat, dovedite vodu do tačke ključanja, ali je pustite da odstoji 10 minuta pre nego što je prelijete preko čaja. Nakon toga, prelijte čaj vodom i ostavite da se natapa 1 minut, pre nego što procedite čaj i popijete ga. U zavisnosti od ličnog ukusa, ovo vreme natapanja može da bude duže ili kraće. Neke vrste zelenog čaja su bolje za mršavljenje od drugih. Mača je najhranljivija vrsta zelenog čaja, jer napitak dobijate rastvaranjem listova u prahu, pa tako zapravo pijete i njih, što je bolje nego da pravite biljnu infuziju od vode i listova čaja.

Zeleni čaj možete da uvrstite u ishranu u vreme kada obično posežete za napicima prepunim kalorija. Zeleni čaj je odlična zamena za zašećerene gazirane sokove i zaslađene napitke od kafe, a potrebno je samo nekoliko nedelja da se vaše čulo ukusa privikne na nežnu prirodnu slatkoću koju on sadrži. Na ovaj način ćete konzumirati manje kalorija preko dana, što je dobro za mršavljenje, uz to ćete imati visok nivo energije, a metabolizam će se ubrzati i sagorevati kalorije koje unosite hranom.

Napravite sopstveni čaj za mršavljenje sa ovim sastojcima…

Lovor cimet i zeleni čaj za mršavljenje

Cimet lovorov list i zeleni čaj su mnogo popularnija mešavina za mršavljenje od samog zelenog čaja a iskustva pokazuju da su ova 3 sastojka zajedno i nešto efikasnija.

Zašto se cimet lovorov list i zeleni čaj koriste za mršavljenje?

Zeleni čaj suzbija apetit

Još jedan razlog zbog koga se kaže da je zeleni čaj dobar za mršavljenje je to što on obuzdava apetit. Žudnja za hranom je jedna od najvećih prepreka kada želite da skinete višak kilograma. Stručnjaci su otkrili da je zeleni čaj delotvoran za kontrolu žudnje za hranom, pa tako pomaže da unos kalorija bude manji.

Cimet

Cimet ne samo da je ukusan, već pomaže kod kontrole telesne težine na više različitih načina. On kontroliše insulin i smanjuje nivo šećera u krvi. Cimet može da doprinese i snižavanju nivoa LDL holesterola, dok istovremeno ubrzava vaš metabolizam i suzbija apetit.

Lovorov list

Lovorov list je još jedna uobičajena začinska biljka koja ne samo da će da obogati ukus vašeg variva, već će da smanji i nivo glukoze i lošeg holesterola.

Recept za čaj za mršavljenje od cimeta, lovorovog lista i zelenog čaja

Sastojci:

 • 800ml vode
 • 1 kašika zelenog čaja
 • 1 štapić cimeta
 • keramički ili rostfraj (inoks) čajnik ili lonac
 • cediljka za čaj

Priprema:

 1. Pustite vodu da proključa u loncu ili čajniku.
 2. Sklonite sa plotne.
 3. Dodajte zeleni čaj, štapić cimeta i lovorove listove u vodu.
 4. Poklopite posudu i natapajte sastojke 15 minuta.
 5. Procedite i pijte.

Upotreba:

Za postizanje najboljih rezultata preporučuje se da ovaj čaj koji sadrži cimet, lovor i zeleni čaj pijete 3 puta dnevno.

Kada piti ovaj čaj?

 • Ujutru odmah posle buđenja – Ispijanje ovog čaja ujutru pokrenuće vaš metabolizam i dati vam energiju za čitav dan. Trebalo bi da ga popijete na prazan želudac pre doručka i pre kafe.
 • Posle ručka – Šolja čaja za mršavljenje nakon glavnog dnevnog obroka pospešuje varenje i sagoreva kalorije.
 • Pre odlaska na spavanje – Šolja čaja pre spavanja takođe pospešuje varenje i sagoreva kalorije koje ste uneli večerom.

Svakodnevno konzumiranje ovog čaja može da donese rezultate pri mršavljenju, čak i kada ne menjate ništa u svojoj ishrani. Međutim, ako se hranite zdravo i vežbate, vaši rezultati će biti još upečatljiviji. Možda ćete primetiti da imate više energije i manje nadimanja i gasova.

Ako primetite neželjena dejstva, kao što je dijareja, možda bi trebalo da smanjite unos čaja na 1 – 2 šolje dnevno. Pored toga, ako ste trudnica ili dojilja ne biste smeli da pijete ovaj čaj. Ukoliko imate bilo kakve brige zbog ovog čaja, trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom.

Limun djumbir i zeleni čaj za mršavljenje

Saznajte kako vam limun, djumbir i zeleni čaj mogu pomoći u borbi protiv sala i viška kilograma.U ovom članku ćete naći dosta informacija o zelenom čaju, ali zašto je đumbir dobar za mršavljenje?

Đumbir se često koristi za ublažavanje probavnih smetnji, kao i za smanjenje gasova, nadimanja i bolova u stomaku.Termogeni efekat djumbira takođe može da utiče na sagorevanje kalorija i ubrzavanje metabolizma. Đumbir može poboljšati probavu povećavajući pH vrednost u želucu stimulišući probavne enzime. Pošto đumbir takođe ima visok sadržaj vlakana, on povećava pokretljivost gastrointestinalnog sistema.

Limun je sjajno prirodno sredstvo za brži gubitak kilograma.Ako ga pijete sa zelenim čajem i đumbirom efekti će biti još jači. Limunov sok pomaže u lečenju problema vezanih za probavne smetnje i zatvor.

Sastojci:

 • 1 litar vode
 • 6 paketića zelenog čaja
 • Sok od tri limuna
 • Svež koren đumbira, nariban oko 3 centimetra

Priprema:

 • U posudu sipajte 1 litar vode.
 • Đumbir naribajte i dodajte u vodu.Kad provri kuvajte oko 20 minuta.
 • Na kraju dodajte kesice čaja i sklonite sa ringle.
 • Dodajte sok od limuna.Pijte  3 do 4 puta dnevno.

Nadamo se da će vam se recept za zeleni čaj sa djumbirom i limunom dopasti.Nadamo se da vas ovim člankom ohrabrujemo da svakodnevno pijete zeleni čaj da biste iskoristili njegove brojne prednosti za zdravlje.

Videli smo kakvi se sve napitci za mršavljenje mogu spremati za zelenim čajem a sad DIJETA!

Postoji nekoliko zeleni čaj dijeta a mi vam predstavljamo jednu zanimljivu… sa mlekom!

Nastavite da čitate…

Dijeta sa zelenim čajem i mlekom za detoks i mršavljenje

Dijeta sa zelenim čajem i mlekom poznata je kao detoksikacijska dijeta tokom koje može da se izgubi od 0,5 do 2 kg dnevno. Prednost ove dijete je to što organizam uspešno čisti od toksina a samim tim i utiče na mršavljenje.

Zeleni čaj i mleko – savršena kombinacija za skidanje kilograma

Dijetu sa mlekom i zelenim čajem smete da držite samo dva puta mesečno i drži se samo dva dana.

Odlična je da se drži u periodu pred neku bitnu proslavu kada želite da izgledate bar 2 kilograma mršavije. Ne preporučuje se osobama koje pate od nekih hroničnih oboljenja, zbog čega bi pre dijete trebalo da se posavetujete sa lekarom.

Kako se pripremaju sastojci za dijetu za zelenim čajem i mlekom?

Potrebno vam je 1,5 nemasnog mleka, možete upotrebiti i obrano mleko, važno je da nema masti. Ukoliko ne nađete, kupite ono sa najmanje masti, od 1 do 2,8%…Potom su vam neophodne 2 kašičice zelenog čaja, ali nikako čaja iz filter vrećica. Kada prokuvate i ohladite mleko (pazite, mleko mora i dalje biti vruće, do 70 stepeni, nemojte ga ohladiti skroz) potrebno je da u njega dodate dve kašičice zelenog čaja i da ga ostavite da odstoji 20 minuta na sobnoj temperaturi.

Nakon toga, procedite ga i pijte na svaka 2 sata po jednu šolju. Kao i u svakoj dijeti, i tokom ove sa zelenim čajem i mlekom se preporučuje unos što veće količine vode, do 2 litra jer voda kontroliše ravnotežu tečnosti u organizmu. Čaj vam olakšava varenje mleka a zajedno su odličan diuretik zbog čega je i preporučen unos vode kako bi se održao balans. Nećete osećati glad dok traje ova zeleni čaj dijeta jer mleko zasićuje.

Dijeta sa zelenim čajem i mlekom nije dobra samo za one koji su osetljivi na laktozu, a s obzirom da se drži jako kratko, svega dva dana, bilo bi potrebno da ta dva dana ostanete kod kuće. Kombinacija mleka i zelenog čaja je jak diuretik zbog čega ćete češće nego inače ići u toalet.

Naravno, tokom trajanja ove kratke dijete za zelenim čajem i mlekom ne smete ništa drugo da konzumirate.

Delotvornost zelenog čaja u dijetama za mršavljenje je i više nego popularna zbog čega ga mnogi koji žele da smršaju konzumiraju umesto vode. Pa tako, prema iskustvima mnogih, ukoliko pijete najmanje 3 šolje dnevno zelenog čaja, gubitak kilograma će se ubrzati i to pogotovu u predelu oko stomaka, koji je najproblematičniji deo skoro svima.

Isto tako, njegova lekovitost je opšte poznata. Pored toga što je dobar saveznik u mršavljenju, zeleni čaj u sebi sadrži dosta kofeina zbog čega mnogi tvrde da je bolje popiti zeleni čaj ujutru nego šolju kafe. Isto tako, odličan je i kao preventiva za mnoge maligne bolesti jer u njegovom sastavu postoje jedinjenja koja sprečavaju razvitak malignih ćelija. Nije poznata njegova korisnost u trenutku kada je dijagnoza već uspostavljena ali je odličan da se pije kao preventiva.

Takođe, zeleni čaj utiče na smanjenje holesterola zbog čega se preporučuje konzumiranje ovog čaja 4 puta nedeljno. Ovaj čak pospešuje izbacivanje šećera iz krvi i dobar je kao preventiva za sprečavanje pojave karijesa.

Šta je zapravo zeleni čaj?

Zeleni čaj se pravi od neoksidisanih listova žbunaste biljke Camellia sinensis, a poreklom je iz Kine i Indije. Ovo je zimzelena biljka iz roda kamelija i od nje nastaju svi pravi čajevi. To što su listovi zelenog čaja neoksidisani znači da su oni manje prerađeni i da sadrže više antioksidanata od drugih vrsta čaja.

Kada kuvate nezaslađeni zeleni čaj, on sadrži 0 kalorija. U zelenom čaju ima kofeina, ali u manjoj meri nego u crnom čaju ili kafi.

Pored toga, zeleni čaj sadrži polifenole, hemikalije koje se prirodno nalaze u biljkama, a imaju antiinflamatorno dejstvo i mogu da smanje stepen rizika od pojave raka, bolesti srca i gojaznosti.

Mača (matcha) je popularna vrsta zelenog čaja napravljena od mlevenih listova čaja. Za razliku od zelenog čaja pripremljenog sa čajem u kesicama koje uklanjate, kada pijete mača čaj u prahu vi u stvari konzumirate listove, pa je dejstvo antioksidanata jače.

Zašto koristiti zeleni čaj za mršavljenje?

Kofein i katehini su vrste antioksidanata, kojih ima u zelenom čaju i koje u organizmu mogu da stimulišu procese korisne za smanjenje telesne težine, kaže dr Niva Kokran, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja. Tu spadaju i termogeneza, proces u kome organizam proizvodi toplotu i za to troši kalorije, oksidacija masti, ili sagorevanje sala.

Kako se navodi u studiji objavljenoj u Međunarodnom žurnalu za gojaznost, pokazalo se da zeleni, beli i ulong čaj povećavaju potrošnju energije za 4 – 5%, oksidaciju masti za 10 – 16% i sprečavaju usporavanje metabolizma do koga može da dođe tokom mršavljenja.

Meta-analiza nekoliko ispitivanja katehina u zelenom čaju otkrila je korisno delovanje na mršavljenje i održavanje težine, kaže dr Kokran.

Zeleni čaj ne poništava dejstvo loše ishrane

Srkutanje zelenog čaja uz lošu ishranu, teško da može da učini bilo šta po pitanju mršavljenja, kaže Kokranova.

Loša ishrana sa čajem i dalje je loša ishrana,“ kaže ona. „Zeleni čaj može da bude dodatak zdravom, dobro uravnoteženom planu ishrane, kako bi se u maloj količini eventualno povećalo smanjenje telesne težine.“

Nije jasno koliko zelenog čaja bi trebalo da pijete da bi on bio koristan za mršavljenje. Studije pokazuju različite rezultate zasnovane na individualnim karakteristikama ispitanika, kao što su nivo gojaznosti, ishrana, fizička aktivnost, genetika, građa tela i drugi faktori.

Usredsređivanje na uravnoteženu ishranu, pretežno zasnovanu na namirnicama biljnog porekla i promišljena prehrana, moglo bi da dâ najbolje rezultate pri mršavljenju ili održavanju telesne težine. Zeleni čaj može da bude zdrav dodatak, posebno kada vam je potrebna mala doza kofeina.

Isto tako, ako redovno pijete gazirane sokove ili druge zašećerene napitke, prelazak na zeleni čaj može da smanji vaš unos šećera i kalorija i na taj način vam pomogne da smršate.

Iskustva i rezultati

Iskustva korisnika i rezultati koje su postigli pokazuju kao što smo pomenuli na početku članka da zeleni čaj nije čarobni štapić za mršavljenje.Ako ste mislili da će vam zeleni čaj pomoći da smršate brzo to se neće dogoditi! Iskustva pokazuju da oni koji su pili zeleni čaj tokom čitave godine nisu doali ni kilogram težine iako mnogi pate od takozvanog zimskog gojenja.Takođe mnogi su oslabili za nekoliko kilograma.

Iskustva su mnogo pozitivnija a rezultati boljikad se zeleni čaj za mršavljenje koristi tokom nekih dijeta.Ako se tome doda i barem malo fizičke aktivnosti rezultati će biti još bolji.

Kombinacija raznih sastojaka više ubrzava metabolizam i podstiče mršavljenje pa su tako iskustva sa napitkom u kome se koriste zeleni čaj lovor i cimet mnogo bolja.

Premda su istraživači pokazali da zeleni čaj sagoreva salo i ubrzava metabolizam, rezultirajuće smanjenje telesne težine je često minimalno. Studija objavljena 2016. u Žurnalu za kliničku ishranu, otkrila je da su predgojazne žene koje su tokom 12 nedelja suplementirane ekstraktom zelenog čaja, što je ekvivalent približno 15 šolja čaja, u proseku smršale 1kg, za razliku od žena koje su dobijale placebo i smršale oko 2kg.

Većina istraživanja koja se bave delovanjem zelenog čaja na mršavljenje u fokus stavlja ekstrakt zelenog čaja, a ne kuvani čaj, primećuje dr Kokran.

„Ovi ekstrakti se u studijama koriste u mnogo većim količinama, nego što bi ih neko konzumirao pijući čaj u uobičajenoj količini od 2 – 3 šolje dnevno,“ kaže dr Kokran. „Prema tome, teško je primeniti rezultirajuće smanjenje težine na prosto ispijanje čaja.“

Da li ste vi koristili zeleni čaj za mršavljenje ? Da li su rezultati za pohvalu ? Kakva su vaša iskustva? Ako imate još neki recept podelite ga sa ostalim čitaocima.Pošaljite nam putem mejla vaša iskustva sigurno će biti od koristi svima koji nameravaju da koriste zeleni čaj za mršavljenje!


Komentari

Mira

Davno sam počela da pijem zeleni čaj prvo kao prirodni preparat za mršavljenje a kasnije sam nastavila jer mi prija.Verujem da mi pomaže da održim vitku liniju mada iskreno vodim dosta računa o ishrani.Posle trudnoće sam imala višak od desetak kilograma ali uz zeleni čaj i dijetu sam uspela da smršam.


Dragana

I moja iskustva su slična onome što je pomenuto u ovom tekstu.Nema brzih rezultata.Iskreno ja sam očekivala da ću uz zeleni čaj smršati brzo ali kako se to nije dogodilo ja sam nastavila da ga pijem jer sam nekako navila.Povremeno pazim na ishranu a povremeno jedem sve ali za nekih 6 meseci upotrebe imam oko 4 kg manje što mi je bio i cilj.Nastaviću da pijem zeleni čaj jer verujem da mi pomaže da održim ovu težinu.Autor teksta Nikola Stojanovic fitnes trener