Kako smršati najbrže prirodnim putem

10160
kako smrsati najbrze

Mršavljenje nije trenutno, ali pratite ove korake i bićete u boljoj formi i imaćete manje kilograma brže nego što ste mislili da je moguće.U nastavku saznajte kako smršati najbrže i najlakše prirodnim putem…

Ako pokušavate brzo da smršate, lako ćete se upustiti u neku od hir dijeta ili „brzih rešenja“, koji vam obećavaju da ćete za nekoliko dana imati ravan stomak i manje kilograma.

Ako mršavljenju pristupate ozbiljno, onda ste na pravom mestu ovde ćete saznati kako smršati najbrže ali bez lažnih obećanja i bajki o čarobnim metodama i napicima. Nećemo vam obećavati da ćete imati  trbušne pločice za šest sati, ali možemo da vam garantujemo stručne savete i ključne smernice za brzo mršavljenje, ali na zdrav i održiv način. Otkrićemo vam i najbolje vežbe za brzo mršavljenje, kao i svu opremu koja vam je potrebna da biste počeli.

Povezano: Brza dijeta 7 dana 7 kg

Postoji li „najbolji“ način za brzo mršavljenje?

Najbrže ćete smršati ako izaberete najbolju početnu poziciju, krajnji cilj i načina života. U ovom članku smo izložili veći broj strategija pomoću kojih se može smršati najbrže a koje su primenljive za svakoga, bez obzira da li ste početnik u fitnesu koji bi da skine nekoliko kilograma, ili tražite motivaciju da biste nastavili.

kako smrsati

Uopšteno govoreći, najbolji način za brzo smanjenje telesne težine, i održavanje željene težine, jeste da se držite stabilnog, održivog plana.

Ne pokušavajte da postignete više od onoga što razumno možete da postignete za jedan dan, sem ako niste spremni da nešto žrtvujete. Obično je to san ili društveni život.

Postignite dosledan kalorijski deficit

Kratak odgovor na pitanje kako smršati najbrže moguće je da postignete dosledan kalorijski deficit. To jest, da sagorevate više kalorija nego što ste konzumirali.

Ukoliko svakodnevno unosite 2.500 kalorija – dnevno preporučena količina za muškarce, ili 2000 kalorija preporučena količina za žene premda ovo može da varira u velikoj meri  zavisnosti od vaše visine, težine i građe – a sagorevate 3.000 kalorija, onda imate kalorijski deficit.

Međutim, ako sagorevate 2.000, a unosite 3.000 kalorija, onda nemate kalorijski deficit, iako skoro sasvim sigurno mnogo trenirate ne možete da sagorite toliko energije kako bi mogli smršati.

Ono što morate da uradite je da budete sigurni da jedete prave namirnice i radite prave vežbe, kako biste bilo dovoljno puni i zadovoljni i kada konzumirate manje kalorija nego što sagorevate. Evo i kako…

Povezano: Namirnice koje (ne) goje: Najbolja hrana za održavanje vitke linije i mršavljenje

Smanjite kalorijski unos promenom ishrane

Kao što smo ranije nagovestili, uobičajena zamka u koju mnogi upadaju kada žele smršati je ta da kada počnu da vežbaju imaju osećaj da moraju više da jedu, kako bi održavali nivo energije, a zbog toga ne vide rezultate. Umesto toga, preporučujemo vam da prilagodite ishranu da biste dobili što je moguće više iz tih kalorija.

Sve namirnice imaju različitu energetsku gustinu. Namirnice poput voća, povrća i integralnih žitarica imaju nisku energetsku gustinu, što znači da ćete brže biti siti nego kada jedete namirnice visoke energetske gustine.

Nutricionistkinja Džena Houp objašnjava: „Proteini i zdrave masti doprinose stabilnijem nivou glukoze u krvi, drže vas sitima duže vreme i smanjuju šanse da ćete imati žudnju za šećerom ili se prejesti,“ zato su ovo namirnice iz kojih bi trebalo da dobijate većinu kalorija.

Konzumiranje istog broja kalorija kao i do sada (ili manje, ako je moguće), uz dobijanje veće nutritivne vrednosti iz njih, pomoći će vam da se duže osećate sitije i da mršavite brže.Dakle brže ćete smršati uz meso, jaja i povrće nego uz hleb, testenine i voće.Ako želite smršati najbrže u što kraćem periodu onda bi osnovu vaše ishrane trebali da čine meso, jaja i povrće.

Probajte isprekidani post

Isprekidani post je jedna od metoda za brzo mršavljenje uz koju se rezultati mogu videti najbrze.Ima i onih koji postižu uspeh uz isprekidani post, koji podrazumeva značajno smanjenje kalorija – ili potpuni post – u određenom delu dana ili nedelje i normalnu ishranu u preostalom vremenu.

Najpopularniji oblik isprekidanog posta je dijeta 5 : 2, kod koje jedete normalno 5 dana nedeljno, ali dva dana u nedelji ne konzumirate više od 600 kalorija dnevno.

Postoji i dijeta 16 : 8, koja je malo drukčija. Tokom ove dijete možete da jedete šta želite 8 sati dnevno, ali tokom 16 sati posta smete da pijete samo vodu. Preporučeno vreme za jelo je između 10h i 16h, mada ovo može da bude fleksibilno u zavisnosti od toga u koje vreme želite da počnete ili završite period kada je jelo dozvoljeno (samo je bitno da se držite osmočasovnog vremenskog okvira).

Za najbrže mršavljenje saznajte kako funkcioniše dijeta 8 sati

Korisna strana isprekidanog posta je u tome što tokom perioda posta organizam troši ugljene hidrate kao pogonsko gorivo, pa počinje da uzima energiju iz zaliha masti i tako sagoreva stomačno salo jednom zauvek.

Pijte više vode i manje alkohola

Konzumiranje više vode – posebno pre jela – može da vam pomogne da se osećate sitije i tako ranije prestanete da jedete i uneste manje kalorija nego obično.

Štaviše, malo nas je koji razmišljamo o onome šta pijemo kada sabiramo ukupan dnevni unos kalorija, pa tako stotine dodatnih kalorija mogu da se ušunjaju u naše telo. Zamenom voćnih sokova, gaziranih napitaka i čak čaja vodom, znači da možemo da pričuvamo dozvoljene kalorije za dobre stvari – namirnice koje će nas zasititi.

Vrhunski savet za najbrže mršavljenje: Uvek sa sobom nosite bocu sa vodom i ograničite unos drugih pića. Isprva ovo može da deluje kao navika koja se teško usvaja, ali je iznenađujuće kako se lako održava kada vam je piće sa 0 kalorija pri ruci 24/7.

Smanjenje unosa alkohola koji pijemo takođe donosi koristi kada želimo smršati. Najočiglednija je ta da su alkoholna pića obično veoma kalorična, pa ispijanje manje alkohola znači i manji unos kalorija. Jednostavno.

Druga stvar je da konzumiranje alkohola pojačava apetit, pa ćemo verovatno jesti više nego obično – i više loše hrane – kada pijemo.  Čips sa sirom, kao da vas gledamo.

Konačno, svi znamo kako nam je posle noći teškog opijanja. Spremni za sastanak, teretanu i dan na voću, povrću i prostim ugljenim hidratima? Ne bismo rekli. Konzumiranje alkohola ne samo da znači da ćemo uneti više kalorija, već može da utiče  na našu sposobnost da narednog dana dobro funkcionišemo i pravimo zdrave izbore.

Vežbe za najbrže mršavljenje

Pošto smo rekli nešto o dijeti i ishrani (unos kalorija), vreme je da se osvrnemo na vežbe (sagorevanje kalorija).

Čak i kada se najzdravije hranite i u svakodnevnom životu ste pristojno aktivni, nije baš verovatno da ćete moći brzo da smršate bez dodatnih vežbi, bilo da je to trčanje, teretana, krosfit (crossfit), timski sportovi, vožnja bicikla ili bilo koja od bezbroj dostupnih mogućnosti.

Štaviše, trening će doprineti tome da se osećate i izgledate bolje i, po našem mišljenju, kada počnete da se bolje osećate i bolje izgledate, onda je mnogo lakše da pronađete snagu volje potrebnu da poboljšate ishranu.

Kako je u pitanju i izbor vrste vežbi, najvažnije je da to bude nešto u čemu uživate i čega ćete se držati. Ne prisiljavajte se da trčite ako ćete za deset minuta ići u šetnju.

Kako smršati prirodno i na zdrav način

Ako ste u potrazi za odgovorom na pitanje kako smršati najbrže sledeće napitke bi trebalo da konzumirate svakodnevno.Prirodni su i dobri za svakog ko želi smršati brzo.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je nezaobilazno za svakog ko želi smršati brzo.Trudite se da kupite kvalitetno jabukovo sirće sa talogom i rezultati će biti mnogo bolji.Ovo nije čarobni napitak koji pomaže da se rešite viška kilograma preko noći ali svakako pomaže.

Sastojci

 • 1 kašika jabukovog sirćeta
 • 1 čaša vode
 • med (po želji)

Priprema i primena

 1. kašiku jabukovog sirćeta dodajte u čašu tople vode.
 2. Dobro promešajte i dodajte malo meda.
 3. Popijte rastvor.

Učestalost primene

Ovu mešavinu pijte 2 puta dnevno.Najbolje ujutu na prazan stomak i pre odlaska na spavanje.

Zašto je dobro za brzo mršavljenje

Jabukovo sirće, kao i alkoholno (belo) sirće, bogat je izvor sirćetne kiseline, koja ima antiupalno dejstvo i aktivnosti protiv gojaznosti, pa pospešuje mršavljenje.

Zeleni čaj

Ako je vaš cilj da smršate nabrže onda obavezno pijte zeleni čaj.Kako je lako dostupan i ne previše skup obavezno bi trebalo da ga pijete svakog dana.Potpuno je prirodan i ne izaziva štetne posledice kao mnogi preparati i suplementi za mršavljenje.

Sastojci

 • 1 kašičica zelenog čaja
 • 1 šolja vruće vode
 • med

Priprema i primena

 1. Kašičicu zelenog čaja dodajte u šolju vruće vode.
 2. Ostavite da se natapa 5 – 7 minuta, pa procedite.
 3. U topli čaj dodajte malo meda i odmah popijte.

Učestalost primene

Ovaj čaj pijte 3 puta dnevno.

Zašto je dobar za svakog ko želi smršati

Redovno konzumiranje zelenog čaja može da pomogne kod mršavljenja, kao i kod održavanja težine. Zeleni čaj je bogat izvor katehina i kofeina, a obe supstance imaju značajnu ulogu u mršavljenju.

Cimet

Još jedan sastojak koji je nezaobilazan kada neko želi smršati brzo, najbrže moguće…Evo i kako se koristi…

Sastojci

 • ½ kašičice cimeta u prahu
 • 1 čaša tople vode
 • ½ limuna
 • med

Priprema i primena

 1. U čašu tople vode dodajte 1/2 kašičice cimeta u prahu.
 2. Dodajte sok od pola limuna i dobro promešajte.
 3. Dodajte med u mešavinu i popijte.

Učestalost primene

Pijte jednom dnevno na prazan želudac.

Zašto deluje

Već vekovima se cimet koristi u borbi protiv gojaznosti i za smanjenje telesne težine. Ova svojstva duguje metaboličkim aktivnostima, koje pomažu i u lečenju bolesti srca i dijabetesa.

Ulong (oolong) čaj

Još jedan čaj za mršavljenje.

Sastojci

 • 1 kašičica ulong čaja
 • 1 šolja vruće vode
 • med

Priprema i primena

 1. kašičicu ulong čaja dodajte u šolju vruće vode.
 2. Ostavite da se natapa 7 minuta, pa procedite. Ostavite da se malo prohladi.
 3. Dodajte malo meda i odmah popijte.

Učestalost primene

Ulong čaj pijte 3 puta dnevno.

Zašto deluje

Ulong čaj je kineski napitak poznat po tome da ubrzava metabolizam, poboljšava metabolisanje masti i sprečava umnožavanje ćelija sala. Ne samo da pomaže brzo mršavljenje, već i održavanju težine.

Da bi još bolje shvatili kako smršati najbrže pogledajte sledeću tabelu namirnica jer za skidanje kilograma brzo ili postepeno ishrana je od najveće važnosti.

Tabela ishrane

Najbolje namirnice za mršavljenje Namirnice koje bi trebalo da izbegavate
slabi proteini ugljeni hidrati poput hleba, testenina itd.
riba smrznute namirnice
voće šećer
povrće alkohol
obrano mleko prerađene namirnice
suvo voće i orašasti plodovi napici

 

Uz ove promene ishrane, morate da razmišljate i o tome da se držite saveta koje ćemo navesti, ako želite smršati brzo i sprečiti buduće dobijanje na težini.

Preventivni saveti

 • Razvijte mišićnu masu uživajući u treninzima snage.
 • Vežbajte svakodnevno.
 • Praktikujte jogu.
 • Kontrolišite ishranu.
 • Ne preskačite doručak.
 • Uzimajte male obroke u pravilnim intervalima.
 • Konzumirajte manje ugljenih hidrata, a više proteina.
 • Pijte dosta vode.

Svi gorenavedeni prirodni napici i zdravstveni saveti veoma su delotvorni, a ako ih se pridržavate svakodnevno, oni mogu da vam pomognu da postignete svoju ciljanu težinu za nekoliko nedelja.Kakvi će biti vaši rezultati zavisi i od toga koliko kilograma viška imate.Neko ko ima 5-6 kilograma viška može smršati brzo dok je za skidanje 10 i više kilograma potrebno mnogo više vremena i muke i odricanja.

Takođe nismo svi isti neki ljudi imaju brži metabolizam i mogu smršati brzo dok je kod drugih metabolizam sporiji i treba mnogo više vremena za skidanje viška kilograma.Važno je da budete uporni i ne odustajete ako prvih dana sve ne ide po planu.Važno je smršati ako ste već doneli odluku nemojte se predavati kad se pojave prve teškoće.

Iznad su odlične metode pomoću kojih se može smršati najbrže kako većina ipak nema strpljenja i želi vitko telo za nekoliko dana malo ko pokuša da ih proba, ne budite u toj grupi…

Isprobajte ih i javite nam kako napredujete. Ako imate nekih sumnji ili pitanja, možete da nam pišete u odeljku za komentare.