Kako se pravi pašteta, sastav, kalorije, recepti za domaće paštete

5159
pasteta recept

Verovatno je mnogima prva asocijacija na paštete ona priča koju smo, gotovo svi čuli, a odnosi se na sastojke koji se nalaze u industrijski spravljenim paštetama…

Bez obzira da li je to potpuna istina ili ne, činjenica je da je uvek bolje pronaći kako se pravi pašteta i pripremiti je od kvalitetnih sastojaka kod kuće, nego se odlučiti za industrijsku. Uz to, morate da znate da recepti za pravljenje pašteta uopšte nisu komplikovani, te da u skladu sa sopstvenim ukusom možete da menjate sastojke i tako pripremite onu koja vam najviše odgovara.

Paštete kalorije

U zavisnosti od toga za koje se budete odlučili paštete, kalorije, odnosno kalorijska vrednost će da varira. Iz tog razloga je nemoguće da navedemo tačne vrednosti za paštete svih proizvođača (ispod je ispod možete pogledati koliko kalorija imaju paštete pojedinih prizvođača), ali imajte na umu da je mnogo bolje da paštetu pripremite u kući, nego da jedete one koje se pripremaju industrijski, bez obzira koja je njihova kalorijska vrednost, pošto ćete na taj način biti sigurni da ste vi i vaši ukućani pojeli nešto zaista kvalitetno i hranljivo.

Carnex goveđa pašteta od 50 gr 280 kalorija

Carnex jetrena pašteta 100 gr. 318 kalorija

Carnex čajna pašteta 75 gr 331 kalorija

Paštete sastav

Kada su u pitanju paštete, sastav svake od njih može biti zaista onakav kakav želite, ali je neophodno da ispoštujete navedene količine, kako bi namaz bio kompaktan. Naravno, ovde neće biti reči o industrijski spravljenim paštetama, jer sasvim sigurno niko od nas ne može reći šta sve u njihov sastav ulazi, ali ne treba zaboraviti da je uvek bolje opredeliti se za opciju da paštetu pripremite u sopstvenoj režiji.

Svakako, one mogu biti spravljene od onog mesa koje najviše volite da jedete, a obično se pripremaju od pilećeg i junećeg mesa, odnosno od džigerice. A isključivo od vaše mašte i navika koje imate u ishrani zavisi i koji će sastav imati pašteta koju odlučite da pripremate.

Pileća pašteta recept

Imajte na umu da se mališanima najčešće sviđa ona pašteta koja je pripremljena od pilećeg belog mesa, a uz to će i vama biti mnogo lakše, jer se ona može pripremiti za tili čas.
Zato, ako vas zanima pileća pašteta, recept koji možete pročitati u nastavku vam nudi veliku mogućnost za izmenu, jer možete dodati i neko drugo povrće umesto ponuđenog, ako želite.

Najpre bi trebalo da pileće belo meso (oko 500 grama) obarite u vodi u koju možete da dodate ili jednu kocku za supu ili malo vegete, odnosno soli. Zatim obarite jednu vezu zeleni i malo graška, pa sitno iseckajte glavicu crnog luka ili struk praziluka i propržite na malo ulja.

Obareno belo meso i svo povrće, potom stavite u blender, pa izmikasjte i dodajte začine po ukusu. Sada je pileća pašteta spremna za konzumiranje, a ukoliko vam je volja, možete da dodate i malo kisele pavlake i malo senfa.

Domaća pašteta od džigerice

Jetrena pašteta, odnosno domaća pašteta od džigerice je odlična ideja, ukoliko neko voli taj ukus. U principu, i ovde je u pitanju vrlo jednostavan recept, a osim 100 grama pileće džigerice će vam biti potrebno i 50 grama putera ili margarina, 2 čena belog luka, malo limunovog soka, te začini po ukusu (so, biber, vegeta). Pojedine domaćiće koje pripremaju ovu vrstu namaza dodaju i malo vinjaka ili konjaka.

Najpre iseckajte džigericu i to na malo putera, pa dodajte beli luk i začine, a onda sve to stavite u blender i kratko izmiksajte. Po želji, možete da dodate malo vinjaka i peršunov list.

Domaća pašteta za bebe

Ako mislite da bi se vašem detetu svideo ovaj ukus, najbolja je domaća pašteta za bebe, jer se ona priprema od pilećeg belog mesa. Svakako je i ovde moguće sastojke promeniti, ali je preporuka da se pridržavate navedene količine.

Dakle, osim 100 grama pilećeg filea će vam biti potrebne i 2 šargarepe, odnosno malo kisele pavlake (2 do 3 kašičice) i jedno celo jaje, te naravno začini koje koristite.

Nakon što obarite belo meso i šargarepu, odnosno skuvate jaje, potrebno je da sve dobro usitnite u blenderu, dok masa ne postane kompaktna. Dodajte pavlake po ukusu i malo soli, odnosno onih začina koje vaše dete voli.