Cimet i med za mršavljenje: Najbolji recepti za napitak (+ Iskustva)

15312
cimet i med za mrsavljenje

Cimet i med za mršavljenje – delovanje, korisna svojstva i neželjena dejstva

Tražite potpuno prirodan način da se rešite nekoliko kilograma? Rešenje bi mogli da budu cimet i med. Postoje na stotine dijeta i planova ishrane za mršavljenje, pa može da bude teško da izaberete ono što je za vas savršeno. Međutim, to se više neće događati.

U ovom članku možete da pročitate zbog čega bi cimet i med mogli da budu dobri za mršavljenje i kako mogu da vam pomognu da dođete do željene telesne težine. Želite da saznate više? Nastavite da čitate.

U ovom članku:

 • Korisna svojstva cimeta
 • Korisna svojstva meda
 • Recepti za mršavljenje sa cimetom i medom
 • Kada bi trebalo da pijete napitak od cimeta i meda
 • Saveti i mere opreza kod korišćenja cimeta i meda radi mršavljenja
 • Neželjena dejstva napitka od cimeta i meda
 • Najčešća pitanja i odgovori

Cimet i med za mršavljenje

cimet

Korisna svojstva cimeta za mršavljenje

 • Cimet čisti organizam i eliminiše bakterije, gljivice i parazite iz sistema za varenje.
 • Cimet pomaže da se nivo šećera u organizmu stabilizuje. Sprečava povećavanje zaliha masti prouzrokovano visokim nivoom šećera u krvi.
 • Cimet povećava metabolisanje glukoze 20 puta.
 • Cimet poboljšava funkcionisanje insulina, pa tako pomaže kod mršavljenja.
 • Cimet daje osećaj sitosti i punoće i tako sprečava napade gladi.

Korisna svojstva meda za mršavljenje

 • Med je prepun vitamina i minerala koji povećavaju energetski nivo u organizmu.
 • Med može na prirodan način da spreči psihološke napade gladi.
 • Med ubrzava metabolizam, pa pomaže organizmu da sagoreva masti.
 • Med ima zdraviji glikemijski indeks od šećera, što znači da ga organizam apsorbuje postepeno i pomalo.
 • Med sadrži enzime i antioksidante koji imaju brojna svojstva dobra za zdravlje.
 • Ispitivanja pokazuju da je kod pacijenata sa dijabetesom koji su redovno konzumirali med, došlo značajnog smanjenja nivoa triglicerida i holesterola, kao i telesne težine.

Cimet i med za mršavljenje recept

med i cimet recept

Ne postoji samo jedan recept kada je u pitanju upotreba cimeta i meda za mršavljenje već na desetine njih.Osnovni je recept za napitak u kome se za mršavljenje koriste samo cimet i med.Da bi se popravilo korisno dejstvo ova dva sastojka kreirani su brojni drugi recepti u kome se pored cimeta i meda dodaju još i limun, djumbir, zeleni čaj, .Postoji čak i takozvana cimet i med dijeta.

 1. Recepti za mršavljenje sa cimetom i medom

cimet za mrsavljenje

Napitak od cimeta i meda

Ovo je osnovni recept za napitak, bolje reći čaj.Za pripremanje je najbolje da koristite cejlonski cimet i to u obliku štapića (može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane).Ako baš nemate možete da upotrebite i cimet u prahu iz kesice.Kad se cimet koristi za mršavljenje veoma je bitno da to bude cejlonski a ne kasija cimet (Cassia) koji se nalazi u većini prodavnica.Evropska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila na negativna svojstva kineskog cimeta, ukoliko se konzumira u većim količinama.Naime Kasija poznat i kao Kineski cimet sadrži supstancu kumarin, koja kada se konzumira u većim količinama ima negativan uticaj na zdravlje.

Sastojci

 • ½ šolje vode
 • 1 štapić cimeta
 • 1 kašika meda

Priprema

 1. Prokuvajte vodu.
 2. Štapić cimeta stavite u čajnik i prelijte ga ključalom vodom.
 3. Ostavite vodu da pokupi sve korisne materije cimeta – oko 10 minuta.
 4. Procedite čaj da biste izbacili štapić cimeta i poslužite čaj u šoljama.
 5. Dodajte med.

Zeleni čaj, cimet i med

Sastojci

 • 1 šolja vode
 • 1 kašičica cimeta u prahu
 • 1 kašičica meda
 • 2 kašičice zelenog čaja

Priprema

 1. U činiji pomešajte cimet u prahu i med.
 2. Prokuvajte vodu u čajniku, pa dodajte zeleni čaj.
 3. Procedite vodu u činiju sa mešavinom cimeta i meda.
 4. Promešajte dobro i sipajte u šolju.

Cimet med i limun za mršavljenje

cimet med i limun

Med cimet i limun su osnovni sastojci neki dodaju i kašičicu đumbira u prahu.Možete da probate a ako vam se ukus ne dopada koristite osnovni recept.

Sastojci

 • 1 ½ šolja vode
 • 1 kašičica cimeta u prahu
 • 1 kašičica meda 1 kašičica limunovog soka

Priprema

 1. Prokuvajte vodu u čajniku.
 2. U činiji pomešajte cimet u prahu, med i limun.
 3. Dodajte ključalu vodu u mešavinu i dobro promešajte. Pijte ovaj napitak sa cimetom medom i limunom ako želite da se rešite viška kilograma.

Med i cimet sa đumbirom za mršavljenje

Djumbir je takođe odličan za mršavljenje a uz med i cimet njegovo dejstvo će biti još bolje.Možete da koristite recept iznad ili da napravite ovaj napitak sa mlekom i upotrebite ga umesto večere ako želite brzo mršavljenje.Možete da ga pijete umesto večere svakog dana ili povremeno ako vam skidanje kilograma ne ide po planu.

Potrebni sastojci:

 

 • 100 ml vode
 • 100 ml mleka
 • 1 kašičica meda
 • 1 kašičica cimeta u prahu
 • 1 kašičica djumbira u prahu

Priprema: U vruću vodu dodajte po jednu kašičicu cimeta, djumbira i meda.Preko sipajte mleko pa sve dobro izmešajte i napitak za mršavljenje je spreman.

 


Kada bi trebalo da pijete napitak od cimeta i meda

Da bi napitak od cimeta i meda imao željeno dejstvo, trebalo bi da ga pijete na četiri načina o kojima ćemo reći nešto više.Cela ova procedura poznata je i kao cimet dijeta.

 1. Ujutru

Kada želite da smanjite telesnu težinu, važno je da dan započnete na dobar način, jer će to podesiti ton ostatka dana. Kada sve počne naopako, postoje veće šanse da ćete jesti nezdrav ručak koji goji, a nakon toga i bilo šta što poželite za večeru.

Da biste bili sigurni da ste dan započeli pravim notama, trebalo bi da steknete naviku da koristite potpuno prirodnu pomoć za mršavljenje poput napitka od cimeta i meda. Ne zaboravite da ovaj napitak popijete čim se probudite i pola sata pre doručka.

Kako deluje

Kada se cimet i med uzimaju ujutru oni oživljavaju vaš sistem za varenje, kao i metabolizam i nivo energije sve do ručka.

 1. Između obroka

Kada pokušavate da se rešite viška kilograma, možda ćete primetiti da se u vreme između obroka javlja želja za hranom i da vas iskušenja u tom periodu čine najranjivijima. Uz recepte za mršavljenje sa cimetom i medom možete da pobedite napade gladi, jer cimet smanjuje apetit. Naredni obrok možete da sačekate bez nezdrave užine. Pored toga, cimet snižava nivo šećera u krvi, pa zbog toga možete da budete fokusirani i orni tokom dana i da ne dobijate uobičajeni pad šećera nakon ručka.

Kada mršavite veoma je važno da se opredeljujete za namirnice koje su zdrave, a med i cimet mogu da vam pomognu upravo u tome.

Kako deluje

Kombinacija cimeta i meda vam pomaže da između obroka izbegnete džank hranu za užinu. Osim toga, to je mnogo bolje nego da trpite glad.

3. Pre vežbanja

Kada ste spremni za vežbanje ili bilo kakvu fizičku aktivnost, postoje neke stvari koje možete da preduzmete da biste povećali njegovu delotvornost. Jedna od njih je istezanje. Međutim, da li ste znali da je važno i ono što unosite u svoj organizam pre treninga? Mešavina cimeta i meda može da vam da više energije koja će vas nositi kroz aerobik trening. Nakon treninga se nećete osećati iscrpljeno, a imaćete i dovoljno energije za delotvorno vežbanje.

I kardio treninzi mogu da budu daleko delotvorniji kada uradite par stvari. Prvo, trenirajte bez jela. Drugo, ne jedite ništa najmanje pola sata nakon aerobik treninga. Ukoliko možete da čekate, neka to onda bude čitav sat. Na taj način omogućavate organizmu da sagori više kalorija, jer nije fokusiran na varenje narednog obroka.

Kako deluje

Prirodni šećer u medu podiže energetski nivo dok vežbate, a sposobnost cimeta da ubrzava metabolizam pojačava dejstvo kardio treninga.

 1. Pre odlaska na spavanje

Vreme od večere do odlaska na spavanje može da bude najteže koje morate da prebrodite kada želite da skinete neželjene kilograme. Dosezanje viših ciljeva će naići na prepreku ako budete posećivali frižider u ponoć ili uživali u kasnim noćnim užinama.

Tokom ovog vremena vaš najbolji saveznik može da bude mešavina cimeta i meda. Kako to nije čvrsta hrana, neće opteretiti vaš želudac ili sistem za varenje pre odlaska na spavanje. Med će utažiti vašu želju za nečim slatkim tokom noći, dok će cimet raditi na vašem sistemu za varenje i pomagati mu da se resetuje dok spavate.

Kako deluje

Kao što smo već pomenuli, sprečava želju za hranom koja se javlja tokom noći, a obezbeđuje da se ne jave napadi gladi zbog kojih ne možete dobro da se naspavate.

Cimet i med dijeta

Da bi ova dva sastojka ispoljila svoje dejstvo neophodna je i prilagođena ishrana može se reći dijeta.Nije vam potreban neki poseban jelovnik ni tablica prema kojoj ćete se hraniti.

U nastavku slede jednostavna pravila koja su dobra kad se sprovodi bilo koja dijeta ili kad pokušavate da skinete koji kilogram.

1. Hleb, peciva i sve što je pripremljeno od brašna dovodi do naglih skokova šećera u krvi i telo skladišti suvišnu energiju u vidu sala.Trudite se da jedete što manje hleba.Crni i integralni hleb su najbolji izbora.Ali danas se i crni hleb pravi od obojenog belog brašna pa budite na oprezu.

2. Pazite na dodatne kalorije iz tečnosti.Med i cimet napitak vam je sasvim dovoljan, nemojte da pijete ništa drugo osim vode.Gazirani i voćni sokovi su puni šećera i sprečiće mršavljenje.

3. Svima je poznato da su slatkiši svih vrsta odogovorni za gojenje zato prestanite da ih jedete.Isto važi i za razne slane grickalice.

4. Fizička aktivnost je važna za skidanje sala.Ako ne želite u teretanu i nije vam do vežbanja kod kuće priuštite sebi barem pola sata brze šetnje svakog dana.Ne samo da će pomoći u skidanju sala već ćete se osećati mnogo bolje.Mnoge osobe koje ne unose previše hrane su gojazne baš zbog seselačkog načina života i totalne fizičke neaktivnosti.

5. Jedite više povrća.Povrće sadrži malo kalorija a velike količine vlakana koja održavaju sitost i sprečavaju napade gladi.Puno je važnih vitamina i minerala pa bi svakog dana trebalo da se nađe na vašem tnjiru.


Saveti i mere opreza kod korišćenja cimeta i meda radi mršavljenja

 1. Uvek koristite najmanje pola kašičice meda.
 2. Med dodajte tek pošto voda proključa.
 3. Ako koristite štapiće cimeta, vodite računa da dovoljno stoje u vodi, kako bi ona mogla da poprimi ukus i preuzme sve dobre materije.
 4. Izbegavajte šećer i so.
 5. Cimet nikada ne kuvajte zajedno sa vodom.
 6. Nikada ne podgrevajte čaj od cimeta.
 7. U ishranu uvrstite viće i povrće.

Neželjena dejstva napitka od cimeta i meda

 • Koristite cejlonski cimet (poznat i kao pravi cimet) umesto kasija cimeta (poznatog i kao kineski cimet), jer ovaj drugi ima visok sadržaj kumarina, jedinjenja koje može da ošteti jetru i bubrege ako se koristi oko 2 nedelje.
 • Ako se kumarin uzima sa antikoagulansima, kao što je aspirin, može da izazove razređivanje krvi, što može da bude fatalno.
 • Cimet može da dovede do prevremenog porođaja. Zbog toga je najbolje da ga trudnice ne konzumiraju.
 • Cimet povećava broj otkucaja srca. Ako patite od bolesti srca izbegavajte cimet.
 • Gutanje čistog cimeta u prahu bez mešanja sa medom i vodom može da dovede do gušenja, infekcije pluća, pa i smrti.
 • Prekomerna upotreba cimeta može da podigne telesnu temperaturu. Ako prolazite kroz menopauzu izbegavajte cimet.

Najčešća pitanja i odgovori

Koliko dugo bi trebalo da koristim napitak od cimeta i meda za mršavljenje?

Napitak od cimeta i meda bi trebalo da se pije oko 2 nedelje. Vodite računa da je cimet koji koristite cejlonski. Da biste brzo smršali jedite manje obroke i voće i povrće, pijte vodu i vežbajte uporedo sa uzimanjem napitka od cimeta i meda.

Da li bi med trebalo da dodam nakon pola sata (kada se voda ohladi)?

Sirovi med je mnogo zdraviji. Možete da sačekate 20 – 30 minuta da se voda ohladi, a potom dodajte med.

Da li je cimet štetan za jetru i bubrege?

Za napitak se preporučuje cejlonski cimet. Kasija cimet može da dovede do oštećenja jetre i bubrega, jer sadrži veliku količinu kumarina. Najkraće rečeno, ne konzumirajte predugo previše cimeta.

Kao med i cimet deluju na organizam?

Cimet pomaže kod smanjenja telesne težine tako što sprečava organizam da akumulira masnoću. Pospešuje varenje, ubrzava metabolisanje šećera u krvi, pomaže kod izbacivanja štetnih bakterija iz creva i poboljšava funkcije mozga.

Med je prepun vitamina i minerala. On metaboliše masti uskladištene u organizmu i povećava nivo dobrog holesterola. Med takođe ubrzava metabolizam i pojačava funkcionisanje glutationa, koji detoksifikuje organizam i pospešuje brzo mršavljenje.

Kombinacija cimeta i meda je jedan od najpoznatijih napitaka za mršavljenje. Međutim, ovom napitku morate da dozvolite da počne da deluje najbolje što može tako što ćete ga neko vreme redovno piti.

Iskustva

Iskustva sa ovim napitkom bez obzira na konbinaciju su uglavnom pozitivna.Na mnogim internet portalima se može pročitati da med i cimet dovode do mršavljenja od 5, 10 ili čak i više kilograma, međutim ovo su uglavnom neozbiljni tekstovi namenjeni zabavi.Ovo ipak nije čaroban napitak koji za nekoliko dana skida salo! Iskustva korisnika su pokazala da se može smršati 3-4 kilograma za dve nedelje.Pri tom ne treba da se zaboravi i takozvana cimet i med dijeta!Broj kalorija koje svakog dana unosite je od presudne važnosti a med i cimet samo pomoćno sredstvo.Nemojte da grickate između obroka, nemojte da se prejedate.Pijete više od dva litra vode svakog dana pa će i vaša iskustva biti pozitivna.

Ako imate neki recept za napitak od cimeta i meda, podelite ga sa nama u odeljku sa komentarima.Ako ste koristili med i cimet za mršavljenje podelite sa nama vaša iskustva!