Djumbir i med najzdravija kombinacija na planeti

966
djumbir i med

I djumbir i med su vekovima korišćeni kao prirodni lekovi a kada se zajedno konzumiraju koristi za zdravlje su višestruke.Recept za pripremanje veoma zdravog prirodnog preparata sa djumbirom i medom je veoma jednostavan….

Djumbir i med priprema

Dva veća korena djumbira očistite i što sitnije narendajte.
Ovako narendan djumbir dodajte u teglu u kojoj se nalazi 500 grama kvalitetnog prirodnog meda.

Ovaj prirodni preparat tereba konzumirati tri puta dnevno oko pola sata pre obroka.

Ne preporučuje se korišćenje metalnih kašika već plastičnih ili drvenih.

 

med i djumbir

Poznat je i recept po kome se med i djumbir koriste u čaju.Kada se koristi u čaju začin đumbir koji je snažan antioksidans, može da pomogne u očuvanju dobrog zdravlja i zaštiti od bolesti pa čak i raka.

Dodavanje meda u čaj od djumbira će mu dati umirujući ukus i dodatno pojačati njegovo dejstvo jer je i med snažan antioksidans.Med jača vaš imuni sistem.a kada se čaj malo prohladi može se iscediti i pola limuna koji je bogat vitaminom C.Ovakav snažan trio višestruko jača imunitet i deluje na prehlade i druge bolesti koje su se već pojavile.

Djumbir i med čaj recept i upotreba

Jedan svež koren od djumbira očistite i narežite na što tanje koliutove.Stavite ga u već proključalu vodu i kuvajte deset do petnaest minuta.Kada čaj sklonite sa vatre ostavite da odstoji poklopljeno još 15 minuta.Posle toga procedite i dodajte dve kašike meda na veću šolju.Dobro izmešajte da se med razbije pa na kraju iscedite pola limuna.Limun dodajte posle mešanja meda što će dodatno ohladiti čaj je se vitamin C uništava na visokoj temperaturi.

Za očuvanje zdravlja i jačanje imuniteta pijte po jednu veliku šolju čaja od djumbira i meda dnevno.

Tokom bolesti možete popiti i 3 šolje ovog čaja dnevno.

Med i djumbir za mršavljenje

Na mršavljenje djumbir i med utiču tko što regulišu probavu. Đumbir je bogat vlaknima koja usporavaju apsorpciju prostih ugljenih hidrata čime se sprečava taloženje sala.Ova aromatični koren sa milion lekovitih svojstava takođe podstiče lučenje žuči što je važno za razgradnju masnih ćelija koje čine naslage sala.

Med pozitivno utiče na razvoj crevne mikroflore i ubrzava varenje.Veoma je sumnjiva upotreba meda kad je u pitanju mršavljenje i oko toga postoje brojna naučna sporenja .

Svakako ova kombinacija je veoma zdrava pa ako vas zanima mršavljenje slobodno možete da probate.Ako rezultati u skidanju kilograma i ne budu najbolji sigurno ćete pozitivno uticati na opšte zdravlje i imunitet. Đumbir ipak jeste sastojak koji normalizuje nivo šećera u krvi i samim tim sprečava taloženje sala pa ga vredi koristiti na neki drugi način, ne mora to da bude sa medom.

Saznajte više>>> Djumbir za mršavljenje – 5 recepata za kojima je poludeo ceo svet

Djumbir i med za potenciju

Djumbir i med se mogu uspešno koristiti za bolju potenciju.Med je poznati afrodizijak koji podstiče kapilarnu cirkulaciju i podiže energiju a djumbir je poznat kao začin koji ima neverovatnu sposobnost da brzo dovodi krv u polne organe.

Djumbir i med za želudac i stomak

Mnoge naučne studije potvrdile su da đumbir može da pomogne u ublažavanju uznemirenosti stomaka i želuca kao i kod nadimanja.Đumbir smiruje sluzokožu ,pomažući da se smanji osećaj mučnine.Djumbir takodje pojačava lučenje želudačnih sokova što doprinosi mnogo boljem varenju hrane i boljem radu želuca.Med je od davnina poznat kao lekovito sredstvo za stomak i želudac a u kombinaciji su još bolji jer se medjusobno nadopunjuju.

Djumbir i med u trudnoći

Ako imate česte mučnine tokom trudnoće za olakšanje možete da pijete čaj od đumbira sa medom.Čaj pomaže u ublažavanju osećaja mučnine u stomaku zbog koje se često javlja i nagon za povraćanjem.Med i djumbir isto mogu pomoći ako imate mučnine tokom vožnje.

Djumbir i med za holesterol

Ako imate visok holesterol začin djumbir ga može smanjiti.Potrebno je više naučnih studija da bi se ovo dokazalo ali kako piše studiji objavljenoj u časopisu “Hrana i zdravlje” djumbir je u stanju da aktivira enzim koji povećava korišćenje holesterola od strane vašeg tela što za rezultat ima sniženje holesterola u krvi. Nekoliko studija pokazuju da đumbir može da snizi eksperimentalno indukovan visok holesterol kod životinja.Zbog ukusa djumbira koji mnogima ne odgovara dobro je koristiti ga zajedno sa medom.

Korišćenje meda i djumbira pomoći će vašem organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.Borba protiv slobodnih radikala ,koji su molekularno nestabilni ,pomoći će vam da se zaštititite od raka.Uticaj ovog prirodnog preparata na jačanje imuniteta i zaštitu od svih bolesti je zaista veliki i zato bi trebalo da ga svakodnevno koristite.

Đumbir i med – 11 dokazanih lekovitih svojstava

Mešavina đumbira i meda ima brojna i zadivljujuća lekovita svojstva, koja su od pomoći, između ostalog:

  • kod lošeg varenja
  • za sprečavanje problema sa zubima
  • za ublažavanje menstrualnih grčeva
  • kod  lečenja raka
  • za poboljšanje zdravlja srca
  • za lečenje bolnih zglobova i migrene
  • za lečenje astme
  • za poboljšanje funkcionisanja želuca
  • kod prevencije raka

Đumbir spada u najukusnije i najzdravije začine na planeti. Prepun je bioaktivnih jedinjenja i esencijalnih nutrijenata, koji su neverovatno zdravi za mozak i organizam, pa se zato ovaj začin vekovima, širom sveta koristi za lečenje različitih oboljenja – od mučnine do zapaljenskih procesa.

Kako bi se pojačalo njegovo lekovito dejstvo i da bi mogao da se koristi za lečenje različitih zdravstvenih problema, đumbir se koristi sa medom, koji je odlično sredstvo za prenošenje lekovitih svojstava ove biljke u organizam.

Pojedinačno, đumbir i med imaju svoja posebna i različita lekovita i korisna svojstva, a kada se kombinuju oni čine savršeni napitak. Pogledajmo koja su to korisna svojstva napitka od đumbira i meda:

Pomaže kod lošeg varenja

Đumbir ima brojna svojstva važna za varenje, što ga čini odličnim lekom protiv problema sa probavom. Pored toga, i med i đumbir imaju antioksidantno dejstvo, pa tako jačaju i imuni sistem. Mešavina đumbira i meda sadrži i visok nivo proteina, pa pomaže procesu varenja i pospešuje lučenje žuči, koja je zadužena za rastvaranje masti. Štaviše, mešavina stimuliše rast crevne flore, koja ubrzava gastrointestinalne procese i omogućava redovno, neometano pražnjenje creva. I konačno, sve ovo mešavini đumbira i meda omogućava da ubrza apsorpciju drugih važnih hranljivih materija iz hrane i smanji količinu otpada. Kada su deca u pitanju, ova mešavina im je dugo davana za ublažavanje bolova u stomaku, pošto ovaj rastvor ima veoma umirujuće dejstvo, za razliku od konvencionalnih medikamenata.

Sprečava nastanak problema sa zubima

Antibiotička svojstva đumbira i meda čine mešavinu izuzetno delotvornim lekom za lečenje rana i čireva. Štaviše, istraživanja ukazuju da med može da leči čak i infekcije oka i gastroenteritis, zahvaljujući tome što sadrži vodonik peroksid. Vodonik peroksid izaziva ispuštanje glukonske kiseline, koja je sasvim moguće zaslužna za lečenje problema sa zubima.

Ublažava menstrualne grčeve

Đumbir je poznat po tome što leči simptome povezane sa menstruacijom, kao što su zamor, PMS i grčevi. Čaj od đumbira i meda opušta mišiće, pa tako ublažava i grčeve. Žene koje imaju neredovne ili obilne menstruacije, prijavile su da su osetile olakšanje nakon uzimanja mešavine đumbira i meda.

Pomaže kod lečenja raka

Đumbir se povezuje sa ublažavanjem povraćanja i mučnine, koji se javljaju nakon hemoterapije i drugih tretmana protiv raka. Pacijenti obično pate od izuzetno jake mučnine nakon ove veoma ozbiljne procedure, pa se okreću alternativnoj medicini da bi je ublažili. Đumbir ubrzava pražnjenje želuca, zahvaljujući svojim svojstvima koja pospešuju varenje, čime se smanjuje nelagoda i verovatnoća da će se javiti mučnina.

Mučnina prouzrokovana hemoterapijom nastaje zbog cisplatina, glavne komponente hemoterapije, a đumbir može da poništi njegovo jako dejstvo. Ovaj začin ima pozitivno delovanje i na smanjenje povraćanja i mučninu u trudnoći i na „jutarnju mučninu“. Ovo, kao i prirodno umirujuće dejstvo meda, čine ovu prirodnu mešavinu odličnim preventivnim sredstvom protiv mučnine i povraćanja, koji se javljaju iz različitih razloga.

Poboljšava zdravlje srca

Antioksidantna svojstva đumbira i meda dokazano dovode do umerenog ponašanja prostaglandina u organizmu. Prostaglandini su u suštini lipidna jedinjenja, enzimski dobijena iz masnih kiselina prisutnih u đumbiru. Ovi prostaglandini se nalaze u čitavom organizmu i funkcionalni su elementi u skoro svakom organu. Kada je u pitanju zdravlje srca, stabilizujuće delovanje đumbira i meda pokazalo je potencijal kod smanjenja napregnutosti krvnih sudova, a time i snižavanja krvnog pritiska, kao i kod umanjenja mogućnosti za nastanak oboljenja poput ateroskleroze, šloga i srčanog udara.

Pored toga, aminokiseline, minerali i vitamini prisutni u mešavini đumbira i meda, mogu da poboljšaju i obnove cirkulaciju krvi, što zauzvrat smanjuje šanse za pojavu problema sa srcem. Đumbir takođe sprečava nakupljanje masnoće u arterijama i tako sprečava srčani udar i šlog.

Ublažava stres

Đumbir i med imaju umirujuće dejstvo koje pomaže u borbi protiv stresa i napetosti. Veruje se da je tajna u kombinaciji lekovitih svojstava i jake arome.

Sprečava gljivične infekcije

Gljivična infekcija i pored toga što je jedan od najkomplikovanijih problema za lečenje, jer je izuzetno otporna na narodne lekove, nema nikakve šanse protiv đumbira i meda. U ispitivanju sprovedenom na Karlton univerzitetu, od 29 ispitivanih biljnih vrsta, samo je đumbir pokazao izuzetnu delotvornost kod eliminacije gljivica. Na osnovu toga možemo da dođemo do zaključka da je, zbog snažnog antifungalnog dejstva, sve što je potrebno da uradite da počnete da pijete napitak od đumbira i meda. Ako imate topičku gljivičnu infekciju, na zahvaćenu površinu stavite par kapi čistog eteričnog ulja đumbira pomešanog sa kokosovim uljem i eteričnim uljem čajevca, 2 – 3 puta na dan.

Leči bolove u zglobovima i migrenu

Migrena zna da bude veoma bolna i da vas ometa u dnevnim aktivnostima, a ne leči se lako pomoću lekova u slobodnoj prodaji. Međutim, đumbir može da ublaži bol, a koristan je i za mozak. Pošto su mučnina i povraćanje česti simptomi migrene, đumbir onima koji pate od migrene donosi i olakšanje kod uznemirenosti želuca. A pošto đumbir ima i antiupalno delovanje, on čini čuda kod lečenja svih vrsta bolova i otoka tkiva, što znači da ublažava i povremene glavobolje.

Leči astmu

Za mešavinu meda i đumbira se smatra da leči ili ublažava astmu i druge respiratorne probleme. Ovo je prirodna smirujuća i antiupalna mešavina, koja ublažava tenziju u plućima i delotvorno pospešuje dotok kiseonika u pluća, pa tako pomaže da se krvni sudovi opuste. Štaviše, ova mešavina je odličan ekspektorant (olakšava iskašljavanje i izbacivanje šlajma), pa pruža trenutno olakšanje onima koji boluju od prehlade, kašlja, curenja nosa i grlobolje.

Doprinosi prevenciji raka

Kada je u pitanju prevencija raka, istraživanja ukazuju da kombinacija đumbira i meda ima hemo preventivno dejstvo i da podstiče lučenje antioksidantnih enzima, koji smanjuju verovatnoću za nastanak metastaza i rast tumora. Prema tome, mešavina đumbira i meda ne samo da da ublažava simptome hemoterapije, već smanjuje i mogućnost za razvoj simptoma povezanih sa rakom.

Poboljšava funkcionisanje želuca

Pored toga što ublažava simptome mučnine i povraćanja, mešavina đumbira i meda ima veliki uticaj na poboljšanje apsorpcije hrane, a sprečava i nadimanje nakon prejedanja.