Beli luk i med recept, iskustva i rezultati za mršavljenje, imunitet, holesterol

beli luk med

Kada se ujedine dve namirnice, poznate po svom izuzetno pozitivnom dejstvu na zdravlje, mogućnost za prehladu će biti svedena na minimum, jer se beli luk i med kao lek najčešće preporučuje koristiti u sezoni gripa. Naravno, postoje i mnogi drugi slučajevi kada je primećeno da kombinacija ove dve namirnice pokazuje izuzetan učinak.

Beli luk lekovita svojstva

Čini se da su mnogi narodi, još u stara vremena poznavali brojna lekovita svojstva belog luka. Upravo u to nas uveravaju dostupni podaci, koji navode da je ova namirnica obilato korišćena i u Staroj Grčkoj i u Starom Rimu, ali i u Kini, Indiji i Japanu.

Iako se najčešće za podizanje imuniteta preporučuje beli luk, lekovita svojstva ove namirnice su uočljiva i kada je u pitanju fizička slabost, ali i povišen krvni pritisak i druga.

med i beli luk iskustva

Med lekovita svojstva

Uz antiseptična, poznato je i da med poseduje antibakterijska svojstva, te je preporučljivo unositi ga redovno.

Vrlo često se mogu pročitati recepti za jačanje imuniteta, ali i za ublažavanje tegoba kod različitih oboljenja, koji svakako podrazumevaju i med, budući da je dobro poznato kolika su njegova lekovita svojstva, te koliko pozitivno utiče na organizam u celini.

Beli luk i med recept

Verovatno je za jačanje imuniteta najpoznatija ona varijanta, koja podrazumeva i beli luk i med, a recept je prilično jednostavan i ne iziskuje posebno veliki utrošak vremena.

Osnovna mera je 500 mililitara meda i 16 čenadi belog luka. Ovom prilikom moramo posebno da naglasimo vrlo važnu informaciju, a koja se tiče kvaliteta namirnica, posebno belog luka. Naime, potrebno je naročito da vodite računa o tome da koristite domaći beli luk, ali i domaći med, jer će isključivo tada ova lekovita mešavina uspeti da ostvari pozitivan učinak na zdravlje.

Postupak je jednostavan i podrazumeva da se pomešaju sitno iseckani beli luk i med, pa čuvaju sedam dana ili u frižideru ili na nekom mračnijem mestu. Nakon toga se može koristiti, a preporuka je da to bude svakoga dana u količini od jedne velike kašike. Neophodno je da beli luk i med uzimate isključivo na prazan želudac, odnosno svako jutro.

Beli luk i med za mršavljenje

Iako se pomenuta mešavina, na prvom mestu koristi protiv prehlade i, uopšteno za jačanje odbrambenih snaga ljudskog organizma, poznato je da se može primenjivati i beli luk i med za mršavljenje.

Dobro je poznato da skidanje kilograma nije naročito lagan posao, pa se baš zato i preporučuje koristiti ovu mešavinu, jer je i izuzetno korisna za zdravlje i utiče na smanjenje kilaže.

U ovom slučaju se primenjuje drugačiji recept, te je potrebno usitniti par čena belog luka i ostaviti 20 – ak minuta da odstoji, pa ga izmešati sa jednom supenom kašikom meda.

Preporuka je da se uzima ujutru kada je želudac još uvek prazan.

Iskustva i rezultati

Iako mnogi od nas koriste obe namirnice pojedinačno u ishrani, činjenica je da nisu do sada verovatno ni pokušali da ih koriste u ovoj kombinaciji. Naravno, ima i onih koji su shvatili koliko i beli luk i med imaju pozitivan uticaj na celokupno zdravstveno stanje, te njihova iskustva i rezultati korišćenja svakako daju podstrek svima.

Gotovo da ne postoji osoba koja je koristila ovu mešavinu, a da nije bila zadovoljna efektom, bez obzira da li je to bilo zbog mršavljenja, za skidanje holesterola ili za jačanje imuniteta.

Beli luk i med za imunitet

Pomenuli smo već da se, najpre preporučuje koristiti beli luk i med za imunitet. Glavni razlog je to što se u belom luku nalazi izuzetno mnogo vitamina i minerala, a med je primarno poznat po svojim antibakterijskim svojstvima i blagotvornom uticaju na organizam.

Posebno se preporučuje primenjivati ovu mešavinu u periodu kada je organizam izložen više infekcijama, a primarno kod gripa i prehlade. Svakako je dobro konzumirati beli luk i med preventivno.

Beli luk med i jabukovo sirće

Beli luk i med sa jabukovim sirćetom je odličan kućnii lek, koji svako domaćinstvo treba da ima na raspolaganju , u svakom momentu . Odličan je, kako za prevenciju , tako i za održavanje zdravlja. Postoje određene varijacije ovog recepta, sa dodatnim sastojcima , kao što su đumbir ili ljuta paprika. Osnovu mešavine sačinjavaju tri glavna sastojka , beli luk, jabukovo sirće i med. Svaki od ova tri sastojka ima individualne koristi , a u ovoj mešavini , uzajamni efekat povećava njihovo dejstvo.

Jabukovo sirće mora biti nefiltrirano, a med sirov, nepasterizovan ( i po mogućnosti organski) kako bi njegove prednosti mogle da se realizuju. Jedan od glavnih razloga pasterizovanja meda je da bi se ubrzao njegov proces pakovanja( toplota čini protok mnogo bržim) – tako da je med iz super marketa uglavnom neodgovarajuć.

Ovaj lek podstiče imunitet, smanjuje krvni pritisak isto kao i holesterol ( Ukoliko ste neko ko još veruje u tu pretpostavku), dovodi do smanjenja prehlada i infekcija, i pomaže pri stanjima kao što su kostobolja, artritis, i bolovi u zglobovima. Takođe je dobro okrepljujuće sredstvo za digestivni trakt, poboljšava kožu i pomaže pri gubljenju kilaže. Ukratko, koristan je za širok spektar stanja , budući da pojačava i stimuliše imunitet.

Jabukovo sirće sa belim lukom i medom recept

Sastojci:

  • 8 čena svežeg belog luka
  • 1 šolja ( 200 ml) nefiltriranog, nepasterizovang , organskog jabukovog sirćeta
  • 1 šolja ( 200 ml) sirovog, nepasterizovanog meda
  • Mali komad đumbira ( po želji )

Priprema
Pomešajte sve sastojke u blenderu, mešajte pri velikoj brzini između 45-60 sekundi. Alternativno, možete prvo staviti beli luk, izmešati ga dobro, dok ga ne usitnite, ili umesto toga možete da koristite drobilicu za beli luk , a zatim ga stavite u blender, pomešate sa medom i jabukovim sirćetom i mešate još 10-15 sekundi.

Zatim sipajte smesu u staklenu teglu, ili posudu ( sa poklopcem) i ostaviti je u frižideru 5 dana, uz povremeno mešanje, svaki dan. Posle 5 dana smesa je spremna.

Varijacije
Postoje i drugi sastojci koje možete upotrebiti. Možete dodati malu količinu đumbira, ( jedan do dva inča dužine) koju možete staviti u blender zajedno sa belim lukom . Takođe, možete dodati i jednu ljutu papriku ( malu do srednje veličine).

Doziranje
Normalna doza je 2 kašičice dnevno u čaši vode, ujutro, čim ustanete. Mešavina je veoma jaka i ne bi je trebalo konzumirati direktno.

Beli luk i limun za skidanje holesterola

Zahvaljujući sastojku belog luka, takozvanom alicinu i činjenici da limun ima pregršt vitamina, te da med čisti krvne sudove, preporučuje se koristiti beli luk i limun za skidanje holesterola, a uz dodatak meda.

Pored toga što ova mešavina snižava holesterol, ona utiče i na poboljšanje cirkulacije, ali i na smanjenje triglicerida, te uopšteno pomaže rad čitavog kardiovaskularnog sistema.