Tropsko voće ananas kalorije, vitamini, uticaj na zdravlje i mršavljenje

4523

Ananas je tropsko voće bogato važnim enzimima i hranljivim materijama. Ovo voće se povezuje sa više korisnih dejstava na zdravlje, uključujući mršavljenje, bolje varenje i ublažavanje upala.

Otkriveno je i to da ananas poboljšava nutritivni status dece (1). Takođe, ananas ima moćan nutritivni sastav jer se u njemu nalaze brojni vitamini i minerali a posebno je bogat vitaminima C i A.

U ovom članku ćemo se baviti svojstvima ananasa koja su korisna za zdravlje, kao i suplementima ananasa.Daćemo kompletan nutritivni sastav a ako vas samo zanima koliko ananas ima kalorija.

Svež ananas kalorije – 50 kalorija na 100 grama

Ananas konzerva kalorije149 kalorija na 100 grama

Suvi ananas kalorije – 359 na 100 grama

Kandirani ananas – 460 kalorija na 100 gr

Sadržaj članka

 • Nutritivna vrednost ananasa i vitamini
 • Zašto je ananas koristan za zdravlje i mršavljenje
 • Kako uvrstiti ananas u ishranu
 • Nekoliko reči o suplementima bromelaina
 • Neželjena dejstva ananasa

Nastavite sa čitanjem i saznajte za šta je sve dobar ananas…

ananas kalorije

Nutritivna vrednost ananasa

Šolja (165g) komadića svežeg ananasa sadrži 82 kalorije.Iako sadrži solidnu količinu šećera daje sitost pa uz samo jednu šolju koja sadrži kao što smo rekli 82 kalorije možete preskočiti večeru i smanjiti dnevni kalorijski unos.Sadži dosta vode i hidrira pa je dobar tokom letnjih dijeta za mršavljenje. Ima 22g ugljenih hidrata i 2,3g vlakana. Ananas sadrži i druge nutrijente među kojima su važni vitamini A i C:

Šolja (165g) komadića svežeg ananasa
vitamin C 79mg
vitamin A 95IJ
kalcijum 21mg
magnezijum 19mg
fosfor 12mg
kalijum 180mg
folat 29mcg

 

Svi vitamini u ananasu

Vitаmini

 • Folаti 18 µg 4.5%
 • Niаcin 0.500 mg 4%
 • Piridoksin 0,112 mg 9%
 • Riboflаvin 0,018 mg 1,5%
 • Tiamin 0.079 mg 6.5%
 • Vitаmin A 58 IU 2%
 • Vitаmin C 47.8 mg 80%
 • Vitаmin E 0,02 mg <1%
 • Vitаmin K 0.07 µg 0.5%

*Izvor: Ministarstvo poljoprivrede SAD

Nauka se već godinama bavi ozbiljnim istraživanjima ananasa i njegovog korisnog delovanja na zdravlje. U nastavku članka ćemo o njima govoriti do u detalje.

Zašto je ananas koristan za zdravlje

Ananas sadrži bromelain, digestivni enzim od koga potiče i većina njegovih korisnih svojstava. Poznato je da bromelain utiče na mršavljenje može da se bori sa rakom, upalama i povezanim oboljenjima. Osim toga, ovo voće poboljšava imunitet i jača kosti.

 1. Ananas za mršavljenje

ananas za mrsavljenje

Studije pokazuju da ananas ima neka svojstva koja sprečavaju gojaznost. Pacovi na visokomasnoj ishrani pokazali su smanjenje telesne težine, indeksa telesne mase, akumulacije telesne masti i akumulacije masti u jetri nakon unosa soka od ananasa (2).

Uočeno je da sok od ananasa smanjuje lipogenezu (formiranje telesnog sala) i povećava lipolizu (razlaganje masti i oslobađanje masnih kiselina).

Danas mnoge tablete za mršavljenje sadrže bromelain ali nisu potvrđena mnoga pozitivna iskustva.Ananas bi mogao da bude idealna namirnica za sagorevanje sala sa stomaka, ali potrebna su dalja istraživanja u tom pravcu.Ukoliko planirate da koriste tablete za mršavljenje koje sadrže ananas tj. bromelain nemojte očekivati čarobne rezultate dugoročno za oko mesec dana možete da izgubite 2-3 kilograma.Iako postoje i bolja iskustva ovo je uglavnom neki prosek.Ukoliko umesto kompletnog obroka večere na primer konzumirate 200-300 grma svežeg ananasa rezultati će biti mnogo bolji.Ako je vaš cilj mršavljenje postoji i ananas dijeta ali nema tu niček čarobnog jednostavno umesto gaziranih napitaka slatkiša i grickalica jedite svež ananas ili pijte sok od ananasa i rezultati neće izostati.

 1. Ananas za bolje varenje

Najvažnija komponenta ananasa je bromelain, moćni digestivni enzim. Studije pokazuju da suplementacija bromelainom (digestivnim enzimom) može da pospeši razlaganje proteina (3).

Ovaj enzim pomaže kod insuficijencije pankreasa, poremećaja varenja kod koga pankreas ne luči dovoljno određenih enzima koji su organizmu potrebni za varenje hrane u tankom crevu (3).

Bromelain je primarni sastojak ne samo u kapsulama za mršavljenje već i u suplementarnim formulama koje ublažavaju prekomernu flatulenciju i dijareju (3).

 1. Ananasa smanjuje stepen rizika za razvoj raka

Studije su utvrdile da bromelain iz ananasa ima antikancerogenu aktivnost. Ovaj enzim može da ima direktan uticaj na ćelije raka i njihovo okruženje (4).

Bromelain ispoljava antikancerogeno dejstvo na ćelijama raka debelog creva. Namirnice koje sadrže bromelain smatraju se dobrim kandidatima za smanjenje rizika od nastanka kolorektalnog kancera (5).

Bromelain takođe može da spreči napredovanje raka zato što ima antiupalno dejstvo, a upale su primarni činilac za nastanak raka. Ovaj enzim sprečava dalje razmnožavanje ćelija raka tako što ih otkriva imunom sistemu. Brojni tradicionalni i klinički izveštaji ukazuju na antikancerogena svojstva bromelaina iz ananasa. Dalje studije će možda ponuditi još optimističnije rezultate u ovoj oblasti (6).

Kod ispitivanja na miševima bromelain se pokazao kao inhibitor rasta i širenja ćelija raka dojke. Osim toga, on može da smanji stopu preživljavanja ovih ćelija (7).

 1. Ananas protiv upale

Ispitivanja na životinjama pokazuju da bromelain ima terapeutsko dejstvo na različite zapaljenske bolesti, uključujući i zapaljenske bolesti creva. Izlaganjem bromelainu sa površine ćelija mogu da se uklone brojni molekuli koji doprinose upali (8).

Bromelain iz ananasa ovo postiže i time što smanjuje produkciju proinflamatornih citokina i hemokina (9). Citokini i hemokini su jedinjenja u ljudskom organizmu koja pospešuju upalu, a posebno u slučaju zapaljenskih bolesti creva.

Pokazalo se da ekstrakt ananasa leči i druge probleme povezane sa upalom, uključujući i alergijske bolesti disajnih puteva. Enzim ovog voća menja aktivaciju i širenje specifičnih ćelija imunog sistema. Ispitivanje je vršeno na ćelijama miševa (10).

 1. Ananas može da pomogne kod lečenja artritisa i poboljšanja zdravlja kostiju

Bromelain može da bude koristan i za lečenje osteoartritisa. Ovaj enzim ispoljava analgetska svojstva, posebno kada je u pitanju bol usled upale kod ljudi. Ovo postiže tako što direktno vrši uticaj na bradikinin, medijator bola koji izaziva kontrakcije glatkih mišića i širenje krvnih sudova (11).

Ananas sadrži i mangan, mineral važan za formiranje kostiju. Takođe, u ovom voću ima i vitamina C koji pospešuje stvaranje kolagena u kostima. Ananas može da pospeši razvoj kostiju kod mladih i da ojača kosti kod starijih osoba (12).

Antiinflamatorna aktivnost bromelaina iz ananasa može da ublaži i bol usled reumatoidnog artritisa (13).

 1. Ananas poboljšava zdravlje srca

Pokazalo se da bromelain iz ananasa smanjuje agregaciju trombocita (krvnih pločica). Ovo može da bude od pomoći kod lečenja akutnog tromboflebitisa (zapaljenja površinskih vena, karakterističnog po krvnim ugrušcima). Međutim, da bi se potvrdilo korisno delovanje bromelaina na kardiovaskularne bolesti, neophodno je sprovesti više ispitivanja na ljudima (14).

Bromelain može da razlaže i holesterolski plak, pa tako dodatno poboljša zdravlje srca (15). Njegova delotvornost kod lečenja srčanih oboljenja, uključujući i koronarnu bolest srca, reumatsku bolest srca, uređene bolesti srca i infarkt, tek bi trebalo da se dokaže.

 1. Ananas jača imunitet

Bromelain iz ananasa može da modulira imuni sistem i ubrza zarastanje rana (16).

Deca koja piju sok od ananasa imaju manji stepen rizika od infekcija mikrobima. Za ovo voće je otkriveno da za 4 puta povećava koncentraciju belih krvnih zrnaca, prve linije odbrane od bolesti (1).

U jednoj drugoj studiji, deca sa sinusitisom pokazala su brži oporavak uz suplementaciju bromelainom (17).

Jedena druga studija bacila je svetlo na potencijalno svojstvo bromelaina da može da leči simptome astme. Ovaj enzim može da ispolji terapeutsko dejstvo kod različitih alergijskih bolesti disajnih puteva, uključujući i alergijsku astmu (18).

 1. Ananas ubrzava oporavak

Antiupalna svojstva bromelaina iz ananasa mogu da ubrzaju oporavak. Ovo posebno važi za preko potreban postoperativni oporavak. Potrebna su dodatna ispitivanja da bi se potvrdila delotvornost bromelaina na postoperativni oporavak (19).

Tokom ispitivanja, unos bromelaina je značajno umanjio stepen bola kod pacijenata koji su se podvrgli operaciji zuba. Ovaj enzim je ublažavao bol na sličan način kao i antinflamatorni lekovi.

Otkriveno je da bromelain umanjuje i osećaj umora. Umanjuje oštećenja mišića i poboljšava oporavak tokom više uzastopnih dana vožnje bicikla (21).

 1. Ananas za zdravlje kože

Kada je u pitanju zdravlje kože, istraživanja su ograničena. Vitamin C, koga ima u ananasu, može da bude koristan za kožu. Ovaj vitamin pospešuje produkciju kolagena i može da zaštiti kožu od oštećenja (1).

Ananas je voće zadivljujućeg izgleda i podjednako zadivljujućih zdravih svojstava. Nema razloga da ne postane deo vaše ishrane. Ali kako da to uradite?

Kako uvrstiti ananas u ishranu

Ananas je pristupačan i jednostavno se jede. Osim što je blagotvoran, i ukus mu je odličan. Ananas možete da jedete na sledeće načine:

 • Isecite ananas na kriške i dodajte ga u jutarnji smuti.
 • Iseckajte ananas na komadiće i dodajte u večernju salatu.
 • Ananas možete da dodate i domaćoj pici.
 • Ananas je prilagodljivo voće, pa može lako da se doda u većinu jela.

Osim što do bromelaina možete da dođete jedući ananas, postoje i drugi načini da iskoristite njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje. Jedan od njih su i suplementi.

Nekoliko reči o suplementima bromelaina

Vaš lekar može da vam preporuči suplemente bromelaina, u zavisnosti od vaših potreba i zdravstvenog stanja. Standardna doza bromelaina još nije ustanovljena. Preporučujemo vam da se posavetujete sa lekarom pre nego što počnete da uzimate suplemente. Lekar će vam preporučiti i odgovarajuću dozu suplementa bromelaina.

Suplemente bromelaina možete nabaviti u apoteci, prodavnici zdrave hrane ili preko interneta.

Ananas je tropsko voće sa bezbroj korisnih svojstava. Ali, kao bilo koja druga namirnica, može da ima neželjena dejstva.

Neželjena dejstva ananasa

 • Može da izazove alergiju

Videli smo za šta je sve dobar ananas i koliko pozitivno utiče na zdravlje ali u nekim slučajevima ananas može da izazove alergijsku reakciju i dijareju. U simptome alergije spadaju jak svrab, kožni osip, bolovi u trbuhu i povraćanje (22).

 • Može da pogorša simptome astme

Premda neka istraživanja pokazuju da ananas može da ublaži simptome astme, kod nekih osoba ovo voće može da izazove suprotan efekat (23).

 • Može da poveća opasnost od krvarenja

Bromelain može da spreči agregaciju trombocita i spreči formiranje krvnih ugrušaka. Zbog toga kod nekih osoba može da poveća stepen rizika od krvarenja. Takođe može da pojača menstrualno krvarenje. Ananas izbegavajte neposredno posle operacije (24). (Ananas može da ubrza proces oporavka posle operacije, ali njegov unos mora da nadgleda lekar.) Takođe, ananas izbegavajte ako uzimate antikoagulante (25).

Ananas u trudnoći

Nije dobro jesti ananas u trudnoći.Trudnice bi trebalo da po svaku cenu izbegavaju ovo voće.Anegdotalni dokazi ukazuju da ananas može da prouzrokuje spontani pobačaj (26). Stoga, radi bezbednosti, izbegavajte da jedete ananas tokom trudnoće i dojenja. Molimo vas da se konsultujete sa lekarom.

Ananas kako se jede

Ananas se jede kada se oljušti kora najbolje je da ananas stavite na dasku za sečenje i isečete ga na tanke kolutove.Zatim sa svakog koluta jednostavno oljuštite koru.Kada se neravna kora odmah ljušti ostane mnogo više otpada.Sad znate kako se jede ananas pa navalite!

Zaključak

Ananas vašem organizmu može da obezbedi neke važne hranljive materije a gotovo da ne sadrži kalorije. Možete da ga uvrstite u izbalansiranu ishranu. Njegov visok antioksidantni profil može da ima ulogu u prevenciji bolesti i veoma pozitivno utiče na vaše zdravlje. Pazite na alergije. U slučaju da osetite neke simptome, prestanite da jedete ovo tropsko voće i javite se lekaru.

Stručnjaci odgovaraju na pitanja čitalaca

Koliko ananasa sme da se pojede tokom dana?

Šolja ananasa sadrži oko 80mg vitamina C, što je više od preporučeno dozvoljene dnevne doze ovog vitamina. Mada nema dovoljno informacija o tome koliko bi ananasa smeli dnevno jesti, jedna šolja (166g) trebalo bi da bude sasvim dovoljna.

Da li je ananas dobar za dijabetičare?

Ananas ima relativno nizak sadržaj šećera, pa može da bude dobar za osobe koje imaju dijabetes. Ali umerenost je zlatno pravilo. Za svaki slučaj, posavetujte se sa svojim lekarom.

Da li je dobro jesti ananas uveče?

Da. Neki stručnjaci veruju da ananas povoljno utiče na san.

Da li je ananas dobar za jetru i bubrege?

Izgleda da je ananas dobar za ove organe. Mada su potrebna obimnija istraživanja, konzumiranje ovog voća može da poboljša zdravlje jetre i bubrega.