Kurkuma za kosu – 4 korisna svojstva protiv opadanja kose, peruti, ekcema i za bojenje kose

kurkuma za kosu

Narandžasti prah od rizoma kurkume (Curcuma longa) je začin sa mnogo korisnih karakteristika koje sačinjavaju prirodan melem za lečenje digestivnih poremećaja, ulceroznog kolitisa, artritisa, arteroskleroze i određenih vrsta kancera.

Ova biljka, rođak đumbira, je takođe vrlo poželjna u tretmanima lepote zbog kozmetičkih svojstava koja pomažu u borbi protiv znakova starenja, smanjuju učestalost facijalne maljavosti, beljenje kože  i smanjuju vidljivost strija.

Da li ste znali da se kurkuma takođe može koristiti za negu kose za njeno ulepšavanje, za brži rast i za lečenje određenih  poremećaja na koži glave? Pozivam Vas da otkrijete recepte za upotrebu kukrkume za negu kose. Uzećemo u obzir četiri korisna svojstva korkume koja se mogu upotzrebiti za dobrobit Vaše kose.kurkuma kao lek i zacin

Kurkuma i njena upotreba protiv peruti

Perut je manifestacija poremećaja formiranja epidermisa . Ćelije kože glave se obnavljaju  isuviše brzo i ulje prisutno na koži glave formira grupe ćelija koje nisu imale vremena da se osuše postepeno. Ovaj poremećaj kože glave je često praćen neprijatnim svrabom.

Kurkuma poboljšava cirkulaciju

Kurkuma ima antibakterijska svojstva , deluje kao antioksidant i protivupalno. Ovaj začin prirodno čisti kožu glave i smanjuje perut stimulisanjem cirkulacije krvi u koži glave.

Kurkuma protiv peruti – recept

Problem peruti se može tretirati primenom mešavine kurkume i maslinovog ulja na kožu glave pre tuširanja. Ostavite preparat na kosi 15 minuta, a zatim isperite sa prirodnim šamponom

Kurkuma protiv opadanja kose

Opadanje kose može biti uzrokovan lošom ishranom, stresom, hormonskim poremećaja , naslednim faktorom ili bolešću.

Drugi mogući razlog za opadanje kose je alopecija : TGF Beta 1 ( transformišući faktor rasta beta 1 ) je faktor rasta koji vrlo verovatno igra ulogu u odumiranju folikula i opadanju kose.

Prema korejanskoj studiji ( BioSpectrum Life Science Institute ), kurkumin, aktivni sastojak kurkume, može da inhibira aktivnost TGF Beta 1 i tako sprečava opadanje kose.

Kurkuma protiv opadanja kose – recept

Pomešajte kurkumu u prahu sa mlekom i medom i primenite ovaj prirodni tretman kose na svojoj koži temena blagom masažom. Ostavite da stoji 30 minuta, a zatim operite kosu na uobičajan način.

Kurkuma kao prirodna boja za kosu

Narandžasto – žuta boje kurkume se koristi za farbanje tekstila i odeće. Takođe se može koristiti kao prirodna boja za kosu. Prah kurkume može se kombinovati sa smešom pripremljenom sa drugim začinima i žutim cvetovima kao što su šafran, kamilica ili neven, ili čak sa kanom.

Svojstva kurkume

Kurkuma doprinosi oštroj nijansi za tamnije plavu ili smeđu kosu i svetlo žutoj nijansi na svetlo plavoj ili sedoj kosi. Pored toga, maska za kosu sa kurkumom čini kosu fleksibilnom  i sjajnom.

Kurkuma kao prirodna farba za kosu – recept

Pripremite smešu sa žutim sastojcima po želji ( gore pomenuti ), a zatim rastvoriti kurkumu u prahu dodavanjem malo soli.

Preporučeni odnos je 25% praha prema 75 % vode. Kada se domaća farba za kosu ohladi, nanesite boju na koren kose i kroz kosu koristeći gumene rukavice.

Kurkuma za dermatitis i ekcem

Kurkuma se može koristiti u lečenju različitih poremećaja na koži glave poput dermatitisa i ekcema koji uzrokuju svrab, stanjivanje kose i upale vlasišta. Gljivične infekcije takođe mogu da izazovu gubitak kose.

Kurkumin, aktivni sastojak sadržan u rizomu kurkume ima anti-gljivična, antiinflamatorna, antialergijska, antioksidantna, antiseptička i antibakterijska svojstva koja potpomažu lečenju mnogih bolesti kože glave.

Domaći kozmetički preparat koji sadrži kurkumu blagotvorno deluje na iritiranu kožu glave.