Jogurt dijeta za mršavljenje u svim varijantama

1309
dijeta sa jogurtom

Čuli ste da je jogurt dijeta dobra za mršavljenje, da postoje varijante od 3 i 7 dana kao i dijeta sa jogurtom i jajima…Koju izabrati ? Kakva su iskustva ? Sve to saznajte u ovom članku a uporedite i svaki jelovnik kako bi unapred dobro razmislili da li vam odgovara i da li možete izdržati…

Svima nam je dobro poznato da je jogurt namirnica koja je veoma dobra za probavu i za celokupno zdravlje digestivnog trakta. Zahvaljujući kalcijum-laktatu koji sadrži, jogurt deluje tako što pokreće creva i omogućava da se hrana brže vari. Pored toga što blagotvorno deluje na digestivni trakt, jogurt je veoma dobar za detoksikaciju organizma i kao takav je idealan za mnoge dijete.

Držanje jogurt dijete je odličan način da ponovo vratite u ravnotežu gastrointestinalni sistem i da smanjite telesnu težinu.

Ako se odlučite za jogurt dijetu, trebalo bi da znate da je ona veoma stroga, što nije slučaj sa drugim fleksibilnijim dijetama. Jogurt dijeta je veoma „sužena“, u smislu da se unos namirnica po danima ne razlikuje mnogo. Ovi planovi ishrane mogu malo da variraju, u zavisnosti od vaše opšte kondicije ili ciljane telesne težine, ali za umereno mršavljenje bi ovaj plan, koji ćemo navesti, trebalo da bude delotvoran.

Ako vas zanima brzo mršavljenje tu je dijeta sa jogurtom od 3 dana koju nije teško izdržati bez obzira na jelovnik jer većini ljudi nije problem da se odreknu omiljene hrane na samo tri dana.

dijeta sa jogurtom za mrsavljenje

 

Jogurt dijeta 3 dana

Jogurt dijeta 3 dana nije jedna od onih nezdraviih dijeta koje podrazumevaju mnogo odricanja i gladovanja. Ova dijeta je naročito popularna među poslovnim svetom, pre svega zbog toga što kratko traje, a potom i zato što nije zahtevna za sprovođenje. Sve što je potrebno jeste da se 3 dana pridržavate jelovnika koji jogurt dijeta propisuje i izgubićete i do 4 kilograma.

Jogurt dijeta 3 dana jelovnik

 1. dan

Doručak: jogurt sa minimalnim procentom masti i pahuljicama po izboru

Ručak: bareno povrće sa pirinčem i maslinovim uljem (po želji možete dodati so i biber); za desert možete pojesti voćni jogurt

Večera: propržite 1 šargarepu, 1 jabuku i 50 grama šunke na maslinovom ulju, pa potom dodajte jogurt sa minimalnim procentom masti

 1. dan

Doručak: salata od krastavca i probiotskog jogurta

Ručak: propržite blago začinjenu ćuretinu na maslinovom ulju, pa dodajte paradajz, papriku i sitno iseckane šampinjone; kad se ohladi, dodajte 250 ml jogurta sa minimalnim procentom masti

Večera: smoothie od jogurta i šumskog voća

 1. dan

Doručak: u 250 ml jogurta dodajte narendanu jabuku, manju količinu nemasnog sira i malo cimeta

Ručak: ispecite 150 grama fileta oslića i dodajte smesu od jogurta, senfa i krastavca

Večera: u 100 grama testenine dodajte jaje i sitno iseckanu papriku, pa na kraju dodajte 250 ml jogurta sa minimalnim procentom masti.

Jelovnik jeste oskudan ali se sigurno može izdržati 3 dana!

Jogurt dijeta 3 dana iskustva

Ovo je dijeta koja nesumnjivo daje rezultate. Pre svega ćete svoj organizam očistiti od toksina, a potom i skinuti višak kilograma. Iskustva onih koji su se pridržavali ove kratke jogurt dijete su i više nego pozitivna i oni koji su je probali rado joj se vraćaju kako bi pre svega očistili svoj organizam i doveli svoju liniju do savršenstva.


Brza jogurt dijeta od 7 dana

 

dijeta

Brza jogurt dijeta je bazirana na zdravom dejstvu jogurta na opšte zdravlje creva, kao i na njegovoj velikoj nutritivnoj gustini. Oni koji praktikuju ovu dijetu veruju da konzumiranje velike količine jogurta tokom 7 dana, uz dodatak slabih proteina, skrobnog povrća i voća, može ponovo da uspostavi ravnotežu korisnih bakterija i pomogne kod mršavljenja.

Jelovnik za brzu jogurt dijetu

Kao što smo već rekli, najvažniji deo ove dijete je jogurt, pa bi tokom dana trebalo da konzumirate približno 500ml jogurta u različitim oblicima. Pored toga, trebalo bi da uvrstite i sledeće namirnice:

 • kivi
 • jabuke
 • kruške
 • pečeni krompir
 • pileća prsa
 • paradajz
 • grejpfrut
 • spanać
 • jabukov sok
 • mango
 • kafu
 • čaj

Plan ishrane

Ovu dijetu možete da kreirate i menjate po želji, ili joj možete prići na propisani način.

Prvi dan

6 šolja jogurta i 113g junetina.

Drugi dan

6 šolja jogurta i 4 pečena krompira.

Treći dan

6 šolja jogurta, 1 jabuka, 1 kivi i 113g piletine.

Četvrti dan

6 šolja jogurta, 113g lososa i 1 mango.

Peti dan

Mešavina voća i povrća čitavog dana (osim banana), 6 šolja jogurta.

Šesti dan

6 šolja običnog jogurta.

Sedmi dan

8 – 10 šolja izvorske vode.

Postoje brojne varijante ove dijete, ali ključni element je uvrštavanje jogurta – poželjno je da to bude grčki jogurt, jer se smatra da ima veću nutritivnu gustinu.

Pre nego što pređete na ovu dijetu, trebalo bi da uzmete u obzir kakva kondicija je vaš krajnji cilj i da pristupite dijeti na ovaj način. Na primer, ako želite da skinete višak kilograma, onda će osnovna, podesna dijeta sa ograničenim unosom kalorija (poput one koju smo naveli ranije) biti delotvorna. Međutim, ako želite da izgradite zdrav opšti način života i prehrambene navike, korisnije je da se pridržavate raznovrsnijeg nedeljnog jelovnika. Kada naučite kako da osmislite zdravu, dobro uravnoteženu ishranu, a uz to i jasno vidite njene rezultate, biće vam mnogo lakše da dugoročno praktikujete ove promene.


Jogurt dijeta 7 dana

 

jogurt dijeta

Jedno od najvažnijih pravila jogurt dijete je, pored pridržavanja jelovnika, ispijanje ovog čarobnog napitka koji blagotvorno deluje na digestivni trakt. Jogurt deluje po jednostavnom principu – što ga više unosite u organizam, pre ćete se rešiti viška kilograma.

Jogurt dijeta 7 dana jelovnik

Kada je u pitanju jelovnik jogurt dijete 7 dana, doručak i večera ostaju isti kao i kod jogurt dijete 3 dana, a ručak se iz dana u dan menja, a evo i kako:

 1. dan

kuvani krompir i 100 grama krmenadle sa salatom od brokolija i nemasnog jogurta

 1. dan

salata sa tunjevinom prelivena dresingom od jogurta, sirćeta i soli po izboru

 1. dan

voćna salata sa nemasnim jogurtom

 1. dan

spanać sa belim lukom i pilećim fileom i čaša jogurta

 1. dan

parče pice i čaša nemasnog jogurta

 1. dan

rižoto sa povrćem i čaša jogurta

 1. dan

čorba sa brokolijem, salata od tunjevine i čaša jogurta

Jogurt dijeta 7 dana iskustva

Oni koji su se pridržavali ove dijete potvrđuju činjenicu da ova dijeta ne podrazumeva izgladnjivanje i da nije skupa niti zahtevna. Ono što svakako brže i bolje doprinosi skidanju viška kilograma jeste fizička aktivnost koja je preporučljiva u svakom slučaju. Ima i onih koji su ovu dijetu držali i po 2 nedelje kako bi svoju liniju doveli do savršenstva.


Dijeta sa jogurtom i jajima

Još jedna varijanta jogurt dijete jeste dijeta sa jogurtom i jajima. Za jogurt smo već rekli da pozitivno utiče na sagorevanje viška kilograma, a za jaja znamo da su veoma hranljiva i kao takva su savršena u kombinaciji s jogurtom.

Dijeta sa jogurtom i jajima jelovnik

Predstavićemo vam samo primer jelovnika za dijetu sa jogurtom i jajima. Vi po sopstvenom nahođenju možete kreirati svoj jelovnik. Najvažnije je da jogurt i jaja budu glavni sastojci. Naravno, nemojte preterivati s kalorijama, inače dijeta neće biti delotvorna.

Doručak: 1 kuvano jaje i 250 ml jogurta s minimalnim procentom masti

Ručak: čorba od brokolija, integralni pirinač i bareno povrće po izboru

Večera: omlet sa jajima i paradajzom, čaša jogurta i jabuka za desert

Napomena: Za užinu možete pojesti voćku po izboru ili napravite voćni smoothie sa nemasnim jogurtom.

Dijeta sa jogurtom i cimetom

Cimet povoljno deluje na krvotok, organe za varenje i disanje i kao takav je idealan u kombinaciji sa jogurtom u cilju gubitka viška kilograma. Predstavićemo vam primer jelovnika za dijetu sa jogurtom i cimetom.

Poenta dijete sa jogurtom i cimetom jeste ispijanje napitka sa ovim namirnicama pre svakog obroka. Napitak sa jogurtom i cimetom za mršavljenje napravićete tako što ćete u 2 dl jogurta ili kefira dodati 1 kašičicu cimeta i to piti pre svakog obroka.

Doručak: 1 jaje ili barena viršla s parčetom integralnog hleba i voćkom po izboru za desert

Ručak: bareno povrće po izboru, parče integralnog hleba i salata od povrća po izboru sa malo maslinovog ulja

Večera: 100 grama pečenog mesa po izboru, parče integralnog hleba i salata od povrća po izboru sa malo maslinovog ulja.


Dijeta sa jogurtom i krompirom

Još jedna kratka, a delotvorna dijeta sa jogurtom jeste dijeta sa krompirom i jogurtom, koja neizostavno daje pozitivne rezultate. Ona takođe traje 3 dana, a evo primera jelovnika:

 1. dan

Doručak: 1 kuvani krompir bez soli i ulja i 250 ml nemasnog jogurta

Ručak: 2 kuvana krompira bez soli i ulja i 250 ml nemasnog jogurta

Večera: popijte 500 ml jogurta

 1. dan

Doručak: popijte 250 ml jogurta

Ručak: 2 kuvana krompira bez soli i ulja i 250 ml nemasnog jogurta

Večera: 1 kuvani krompir i 1 čaša jogurta

 1. dan

Doručak: 1 kuvani krompir bez soli i ulja

Ručak: 1 kuvani krompir bez soli i ulja i 250 ml jogurta

Večera: 1 čaša jogurta

Ova dijeta iako delotvorna i kratka, nije sasvim bezbedna. Sami tim što u organizam unosite samo ove dve namirnice, to može biti pomalo rizično. Pored ovih namirnica dozvoljeno je samo piti vodu. Zbog unošenja samo ove dve namirnice, ova dijeta i jeste kratka. Ipak, ostavili smo vam izbor više dijeta sa jogurtom, pa je na vama da izaberete onu koja vam najviše odgovara.


Kako da skinete salo sa stomaka pomoću jogurta

Ako manje zdravu hranu zamenite nemasnim, običnim jogurtom, poboljšaćete rezultate pri skidanju viška kilograma. Premda neke studije ukazuju da konzumiranju nemasnog jogurta smanjuje telesnu težinu – uključujući i salo na stomaku – korist od konzumiranja jogurta prilikom mršavljenja ne potvrđuju sva ispitivanja. Jogurt obezbeđuje značajne količine proteina, kalcijuma, fosfora, kalijuma, cinka, vitamin B12, riboflavina i pantotenske kiseline.

Moguće korisno delovanje za mršavljenje

Studija objavljena 2004. u Istraživanju gojaznosti, otkrila je da su u poređenju sa učesnicima koji su bili na dijeti sa smanjenim brojem kalorija i dobijali 400 – 500mg kalcijuma iz mlečnih proizvoda, učesnici u grupi koja je dobijala 1200 – 1300mg kalcijuma iz mlečnih proizvoda imali veće smanjenje telesne težine za oko 70% i gubitak sala za 64% – dok je gubitak sala iz regije trupa bio oko 66%. Međutim, ne pokazuju sve studije ovako drastična poboljšanja kod smanjenja telesne težine zbog konzumiranja veće količine jogurta i mlečnih proizvoda. Studija koja je 2015. objavljena u Istraživanju gojaznosti, otkrila je da je nakon godinu dana, gubitak telesne mase bio približno isti kod grupe koja je konzumirala jednu porciju dnevno i one koja imala 3 – 4 porcije dnevno.

Količina jogurta za mršavljenje

Studija iz 2015. godine, objavljena u Međunarodnom žurnalu gojaznosti, otkrila je da svakodnevno konzumiranje količine jogurta koja može da obezbedi 1100mg kalcijuma, može da poveća gubitak telesne težine i sala sa stomaka, za razliku od kontrolne dijete pri kojoj su učesnici konzumirali najviše 500mg kalcijuma dnevno. Obe grupe su dobijale ishranu sa smanjenim brojem kalorija. Jedna šolja (236ml) običnog, nemasnog jogurta sadrži oko 488mg kalcijuma, dakle, količina koja bi bila potrebna je oko 532ml dnevno.

Vrsta jogurta za mršavljenje

Ključ za mršavljenje je smanjenje broja kalorija koje konzumirate, što je i razlog zbog koga je nemasni, obični jogurt bolji izbor za mršavljenje od niskomasnog ili punomasnog jogurta. Nemasni, obični jogurt ima oko 137 kalorija po šolji (236ml), za razliku od 149 kalorija u istoj količini punomasnog jogurta. Aromatizovani jogurt sadrži više šećera i, samim tim, više kalorija. Grčki jogurt ima približno isto kalorija kao i obični ako birate nemasni, međutim, punomasni grčki jogurt ima oko tri puta više masti od običnog jogurta, što znači da ima i više kalorija. Grčki jogurt, pored toga, sadrži samo trećinu kalcijuma koje ima u običnom jogurtu, što znači da bi morali da ga jedete u većim količinama radi potencijalne koristi za mršavljenje.

Grčki jogurt za mršavljenje

Za delotvorno smanjenje telesne težine birajte dijetu sa smanjenim unosom kalorija, koje možete da se držite dugoročno. Da biste bezbedno mršavili od 0,5 – 1kg nedeljno, morate da smanjite energetski unos za 500 – 1000 kalorija dnevno. Grčki jogurt je visokoproteinski mlečni proizvod i kada se konzumira u umerenoj količini, on može da bude deo dobro uravnoteženog, zdravog plana ishrane namenjenog smanjenju telesne težine.

Nutritivni profil grčkog jogurta

Količina hranljivih materija u grčkom jogurtu varira, u zavisnosti od proizvođača i ukusa za koji se opredelite. Birajte niskomasne vrste grčkog jogurta kada pokušavate da smanjite unos kalorija radi mršavljenja. Niskomasni grčki jogurt uglavnom sadrži više proteina od običnog niskomasnog jogurta, a izvrstan je izvor kalcijuma. Pakovanje od 170g grčkog niskomasnog jogurta često sadrži 13 – 16g proteina, 12 – 20g ugljenih hidrata i 0 – 5g masti. Grčki jogurt koji sadrži voće obično ima i više šećera i ugljenih hidrata od običnog grčkog jogurta ili onog sa ukusom vanile.

Kalorije za mršavljenje

Da biste uspešno smanjili telesnu težinu konzumirajte odgovarajuću količinu kalorija, na osnovu vaših individualnih potreba. Dijete koje sadrže od 1200 – 1500 kalorija dnevno obično su delotvorne dijete za mršavljenje za žene, a planovi ishrane koji sadrže 1600 – 1800 kalorija dnevno obično su delotvorne dijete za mršavljenje za većinu muškaraca.

Većina pakovanja od 170g niskomasnog grčkog jogurta sadrži od 120 – 160 kalorija, u zavisnosti od proizvođača i ukusa. Grčki jogurti sa voćem imaju dodati šećer i obično i više kalorija.

Razmišljajte o kalorijama

Možete da koristite jogurt za mršavljenje bez nekih posebnih dijeta koje imaju određen jelovnik.Zamenite jedan obrok jogurtom i to vam je odlična dijeta, najbolje da to bude najobilniji obrok tokom dana npr. ručak.

Ako želite da smršate, morate nešto u svojoj ishrani da zamenite jogurtom, a nikako da dodate jogurt onome što obično jedete jer vaša dijeta sa jogurtom neće imati smisla. Ako konzumirate 532ml običnog, nemasnog jogurta, unosite oko 308 kalorija. Izbacite dovoljno prerađene hrane, slatkiša i zašećerenih napitaka iz svakodnevne ishrane da biste nadoknadili povećanje kalorija koje dobijate iz jogurta.

Poruka za kraj

Konačno, i pre svega drugog, veoma je važno da se najpre i prvenstveno usredsredite na namirnice koje su dobre za vaše zdravlje. Jedite (nemojte da pijete!) voće i povrće. Prerađena džank hrana bi trebalo da bude redak izuzetak u vašoj ishrani. Voda neka bude obavezan napitak po vašem izboru.