Imate strije? 18 načina za profesionalno i prirodno uklanjanje strija

1147
strije

Većina žena ima problem sa strijama, pogotovo nakon trudnoće. Međutim, strije se ne javljaju samo zbog trudnoće. One se mogu javiti i kod muškaraca i kod žena svih starosnih dobi.

U ovom članku ćemo govoriti više o mogućim uzrocima strija i metodama za uklanjanje strija. Opisaćemo nekoliko efikasnih načina pomoću kojih se možete rešiti strija, kako medicinskih tako i prirodnih.


Uzroci pojave strija

 

strije na zadnjici

Strije su ožiljci koji se javljaju zbog rastezanja ili skupljanja kože. Grubo govoreći, strije su neka vrsta ožiljka koji ostaje nakon oštećenja unutrašnjih slojeva kože. To znači da se one najčešće javljaju zbog toga što se koža brzo rasteže i dolazi do oštećenja dermisa, središnjeg sloja u koži.

Strije obično izgledaju kao linije na zadnjici, grudima, butinama i rukama. Međutim, strije se mogu pojaviti i na drugim delovima tela i ponekad pokrivaju velike delove kože.

Gojazne osobe koje za kratko vreme skinu mnogo kilograma obično imaju problem sa strijama. Štaviše, ovakve promene na koži se mogu javiti i kod mlađih osoba, čak i upubertetu u periodima intenzivnog razvoja, kao i kod sportista koji redovno treniraju.

U početku su strije ružičaste ili crvene, a nakon kratkog vremena ove linije postaju srebrnaste, blede boje.


Profesionalno uklanjanje strija

Postoji mnoštvo metoda koje kozmetičari i dermatolozi predlažu za uklanjanje strija. Neke stvari su jeftine i lako dostupne, npr. hidratanta sredstva za kožu. Pored toga, tu su i skuplji hirurški i slični tremani. Međutim, svi ti tretmani su efikasni uglavnom kada se strije tek jave i dok su još crvene ili roze boje.

Hidratantna sredstva

Najjednostavnije i najjeftinije sredstvo za uklanjanje strija je svaki komercijalni proizvod za hidrataciju kože. Tu nema ničeg neuobičajenog, jer, kao što smo već rekli, strije se javljaju zbog prekomernog rastezanja kože. Zato morate povećati elastičnost kože tako što ćete je hidrirati.

Mnoga hidratantna sredstva sadrže ekstrakt crnog luka, aloju i hijaluronsku kiselinu. Ovakvi preparati pokazuju efekat nakon 12 nedelja upotrebe. Ovakvi preparati su blagi i pomažu u tome da vam koža znatno lepše izgleda. Pored toga, oni sprečavaju novo stvaranje strija.


Glikolna kiselina

Glikolnu kiselinu možete kupiti u većini apoteka. Ova supstanca spada u grupu alfa-hidroksilnih kiselina, koje su poznate po tome što stimulišu stvaranje kolagena.Možda ste i sami primetili da većina savremenih preparata za negu kože sadrži glikolnu kiselinu.

Osim što ima revitalizirajući efekat na kožu, dobra je zbog još jedne stvari: mogu je koristiti i trudnice. Obratite pažnju na moguće nuspojave upotrebe ove supstance ako često izlazite na sunce.


Retin A

Još jedan fantastičan saborac u ratu protiv strija je retinoinska kiselina ili retin-A, oksidovana forma vitamina A. Kreme koje sadrže retinoinsku kiselinu takođe pojačavaju stvaranje kolagena u koži i tako ublažavaju vidljivost postojećih strija i sprečavaju pojavu novih.

Za razliku od glikolne kiseline i hidrirajućih krema i losiona, retin A je izuzetno efikasan u uklanjanju starih strija. Ipak, postoje i neke loše strane ovog metoda.

Pre svega, ne može se kupiti bez recepta. Drugo, ne sme se koristiti tokom trudnoće niti dok dojite bebu. Osim toga, kreme sa retinoinskom kiselinom mogu biti i štetne za kožu ako ste često izloženi suncu, tako da ih ne možete stalno koristiti.

Najbolje je da za uklanjanje strija kombinujete kreme sa retinom A i glikolnu kiselinu. Ako se odlučite za ovu strategiju, najbolje je da koristite retin A pre glikolne kiseline.


Ulje sa vitaminom E

Još jedan lek koji se često preporučuje za uklanjanje strija je ulje sa vitaminom E. Mišljenja o ovom ulju su oprečna, s obzirom na to da neke žene nisu primetile nikakvu razliku ni nakon dugoročne upotrebe ovog ulja, dok mnoge druge žene koje su ga koristile tvrde da su primetile efekat protiv strija.

Naravno, uvek možete pokušati i sa ovim uljem – svakako vam neće štetiti i ništa vas ne košta da pokušate.


Vitamin C

Ako želite da podstaknete regeneraciju kože, najbolje je da obogatite ishranu vitaminom C. Unos vitamina C možete povećati tako što ćete jesti više voća i povrća, a po potrebi možete uzeti i neke suplemente.


Lasersko uklanjanje strija

Ako ste u mogućnosti da to sebi priuštite, možete probati lasersko uklanjanje strija.Ovakav zahvat je uglavnom efikasan, ali ima i nekih loših strana.Pre svega, stare strije se ne mogu ukloniti laserom. Drugo, laser ne pokazuje nikakve rezultate na tamnijoj koži i može vam pomoći samo u slučaju da razlika u pigmentaciji nije velika kada je reč o odnosu zdrave kože i strija. Pored svega navedenog, ova procedura je prilično skupa, a najčešće je potrebno minimum tri tretmana (ponekad čak i šest) da bi se primetio bilo kakav rezultat.


Frakcionisani laserski tretman

Reč je o još jednoj laserskoj metodi uklanjanja strija. Ova procedura se preporučuje osobama koje žele da se reše starih strija, mada i tu ima mnogo neugodnosti.

Ovakvi tretmani su čak duplo skuplji od prethodno opisanog laserskog tratmana. Osim toga, uvek je potrebno da odete na najmanje tri tretmana, što cenu ovakvog kozmetičkog tretmana čini veoma visokom.Nažalost, uprkos tolikoj ceni, rezultati nisu zagarantovani niti savršeni. Frakcionisani laserski tretman može dovesti do pojave ožiljaka i hiperpigmentacije.


Plastična operacija

Najdramatičniji i najskuplji metod za uklanjanje strija je abdominoplastika, tj. zatezanje kože na stomaku. Ovaj tretman se uvek koristi kao poslednje pribežište za osobe sa jakim i upadljivim strijama koje se ne mogu ukloniti ni na jedan drugi način.

Reč je o uklanjanju strija sa stomaka. Verovatno vam je očigledno da ovakav zahvat može izazvati niz zdravstvenih problema i da zahteva mnogo vremena za oporavak. U bolnici ćete morati da provedete i do četiri nedelje, a potpun oporavak može potrajati i do šest meseci.


Najboji prirodni lekovi protiv strija

Kao što već znate, čak ni najskuplji tretmani ne mogu da garantuju uklanjanje strija. Zato se svima onima koji ih imaju, savetuje da isprobaju prirodne lekove i počnu da ih koriste od prvog dana, čim primete da su dobili strije na telu.

Voda

Osnovna stvar koju treba da znate kada počnete uklanjanje strija, jeste da morate da počnete da pijete osam čaša vode tokom dana.

Redovno pijenje vide je važno za mnoge zdravstvene probleme, a koristiće vam i za druge stvari, kao što su nega i lepota. Hidratacija organizma će pozitivno uticati na proces detoksikacije i pomoći u proizvodnji kolagena.

Iako voda sama po sebi ne može da vam garantuje potpuni oporavak od strija, definitivno može ubrzati postupak.


Šećer

Kako biste pomogli koži oštećenoj od strija, preporučuje se da uradite piling svaki put kada se tuširate. A evo i jednog recepta za domaći piling protiv strija:

Natopite jednu supenu kašiku šećera u bademovom ulju. Sipajte nekoliko kapi soka od limuna i dobro promešajte. Koristite ovaj piling za nežnu masažu za strije na grudima, butinama i stomaku. Kroz mesec dana, primetićete da vam strije polako nestaju.


Aloe vera

Kao što ste već saznali, mnogi kupovni losioni za strije sadrže ekstrakt aloe vere. Ova biljka ima moćna zaceljujuća svojstva, što čini aloe veru nezamenjivim sastojkom u bici protiv strija.

Nanesite losion od aloe vere i vitamina A i E. Pomešajte sadržinu pet kapsula svakog vitamina sa malo gela aloe vere. Utrljajte u kožu i ponavljajte postupak svakog dana.


Alfalafa

Alafalfa ima moćna svojstva koja doprinose proizvodnji kolagena, pošto ova viljka sadrži najvažnije aminokiseline, koje naš organizam ne može sam da sintetiše. Osim toga, listovi alfalfe sadrže puno vitamina K, E i proteine.

Najbolji način da iskoristite ovu magičnu biljku za kožu jeste da napravite prah od alfalfe. Zatim, dodajte par kapi ulja kamilice, kako biste dobili pastu.

Ovu pastu možete koristiti kao losion, pa bi trebalo da je umasirate u strije bilo gde na telu da ih imate (na rukama, nogama, zadnjici…) i ostavite na koži bez ispiranja. Ponavljajte postupak svakog dana.


Belanca

Pošto su koži za oporavak od strija, negu i proizvodnju kolagena potrebne belančevine, jaja su logičan izbor. Od belanaca možete napraviti super masku za kožu. Potrebna su vam dva belanca, koja treba da ulupate u činiji. Zatim ih razmažite po koži silikonskom četkom koju koristite za kolače i peciva.

Belancima će biti potrebno nešto vremena da  se prosuše, kada treba da ih isperete sa kože. Nakon toga, namažite hidrantnu kremu, losion ili na primer, maslinovo ulje. Ovaj postupak protiv strija treba ponavljati svakog dana.


Kakao maslac

Većina žena koje koriste prirodne metode za uklanjanje strija kažu da je kakao maslac jedan od najboljih preparata. I to uopšte ne čudi, pošto kakao puter ima moćna hidratantna dejstva, što je esencijalno za potpuni oporavak kože od strija.

Kakao maslac se može staviti direktno na strije na koži i koristiti kao losion, a možete mu dodati i još neke sastojke kako biste obogatili njegova svojstva.

Na primer, možete umešati ulje vitamina E, rendani vosak, ulje pšeničnih mekinja i seme kajsije. Za najbolje rezultate, ubacite 25 grama kajsije, 25 grama ulja pšeničnih klica i do 20 grama pčelinjeg voska. Sve ovo pomešajte sa 120 mililitara kakao maslaca. Zatim, ugrejte celu smesu, kako bi vosak prešao u tečno stanje i umasirajte na strije na zadnjici, stomaku, grudima ili bilo gde da ih imate.

Glavna prednost ovog domaćeg hidratantnog losiona protiv strija je ta što ga možete držati u frižideru prilično dugo i koristiti kada god želite.


Sok od limuna

Limunov sok je dobar za lečenje ožiljaka, kao što su na primer, strije i ožiljci od akni. Takva svojstva sok od limuna duguje njegovoj kiseloj prirodi.

Pripremite losion od limunovog soka i soka od krastavca, u razmeri 1:1. Nanosite ovu tečnost na strije jednom dnevno. Pored toga, možete iseckati limun na kriške, pa ih onda iskoristiti za prekrivanje strija. Nakon nekoliko nedelja, videćete rezultate ovog tretmana.


Sok od krompira

Krompirov sok je dobar prirodni lek protiv strija pošto sadrži puno minerala i vitamina, koji ubrzavaju oporavak kože. Isecite sirov krompir na kreiške i stavite na strije. Sačekajte par minuta. Pored toga, izrendajte jedan krompir kako biste dobili sok, pa ga utapkajte u kožu uz pomoć vate. U svakom slučaju, nemojte ispirati sok sa kože sve dok se ne osuši. Nakon toga, skinite ga običnom vodom.


Ulja

Pored ovih metoda pomoću kojih se možete rešiti strija, postoje i one koje uključuju mazanje prirodnih, lekovitih ulja.

Ulje ricinusa

Jedno od najefektnijih ulja koje se koristi za lečenje strija na koži je ricinusovo ulje. Ono je delotvorno kod različitih kožnih problema, kao što su senilni lentigeni, tamne fleke, bubuljice i bore, kao i strije, koje su ovde u fokusu.

Razmažite nekoliko kapi ulja ricinusa i ostavite da deluje 10-ak minuta. Zatim, umotajte kožu nekom krpom i onda, da bi efekat bio još veći, stavite ugrejanu flašu vode na krpu. Preporučuje se da grejete kožu narednih pola sata.

Ovaj postupak bi trebalo da ponavljate mesec dana, kako biste videli rezultate.


Maslinovo ulje

Maslinovo ulje magično deluje na kožu. Puno je antioksidanata i nutritivnih svojstava, koje pomažu koži da se reši strija i poboljšava njeno opšte zdravlje.

Pre nanošenja na kožu, savetuje se da malo ugrejete maslinovo ulje. Pre ispiranja, ostavite ga na koži barem sat vremena, mada može i mnogo duže. A ako pomešate maslinovo ulje sa malo vode i sirćeta, dobićete izvanrednog saveznika za oporavak kože tokom noći.


Esencijalna ulja

Mnoga esencijalna ulja mogu pomoći u oporavku kože. Strije na koži možete masirati sa uljem smole, uljem zdravca, ružinim uljem, uljem lavande ili tamjana.


Prevencija strija

Ponekad može biti teško ili čak nemoguće sprečiti strije. Na primer, ako dete jako brzo raste, logično je da se strije ne mogu izbeći. Bez obzira na to, u većini situacija možete pomoći koži da se širi bez oštećenja.


Zdrava ishrana

Umerena, zdrava i uravnotežena ishrana je važna kako za trudnice, koje ne žele da nakon porođaja imaju strije, tako i za osobe koje ne žele da se ugoje i da na taj način dobiju strije.

Savetuje se, pogotovo trudnim ženama, da konzuimiraju proizvode koji neguju kožu. Tu spadaju namirnice poput vitamina E, A, omega-3 masnih kiselina i antioksidansi. Ti sastojci će vam pomoći da zaštitite ćelije kože i učinite ih elastičnima.

Na primer, šargarepe, mango i slatki krompir su bogati vitaminom A. Brokoli, semenke i koštunjavo voće su puni vitamina E. Riba, jaja i orasi će vam pomoći da unesete više omega-3 masnih kiselina, a sirovo voće i povrće je najbolji izvor antioksidanata.


Pijenje vode

Kao što ste već naučili iz ovog teksta, voda pomaže koži da se reši strija. Osim što rešava već nastale strije, voda je dobra i za prevenciju istih. Ne samo da će prikladna hidratacija organizma pomoći trudnicama da spreče strije, nego je i ekstremno važna za aktivne ljude koji redovno vežbaju.

Kako biste obezbedili telu dovoljno vode, trebalo bi da pijete barem dve litre na dan. Ne zaboravite da ne smete preterivati sa čajem ili vodom, pošto te tečnosti loše utiču na organizam. Osim toga, ne biste trebali da konzuimirate kupovne sokove ili zaslađena pića, pošto ona obično sadrže puno šećera.


Redovna nega kože

Redovna hidratacija kože pomoći će trudnicama koje žele da zadrže elastičnost kože, a povećaće i otpornost kože na oštećenja. Možete koristiti prirodne proizvode ili napraviti svoju kremu, pošto ćete tako biti sigurni da nećete naškoditi svom telu.

Ako ste skeptični oko korišćenja proizvoda iz domaće radinosti, slobodno koristite fabričke losione. Preporučuje se da koristite kozmetiku namenjenu majkama i trudnicama, pošto je napravljena tako da dublje prodire u kožu i intenzivnije hidrira. Da bi delovale, negujuće supstance moraju dospeti u srednji sloj kože.

Takođe, trebali bist da izbegavate sulfate koji se nalaze u komercijalnim losionima, pošto oni mogu još više isušiti kožu. Kako bi vam koža bila meka i elastična, nemojte koristiti sapun baš svaki put kada se tuširate.


Redovni piling kože

Pored svega ovoga, preporučuje se da redovno radite piling ili suvo četkanje kože. Ovo će ubrzati proces regeneracije slojeva kože i učiniti je otpornijom na oštećenja.

Iako su strije na rudima česta pojava obratite pažnju na činjenicu da suvo četkanje ne smete da radite na grudima, pošto je tu koža jako tanka i osetljiva, pa se lako može iziritirati.


Redovno vežbanje

Trudne žene mogu pomoći svom organizmu tako što će raditi posebne vežbe za buduće majke. Čak će i pokreti, koji se rade u cilju lakšeg porođaja, doprineti poboljšanju stanja kože. Vežbanje je važno pošto obezbeđuje koži dobru cirkulaciju.

Ukoliko ipak dobijete strije nakon preduzimanja svih preventivnih mera, ne brinite. U pitanju je samo spoljašnji izgled kože, što znači da nema negativnog uticaja na zdravlje.