Detoksikacijska dijeta: Evo kako se sprovodi čišćenje organizma za bolje zdravlje i mršavljenje

  3440
  detoksikacijska dijeta

  Detoks dijete su kratkoročne promene prehrambenih navika, koje za cilj imaju uklanjanje viška toksina prisutnih u organizmu, a pomoću konzumiranja sokova, voća i povrća.Detoksikacijska dijeta obično traje 3 – 7 dana.

  Cilj dijeta za detoksikaciju je poboljšanje cirkulacije krvi, jačanje imuniteta, čišćenje kože i povećanje energetskog nivoa. Sokovi koji se koriste za detox dijete najčešće su mešavine više različitih vrsta svežeg voća i povrća.

  Detoks dijete imaju brojna korisna dejstva. Jedno od najvažnijih je to da detoksikacijska dijeta definitivno poboljšava vaš odnos prema hrani i vaše prehrambene navike; bez obzira na to da li donose i druge koristi.

  detoks dijeta

  Za detox dijete važi da dovode do promena ne samo u fizičkom smislu, već i u mentalnom, jer poboljšavaju usredsređenost i bistrinu.

  Šta je detoks dijeta?

  Ova današnja kultura žurbe može da donese brojna uzbuđenja i jurnjavu u vašem životu. Međutim, ne možemo da zanemarimo ni loše životne navike koje dolaze u paketu sa njom, kao što su ispijanje mnogo kafe ili obedovanje van kuće. Ovakav život brzog tempa ponekad može da dovede do zanemarivanja zdravlja i blagostanja.

  Kaže se da se vremenom, usled loše ishrane, izloženosti štetnim hemikalijama i različitim oblicima zagađenja, nekoliko toksina akumulira u organizmu.

  Detoks dijeta za cilj ima uklanjanje neželjenih supstanci prisutnih u organizmu, kao i povećanje apsorpcije vitamina i minerala.

  Dijeta za detoksikaciju organizma obično podrazumeva ispijanje dosta tečnosti, konzumiranje celovitih (neprerađenih) namirnica, pa čak i post od nekoliko dana, a ponekad i čitave nedelje.

  Vrste detoks dijeta

  Detoks dijete se međusobno znatno razlikuju u smislu praktikovanja, kao i intenziteta.

  1. Limun dijeta (Master cleanse diet /dijeta velikog čišćenja)

  Najintenzivnija od svih je limun dijeta, poznata i kao dijeta velikog čišćenja (Master Cleanse Diet), a podrazumeva pripremu napitka od limunovog soka, javorovog sirupa, kajenske paprike i vode, koji se konzumira najmanje 10 dana.

  1. Dijeta sa sokovima

  Verovatno jedna od najpopularnijih detoks dijeta je čišćenje organizma sokovima, a tokom trajanja čitavog plana ishrane konzumiraju se isključivo sokovi od voća ili povrća.

  Popularne su i dijete za čišćenje jetre, koje u suštini podrazumevaju ispijanje dosta vode, sokova od povrća/voća, kao i kontrolsani unos kalijuma.

  Zbog čega bi trebalo da praktikujete detoks dijetu?

  Detoksikacijska dijeta ima nekoliko prednosti – kako fizičkih, tako i mentalnih.

  Pored toga što čisti organizam od toksina, detoks dijeta ima pozitivno delovanje i na mentalno zdravlje. Prema iskustvima brojnih korisnika ove dijete, detoksikacija organizmu donosi osećaj staloženosti, svežine i smirenosti. Drugi su čak imali osećaj da su podmlađeni i puni energije.

  Ako malo pobliže pogledamo, videćemo da u brojnim kulturama postoje primeri posta, koji donosi ovaj osećaj vedrine, ali i učvršćuje disciplinu.

  Prema tome, ideja posta, ili ograničene ishrane sa određenim vrstama namirnica u određeno doba dana, nije potpuno strana.

  Ove detoks dijete se uglavnom praktikuju radi mršavljenja, da bi se smanjio unos supstanci poput alkohola, duvana ili kafe, da bi se prebrodili zdravstveni problemi poput glavobolje ili bolova u zglobovima, pa čak i samo zato da bi se poboljšale prehrambene navike.

  Korisna svojstva detoks dijete

  Zaista, osim duševnog mira, postoji nekoliko opipljivih korisnih dejstva koje neko navodno može da oseti zahvaljujući ovakvoj dijeti. Navešćemo neka od njih.

  1. Poboljšanje zdravlja kože i kose

  Uklanjanje toksina vodi zdravoj, blistavoj koži. Pored toga, moguće je da se smanji i izbijanje akni i da se koža pročisti, pa su zato detoks dijete dobre za kožu.

  Kažu da je od ovakvih dijeta kosa sjajnija i da bolje raste. Razlog leži u tome što se iz folikula dlaka uklanjaju toksini, koji mogu da ometaju rast kose, pa ona postaje krta i beživotna.

  1. Blagotvorno dejstvo na sistem za varenje i pomoć kod mršavljenja

  Čišćenje organizma od toksina doprinosi boljoj apsorpciji vitamina i drugih hranljivih materija. Štaviše, za detoks dijete se kaže da menjaju metabolizam i dovode do dugoročnog održavanja težine.

  1. Jačanje imuniteta

  Pošto se apsorbuju veće količine vitamina i minerala, a vitalni organi postaju zdraviji, rezultat je jači imuni sistem.

  1. Poboljšanje mentalnog stanja

  Dijeta za detoksikaciju organizma je dobra i za san, koncentraciju i bistrinu. Stoga ona ima ulogu u poboljšanju stanja uma svakog pojedinca. Pored toga, ove dijete odlažu pojavu ili smanjuju već vidljive znakove starenja.

  1. Antioksidantno delovanje

  Voće sadrži brojne supstance bogate antioksidantima, kao što su vitamini A, C i E. Stoga detoks dijete povećavaju antioksidantni sadržaj u organizmu. Ovi antioksidanti utiču na poboljšanje cirkulacije krvi.

  1. Pospešuje promišljenu ishranu i mršavljenje

  Bilo da detoks dijeta radi u vašu korist ili ne, vaš odnos prema hrani će svakako promeniti nabolje. Razlog je u tome što postajete izuzetno svesni šta unosite u svoj organizam.

  Zbog svega toga ideja detoksikacije doprinosi zdravijem načinu života. Počinjete da cenite svoje telo više nego bilo kada pre. Postajete oprezni šta jedete, jer znate kakvo dejstvo hrana može da ima na vaš organizam. Štaviše, detoks dijete unose ravnotežu u vaš život.

  Kako započeti dijetu za detoksikaciju organizma?

  U prethodnom delu članka smo govorili o tome zašto bi trebalo da praktikujete detoks dijete. Ovi koraci bi mogli da vam pomognu da započnete detoks dijetu:

  • Prvo što bi trebalo da uradite pre započinjanja dijete za detoksikaciju jeste da se posavetujete sa nutricionistom ili lekarom. Dobro proverite da li ovakva dijeta može da ima neko štetno delovanje na vaše zdravlje.
  • Pripremite se da se odreknete stimulansa, kao što kofein, alkohol ili duvan. Zamenite ih vodom sa limunom, biljnom infuzijom ili biljnim čajem, ili samo običnom vodom.
  • Odaberite vrstu detoks dijete koja vam najviše odgovara. Dijeta se razlikuje od osobe do osobe, a zavisi od stasa i opšteg unosa kalorija.
  • Uklanjanje toksina može da izazove simptome poput mučnine, glavobolje i povraćanja. Ovi simptomi su privremeni i javljaju se samo u početnim fazama.. Pripremite se za ovakvu situaciju.
  • Isplanirajte detoksikacijsku dijetu tako da ne prestanete da u potpunosti uzimate čvrstu hranu. Ovo je neophodno, jer čista detoks dijeta ne sadrži ugljene hidrate ili proteine neophodne vašem organizmu. Dakle, vodite računa da uzimate dovoljno hranljivih materija, ali na zdraviji način.
  • Pripremite se za glavobolje, umor i mučninu, koji se obično javljaju u početnim fazama dijete.
  • Izbegavajte treninge tokom detoksikacije. Vaš organizam je u režimu smanjenog unosa kalorija, dakle vežbanje nije korisno tokom trajanja dijete. Čak može da izazove umor i malaksalost.
  • Moguće je da tokom ove dijete dobijete prevlaku na jeziku. Upotrebite čistač jezika da biste uklonili ovaj sloj bakterija.
  • Definitivno možete da jedete voće i povrće, ukoliko želite da poboljšate zdravlje creva, jer ove namirnice sadrže vlakna.
  • Nakon završetka detoksikacije, ukoliko niste konzumirali čvrstu hranu tokom ovog perioda, vodite računa da počnete da uvodite čvrstu hranu sporo, ali svakako. Ako počnete naglo da jedete čvrstu hranu, poremetićete sistem.

  Za dijetu sa sokovima

  • Pokušajte da koristite organsko voće i povrće.
  • Probajte da pravite sokove kod kuće, umesto da kupujete već pripremljene, jer oni mogu da sadrže prehrambene prezervative i previše šećera, što je u suprotnosti sa svrhom ove dijete.
  • Kada pravite sokove koristite cele plodove, uključujući i koru. Razlog je u tome što i kora sadrži brojne hranljive materije i minerale, koji su korisni za organizam.
  • Pokušajte da sav sok popijete odmah nakon pripremanja. Skladištenje sokova nije preporučljivo.
  • Osim toga, probajte da koristite voće sa niskim glikemijskim indeksom, odnosno voće sa niskim sadržajem šećera. Premda vam se možda neće dopasti ukus nekih vrsta zelenolisnog povrća, znajte da ono sadrži najviše hranljivih materija.
  • Svakako možete da poboljšate ukus sokova dodavanjem aromatičnog bilja ili drugih začina.
  • Štaviše, dajte sve od sebe da koristite proizvode uzgajane lokalno, jer ćete tako uživati u ukusu i dobiti više hranljivih materija.
  • Vodite računa da tokom dijete budete hidrirani. Apsolutno je neophodno da pijete što više vode, jer ona ispira toksine.

  Recepti za detoks dijetu

  1. Detoks smuti od krastavca i đumbira

  Ovaj smuti od đumbira i krastavca je odličan za digestivni sistem. Sadrži i pomorandže, koje su odličan izvor vitamina C.

  Sastojci

  • 30g spanaća
  • 1 krastavac
  • 1 pomorandža
  • ½ avokada
  • 1cm đumbira
  • 1 šolja vode
  • 1 šolja leda

  Priprema

  1. Iseckajte krastavaca i đumbir.
  2. Oljuštite pomorandžu.
  3. Isecite avokado na pola, pa kašikom izvadite pulpu.
  4. Dobro operite listove spanaća i isecite ih na veće komade.
  5. Sve sastojke stavite u blender zajedno sa vodom.
  6. Mutite sve dok smesa ne bude bez grudvica. Popijte.

  Neželjena dejstva detoks dijete

  Očigledna korisna dejstva detoks dijete su, po svemu sudeći, brojna i poželjna. Međutim, to je tako samo u teoriji, a empirijski naučni dokazi, koji bi dali naučno utemeljenje ovim tvrdnjama, ne postoje.

  1. Prirodni mehanizam detoksikacije

  Organizam po sebi ima brojne načine da sam ukloni toksine. Organizam eliminiše svoje toksine kroz mokraću, znoj, preko bubrega, jetre, imunog sistema i respiratornog sistema.

  Stoga ovaj telesni mehanizam čini ideju detoksikacije potpuno izlišnom. Organizam ne dozvoljava da dođe do akumulacije toksina, pa zato nema ničega što bi trebalo da se „detoksikuje“, kako to tvrde zagovornici ove dijete.

  1. Mršavljenje

  Mršvljenje koje su prijavljivali korisnici ove dijete, uglavnom bi moglo da bude rezultat smanjenja kalorijskog unosa, a isto tako i gubitka tečnosti usled unosa laksativa.

  Dakle, nakon isteka trajanja dijete, verovatno će vam se vratiti sva težina, tako da nema stvarnog napretka. Tokom trajanja dijete za detoksikaciju organizma, metabolička stopa opada, pa se zato, nakon povratka na normalnu ishranu, kao posledica javlja naglo dobijanje na težini.

  1. Uklanjanje toksina

  Organizam može da akumulira toksine poput teških metala ili organskih rastvarača, koji se ne mogu ukloniti putem prirodnog metabolizma, ali ni pomoću detoks dijeta.

  Zbog toga, ukoliko u organizmu ima akumuliranih toksina, rešenje problema bi moglo da bude izbegavanje toksina ili medicinska detoksikacija.

  Nekoliko upozorenja

  Svako ko želi da praktikuje dijetu za detoksikaciju organizma trebalo bi pre početka da se posavetuje sa dijetetičarem.Detoksikacijska dijeta podrazumeva masivnu promenu prehrambenih navika i ne sme da se praktikuje bez odgovarajućih uputstava. Ako ste dijabetičar, trudnica ili imate poremećaj ishrane, ne smete da praktikujete ovu dijetu. Ona može da naškodi vašem organizmu.

  Svako ko želi da drži dijetu za detoksikaciju organizma mora da ima na umu da ona možda neće delovati isto kao u teoriji. Možda ćete osećati mučninu, vrtoglavicu ili iscrpljenost zbog smanjenja kalorijskog unosa. Nikada ne počinjite detox dijetu bez konsultacija sa medicinskim profesionalcima.

  Zaključak

  Ako želite da očistite organizam, jedite promišljeno i jedite laku hranu, a za detoks dijetu možete da se opredelite tek nakon konsultacija sa nutricionistom. Premda detoks dijete imaju korisna dejstva, neophodno je da znate da li ovakva vrsta dijete odgovara vašim potrebama.

  Najčešća pitanja i odgovori

  Šta sme da se jede tokom detoksikacije?

  Konzumiranje celovitih namirnica (neprerađenih), kao što su voće i sirovo povrće zajedno sa sokovima, pospešuje detoksikaciju.

  Da li može da se smrša tokom detoksikacije?

  Da, tokom detoksikacije možete da smršate. Međutim, detoks dijeta zahteva pravilno planiranje u cilju postizanja željenih rezultata. Najbolje je da se konsultujete sa nutricionistom da biste bili sigurni da je vaša ishrana dobro uravnotežena.

  Da li je zdravo mršaviti pomoću detoks dijete?

  Premda je detoks dijeta zdrava, ona ne mora nužno da dovede do smanjenja telesne težine. Detoks dijeta uglavnom pomaže organizmu da se očisti, kako bi funkcionalnost telesnih sistema bila bolja. Međutim, nije dobro da se redovno pridržavate detoks dijete, jer ona može da dovede do nutritivnog i kalorijskog deficita u organizmu. Ovakve dijete smeju da se praktikuju samo pod profesionalnim nadzorom.

  Kako izgleda detoks post?

  Detoksikacija može brže da se postigne postom, ispijanjem sokova ili smutija ili konzumiranjem samo voća itd. Međutim, ovakve brze detoksikacije možda neće doneti iste rezultate kao jednonedeljni detoks program.