Da li je sirup (nektar) od agave DOBAR ZA VAŠE ZDRAVLJE

2405
agavin sirup

Da li je nektar agave dobar za vas?

Jedna od najvećih dilema sa kojom se susrećemo pri izboru prirodnog zaslađivača, je ona koji izabrati. Znamo da su šećer i kukuruzni sirup loši ali kada stanemo ispred police sa zdravom hranom, stvari su manje jasne.

U ovom ili onom trenutku naići ćemo i na nektar agave, a to je trenutno vruća tema i to iz dva razloga:

 1. Industrija veštačkih zaslađivača je 2020. godine inkasirala 1,5 milijarde profita, napravivši veliki biznis od agave.
 2. Postoji rasprava u zdravstvenim i medicinskim krugovima o tome da li su tačne tvrdnje proizvođača da je sirup od agave dobar za zdravlje, a tu već postoje poprilična neslaganja.

Da bismo bolje razumeli zašto se vodi tako uzavrela rasprava o korisnim/štetnim svojstvima agave, ne možemo da zanemarimo tačku br. 1. Razumljivo je, u smislu komercijalizma, zašto konkurentske kompanije koriste marketinšku strategiju kojom reklamiraju agavin sirup kao zdravu hranu. međutim, šta ćemo sa sve većim brojem tvrdnji koje dolaze od naučnika i eksperata u oblasti zdravlja ?

Da li su njihovi argumenti verodostojni? Da li je sirup od agave loš?

agavin sirup

Šta je sirup agave ?

Sirup od agave se uglavnom proizvodi u Meksiku i dobija se iz biljke Agave tequiliana, odnosno plave agave.Agavin sirup je oko 1,5 puta slađi od običnog šećera i sadrži približno 60 kalorija po kašici, što je oko 20 kalorija više nego što se nalazi u istoj količini saharoze (običnog šećera).

Da li je dobar za dijabetičare ?

Uprkos tome što ima veću kalorijsku gustinu, proizvođači sirupa od agave se direktno obraćaju dijabetičarima jer on, navodno, ima manji glikemijski indeks (vrednost koja predstavlja dejstvo neke namirnice na šećer u krvi). Međutim, ove tvrdnje, po svemu, sudeći nisu zasnovane na nauci. Sve veći broj izvora ukazuje na „slona u sobi“ , odnosno činjenicu „da NEMA dovoljno istraživanja koja bi potvrdila ove tvrdnje proizvođača i da je jedna studija rađena na laboratorijskim životinjama a ne ljudima“.

Kako je sirup od agave relativno nov proizvod na tržištu, obavljena su ograničena ispitivanja o njegovim korisnim svojstvima i mogućim rizicima po zdravlje. Ipak, kako se pojedine studije objavljuju, sve se češće javljaju i ovakve vrste zvaničnih definicija i opisa u medicinskim rečnicima, a koji ukazuju da sirup od agave možda i nije ono što za njega tvrde:

„Agava nije zdravija od meda, šećera, kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze (HFCS) ili bilo koje druge vrste zaslađivača.“ (A. D. A. M. medicinska enciklopedija)

U stvari, istina o nektaru agave je obišla ceo krug i sada su brojni eksperti iz oblasti zdravlja počeli da ga osuđuju.

Savršen primer je promena koju je dr Oz uneo u svoj zvanični stav o zaslađivačima.

„Tokom proteklih meseci počeo sam da brinem zbog zaslađivača koji sam preporučivao u mojim ranijim emisijama. Nakon pomnog proučavanja dostupnih istraživanja, danas vas molim da izbacite sirup od agave iz kuhinje i ishrane.“

Možda vas je zaprepastilo ovo što ste pročitali jer ste verovatno čuli da je agava prirodna zdrava hrana. Sirup od agave se proizvodi u procesu ekstenzivne obrade koja uništava sve hranljive materije koje sadrži sok agave u prirodnom obliku. Verovali ili ne, gotov proizvod sadrži više fruktoze od kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, što ga čini izuzetno opasnim za konzumiranje!

Nektar agave nutritivne činjenice

Činjenica je da nisko glikemijsko opterćenje (GL)* ostaje samo na nivou puste priče.

(*Glikemijsko opterećenje (GL) se odnosi na sastav i veličinu obroka koji unosimo, a dobija se množenjem glikemijskog indeksa (GI) sa količinom ugljenih hidrata koji se unose i deljenjem dobijenog rezultata sa 100. – Prim. Prev. )

Kako stvari stoje, 28g sirupa od agave imaju glikemijsko opterećenje (GL) 13, sadrže 20g šećera i 1g vlakana. Nažalost, što se tiče nutritivnih vrednosti nektara agave, to bi bilo sve!

Studije o ishrani sa visokim sadržajem fruktoze i šećera

Svaki put kada uzmete veliku količinu šećera, na nekoliko sati smanjujete sposobnost belih krvnih zrnaca da vas brane od bolesti. Ovo pravi veću štetu nego što možete da zamislite, a kada pogledate istraživanja, videćete da su opasnosti od šećera šokantne. Prema dr Nensi Aplton, postoji 141 način na koji šećer uništava zdravlje.

 • artritis
 • karcinom
 • kandida
 • hronični umor
 • zubni karijes
 • loš metabolizam
 • žučni kamenac
 • hormonski disbalans i hipoadrenija (premor nadbubrežnih žlezda)
 • osteopenija/osteoporoza
 • kožna oboljenja poput akni i ekcema
 • čir na želucu
 • dijabetes tipa 2

Kada saznate kako šećer izaziva pojavu karcinoma, opasnost od ovog slatkog zalogaja pogađa pravo u živac. Prema Američkom institutu za borbu protiv karcinoma:

„Kada konzumiramo šećer istovremeno isključujemo sistem za odbranu i dolivamo ulje na vatru u čijem centru se nalazi karcinom. Ako uzmemo u obzir da „50 – 70% ćelija našeg imunog sistema ne može da vidi karcinom… čak i kada smo u najboljem stanju“, i sama pomisao o uvrštavanju šećera u ishranu deluje blasfemično.“

Isto važi i za kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze.

Pošto se uglavnom proizvodi od genetski modifikovanog kukuruza, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze (HFSC) je sve osim prirodan i zdrav. Primarni sastojak u većini gaziranih sokova i brojnih konzerviranih namirnica, HFSC se proizvodi tako što se glukoza enzimski pretvara u fruktozu. Ovo je izuzetno jeftin način proizvodnje pa ga većina proizvođača hrane smatra izuzetno poželjnim zaslađivačem. On je, isto tako, izuzetno opasan za ljudsku upotrebu. Ovo je samo primer zašto bi trebalo izbaciti kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze iz naših namirnica:

 • HFSC sadrži 570µg žive po gramu
 • HFSC povećava rizik od pojave visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja
 • HFSC je glavni faktor u epidemiji gojaznosti koji izaziva da broj slučajeva dijabetesa tipa 1 i 2 i karcinoma skoči do neba
 • HFSC može da izazove sindrom propustljivog creva
 • HFSC je jedan od glavnih razloga za tako veliku pojavu karcinoma
 • spisak se nastavlja…

Amerikanci, u proseku, svakodnevno konzumiraju oko 50g kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, a Američka asocijacija za ishranu kaže da:

„Prema podacima Američke asocijacije za srce, prosečna odrasla osoba u SAD svakodnevno uzima 22 kašičice dodatog šećera ili neverovatnih 68kg godišnje, dok tinejdžeri pojedu/popiju 34 kašičice svakog dana. To je dvostruko veća količina šećera od one koju bismo smeli da jedemo.“

A ako vam ovo nije bilo dovoljno, onda da kažemo da je prava opasnost to što se šećer i kukuruzni sirup nalaze doslovno u svemu i da ih je nemoguće izbeći ako se ishrana zasniva na prerađenim namirnicama i brzoj hrani!

Nektar agave nasuprot šećeru i kukuruznom sirupu sa visokim sadržajem fruktoze

Kako kaže dr Džoni Bouden: „Sirup od agave (nektar) je u suštini kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze pod maskom zdrave hrane“.

U svom originalnom, prirodnom, obliku ekstrakti plave agave imaju jaka antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Međutim, nijedan od ovih korisnih elemenata se ne nalazi u sirupu od agave koji viđamo po policama u trgovinama. I zato je većina stručnjaka iz oblasti zdravlja saglasna da nektar agave nije ono što za njega tvrde proizvođači:

 • ima nizak glikemijski indeks zato što je sačinjen uglavnom od fruktoze, jednog od najštetnijih oblika šećera
 • ima najviši sadržaj fruktoze od bilo kog drugog komercijalnog zaslađivača koji može da se nađe na tržištu
 • u poređenju 1:1 fruktoza/glukoza odnos šećera i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, agava ima neverovatan odnos od 2:1

Prema dr Boudenu,

„Istraživanja pokazuju da je fruktoza najopasniji sastojak svakog zaslađivača. Fruktoza izaziva insulinsku rezistenciju i znatno podiže nivo triglicerida (faktor rizika za nastanak srčanih oboljenja). Ona, takođe, povećava količinu sala u središnjem delu trupa, što za uzvrat predstavlja veći rizik za nastanak dijabetesa, srčanih bolesti i metaboličkog sindroma (odnosno predijabetičkog stanja).“

Zamene za nektar agave

I pored toga što je bolji od običnog belog šećera, postoje bolje i zdravije zamene pa vam zato ne preporučujemo upotrebu sirupa od agave, uopšte. Ako ga trenutno koristite ili želite da isprobate neki recept u kome se navodi kao sastojak, preporučujemo vam da umesto sirupa od agave upotrebite 3 ukusne i zdrave zamene.

Med

Ako bi trebalo da birate između sirupa agave i meda, izaberite sirovi med*! (*Ne postoji zvanična definicija šta je sirovi med, međutim, najjednostavnije bi moglo da se kaže da je to onaj med koji nije prošao nikakvu termičku obradu i/ili filtriranje. – Prim. Prev.) Ovakav med ima glikemijsko opterećenje (GL) 14, sadrži 23 grama šećera, 0g vlakana i prilične količine natrijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka i selena. Nadmoćniji je od sirupa agave u svakom pogledu, a najbolji je manuka med jer njegova korist po zdravlje ne može da se meri ni sa čim što se nalazi na tržištu.

Stevija

Postoji skoro 400 stručnih i naučnih studija koje su procenjivale delotvornost stevije u lečenju svega i svačega – od karcinoma do visokog krvnog pritiska. Stevija je neškodljiva za dijabetičare jer ima 0 kalorija i glikemijsko opterećenje (GL) 0. Ako je minimalno prerađena, ova biljka je fantastična zamena za agavin sirup. Međutim, pazite! Nisu svi proizvodi stevije na tržištu proizvedeni na isti način. Postoje i dobra i loša sporedna dejstva, u zavisnosti od porekla stevije koju koristite.

Urme

Urme su ukusni i prirodni zaslađivač koji se koristi za pripremanje hrane. Možete da napravite pastu od njih i date slast smutiju ili da ih dodate u čokoladni mus. A pošto su urme bogate vlaknima, a sadrže i nekoliko minerala i vitamina, uz njih, osim ukusa, dobijate mnogo hranljivih materija.

Možete da ih ubacite u blender i napravite ukusnu, slatku pastu; možete da ih potopite u kokosovo ulje na nekoliko dana pa da napravite lep sirup ili da ih jedete direktno iz ulja. Kao i svaka slatka poslastica koja se žvaće, mogu da doprinesu propadanju zuba pa zato izbegavajte da ih jedete u velikim količinama.