Biotin za kosu, lice, nokte i još mnogo toga

5423
biotin

Saznajte zašto je biotin dobar za kosu, bradu, lice, nokte… koje tablete kupiti i u kojoj hrani se ovaj vitamin nalazi.Veoma je važno da znate da se prirodni biotin koji se nalazi u nekim namirnicama mnogo bolje apsorbuje i utiče pre svega na jačanje kose ali i na mršavljenje…

Biotin, ili vitamin B7, spada u vodorastvorljive hranljive materije važne za metabolisanje masnih kiselina, glukoze i aminokiselina. Posebno poboljšava zdravlje kose, kože i noktiju. A postoje i druga dejstva biotina koja život čine boljim.

Nastavite da čitate ovaj članak i saznajte više o korisnim svojstvima biotina.

Zašto je biotin dobar za nas?

biotin za kosu

Biotin je, uz druge B vitamine, neophodan za pretvaranje hrane koju jedemo u energiju. Upravo zbog toga, biotin je od presudne važnosti za zdrav metabolizam.

Pored toga, biotin poboljšava nervnu signalizaciju i aktivnost neurotransmitera. On poboljšava memorijske funkcije i zdravlje mozga. Takođe, jača srce, kao što je poznato i da snižava nivo lošeg holesterola.

Postoje i drugi načini na koje biotin korisno deluje na naš organizam.Iako većinu zanima samo uticaj biotina na kosu i tome ćemo govoriti u ovom članku. Do detalja!

Blogeri i zdravstvene kompanije biotin nazivaju „hrana za kosu“. To je zato što su osobe koje su uzimale suplemente biotina kao iskustva prijavljivale pojačan rast kose. Anegdotalni dokazi potvrđuju čudotvornu moć koju biotin ima na stimulaciju rasta kose, smanjenje opadanja kose i poboljšanje kvaliteta kose. Ali šta kaže nauka? U ovom članku ćemo govoriti o tome kako biotin utiče na rast kose i opšte zdravlje. Nastavite da čitate i saznaćete više!

Kolika je dnevna doza biotina?

Preporučena dnevna količina biotina je 30 mikrograma (mcg) (8) a uobičajena zapadnjačka ishrana obezbeđuje od 30 do 60 mikrograma biotina.

Veoma mali broj ljudi pati od nedostatka biotina s obzirom da je široko zastupljen u hrani.Povećane su potrebe kod trudnica i dojilja pa ako primetite pojačano opadanje kose u trudnoći nedostatak biotina može biti jedan od uzroka…

Biotin poboljšava zdravlje kose, kože i noktiju

Biotin je poznat po tome da poboljšava strukturu keratina, važnog proteina koji se nalazi u dlaci. U stvari, u jednoj studiji, žene koje su dobijale suplement koji je sadržao biotin primetile su brži rast kose i manje opadanje kose.

Keratina ima i u koži i u noktima – to je i razlog zbog koga biotin ima korisno delovanje i u ovom aspektu. Nedostatak vitamina B7 često se manifestuje u obliku krte i tanke vlasi, ali i suve i nadražene kože. Studije pokazuju da biotin može da bude koristan za lečenje slabe kose  i noktiju (2). Poznato je i da je biotin posebno dobar za lice jer štiti kožu od akni, osipa, suvoće, pucanja i drugih oblika gljivičnih infekcija.

Kako se koristi biotin za kosu?

Danas se u skoro svakoj apoteci može kupiti šampon sa biotinom ali sam biotin se baš ne apsorbuje kroz vlasi, koren dlake ili kožu glave pa iskustva pokazuju da neće biti baš mnogo pozitivnih efekata.

Najbolje je da kupite neke tablete ili kapsule biotina i redovno ih pijete.Da bi se rezultati brže videli i da bi oporavili vaš kosu i podstakli njen rast dobro je da uz biotin za kosu koristite i neke prirodne maske i pakovanja.

U nastavku slede neki vrlo jednostavni i jeftini recepti.Izaberite neki koji vam najviše odgovara i primenujte ga dok pijete tablete biotina.Takođe posle ovog dela možete videti i koje su namirnice bogate biotinom.

 1. Biotin i vitamin E za rast kose

Vitamin E je antioksidant, koji smanjuje stvaranje slobodnih radikala, sprečava oksidativni stres i opadanje kose kao posledicu ovog procesa (3), (10). Antioksidantna svojstva vitamina E smanjuju i oštećenja kose usled delovanja slobodnih radikala, što poboljšava zdravlje kose.

Sastojci:

 • 2 – 3 uljane kapsule vitamina E
 • 2 kašike maslinovog ulja

Vreme pripremanja:

 • 2 minuta

Vreme delovanja:

 • 1 sat

Priprema i primena:

 1. Probušite kapsule vitamina E i ispraznite sadržaj u malu činiju sa maslinovim uljem. Dobro promešajte.
 2. Utrljajte ovu mešavinu u skalp i kosu. Nežno masirajte dok čitav skalp i kosa ne budu prekriveni uljem.
 3. Masirajte skalp oko 10 – 15 minuta, pa ostavite mešavinu da deluje još 45 minuta.
 4. Operite kosu blagim šamponom bez sulfata.

Učestalost tretmana:

 • 2 – 3 puta nedeljno
 1. Ricinusovo ulje i biotin za rast kose

Postoje brojni anegdotalni dokazi o tome da ricinusovo ulje pospešuje rast kose. Jedna palestinska studija je pokazala da ricinusovo ulje može da smanji rascvetavanje krajeva vlasi i oštećenja kose (11). Osim toga, ovo ulje regeneriše i hrani kosu.

Sastojci:

 • 1 kašika ricinusovog ulja
 • 2 kašike kokosovog ulja

Vreme pripremanja:

 • 2 minuta

Vreme delovanja:

 • 1 sat

Priprema i primena:

 1. U činiji pomešajte ricinusovo i kokosovo ulje i mešajte sve dok ne dobijete ujednačenu masu.
 2. Utrljajte mešavinu na skalp i ostatak kose, pa nežno masirajte dok čitav skalp ne bude prekriven uljem.
 3. Masirajte skalp 10 – 15 minuta i ostavite mešavinu da deluje dodatnih 45 minuta.
 4. Operite kosu blagim šamponom bez sulfata.

Učestalost tretmana:

 • 2 – 3 puta nedeljno
 1. Riblje ulje i biotin za rast kose

Istraživanja pokazuju da riblje ulje stimuliše rast kose tako što produžava  anagenu fazu rasta kose* (13). Riblje ulje je bogat izvor omega 3 polinezasićenih masnih kiselina, koje imaju antioksidantna svojstva i poznate su po tome da pomažu razvoj ćelija (14).

(* Svaki dlačni folikul, pa i folikuli kose, imaju cikluse dugog perioda rasta i kratkog perioda mirovanja. Na kraju perioda mirovanja dlaka ispada i nova počinje da raste. Ovaj ciklus je podeljen na tri faze: anagenu fazu rasta (3 – 5 godina, kosa raste oko 1cm mesečno); katagena faza u kojoj se folikuli pripremaju za mirovanje (1 – 3 nedelje); telogena faza je faza mirovanja u kojoj se dlaka odvaja od korena i otpada (3 – 4 meseca), a folikul se priprema za rast nove dlake. Dlake trepavica, obrva, ruku, nogu i uopšte malje na telu, imaju kratku anagenu fazu, pa zato ne dostižu veliku dužinu.)

Sastojci:

 • 2 kapsule ribljeg ulja
 • 2 kašike maslinovog ulja

Vreme pripremanja:

 • 2 minuta

Vreme delovanja:

 • 1 sat

Priprema i primena:

 1. Izbušite kapsule sa ribljim uljem i istisnite sadržaj u činiju sa maslinovim uljem. Dobro promešajte. Sastojci moraju da budu hladni, jer ćete tako izbeći neprijatan miris.
 2. Utrljajte mešavinu u skalp i ostatak kose, pa nežno masirajte dok kosa i skalp ne budu potpuno prekriveni uljem.
 3. Masirajte skalp 10 – 15 minuta i ostavite mešavinu da deluje dodatnih 45 minuta.
 4. Operite kosu blagim šamponom bez sulfata.

Učestalost tretmana:

 • 2 – 3 puta nedeljno
 1. Cink i biotin za rast kose

Poznato je da nedostatak cinka i biotina dovode do opadanja kose. Studija je pokazala da eliminisanjem nedostatka cinka dolazi do ponovnog rasta kose (3). Cink je pospešio množenje ćelija deobom (ćelijsku proliferaciju) i uvećanje lojnih žlezda na životinjskim subjektima. Preporučuje se da se posavetujete sa lekarom pre uzimanja bilo kog suplementa cinka.

 1. Folat i biotin za rast kose

Nedostatak folata, ili vitamina B9,  takođe ima opadanje kose za posledicu. Kada je kosa snabdevena dovoljnom količinom folata, opadanje prestaje, a kosa ponovo raste (3). Sintetički oblik folata je folna kiselina. Pre nego što uzmete bilo koji suplement folne kiseline konsultujte se sa lekarom.

 1. Multivitamini za rast kose

Premda ima malo istraživanja koja bi podržala ovo, postoje brojni anegdotalni dokazi da multivitamini poboljšavaju zdravlje kose i pobuđuju njen rast. Preporučljivo je da se posavetujete sa lekarom pre uzimanja multivitamina.

Da, rast kose može da traje kao večnost. Međutim, uz malo dodatne nege i uravnoteženu ishranu, možete da obezbedite jak i zdrav rast kose. Ako imate obilno opadanje kose, javite se dermatologu radi odgovarajućeg lečenja.

Stručnjaci odgovaraju na pitanja čitalaca

Da li su šamponi sa biotinom i kolagenom dobri za rast kose?

Da, šamponi sa biotinom i kolagenom pojačavaju zdrav rast kose i povećavaju njenu bujnost, a smanjuju opadanje kose. Međutim, važno je da kupujete šampone dobrog kvaliteta.

Koliko dugo traje rast kose uz pomoć biotina?

Budući da je rast kose spor proces, moraćete da čekate 2 – 3 meseca da biste uočili vidljive rezultate.

Koja su neželjena dejstva korišćenja biotina za rast kose?

Mada se neželjena dejstva biotina javljaju kod veoma malog broja ljudi, ona uključuju alergijske reakcije, akne, dijareju, akutne respiratorne probleme, povećanu potrebu za mokrenjem i pojačano znojenje.

Koliko biotina sme da se koristi za rast kose?

Preporučena doza za odraslu ženu je 30mcg biotina.

Biotin pospešuje mršavljenje

Gojaznost (pa čak i prekomerna telesna težina, ili predgojanost) povezuju se sa povišenim nivoom triglicerida. Studije pokazuju da kombinacija biotina i hroma može da smanji nivo triglicerida, pa na taj način pospeši mršavljenje.

Neke studije su pokazale da brzina metabolizma u stanju mirovanja (bazalni metabolizam) raste, a da do razlaganja masti dolazi mnogo brže kada se konzumira biotin. Biotin može da poboljša metabolizam, a i to može da pomogne kod mršavljenja.

Međutim, istraživanja posvećena ovom pitanju su ograničena. Pre nego što počnete da koristite biotin radi mršavljenja, posavetujete se sa svojim lekarom.

Koji su simptomi nedostatka biotina?

Premda se nedostatak biotina retko javlja kod populacije koja obično konzumira dovoljno hrane, to i dalje može da predstavlja problem. Biotin je vodorastvorljiv. On putuje krvotokom i svaki višak se izlučuje. Drugim rečima, organizam ne akumulira biotin, pa je prilično teško da ga uneste u prevelikim količinama.

U simptome nedostatka biotina spadaju:

 • krta kosa i opadanje kose
 • suva i nadražena koža
 • hronični umor
 • problemi sa varenjem
 • promene raspoloženja
 • oštećenje nerava
 • grčevi
 • bolovi u mišićima
 • umanjene kognitivne funkcije

U neke faktore koji mogu da da povećaju stepen rizika za nastanak nedostatka biotina spadaju:

 • trudnoća
 • prekomerno konzumiranje alkohola
 • konzumiranje prevelike količine sirovih belanaca
 • pušenje
 • dugotrajno korišćenje antibiotika ili nekih lekova protiv napada epilepsije
 • crevna malapsorpcija (loša apsorpcija hrane u tankom crevu)

Dakle, kako da budete sigurni da unosite dovoljno biotina? Kako možete da ga dodate svojoj ishrani?

Biotin u hrani

Vitamin biotin u kojoj hrani ga ima?

U neke od najboljih izvora biotina spadaju džigerica, jaja, losos, avokado, sir, karfiol, maline i hleb od integralnih žitarica.

Meso džigerica i iznutrice

Ako vas više zanima prirodni biotin u hrani nego tablete i suplementi najbolje je da povećate količinu mesa u ishrani.Hrana životinjskog porekla koja sadrži najviše biotina je džigerica a tu su i druge iznutrice kao što su bubrezi.Kko iznutrice nisu omiljene mnogima od koristi može biti i losos čija je cena na žalost prilično visoka.

Losos

Losos je takođe dobar izvor biotina ali i omega 3 masnih kiselina na koje bi osbe koje brinu o zdravlju kose takođe trebale da obrate pažnju.

Pivski kvasac

Pivski kvasac sadrži mnoge važne nutritijente i odličan je izvor biotina. Međutim, sadržaj biotina može se razlikovati ovisno o robnoj marki.

Kvasac je aktivni kvasac koji ljudi koriste za pravljenje piva i hleba. Prehrambeni kvasac je neaktivan. Ljudi ga koriste kako bi dodali sirni ili orašasti ukus hrani.

Prema proizvođačima popularne marke hranjivog kvasca, jedna porcija – od dve velike kašike – obezbeđuje gotovo 21 mcg biotina. To znači 7% adekvatnog dnevnog unosa.Pivski kvasac bogat biotinom možete kupiti u svakoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane.

Avokado

I avokado spada u namirnice bogate biotinom, 100 grama avokada može da sadrži do 10 mcg biotina.Avokado je egzotična hrana koja je dobar izbor za osobe koje brinu o svojoj koži jer sadrži i značajne količine vitamina E.

 • Jaja možete da uvrstite u doručak, a najbolje je da jedete samo žumanac.
 • U ručak uvrstite neko bobičasto voće bogato biotinom. Takođe, možete da jedete i salatu sa kozjim sirom.
 • U ručak možete da uvrstite i karfiol.
Starost/kategorija Dnevno preporučena količina
Do 6 meseci starosti 5mcg/dnevno
Od 7 – 12 meseci 6mcg/dnevno
Od 1 – 3 godine 8mcg/dnevno
Od 4 – 8 godina 12mcg/dnevno
Od 9 – 13 godina 20mcg/dnevno
Od 14 – 18 godina 25mcg/dnevno
19 i više godina 30mcg/dnevno
Trudnice 30mcg/dnevno
Dojilje 35mcg/dnevno

 

Zaključak

Premda se biotin nalazi u većini namirnica koje konzumirate, on je važan nutrijent i zaslužuje vašu pažnju.Ako ste trudni ili dojite potrebno je da povećate unos biotina kako ne bi imali problema sa opadanjem kose.