Začin šafran – cena, upotreba, lekovitost…

8003
zacin safran

Šafran je najskuplji začin na svetu. 450g ovog začina može da košta od 500 – 5000 američkih dolara. Godišnja svetska proizvodnja šafrana procenjuje se na oko 300 tona, a u proizvodnji prednjači Iran sa udelom od 76%. Postoje i noviji izveštaji o farmakološkoj aktivnosti i lekovitim svojstvima šafrana.

Kako da znam da kupujem čist šafran?

Čisti šafran ima pomalo gorak ukus. Njegov ukus nije sladak. Ako vaš šafran ima sladak ukus, onda to možda nije ono što želite. Takođe, proverite ISO 3632-1:2011 sertifikaciju na pakovanju. Možete i da stavite nekoliko niti šafrana na jezik i da ih isisate. Izvadite ih i utrljajte na papirnu maramicu. Ako je boja maramice žuta, šafran je pravi. U suprotnom, nije.

Prema Hipokratovim zapisima (koji se smatra ocem medicine), šafran je čudesan lek za prehladu i kašalj, želudačne tegobe, krvarenje iz materice, nesanicu, flatulenciju, pa čak i probleme sa srcem.

Savremena istraživanja pokazuju zanimljiva otkrića o šafranu, a mi ćemo se baviti onim šta ispitivanja kažu o ovom začinu ali da prvo vidimo kako se koristi šafran?

Začin šafran upotreba

safran zacin

Šafran ne poseduje samo prepoznatljiv miris i ukus, već čini i da vaša jela lepše izgledaju. Šafran može da se koristi u obliku suvih niti ili praha, u zavisnosti od recepta. Ako šafran koristite za garniranje jela i želite da stvorite vizuelni utisak, možete da koristite niti. S druge strane, ako želite da se šafran stopi sa vašim jelom na takav način da to nije očigledno, onda bi trebalo da koristite šafran u prahu.

Kulinarski saveti u nastavku članka omogućiće vam da iskoristite maksimum korisnih svojstava ovog magičnog začina:

 • Šafran u prahu možete da napravite i sami, umesto da ga kupujete u prodavnici. Ovo ćete postići tako što ćete usitniti niti šafrana pomoću avana i tučka. Ako vam je teško da dobijete prah zbog sadržaja vlage, dodajte prstohvat šećera pa onda usitnite niti. Na taj način će usitnjavanje biti lakše i neće uticati na recept.
 • Tečni šafran možete da dobijete ako dodate 3 – 5 kašičica tople ili ključale vode šafranu u prahu i ostavite da se natapa 5 – 10 minuta. Čuvajte ga u tegli nekoliko nedelja i koristite po potrebi. Tečni šafran može da se pripremi i sa mlekom, sirćetom ili vinom umesto vode. Obično se dodaje drugim sastojcima pri kraju kuvanja, kako bi jelu dao boju i ispustio ukus.
 • Možete da napravite i mleko sa šafranom. Potrebna vam je 1 šolja ključalog mleka, prstohvat šafrana i 2 kašičice šećera (ako je potrebno). U ključalo mleko dodajte šafran i šećer. Ovaj mlečni čaj od šafrana može da bude dobar dodatak svakodnevnim navikama.

Mada je upotreba šafrana laka, veoma je važno da znate njegovo doziranje.

Doziranje šafrana i neželjena dejstva

safran upotreba

Neka istraživanja navode da 10,5g šafrana dnevno izaziva toksična neželjena dejstva. U njih spadaju glavobolja, vrtoglavica i gubitak apetita, a može, u ekstremnim slučajevima, da bude štetan za pluća i bubrege (25).

Prema nekim izvorima, maksimalna dnevna doza šafrana za trudnice je 5g (27). Oralno uzimanje velike količine šafrana tokom trudnoće može da izazove probleme – može da dovede do kontrakcija materice i spontanog pobačaja (28). Kada je u pitanju dojenje, informacije su oskudne. Zato je najbolje da izbegavate šafran i budete bezbedni.

Veoma je važno naglasiti da izlaganje velikim količinama šafrana povećava stopu spontanih pobačaja, bar prema ispitivanjima na ženkama pacova. Ispitivanja ukazuju da bi trudnice trebalo da izbegavaju upotrebu visokih doza šafrana.

Najčešća pitanja i odgovori

Koliko košta 1g šafrana?

Gram šafrana može da košta od 6 – 8 dolara.

Da li šafran ima rok trajanja?

Mada šafran nema rok trajanja i ne kvari se, može da izgubi ukus i jačinu tokom vremena (obično 2 – 4 godine).

Kako se šafran najbolje čuva?

Šafran možete da čuvate u hermetičkoj posudi na hladnom i tamnom mestu. Ne čuvajte ga u frižideru, jer na začinu mogu da se pojave gljivice zbog vlažne sredine.

Da li šafran leči akne?

Nema dokaza da šafran može da posluži kao tretman za akne.

Da li mogu da uzimam šafran/mleko sa šafranom svakodnevno?

Da. Samo vodite računa o količini. Samo 1 – 2 kašičice će biti dovoljno. Trudnice moraju da se klone šafrana.

Zašto je šafran koristan za zdravlje?

Moguće je da dva glavna karotenoida u šafranu, krocin i krocetin, imaju antitumorno delovanje. Ova jedinjenja takođe mogu da smanje stepen rizika od nastanka upale. Safranal, još jedno jedinjenje u ovom začinu, poboljšava zdravlje mrežnjače.

 1. Umanjuje stepen rizika od razvoja raka

Šafran ima visok sadržaj dva glavna karotenoida, krocina i krocetina.  Preklinički dokazi pokazuju da određeni karotenoidi mogu da imaju veoma moćno antitumorno delovanje (2).

Podaci u literaturi ukazuju da šafran može da se koristi kao snažan hemopreventivni agens. Mada neki podaci deluju ubedljivo, neophodna su bolje osmišljena klinička ispitivanja na ljudima da bi se potvrdila antikancerogena dejstva šafrana (2).

Prema jednom drugom izveštaju, mada je tačan mehanizam antikancerogenog delovanja šafrana nejasan, njegovi karotenoidi bi mogli da imaju ulogu u tome. Neophodno je sprovesti više humanih ispitivanja da bi se došlo do konačnog zaključka (3).

Šafran i njegova jedinjenja pokazuju se kao dobri kandidati za prevenciju raka. Krocin, jedno od njegovih jedinjenja, pokazuje visok potencijal kao hemoterapijski agens (4).

 1. Pomaže kod upala i artritisa

Jedna italijanska studija tvrdi da krocetin iz šafrana pospešuje cerebralnu oksigenaciju kod pacova i pozitivno utiče na lečenje artritisa. Ovakvo delovanje u najvećoj meri verovatno može da se pripiše njegovoj antioksidantnoj aktivnosti. Međutim, ovi rezultati su dobijeni samo pri istraživanjima in vitro ili na laboratorijskim životinjama, ali još ne i na ljudima (5).

Ekstrakti latica biljke šafran pokazuju da imaju antiinflamatorno delovanje kod hroničnih upala. Ovakvo dejstvo može da se pripiše prisustvu flavonoida, tanina, alkaloida i saponina.

Međutim, drugi hemijski sastojci šafrana i njihov mehanizam delovanja tek moraju da se ispitaju.

 1. Poboljšava zdravlje očiju

U studijama na pacovima otkriveno je da safranal, sastojak u šafranu,  odlaže degeneraciju mrežnjače. Ovo jedinjenje može i da smanji gubitak šatpićastih i kupastih fotoreceptorskih ćelija. Ova svojstva safranal čine korisnim za odlaganje degeneracije mrežnjače kod retinalne patologije (7).

Suplementacija šafranom je pokazala da dovodi do srednjoročnog, značajnog poboljšanja retinalne funkcije u slučaju degeneracije žute mrlje izazvane starošću. Međutim, potrebno je više istraživanja o suplementaciji šafranom u kliničkoj praksi.

 1. Pomaže kod lečenja nesanice

U studijama na pacovima, otkriveno je da krocin iz šafrana pospešuje NREM fazu spavanja (non REM spavanje, odnosno sporotalasno spavanje). Krocetin, drugi karotenoid u šafranu, može i da poveća ukupno vreme non REM spavanja čak i do 50% (9).

Druga klinička ispitivanja takođe ukazuju da suplementacija šafranom može da ublaži simptome depresije koje pate od težih oblika depresivnog poremećaja. Jedan od simptoma je, prema istraživanju, i insomnija, odnosno nesanica.  Međutim, potrebna su dalja dugoročna istraživanja pre donošenja ubedljivog zaključka o ovim nalazima.

 1. Poboljšava zdravlje mozga

Antioksidantna i antiinflamatorna svojstva ekstrakata šafrana ukazuju na njegov terapeutski potencijal kod različitih problema sa nervnim sistemom. Ovaj začin ima interakciju sa holinergičkim i dopaminergičkim sistemima, što može da ima povoljno delovanje u slučaju Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti (11).

Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se dobila detaljna perspektiva delovanja šafrana na ljudski nervni sistem.

Neki prikupljeni dokazi takođe ukazuju da krocin iz šafrana može da ima ulogu u procesu kognicije. Kod životinjskih modela, karotenoidi iz šafrana mogli su da ublaže poremećaje pamćenja povezane sa Alchajmerovom bolešću, cerebralnim povredama i shizofrenijom.

Međutim, tek bi trebalo ispitati potencijalnu delotvornost šafrana kod poremećaja pamćenja povezanih sa traumatskim povredama mozga i moždanom ishemijom.

 1. Poboljšava zdravlje organa za varenje

Većina ispitivanja na životinjama pokazuje da šafran ispoljava antioksidantna, antikancerogena, antiinflamatorna i antihiperlipidemijska dejstva kod lečenja gastrointestinalnih poremećaja. Međutim, delotvornost ovog začina u lečenju gastrointestinalnih bolesti kod ljudi trebalo bi tek da se istraži i shvati (13).

 1. Ubrzava zarastanje rana od opekotina

Jedna studija na pacovima povezala je moguća isceljujuća svojstva šafrana sa njegovim antioksidantnim i antiinflamatornim aktivnostima. Šafran može značajno da poveća reepitalizaciju kod opekotina, za razliku od opekotina lečenih kremama (14).

Studija je naglasila mogućnost potencijalne delotvornosti šafrana kod ubrzavanja zarastanja rana od opekotina (14).

 1. Jača imunitet

Šafran je bogat karotenoidima koji, po svemu sudeći, utiču na imunitet. Studija u kojoj su učestvovali zdravi muškarci, pokazala je da svakodnevna upotreba šafrana (oko 100mg) može da ima privremeni imunomodulatorni efekat bez štetnih reakcija (15).

 1. Ublažava menstrualne simptome

Otkriveno je da biljni lek koji sadrži šafran pruža olakšanje ženama sa primarnom dismenorejom. Zaključak studije je da su potrebna dalja klinička ispitivanja da bi se utvrdila delotvornost ovog biljnog leka (16).

 1. Poboljšava zdravlje srca

Šafran smanjuje stepen rizika od nastanka bolesti srca tako što jača cirkulatorni sistem. Ovaj začin je bogat tijaminom (vitamin B1) i riboflavinom (vitamin B2), a oni poboljšavaju zdravlje srca i sprečavaju različite srčane probleme (17).

Zahvaljujući svojim antioksidantnim svojstvima, šafran održava arterije i krvne sudove zdravima. Antiinflamatorno dejstvo ovog začina takođe je korisno za srce. Krocetin iz šafrana indirektno reguliše nivo holesterola u krvi i ublažava težinu ateroskleroze (17).

Šafran može da bude koristan i kod lečenja hipertenzije, kako pokazuju ispitivanja na pacovima (18).

 1. Štiti jetru

Neka istraživanja ukazuju da šafran može da bude koristan za pacijente koji imaju metastaze na jetri. Karotenoidi u šafranu mogu da spreče stvaranje reaktivnih vrsta kiseonika. Ali, da bi se došlo do bilo kakvog zaključka, neophodna su ispitivanja na mnogo većem uzorku (19).

Safranal u šafranu takođe može da zaštiti jetru od toksina iz okoline. Međutim, ovo otkriće nema verifikaciju u kliničkim ispitivanjima na ljudima. Dakle, neophodna su ispitivanja na ljudima (20).

 1. Deluje kao afrodizijak

Krocin u šafranu može da poboljša seksualno ponašanje kod mužjaka pacova. Može da poveća učestalost želje za parenjem i učestalost erekcije kod pacova (21). Međutim, safranal iz šafrana ne ispoljava nikakva afrodizijačka dejstva.

Otkriveno je i da šafran poboljšava morfologiju spermatozoida i njihovu pokretljivost kod neplodnih muškaraca. Međutim, nije otkriveno da povećava broj spermatozoida. Potrebna su dalja ispitivanja na velikom uzorku da bi se rasvetlila moguća uloga šafrana u lečenju muške neplodnosti (22).

U jednoj drugoj studiji, krocin je mogao da poboljša reproduktivne parametre kod miševa lečenih nikotinom. Studija nagađa da antioksidantno delovanje šafrana može da bude glavni razlog ovog pozitivnog uticaja. Neophodna su dalja ispitivanja da bi se definisao tačan mehanizam delovanja ovog začina.

Kako šafran pomaže koži?

Šafran štiti kožu zahvaljujući fotoprotektivnom dejstvu i ovlaživanju.

Može da zaštiti kožu od UV zračenja

Studije ukazuju da šafran može da se koristi kao prirodni agens za apsorpciju UV zraka. Sadrži flavonoidna jedinjenja poput kempferola i kvercetina, koja bi mogla da doprinose ovakvom delovanju (24).

Fotoprotektivno delovanje šafrana moguće je verovatno i zbog drugih fenolnih jedinjenja, kao što su tanini, galna, kofeinska i ferulinska kiselina. Neka od ovih jedinjenja koriste se kao aktivni sastojci u različitim preparatima za sunčanje i losionima za kožu (24).

Međutim, izgleda da šafran nema nikakva svojstva ovlaživača (24).

Ali budite oprezni kada koristite šafran na koži i budite pažljivi kada je u pitanju količina, jer šafran može da dovede do toga da koža požuti kada se koristi prekomerno.

Zaključak

Šafran spada u popularne začine. Dodavanjem prstohvata šafrana u vašu ishranu ne samo da ćete poboljšati ukus, već ćete imati i koristi za zdravlje.  Brojna korisna svojstva na ljude tek bi trebalo da se ispitaju. Posavetujte se sa lekarom da biste znali kako da uvrstite šafran u vašu dnevnu rutinu.

Ako ste trudnica ili dojilja, držite se podalje od šafrana. Osobe sa oboljenjima moraju da se konsultuju sa lekarom pre uzimanja šafrana.