Vodeni kefir – recept i uticaj na zdravlje i mršavljenje

vodeni kefir recept

Domaći vodeni kefir, fermentisani napitak koji sadrži dobre bakterije, je lako pripremiti i mnogo je ukusniji od sličnih probiotskih pića kao što su kombuha i kvas. Po ukusu donekle sličan i suvoj limunadi, vodeni kefir je ukusan i vole ga i mala deca, pa im ga možete služiti i kao poslasticu.

Šta je vodeni kefir?

Domaći vodeni kefir, poput kombuhe, se na početku pravi od gljivice koja raste u zašećerenoj vodi. Korisne bakterije i gljivice koje se nalaze u vodenom kefiru metabolišu šećer, pretvarajući ga u korisnu kiselinu sa mnoštvom mikroorganizama, vitaminima B i enzimima.

Kefirna zrna su male, želatinaste strukture i pune su raznovrsnih bakterija, uključujući i lactobacillus hilgardii, koja kefiru daje specifičan izgled nalik kristalu.Zbog ovoga su kefirna zrnca poznata i kao japanski kristali ili tibetanska gljiva.Ako pravilno postupate sa kefirom, imaćete izvrsno probiotsko piće, a tibetanska gljiva će nastaviti da se množi.

Tibikos, vodeni kefir, šećerni kefir, japanski kristali – postoji više naziva za ovaj probiotik koji se dobija fermentacijom tibikos kefirnih zrnaca.

Za pripremu su vam potrebna kefirna zrnca, voda, šećer, suvo voće ili limun.Za fermentaciju je potrebno od 24 do 72 sata.

Vodeni kefir doziranje?

Baš kao mlečni kefir, u lekovite svrhe i za mršavljenje se dnevno konzumira najmanje 1 l vodenog kefira. Inače doza nije striktno određena za zdrave ljude, mlečni i vodeni kefir treba svakodnevno piti u količini po želji. Ali, kao i svaki novi napitak koji se unosi u svakodnevnu ishranu, moramo postepeno povečavati dozu koju unosimo u organizam. Našem telu je potrebno vreme da se navikne na promene. Zbog toga je preporučljivo prilagoditi doziranje i započeti s malom količinom od 1 dl dnevno i postepeno povećavati dnevni unos.

Vodeni kefir kako se pije?

Vodeni kefir se pije svakog dana, pola sata ili sat vremena pre jela ili oko dva sata posle jela.Ne pije se sa drugom hranom, radi bolje reakcije.Ako ga koristite za dijabetes ili mršavljenje dnevna doza treba da se podeli na tri dela.

Preporučuje se konzumiranje po 330 ml ujutro, popodne i uveče. Pomaže i kod tvrde stolice nakon 24 sata.Kod drugih bolesti i za mršavljenje rezultati su vidljivi nakon što se pije najmanje 4 nedelje.

Zašto je domaći kefir dobar za zdravlje ?

vodeni kefir recept

Kao i ostale probiotske namirnice, kefir je odličan za zdravlje probavnih organa i čitavog organizma. Zdrave bakterije u kefirnim zrnima metabolišu šećer i u tom procesu proizvode mnoštvo korisnih kiselina, enzima, vitamina B i još više korisnih bakterija. Proces fermentacije smanjuje količinu šećera u ovom piću.

Šta vam je potrebno da napravite vodeni kefir ?

Da biste pravili vodeni kefir, potrebno je da imate kefirna zrna. Kefirna zrnaca poznata i kao japanski kristali se sastoje od simbiotskih kolonija bakterija i gljivica. Kako ostavljate kefir da sazri, tako se ove bakterije i gljivice razmnožavaju, tako da ćete ubrzo imati mnogo kristala koje možete i dati nekome.

Gde nabaviti zrna kefira?

Zrnca kefira možete kupiti od osoba koje ih imaju, najbolje, već aktivna zrnca.

Zamrznuta kefirna zrna trebaju par dana da da se aktiviraju, zato je najbolje dobiti višak već aktiviranih zrnaca od ljubitelja Tibikosa.Možete poručiti i putem telefona Kefirna zrnca prodaja 064 8500685

Ako pravite vodeni kefir, nemojte koristiti zrnca koje se koriste za pravljenje kefira sa mlekom – one su drugačijeg sastava i potrebno im je mleko kako bi preživele i razmnožavale se. Iako možete praviti kefir sa ovom gljivom i sa tečnostima koje ne sadrže mleko (npr. kokosovim mlekom, zaslađenom vodom itd.), morate vraćati mlečni kefir u mleko kako bi se gljivica oporavila, jer će s vremenom slabiti. Takođe, ako uzimate granule vodenog kefira, nemojte ih stavljati u mleko, već ih koristite samo za pravljenje vodenog kefira.

Da bi se granule vodenog kefira razmnožavale, potrebna im je tečnost bogata mineralima. Najbolje je da koristite mešavine sa nerafinisanim šećerima.

Kefirna zrna i vodu u koju ih potapate je najbolje staviti u staklenu teglu i prekriti gazom ili čistom tkaninom, a zatim staviti poklopac.

Vodeni kefir – recept za pripremu

Vreme pripreme: 10 minuta

Sa blagim ukusom limunade, ali mnogo manje kiseo, vodeni kefir je tradicionalno fermentisano piće. Kao i većina fermentisanih namirnica, vodeni kefir je bogat zdravim bakterijama i enzimima.

Za prvu fermentaciju:

 • ¼ šolje vode sa granulama kefira
 • ¼ šolje organskog šećera od šećerne trske
 • Dve sušene smokve (bez sumpora)
 • Jedan presečen limun

Za drugu fermentaciju:

 • ¼ šolje voćnog soka ILI dve kašike organskog šećera od šećerne trske

Priprema:

 • Stavite šest šolja vode i ostavite da provri, a zatim umešajte šećer. Ostavite ovu mešavinu na ringli i mešajte dok se šećer ne otopi, a zatim ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
 • Stavite granule u veću teglu, od oko pola litre. Sipajte prokuvanu vodu sa šećerom i dodajte limun i smokve. Ako želite, dodajte malo nekog tečnog mineralnog suplementa. Pokrijte teglu čistom tkaninom i vežite koncem kako bi tkanina stajala čvrsto, da u kefir ne bi upadala prljavština. Ostavite teglu da se kefir fermentiše par dana. Što duže ostavite, ukus će biti jači.
 • Kada kefir bude imao ukus kakav želite, procedite ga. Bacite limun i smokve, a ostavite granule – njih odmah možete koristiti za novu fermentaciju.
 • Ovakav kefir možete odmah piti, nakon prve fermentacije, a možete ga fermentisati i po drugi put. Ova druga fermentacija će kefiru dati bolji ukus, a trebalo bi da je ostavite u čvrsto zatvorenoj posudi kako bi se stvorio ugljen-dioksid i kako bi piće postalo gazirano.
 • Za sekundarnu fermentaciju, sipajte u odgovarajuću posudu (najbolje flašu, koju ćete posle dobro zatvoriti) ¼ šolje voćnog soka po izboru ili jednu kašiku organskog šećera. Zatim prelijte kefirom, tako da do vrha flaše ostane bar 3 centimetra. Zatvorite bode i ostavite da se kefir fermentiše 18-24 sata. Imajte na umu da toplota podstiče proces fermentacije, a hladnoća ga usporava. Na kraju, stavite ove flaše u frižider i ostavite ih tamo 3 dana da se stvore mehurići. Flaše otvorite pažljivo, najbolje nad sudoperom, pošto je tečnost u boci pod pritiskom i kada ih otvorite, piće može početi da peni i izleti iz flaše.

Zamene za šećer: dobrim bakterijama i gljivicama, od kojih se sastoje granule kefira, potrebni su kalorični šećeri kako bi preživele i razmnožavale se. Najbolje je koristiti organski, nerafinisani šećer od šećerne trske

Zašto je vodeni kefir dobar za vas

Vodeni kefir je osmišljen u skladu sa potrebama vašeg organizma za probioticima i hranljivim materijama. Ovakav nutritivni profil čini ga značajnim dodatkom vašoj ishrani, koji nosi brojne blagodeti za zdravlje.

Pogledajmo kakva su korisna dejstva vodenog kefira na zdravlje koja će vas ubediti da ga uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Vodeni kefir za mršavljenje

Pospešuje mršavljenje

Predgojaznost (prekomerna telesna težina) i gojaznost mogu da vas ometaju u nekim aktivnostima i izlože bolestima. Potreba za održavanjem idealne telesne težine je ogromna.

Nutritivna premoć vodenog kefira stavlja ga na pijedestal kada je u pitanju mršavljenje.

Urađene su neke naučne studije koje su utvrdile zašto je dobar za mršavljenje.Vodeni kefir može da razloži salo tako što osiromašuje nivo markera koji se nalazi u epididimalnom masnom tkivu (belo masno tkivo). Takođe, usporava proces lipogeneze i adipogeneze i dovodi do značajnog opadanja nivoa holesterola – predominantnog uzroka gojaznosti.

Studija iz 2017. godina, objavljena u Journal of Agriculture and Food Chemistry, potvrđuje upotrebu suplementacije vodorastvorivim egzopolisaharidom, ekstrahovanim iz probiotičkog kefira, za smanjenje težine adipoznog (masnog) tkiva, ishranom izazvanog povećanja telesne težine i nivoa lipoproteina veoma niske gustine u serumu, kod miševa držanih na visokomasnoj ishrani.Vodeni kefir je dobra namirnica za mršavljenje i zbog toga što sadrži veoma malo kalorija.Iskustva pokazuju da ljudi koji su uporni dugotrajnom primenom postižu odlične rezultate.

Vodeni kefir i dijabetes

Smanjuje stepen rizika od nastanka dijabetesa

Konzumiranje probiotika može da smanji nivo hemoglobina A1c, markera dijabetesa, i nivo glukoze u krvi nakon posta kod osoba koje imaju dijabetes. Ovo je dovoljan razlog da koristite vodeni kefir da biste obuzdali rastući nivo šećera u vašoj krvi.

Uz to, vodeni kefir ima relativno nizak sadržaj šećera, što ga čini idealnim napitkom za dijabetičare. (10), (11)

Studija objavljena u Scientific Research pokazuje vidljivo poboljšanje telesne težine, šećera i lipidnog profila kod Vistar pacova sa streptozotocinom izazvanim dijabetesom, kojima je tokom 5 nedelja administriran vodeni kefir.(9)

Pospešuje zdravlje creva

Vodeni kefir vrvi od dobrih bakterija. Probiotici, ili korisne bakterije, pospešuju zdravlje vaših creva održavajući ravnotežu crevne mikroflore.

Probiotici mogu da imaju dugosežno dejstvo na zdravlje, jer poboljšavaju varenje i ubrzavaju rad creva i njihovo zdravlje. (2)

Vodeni kefir može da se smatra prehrambenim izvorom probiotika zahvaljujući prisustvu brojnih sojeva bakterija u zrnima kefira koja se koriste za pripremu vodenog kefira.

Studija objavljena u Digestive and Liver Disease ističe upotrebu vodenog kefira za održavanje ravnoteže crevnog mikrobioma, što dovodi do naglog opadanja broja onih vrsta bakterija koje izazivaju proinflomatorni odgovor i nekoliko gastrointestinalnih bolesti.

Dobar je u borbi sa infekcijama

U zdravim crevima dobre i loše bakterije su u ravnoteži. Upotreba antibiotika radi eliminacije patogena može da dovede da disbalansa u crevnom okruženju, tako što uništava dobre bakterije u crevima i izaziva moguće prenamnožavanje nezdravih bakterija i gljivica.(4)

Rasprostranjena upotreba antibiotika i prejedanje prerađenim namirnicama mogu da unište ravnotežu crevne mikroflore.

Istraživanja ukazuju da sadržaj bakterija u vodenom kefiru može da osiromaši nivo štetnih patogena, kao što su salmonela, helikobakter pilori i ešerihija koli, koji mogu da prouzrokuju trovanje hranom.(6), (5)

Studija objavljena u Natural Medicine Journal pokazuje da upotreba kefira može da pobedi infekciju helikobakterom pilorijem. Iskorenjivanje infekcije je uočeno kod više od ¾ pacijenata koji su pili kefir u eksperimentalnom okruženju, za razliku od samo ½ pacijenata u kontrolnom okruženju koji su dobijali kombinaciju antibiotika i placeba.(7)

Jača imunitet

Uvrštavanje vodenog kefira u svakodnevnu ishranu može da obraduje vaš imuni sistem.

Vodeni kefir može da ojača imunitet tako što eliminiše štetne bakterije i ublažava inflamatorni odgovor i infekcije urinarnog trakta.

Vodeni kefir – rizici i mere opreza

Uz sve argumente ZA, dolaze i oni PROTIV, pa je zato mudro da pripazite na mere opreza koje moraju da se primenjuju da biste iskoristili sva korisna i zdrava dejstva vodenog kefira.

 • Pošto je vodeni kefir probiotik, vašem organizmu će možda biti potrebno izvesno vreme da se navikne na ovaj napitak. U početku bi trebalo da se uzdržavate od konzumiranja velikih količina. Preporučljivo je da počnete sa manjom količinom i postepeno povećavate dozu. Nepravilno doziranje vodenog kefira može da rezultira dijarejom i bolovima u želucu.
 • Neke osobe mogu da iskuse tahikardiju nakon ispijanja vodenog kefira.
 • Vodeni kefir može da dovede do disfunkcije creva kod osoba sa slabim sistemom za varenje.
 • Davanje vodenog kefira deci starosti između 1 i 5 godina prepušteno je na volju roditeljima. Mada je oralna upotreba kod dece bezbedna, nemojte ga davati deci mlađoj od 1 godine.
 • Usled nedostatka pouzdanih informacija, upotreba vodenog kefira u trudnoći i tokom laktacije trebalo bi da se izbegava.
 • Pre upotrebe vodenog kefira posavetujte se sa svojim lekarom ako patite od bolesti koja će verovatno oslabiti vaš imuni sistem, kao što je, na primer, AIDS. Razlog za ovo je sastav kefira. Hiperaktivne žive kulture gljivica i populacija bakterija mogu da dovedu do nastanka infekcije kod ovih osoba.
 • Vodeni kefir je STROGO ZABRANJEN osobama koje se podvrgavaju hemoterapiji zbog raka debelog creva. Upotreba vodenog kefira za posledicu može da ima niz neželjenih dejstava, uključujući rane u ustima, pospanost i komplikacije sa želucem i crevima.

Domaći kefir i alkohol

Proces fermentacije uvek podrazumeva i malu količinu alkohola. Sadržaj alkohola u kefiru se kreće od 0.5 do 0.75%, u zavisnosti od toga koliko ste dugo ostavili kefir da se fermentiše, a ovaj procenat alkohola je manji nego u prezrelim voćkama, gde se sadržaj alkohola kreće od 0.9 do 1% alkohola. Ako se brinete zbog sadržaja alkohola u kefiru, možete ga testirati hidrometrom.

Vodeni kefir – bezmlečni probiotik

Vodeni kefir je veganska (bezmlečna) zamena za tradicionalni kefir od fermentisanog mleka.

Usvajanje veganskog načina života može da vam ograniči izbor zbog restrikcije proizvoda od mleka. Osim što je prepun probiotika, vodeni kefir sadrži mnogo vitamina B1, B6 i B12.

U mlečnom kefiru se nalazi enzim galaktozidaza koji razlaže laktozu i čini je lako svarljivom i osobama koje su intolerantne na laktozu, mada može da sadrži i mlečne proteine, kao što su proteini surutke i kazein koji mogu da dovedu do uznemirenosti želuca.

Zbog toga je vodeni kefir tri koplja ispred ostalih bezmlečnih zamena za probiotike i ishranu . (12)

Vodeni kefir i mlečni kefir

Proces fermentacije vodenog kefira eliminiše upotrebu mleka, umesto koga se koriste kokosova voda i zrna kefira. Zrna kefira su kombinacija združenih aktivnih kultura bakterija i gljivica koje se nalaze na matrici od polisaharida.

Zrna kefira za mleko i vodu imaju sličnu funkciju, ali razlikuju se po izgledu.

Mlečna zrna kefira su bela, deluju kao švapski sir i na dodir su sluzava. Zrna vodenog kefira su prozirna i liče na karfiol.

Najvažnije od svega je da uvek koristite pravu podlogu. Svaka promena podloge može da ometa aktivnost zrna kefira. Zrnima mlečnog kefira je neophodna laktoza iz mleka da bi preživela, dok zrna vodenog kefira zavise od sadržaja saharoze u zašećerenoj vodi.

Dobro zapamtite

Zbog svih prednosti koje nude probiotici, izgleda da su trenutno veoma popularni. Zdravstvena zajednica koristi ovu potražnju. Od presudne je važnosti da budete svesni i izaberete ono što je najbolje za vaše zdravlje.

Vodeni kefir je niskokalorični napitak odličan za mršavljenje koji obezbeđuje čistija creva, može da bude od koristi vašoj koži, veganski je i može da vam pomogne da pobedite invaziju štetnih bakterija.

Vodeni kefir je i veganska bezmlečna zamena za uobičajene gazirane sokove i mlečne probiotike.

Bilo da ga pijete u osnovnom obliku ili ga dodajete u smutije, vodeni kefir je uživanje bez griže savesti.