URME – sve što bi trebalo znati o ovom čudesnom voću

1813
urme

Sadržaj:

– Urme i zdravlje
– Urme za mršavljenje
– Urme i dijabetes
– Urme za bebe
– Urme u trudnoći

Urme i zdravlje

Možda mnogi od vas baš i ne vole da jedu urma voće, međutim, kada otkrijete koliko je zdravo – prosto ćete morati da ga uvedete u svoju ishranu. Urme i zdravlje su povezani na nekoliko načina. Za šta su dobre urme, objasnićemo u okviru ovog članka.

Koliko urmi dnevno

Dnevno ne treba pojesti više od 5-7 urmi.

Urma – lekovitost:

 

urme za mrsavljenje

Urme za mršavljenje

Urme i zdravlje su povezani i na taj način što vam mogu pomoći da smršate. Naime, urma voće je bogato vlaknima i na taj način vas duže čini sitim, tj. sprečava prejedanje. Održavaju zdrav sistem za varenje i povećavaju metabolizam. Na ovaj način pomažu u gubitku težine.

Budući da urme sadrže i male koncentracije nikotina, one tretiraju digestivne i crevne probleme. Povećavaju dobre bakterije i uništavaju štetne bakterije. One takođe pomažu varenje i tako pomažu u mršavljenju. Ovo je jedna od najboljih prednosti kada su urme za mršavljenje u pitanju. Takođe, urme ne sadrže štetne masti niti holesterol, što je još jedna njihova prednost.

Kada ste na strogoj dijeti, lišeni ste adekvatnog unosa neophodnih hranljivih materija – pa konzumiranje male količine urmi može značajno da vam pomogne u ovom slučaju, a nećete dobiti na težini.

Urme za dijetu, dakle, mogu biti dobar izbor. Treba pomenuti i brzu dijetu sa jabukama i urmama, kada se tokom 3 dana jedu samo jabuke u željenoj količini i po 1 pakovanje urmi dnevno. Osim obične vode, ne treba jesti ništa drugo tokom ove dijete.

Urme i dijabetes

Jedan od glavnih razloga zašto ljudi izbegavaju jedenje urmi je verovanje da će tako podići svoj nivo šećera u krvi, ali istraživanja su pokazala da je ovo uverenje pogrešno. “Nutrition Journal”  umaju 2011. godine prenosi studiju u kojoj je potrošnja urmi testirana na dijabetičarima. Studija pokazuje da, iako urma sadrži velike količine prirodnih šećera, ona je zapravo hrana sa niskim glikemijskim indeksom i nije značajno podigla nivo šećera u krvi nakon jedenja. Ako ste dijabetičar, posavetujte se sa lekarom pre dodavanja urmi u svoju ishranu, tako da možete pratiti svoj nivo šećera u krvi i utvrditi kako urma voće utiče na vas lično.

Lekovita svojstva urme mogu se pripisati i njenom sadržaju vlakana, budući da su urme prepune vlakana. Samo jedna urma bez koštice sadrži 1.6 g vlakana, ili 6% preporučenog dnevnog unosa. Vlakna su poznata po svojoj sposobnosti da pomažu pri snižavanju holesterola i u borbi protiv i sprečavanju gojaznosti, srčanih oboljenja i raka debelog creva. Vlakna u urmama su pre svega nerastvorljiva vlakna, koja se vezuju za masti i holesterol i eliminišu ih iz tela. Tako da možemo reći da se urma kao lek može koristiti u ovim slučajevima.

Urme i zdravlje su povezani i na taj način što ovo voće smanjuje trigliceride

Iako vlakna u urmama imaju sposobnost da snižavaju nivo holesterola, istraživači tvrde da urma voće ima bolje rezultate u snižavanju nivoa triglicerida, što je drugi tip masti u krvi. Studija objavljena u septembru 2009. godine, u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistri”, pokazuje da konzumiranje urmi može smanjiti nivo triglicerida od 8-15%. Ovo smanjenje triglicerida će smanjiti rizik od otvrdnjavanja arterija, srčanog i moždanog udara.

Povećanje unosa vitamina i minerala su još neka lekovita svojstva urme. Dodavanje urmi u vašu ishranu donosi vitamine i minerale koji su neophodni za održavanje optimalnog zdravlja. Primarni vitamini u urmama su vitamini B grupe, sa vitaminom B6 na vrhu liste. B vitamini pomažu sa metabolizmom hrane i u formiranju novih krvnih ćelija. Ostali vitamini prisutni u urmama uključuju K i A. Urma voće je i odličan izvor minerala, sa kalijumom na prvom mestu. Bakar, mangan, magnezijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i cink su takođe prisutni u urmama. Našem telu su potrebne samo male količine ovih minerala, ali ako se njihove rezerve potroše, to može biti veoma opasno za vaše zdravlje. Uzimanje urmi može pomoći da izgradite mineralno skladište u organizmu.

Urme za bebe

Ukoliko se osvrnemo na to koliko su urme i zdravlje povezani, možemo reći da su urme za bebe odličan izbor. Bebama prija sladak ukus ovog voća. Vitamini i minerali u urmama su veoma bitni za rast i razvoj deteta. Urme za bebe se mogu koristiti kada beba napuni 6 meseci, tj. kada počnete sa uvođenjem čvrste hrane. Počnite da dodаjete urme u bebinu ishranu jednu po jednu, zаjedno sа drugim voćem. Kašica od urmi je odličan izbor za bebinu ishranu.

Budući da urma voće sadrži dosta kаlcijuma i mаgnezijuma, ono je ideаlno zа bebe, čije kosti su još uvek u rаzvoju. Kаlijum u urmama je bitan zа rаst bebe i rаzvoj mozgа.

Urme u trudnoći

Urme u trudnoći su odličan izbor ukoliko želite zdravo da se hranite, kao što bi i trebalo. Pored toga što sadrže dobre šećere, proteine i vlakna – koji su trudnicama prosto neophodni – sadrže i brojne vitamine i minerale koji su esencijalni za održavanje zdrave trudnoće. Na početku ćemo svakako pomenuti folnu kiselinu, za koju je poznato koliko je važna u trudnoći. Ona pomаže u sprečavanju nastanka opаsnih urođenih defekаtа koji mogu oštetiti mozаk i kičmenu moždinu fetusa, kаo i spine bifide. Tu su još i vitamin K, gvožđe, kalijum, magnezijum – koji su svi važni za zdravlje trudnice, ali i fetusa.

Studija iz 2011. godine pokazuje da urme olakšavaju porođaj, budući da izаzivаju proširenje grlićа mаterice i smаnjuju trаjаnje čitavog ovog procesa koji predstavlja večiti strah većini žena.

Urme u trudnoći treba uzimati u količini od sаmo jedne šаčice dnevno, što je otprilike oko 5 urmi.

Urme nisu samo ukusna poslastica, već i zdrav dodatak svakoj vrsti ishrane. Tačno je da urme sadrže dosta šećera, ali one imaju i nizak glikemijski indeks, što znači da kada ih pojedemo ne dolazi do naglog skoka nivoa šećera u krvi.

Bez obzira na to da li jedete urme da zaštitite jetru i srce od oštećenja ili samo uživate u njima jer su slatke, urme su izvrstan dodatak ishrani, ali pazite da ne preterate sa njima.

Urme imaju i impresivan nutritivni profil: sadrže proteine, ugljene hidrate i proteine, što ih čini kompletnim u nutritivnom smislu. Takođe, one sadrže i vitamine A, K, C i vitamine iz grupe B, kao i magnezijum, kalijum, cink, bakar i druge minerale.

Mada se urme koriste kao glavna namirnica u nekim krajevima sveta, cenjene su i zbog svojih lekovitih svojstava i danas se jedu i zbog toga.

Za šta su sve zdrave urme?

Odličnesu za varenje

Urme su sjajan izvor vlakana rastvorljivih i nerastvorljivih u vodi. Vlakna su veoma bitna za varenje i zdravlje organa za varenje. Probavnom traktu su neophodne obe vrste vlakana kako bi se hrana kretala kroz njega onako kako je to priroda predvidela.

Hrana se kroz organe za varenje mora kretati određenim tempom kako bi apsorpcija različitih nutrijenata bila moguća, ali to ne sme biti ni presporo kako ne bi došlo do fermentacije te iste hrane. Urme uspešno ublažavaju probleme sa opstipacijom. Vlakna u urmama su veoma zdrava za creva.

Regulišu nivo “lošeg” holesterola

Dijetetska vlakna u urmama poboljšavaju varenje i istovremeno snižavaju nivo lošeg holesterola (LDL) i sprečavaju njegovu apsorpciju u probavnom traktonzumacija vlakana je jedan od najboljih prirodnih načina za snižavanje holesterola.

LDL se često naziva lošim holesterolom. On se vezuje za krvne sudove i ponekad izaziva blokade koje mogu dovesti do ozbiljnijih srčanih oboljenja. Takođe, višak holesterola izaziva hroničnu upalu krvnih sudova.

Periferna neuropatija

Simptomi periferne neuropatije uključuju bolove, slabost i utrnulost u šakama i stopalima, a ponekad i u drugim delovima tela. Periferna neuropatija je česta komplikacija dijabetesa i javlja se zbog oštećenja nerava. Ovo stanje se veoma teško leči. Većina tretmana je simptomatska, odnosno ne leči se samo oboljenje, već simptomi koje ono izaziva.

Ekstrakt urmi pokazuje velik potencijal u lečenju uzroka, kao i nekih simtpoma periferne neuropatije.

Sprečavaju zapušene arterije

Ateroskleroza (zapušene i zadebljale arterije) se često naziva “tihim ubicom” jer je najčešći uzrok srčanog udara i šloga. Ovo smrtonosno oboljenje se javlja kao posledica sužavanja i zadebljanja arterija.

Kod ateroskleroze dolazi do nakupljanja plaka na zidovima arterija i tako na kraju može doći do potpune blokade. Ako se deo plaka odlomi sa zida arterija, on može stvoriti blokadu i krv ne može da stigne u različite vitalne organe.

Urme sadrže mnogo antioksidanasa i fenolnih kiselina, a ti sastojci odlično uništavaju problematični plak.

Štite jetru

Toksini, zagađenje i hemikalije iz hrane dosta utiču na zdravlje jetre, a ako živite u zagađenoj sredini i ne vodite mnogo računa o ishrani, to vas na kraju može koštati zdravlja. Jetra je odgovorna za stvaranje mnogih enzima neophodnih za funkcionisanje organizma. Takođe, jetra filtrira krv i uklanja iz nje toksine i nepotrebne materije. Sve te materije mogu oštetiti tkivo u jetri.

Fibroza jetre je posledica zarastanja rana na jetri, koje se javljaju zbog oštećenja tkiva u jetri. Kada dođe do takvih oštećenja, na jetri se stvara vezivno tkivo kao posledica procesa oporavka i viška kolagena i drugih supstanci koje se nakupljaju na jetri i utiču na njenu funkciju.

Urme, kao i ekstrakt semena urmi, mogu regulisati taj proces i smanjiti nakupljanje fibroznog tkiva koje se može javiti na jetri, tako da su urme jako korisne u prevenciji ciroze.

Ublažavaju upale

Upalni proces je sastavni deo oporavka organizma od neke bolesti, ali on sam po sebi oštećuje ćelije, tkiva i organe.

Hronična, blaga upala je uzrok mnogih oboljenja sa kojima se danas suočavamo (alergije, astma, artritis) i smatra se da je ona glavni krivac za razvoj i napredovanje mnogih vrsta kancera.
Zato je jako važno da vam ishrana bude bogata nutrijentima koji regulišu i kontrolišu inflamatorne procese u organizmu. Urme i ekstrakt semena urme sadrže sastojke koji ublažavaju stvaranje citokina, koji su odgovorni za upalu.

Ako imate problema sa upalama i hroničnim oboljenjima, potražite način da pravilno detoksikujete svoj organizam. Mnogi smatraju da je detoksikacija ključna za borbu protiv raznih oboljenja, jer uklanjanjem toksina poboljšavate varenje i rad mnogih organa, što na kraju dovodi do potpunog lečenja upale.

Antioksidansi i zaštita

Antioksidansi su veoma važni za zdravlje. Svaki put kada vežbate ili radite nešto što je fizički zahtevno, vaše telo oslobađa slobodne radikale koji mogu da oštete tkivo. Zagađenje je takođe značajan izvor slobodnih radikala koji napadaju i uništavaju ćelije.

Dokazano je da antioksidansi imaju važnu ulogu u čuvanju zdravlja. Urme sadrže mnoštvo biokomponenti koje deluju kao antioksidansi i zato su odlične za naše zdravlje. Mnoštvo naučnih ispitivanja je potvrdilo da urme sadrže dosta antioksidanasa.

Zdrava trudnoća i porođaj

Jedno ispitivanje je pokazalo da urme mogu poboljšati otvaranje materice i ubrzati spontani porođaj, te ga tako olakšavaju.

Srčano zdravlje

Vlakna nisu bitna samo za probavni trakt, već igraju i važnu ulogu u jačanju kardiovaskularnog zdravlja. Vlakna uspešno snižavaju nivo holesterola, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Preporučen dnevni unos

Urme su veoma bogate šećerom – sto grama urmi sadrži čak 66,5 grama šećera. Velike količine šećera nisu zdrave, čak ni kada se unose kroz voće, tako da je najbolje da ne jedete više od tri ili četiri urme na dan.