Uklonite bore na čelu i između obrva

1255
bore

Bore na čelu su najčešće samo znak starenja mada se mogu javiti i kod mladih, čak i u dvadesetim.U ovom članku saznajte šta ubrzava njihovu pojavu i kako ih ukloniti medicinskim i prirodnim putem…

Kada je starenje u pitanju, nema čarobne formule koja će sat vratiti unazad. Dok se godine polako smenjuju, stalni nalet vremena se verovatno najbolje uočava na vašoj koži. Pored toga što je najveći organ ljudskog organizma, koža je i ogledalo vašeg unutrašnjeg zdravlja. Drugim rečima, izgled vaše kože je pokazatelj koliko ste zdravi.

Vreme je verovatno najdominantniji razlog starenja kože, ali nije samo ono krivo za dodavanje godina vašem licu. Sa godinama koža postepeno gubi gipkost i jedrinu i to zbog nekoliko faktora, od kojih su neki van vaše kontrole, dok druge možete da izbegavate. Možda nećete moći da izbegnete opšte starenje kože, ali svakako možete da odložite proces i ublažite njegovo delovanje.

 

bore na celu

U neke od najčešćih manifestacija starenja kože spadaju pojava bora na površini kože oko očiju, sitne borice oko usana i staračke pege na šakama.

Najupadljiviji i najuporniji šablon bora na licu javlja se u obliku vertikalnih i horizontalnih brazda na čelu. Kada se ove bore jednom ustale, može da bude prilično teško da ih se rešite, a one obično ostaju do kraja života, osim ako se ne preduzmu neke kozmetičke procedure, kao što su kozmetičke injekcije i laserska rejuvenacija.

Štaviše, postoji opravdan razlog za verovanje da duboko usađene bore na čelu mogu da budu mnogo više od kozmetičkog problema.

Istraživanje predstavljeno 2018. godine, utvrdilo je povezanost između duboko usađenih bora na čelu i povećanog rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Rezultati ispitivanja su pokazali da se kod ispitanika opasnost od smrtnosti usled kardiovaskularnih bolesti povećava sa brojem bora.

Mada precizna logika ove povezanosti još nije utvrđena, istraživači su nagovestili da to možda ima neke veze sa aterosklerozom ili naslagama plaka u arterijama.

Kako su krvni sudovi čela relativno mali, oni su podložniji nakupljanju plaka. Prema tome, pojava bora na čelu bi zaista mogla da bude posledica i znak starenja krvnih sudova posebno kad se jave u tridesetim . Međutim, ovi rezultati nisu potvrđeni, pa su neophodna dalja ispitivanja koja bi potvrdila ova otkrića.


Uzrok

Šta izaziva bore na čelu?

Starenje – Kolagen je primarni strukturni protein odgovoran za odražavanje kože zategnutom i gipkom. Kako starite, dolazi do prirodnog opadanja sintetisanja kolagena u organizmu, što dovodi do toga da koža gubi svoju elastičnost. Smanjenje proizvodnje kolagena povezano sa starenjem je verovatno glavni faktor koji doprinosi pojavi bora i borica, koje sa godinama postaju vidljivije i trajnije.

Oštećenja kože od sunca–Izlaganje kože sunčevim UV zracima može da ubrza starenje kože više od bilo čega drugog. Jedina dobra stvar kod oštećenja kože izazvanog suncem je činjenica da je to nešto što možete da kontrolišete, za razliku od vremena i genetike. Bilo da provodite dan na plaži ili obavljate poslove na otvorenom, zaštita od sunca je od presudne važnosti. Kožu možete da zaštitite tako što ćete potražiti hladovinu, pokriti je odećom, kao i upotrebom krema za sunčanje širokog spektra, sa zaštitnim faktorom SPF 30 (ili većim), koje su otporne na vodu. Kremu za sunčanje bi trebalo da nanosite svakodnevno na sve delove kože koji nisu zaštićeni odećom.

Pušenje– Osobe koje su pušači podložnije su prevremenom starenju kože zbog dejstva nikotina, glavne komponente duvana. Nikotin izaziva sužavanje krvnih sudova i smanjuje dotok krvi u kožu. Posledica je da koža ne dobija dovoljno kiseonika i hranljivih materija koji se prenose krvlju, a oštećenje počinju da se pokazuju u obliku prevremenog starenja kože. Izlaganje drugim hemikalijama iz duvanskog dima samo povećava stepen štete, tako što direktno ometa proizvodnju kolagena i elastina, dve esencijalne gradivne jedinice kože. Dakle, sa svakim dimom cigarete, izazivate da vaša koža doslovno gubi svoju urođenu fleksibilnost i mladalački izgled.

Bore na čelu od mrštenja – Trajno naborano čelo zbog ponavljajućih izraza lica izazvano je čestim kontrakcijama mišića i to tokom više godina. Bore koje nastaju na koži usled ponavljajućih kontrakcija mišića spojenih sa njom poznate su kao dinamičke bore. Kada se mišić zgrči, koža koja ga prekriva se nabira, formirajući između mišićnih masa linije nalik talasima. Ponavljajuće kontrakcije istih mišića pojačavaju ovo nabiranje i čine da linije koje nastaju kao posledica budu trajnije. Bore na čelu su najčešće posledica mrštenja ili škiljenja.

Mali unos vode– Nedovoljan unos vode čini kožu isušenom i bledom. Ukoliko vaša koža nije hidrirana u meri koja joj je potrebna, postaće suva, zategnuta, beživotna i počeće da se ljuspa. Što je koža suvlja, to je i sklonija boranju.

Loša ishrana– Konzumiranje zdrave, dobro uravnotežene ishrane obezbeđuje vašem organizmu širok spektar hranljivih materija dobrih za kožu. Vaša koža, kao i bilo koji drugi deo tela, mora da dobije dobre doze određenih vitamina i minerala da bi bila zdrava. Ukoliko ne ispunjavate ove prehrambene potrebe ishranom, nedostatak će početi da se uočava na koži. Pothranjena koža je izuzetno podložna pojavi znakova prevremenog starenja.

Bore na čelu od spavanja – Ako veći deo života spavate na strani ili stomaku, stalni pritisak na lice može da pojača pojavu bora na bradi, obrazima i čelu. Ovi nabori na koži lica zovu se „bore od spavanja“. Kako je vaše lice delimično pribijeno uz jastuk nekoliko sati tokom noći, svake noći, dotok krvi u kožu lica je smanjen, što za posledicu ima slabiju kožu podložnu boranju. Kod mlađih osoba, pošto je njihova koža otpornija, ona se skoro odmah vraća u normalno stanje, čak i kada je trpela pritisak čitave noći. Međutim, odrasle osobe imaju niži nivo kolagena i elastičnog tkiva, pa bi trebalo da razmisle o spavanju na leđima što je više moguće. Ako imate običaj da na jednoj strani spavate više nego na drugoj, bore će u velikoj meri biti ograničene na tu određenu stranu lica.

Stres– Osobe podložne jakom stresu, bilo kao posledice neizbežnog grozničavog načina života ili zbog navike, sklone su bržem starenju. Primarni hormon stresa, koji se zove kortizol, glavni je krivac, jer se, pored svega drugog, povezuje i sa degeneracijom kolagena u koži. Što je nivo stresa veći, to je veća i proizvodnja kortizola u organizmu. Tokom vremena, povišen nivo kortizola dovodi do toga da ćelije kože više ne mogu prirodno da obnove elastin i kolagen onako kako su to nekada činile. Štaviše, prerana pojava bora u velikoj meri može da se pripiše nezdravom načinu života, koji se povezuje sa hroničnim stresom.


Medicinski tretman bora na čelu

Botoks za bore na čelu

Injekcije botulinskog toksina (botoks, botox)– Ovo je kozmetički tretman koji se koristi direktno na borama izazvanim ponavljajućim mišićnim pokretima. Botoks sprečava dinamičke bore da se prodube i tako postanu izraženije i trajne usled ponavljajućih pokreta potkožnih mišića. Botoks se obično koristi za poravnavanje bora koje se javljaju na čelu, između očiju (glabelarna regija), oko uglova očiju (svračje nožice) i na usnama.

Ubrizgavanje filera – Ispunjivači (fileri, punioci), kao što su Restilane, Juvederm i Radiesse, obezbeđuju privremeno rešenje za bore. Ovaj tretman radi na principu voluminiziranja lica, nakon čega lekar može da preporuči tehniku rejuvenacije kože, kojom se rešava problem dubljih bora do kojih ubrizgavajući fileri ne mogu da dopru.

Laserski piling – Laserski piling, može da ukloni bore, ožiljke i mrlje na koži.Ova tehnika pomaže izvlačenje neoštećenih slojeva kože na površinu. Sa napretkom u laserskim tehnologijama plastični hirurzi su sada stekli novi nivo autonomije u laserskom nanošenju, omogućavajući ekstremnu preciznost, posebno u osetljivim oblastima.

Koji tretman za uklanjanje bora na čelu odabrati?

Na raspolaganju su brojni kozmetički tretmani za uklanjanje bora na čelu, ali svaki od njih ima svoj set mera predostrožnosti i nuspojava. Samo kvalifikovani dermatolog, kozmetički hirurg, ili zdravstveni radnik obučen za estetske tretmane lica, mogao bi da vam savetuje idealnu mogućnost za uklanjanje bora na čelu za vaš određeni problem i tip kože.

Važno je da ne donosite ishitrene odluke, jer ćete morati da živite sa posledicama ako nešto pođe po redu. Morate znati i šta možete očekivati od svake opcije lečenja, u smislu pozitivnih i negativnih ishoda pre nego što se odlučite da li ćete je proći ili ne.

Da biste se kasnije poštedeli razočaranja, važno je imati na umu da ove metode za uklanjanje bora mogu do određenog stepena poboljšati vaše stanje. Morate o svemu razgovarati sa svojim lekarom. Ako budete informisani, moći ćete da imate realna očekivanja.

Evo šta treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o opciji pomoću koje ćete izravnati bore na čelu:

 • Injekcije botoksa su uglavnom neefikasne protiv dubokih bora koji nastaju starenjem i oštećenjima od sunca i nisu najbolja opcija ako želite izravnati bore na čelu.
 • Kombinovani tretmani su najbolji.
 • Hijaluronski fileri za bore na čelu su korisni jer pomažu kod gubitka volumena kože.
 • Ako želite da ispravite opuštenu kožu, duboke bore i višak masnoće, jedina odgovarajuća opcija je kozmetička hirurgija.

Uklanjanje bora na čelu prirodnim putem

Evo nekoliko prirodnih načina da odložite ili umanjite pojavu bora na čelu. Ovo su manje invazivne i sigurnije alternative standardnim medicinskim terapijama za bore na čelu i između obrva.

Kokosovo ulje za bore na čelu

Kokosovo ulje je jedan od lako dostupnih sastojaka koji možete dodati svom arsenalu za borbu protiv bora. Ovaj prirodni ovlaživač koža lako apsorbuje i pomaže joj da se zaštiti od oštećenja slobodnih radikala. Mnogo ljudi koji se bore protiv bora ili opuštenosti kože koriste kokosovo ulje kao siguran i efikasan sastojak pomoću koga se mogu izravnati bore.

Kako izbrisati bore na čelu pomoću kokosovog ulja

 • Pošto se kokosovo ulje na sobnoj temperaturi pretvori čvrsto, moraćete da rastopite malu količinu kokosovog ulja u posudi.
 • Namočite pamučnu kuglu u ulju i nanesite je na kožu, ravnomerno je nanesite na čelo i između obrva, ako je potrebno i na celo lice.
 • Čistim prstima nežno masirajte ulje dublje u vašu kožu najmanje 5 minuta.
 • Ostavite ga preko noći ili dovoljno vremena da koža upije ulje.
 • Sledećeg jutra isperite lice mlakom vodom.

Maska za bore na čelu od kafe

Studija iz 2013.  dokazala je antioksidacijsku aktivnost koju pokazuje biljka kafe (Coffea arabica), za koju je utvrđeno da sadrži antioksidativni polifenol, kao i hlorogenu kiselinu i ferulinsku kiselinu.

Rezultati ove studije pokazali su da je lokalna primena ekstrakta kafe umanjila izgled finih linija, bora i pigmentacije i vidno poboljšala celokupni izgled kože. [5]

Kako se priprema i koristi ova maska za bore

 • Uzmite jedno jaje i odvojite belance od žumanceta.
 • Prebacite belance u posudu i umutite.
 • U posudu dodajte jednu kašičicu sveže mlevene kafe.
 • Mešajte sve dok se kafa dobro ne pomeša i ne formira penu.
 • Operite ruke i pobrinite se da prsti i nokti budu čisti pre nego što pređete na nanošenje maske.
 • Laganim kružnim pokretima nanesite smesu na sveže očišćeno lice.
 • Ostavite masku da odstoji 20 do 30 minuta dok se ne osuši, a zatim je operite.

Maska od meda i limuna

Med je prirodan humectant, što znači da pomaže u obnavljanju i zadržavanju vlage u gornjem sloju vaše kože. Ovaj viskozni tonik kože je, dakle, dar za ljude sa posebno suvom kožom, koji su skloniji pojavi bora na čelu u mladosti, čak i u dvadesetim i tridesetim godinama.

Med deluje posebno dobro u kombinaciji sa limunom. Oba ova sastojka deluju zajedno kako bi ublažili izgled bora na licu i ostavili vam dobro ovlaženu, ravnomerno toniranu, mekanu i elastičnu kožu.

 • U posudi pomešajte jednake količine meda i limunovog soka dok se potpuno ne sjedine.
 • Nanesite masku na bore.
 • Zatim lagano masirajte smešu kružnim pokretima tokom 5 minuta, tako da duboko uđe u vašu kožu.
 • Ostavite da se osuši sledećih 15 minuta.
 • Isperite je vodom.

Ova maska za bore se koristi svakodnevno ili najmanje četiri puta nedeljno.

Možete koristiti sirov med (najbolje manuka med) kako biste celom telu dali duboko hidratantnu masažu svaki put kada se tuširate.

Nanesite veliku količinu meda na kožu od glave do pete, uključujući kosu i usne.

Ostavite je da sedi na vašoj koži nekoliko minuta, tako da prodire duboko.

Na kraju isperite med koji ostaje na površini kože tako što ćete ući pod tuš.

Mazanje kože sa nekim medom ostaviće je glatkom, matiranom i hidriranom.


Hidratacija

Održavanje vaše kože dobro hidriranom lako se postiže unosom dovoljno tečnosti.Ovo je možda najlakši način za sprečavanje preuranjenih znakova starenja kože. Mali unos vode šteti vašem zdravlju, ali oštećenja su najizraženija na koži. To se uglavnom dešava zato što voda koju pijete dostigne sve ostale organe prije nego što nađe put do vaše kože.

Naše telo svakodnevno gubi vodu, pre svega u obliku znoja i urina. Stoga je važno uložiti napor da se svakodnevno nadoknađuju gubici tečnosti.

Ako vašoj koži ne bude potrebna hidratacija, nehotice će postati suva i ljuskava. Suva koža je podložnija preranom starenju, dok je dobro hidrirana koža daleko otpornija na nju.

Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno. Ovo može izgledati kao jednostavna stvar, ali stvara čuda za opštu negu kože, a ne samo protiv bora.

Iako su ovi lekovi u velikoj meri preventivne mere za odlaganje početka starenja kože, takođe pomažu u smanjenju vidljivosti bora i sitnih linija kod ljudi koji ih već imaju. Osim toga, svi upotrijebljeni sastojci su potpuno netoksični i sigurni, tako da nema štete u pokušaju.