Tečna dijeta za mršavljenje – uz tečnosti skinite do 10 kg za 7 dana

tecna dijeta

Tečna dijeta je ishrana koja se sastoji samo od tečnosti. Postoje bezbrojne verzije tečne dijete i podjednako mnogo namena. Neke dijete su namenjene mršavljenju, druge detoksikaciji, jačanju muškosti, lečenju bolesti… spisak ide u nedogled. Premda su tečne dijete i njihove namene brojni, ovde ćemo navesti neke od najpopularnijih.

Dijeta sa limunadom

Ovo je dijeta koju su koristile i hvalile brojne slavne ličnosti, uključujući Gvinet Paltrou, Bijonse, Eštona Kučera i Demi Mur. Ova ideja podrazumeva da oko 10 dana pijete samo mešavinu vode, limuna, javorovog sirupa i kajenske paprike. Ova tečana dijeta je namenjena detoksikaciji, premda je njeno neželjeno dejstvo značajno mršavljenje, pošto je u pitanju veoma ozbiljno smanjenje unosa kalorija.

tecna dijeta iskustvaDijeta sa bistrim tečnostima

Ovu dijetu najčešće prepisuju lekari pre medicinskog tretmana ili operacije. Kod nekih medicinskih procedura je potrebno da pacijent ne jede ništa – od nekoliko sati do nekoliko dana – pre procedure. U ovom slučaju, jedino što smete da jedete su bistri sokovi bez pulpe, bistre nemasne supe, običan želatin, med, ajs pop sladoledi biljnog porekla (ice pops) i čaj ili kafa bez mleka i pavlake.Mnogima ovakva dijeta služi za brzo mršavljenje i praktikuju je povremeno kad žele da smršaju nekoliko kilograma.

Dijeta sa sveže ceđenim sokovima

Dijetu sa sokovima mogu da sačinjavaju razne vrste sokova od svežeg voća i povrća, međutim, kao i ostale i ova tečna dijeta, podrazumeva da smete da pijete samo sokove i ne smete da jedete čvrstu hranu. Kao i „limunada dijeta“, dijete sa sokovima služe prvenstveno za detoksikaciju ali i za brzo skidanje viška kilograma.

Većina ovih dijeta je potpuna promena načina ishrane, pri čemu nije dozvoljeno uzimanje čvrste hrane određen broj dana.Zbog ovoga tečna dijeta plaši mnoge ljude kao vrlo nezdrava opcija za skidanje kilograma. Međutim, svakodnevna zamena jednog obroka od čvrste hrane tečnim obrokom, može da bude veoma korisna za mršavljenje. Premda će vam trebati više vremena da smršate, ovaj način je i sigurniji i zdraviji. Veći deo telesne težine koji nestaje tokom tečnih dijeta, nije ništa drugo do gubitak vode koja će se vratiti veoma brzo po okončanju dijete.

Što se tiče detoksificirajućih dejstava tečne dijete, teško je doći do dokaza. Andrea Điankoli iz Američke asocijacije za dijetetiku, tvrdi da je ljudski organizam sofisticirana mašina sa sopstvenim sistemom detoksikacije pomoću jetre i znoja. Postoji veoma malo dokaza o značaju ili delotvornosti bilo kog proizvoda ili dijeta za detoksikaciju.

Nasuprot uverenju mnogih da je tečna dijeta korisna iz raznih razloga a ne samo za medicinske procedure, jedino što je u vezi sa njom dokazano je to da brzo skida kilograme.

Ako vas zanima neka ozbiljnija tečna dijeta sa kojom ćete skinuti veći broj kilograma možete da probate sedmodnevnu tečnu dijetu…

Sedmodnevni plan tečne dijete

Planiranje sedmodnevne tečne dijete zavisi od vrste tečne dijete za koju ste se odlučili i vaših razloga za to. Osobe koje su na potpunoj tečnoj dijeti iz zdravstvenih razloga, kao što je predstojeća operacija ili oboljenje organa za varenje, imaju drugačiju vrstu ograničenja od onih koji tečnu dijetu koriste zbog mršavljenja, na primer. Osobe koje praktikuju tečnu dijetu bi trebalo da budu pod lekarskim nadzorom da bi unos hranljivih materija bio dovoljan. Porazgovarajte sa svojim lekarom da bi vam odredio personalizovani plan obroka.

Primeri za doručak

Dan možete da počnete voćnim sokom bez pulpe, u zavisnosti od preporuke lekara, a možda ćete moći da jedete i kuvane žitarice poput ovsene kaše ili krema od pšenice ili pirinča, posebno ako ih razredite sa dosta mleka. Mleko i tečni dijetalni suplementi su takođe uključeni u ovu dijetu. Raznovrsnost ishrane tokom sedam dana ćete postići tako što ćete uzimati različite vrste sokova i žitarica. Možete da koristite i voćne smutije od jogurta ili kefira, koji je vrsta jogurta, i pirea od voća bez kore i semena. Ako vam je potrebno više kalorija, upotrebite med ili javorov sirup za zaslađivanje smutija i žitarica, kao i malu količinu otopljenog butera.

Primeri za ručak i večeru

Krem čorbe su dobar izbor za ručak i večeru. Možete sami da je spremite ili da koristite neku od već pripremljenih. Ako sami pravite krem čorbu, možda ćete morati da je procedite da biste odstranili sve veće komade sastojaka. Razmislite o tome da dodate i jogurt, avokado ili svileni tofu da biste obezbedili više hranljivih materija jer je svaka tečna dijeta veoma restriktivna. Unos proteina možete da povećate tako što ćete u tečnost da dodate obrano mleko u prahu ili proteine u prahu ili tako što ćete koristiti napitak koji je zamena za obrok. Čorbu poslužite uz čaj sa limunom i medom, mlekom ili čašom soka od povrća. I kašice za bebe mogu da se jedu u nekim tečnim dijetama, premda ćete možda morati da ih razredite vodom, mlekom ili supom.

Primeri za deserte i užine

Kako vam je dozvoljeno da jedete samo tečnu hranu, dobro je da imate i užinu, posebno ako vam brzo mršavljenje nije cilj. Milkšejkovi, želatin sa mućenom pavlakom, puding, šerbet, sladoled bez čvrstih sastojaka, ajs pop i zaleđene pločice od voća, kao i jogurt sa vanilom, dozvoljeni su tokom tečne dijete.

O čemu bi trebalo da vodite računa

Tečna dijeta za mršavljenje može da bude veoma siromašna kalorijama i obično sadrži 800 ili manje kalorija dnevno. Ovakva vrsta dijete preporučuje se samo zdravim osobama koje ne rade težak fizički posao.

Tečna dijeta iskustva i rezultati

Premda su rezultati što se tiče mršavljenja odlični jer tečna dijeta sigurno dovodi do naglog gubitka telesne težine, prilično je teško tu težinu i održati kada se vratite na normalnu ishranu.Iskustva pokazuju da ima osoba kojima je teško da se vrate na normalnu ishranu pa se oslanjaju na napitke koji su zamena za obroke, a to baš i nije zdravo.Da bi se održali reultati što duže dobro je posle 7 dana povremeno zameniti večeru niskokalorijskim tečnim obrokom npr. bistrom supom od povrća.

Iskustva takođe zavise od osobe do osobe, nekima tečna dijeta i uskraćivanje kalorija ne smeta dok drugi imaju učestale napade gladi i teškom mukom odolevaju da ne pojedu neku čvrstu hranu.

Ako ste intolerantni na laktozu, izbegavajte obične mlečne proizvode tokom tečne dijete ili uzimajte suplemente laktaze pre konzumiranja mlečnih proizvoda da biste izbegli neželjena dejstva na gastrointestinalni sistem.

Tečna dijeta može pogoršati problematično zdravstveno stanje (ako ga imate), kao što su bolesti bubrega, dijabetes, bolesti srca ili visok krvni pritisak. Možda ćete morati da koristite suplemente, posebno ako ste na tečnoj dijeti duže od pet dana.