Komorač zapostavljena namirnica odlična za zdravlje (RECEPTI za jela od komorača, kalorije, nutritivna vrednost…)

1997
komorac

Komorač je relativno nepoznat kod nas mada je odličan za zdravlje.Koristi se kao lek za želudac, protiv nadutosti, za mršavljenje a čaj od komorača je dobar za bebe i dojilje.U ovom članku saznajte sve o komoraču a tu su i recepti za jela od komorača…

Šta je komorač?

Komorač (Foeniculum vulgare) je aromatična začinska biljka poreklom iz mediteranske regije i ima široku primenu u kulinarstvu i medicini. Ova biljka nije raširena i naturalizovana širom sveta, već i dalje prvenstveno raste u primorskim klimatskim područjima i na obalama reka. Ona je i jedan od glavnih sastojaka alkoholnog pića apsint, premda biljka ne sadrži jedinjenja koja izazivaju halucinacije.

Pored već pomenutih upotreba komorača, on se koristi i za brojne načine lečenja i koristan je za zdravlje, uglavnom zahvaljujući komponentama njegovih eteričnih ulja, o čemu ćemo odmah reći nešto više.

U svojstva komorača korisna za zdravlje spadaju i ublažavanje anemije, lošeg varenja, flatulencije, kolika, dijareje, respiratornih i menstrualnih poremećaja. Koristan je i kao lek za negu očiju. Komorač, čije je naučno ime Foeniculum vulgare miller, ili njegova esencija, širom sveta se koriste za proizvodnju osveživača za usta, pasti za zube, deserta, antacida i a postoje i brojni recepti za salate i jela od komorača.

Komorač nutritivna vrednost i kalorije

 

komorac nutritivna vrednost

Nutritivni sastav na 100 grama

Kalorije 31


Ugljeni hidrati 7,3 g


Proteini 1,24 g


Dijetalna vlakna 3,1 g


Vitamini i minerali

Vitamin K 68,8 mcg (78% dnevnih potreba)


Vitamin C 12 mg (20% dnevnih potreba)


Vitamin A 963,00 IU (19 % dnevnih potreba)


Mangan 0,191 mg (10% dnevnih potreba)


Kalijum 414.00 mg (9% dnevnih potreba)


Fosfor 50,00 mg (5% dnevnih potreba)


Kalcijum 49,00 mg (5% dnevnih potreba)


Magnezijum 17.00 mg (4% dnevnih potreba)


Videli ste kakav nutritivni sastav ima ova biljka i da komorač gotovo da ne sadrži kalorije pa su jela od komorača odlična tokom dijeta za mršavljenje.

Ne samo da se glavice komorača koriste u ishrani već i njegovo seme i to kao začin i kao lek.U nastavku ćemo se pozabaviti upotrebom semena komorača za lečenje a ako vas zanima upotreba komorača u ishrani u drugom delu članka ćete saznati kako ga pripremiti i videti mnoge zanimljive recepte.Nastavite sa čitanjem…

Kako se komorač koristi kao lek ?

Glavice komorača su veoma korisne za zdravlje ali se kao lek uglavnom koristi seme komorača i to najviše za bebe, dojilje, mrsavljenje, želudac, kašalj, kosu probavu, protiv grčeva, nadutosti, zatvora…

U nastavku ćete videti kako koristiti komorač kao lek…

Komorač za oči

Ako koristite komorač kao začin šačica ovih semenki može učiniti čuda i za vaš vid. Seme komorača sadrži vitamin A, koji je važan za oči. U drevnoj Indiji, ekstrakti ovih semena su korišćeni za poboljšanje simptoma glaukoma.Za oči tj. poboljšanje vida možete da koristite i čaj od komorača.Jednostavno stavite kašiku komorača u 1 dl vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata.Pijete ovaj čaj svakog dana.Ne samo da je dobar za vaše oči nego kao što smo pomenuli i za želudac, protiv nadimanja za regulisanje telesne težine…

Komorač za mršavljenje

caj od komoraca

Seme komorača može obuzdati apetit

Seme komorača ne samo da će obogatiti aromom i ukusom vaša jela, već će i obuzdati apetit.

Ispitivanje u kome je učestvovalo 9 zdravih žena, pokazalo je da su one koje su pre ručka pile 250ml čaja pripremljenog od 2 g semena komorača, osećale značajno manju glad i konzumirale manje kalorija tokom obroka, za razliku od onih koje su pile placebo čaj.

Sasvim je moguće da iza ovog svojstva biljke da smanjuje apetit stoji anetol, glavna komponenta eteričnog ulja komorača.

Nasuprot tome, drugo ispitivanje na 47 žena otkrilo je da su one koje susvakodnevno suplementirane sa 300mg ekstrakta komorača, tokom 12 nedelja, dobile malo na težini, za razliku od onih koje su bile u placebo grupi. Osim toga, nisu osetile da im se apetit smanjio.

Istraživanje u ovoj oblasti je protivurečno i potrebno je još ispitivanja da bi se u potpunosti razumeo potencijal komorača u suzbijanju apetita.

Međutim iskustva sa čajem od komorača za mršavljenje su veoma pozvana i mnoge osobe se kunu u njegovu efikasnost.

Da bi se videli rezultati preporučuje se nešto jači čaj za mršavljenje koji sadrži 10 grama semena komorača na 250 ml vode.

Evo kako se priprema…

Sastojci:

 • 1 supena kašika semenki komorača (10 grama)
 • 1 šolja vode (250 mililitara)

Priprema:

 • Zdrobite semenke komorača u avanu kako bi pustile ukuse i ulja.
 • Stavite semenke u mrežicu za čaj i sipajte šolju vrele vode preko njih.
 • Sačekajte 7-10 minuta.
 • Izvadite semenke i dodajte još malo vrele vode.

Čaj za mršavljenje od komorača se može napraviti i od listova i od lukovice a detaljna uputstva se nalaze u sledećem članku ⇒ Čaj od komorača za mršavljenje i zdravlje – recepti


Komorač za dojilje

komorac za dojilje

Može da koristi dojiljama

Pokazalo se da komorač ima svojstva galaktogena, što znači da pospešuje lučenje mleka pa je jeko koristan za dojilje. Istraživanja ukazuju da su specifične supstance koje se nalaze u anetolu, kao što su dianetol i fotoanetol, odgovorne za galaktogeno dejstvo ove biljke.

Jedna manja studija je pokazala povećanje parametara kao što su zapremina mleka, sadržaj masti u mleku i dobijanje novorođenčadi na težini uz tretman komoračem.

U jednom ispitivanju, dojilje su uzimale tokom četiri nedelje, tri puta dnevno čaj koji sadrži 7,5 grama smena komorača i 3 grama crnog čaja, ili samo 3 grama crnog čaja.

Nakon četiri nedelje, odojčad čije su majke pile čaj od komorača imala su povećanu frekvenciju podoja, veći broj vlažnih pelena, učestalost defekacije, dobitak na težini i nešto malo veći obim glave, nego odojčad u kontrolnoj grupi.

Druga ispitivanja su pokazala da komorač može da pojača lučenje mleka kod dojilja i koncentraciju prolaktina u serumu. Prolaktin je hormon koji telu daje signal da počne da luči mleko iz mlečnih žlezda.

Zbog svega navedenog jasno je da je čaj od komorča veoma koristan za dojilje ali bi svakako trebalo da se posavetuju sa lekarom pre nego što počnu da koriste komorač za stimulaciju lučenja mleka.


Komorač za želudac, probavu, protiv grčeva, nadutosti i zatvora

Dobar je za želudac

Žvakanje semena komorača nakon jela je uobičajena praksa, posebno na Indijskom potkontinentu. Razlog tome je olakšavanje varenja i eliminisanje zadaha.

Neke komponente eteričnog ulja komorača su stimulansi i stimulišu lučenje digestivnih i želudačnih sokova, a istovremeno ublažavaju upalu želuca i creva i omogućavaju pravilnu apsorpciju hranljivih materija iz namirnica. Štaviše, otklanja zatvor i štiti organizam od širokog spektra problema sa crevima, koji mogu da nastanu usled blokade. Takođe ima i antiacidna (alkalna) svojstva, pa se u velikoj meri koristi u pripremi antacida koji deluju protiv kiseline u želucu. Kada je u pitanju kulinarstvo, koristi se kao glavni sastojak u brojnim predjelima koja pozitivno deluju na želudac.

Deluje protiv grčeva i nadutosti

Komorač je veoma popularan kao antiflatulent (sredstvo protiv ispuštanja gasova), zahvaljujući karminativnim svojstvima (odlika nekih supstanci da smanjuju nadutost i stvaranje gasova) asparaginske kiseline koju sadrži. Ekstrakt komorača može svako da koristi, od odojčadi do starijih osoba, kao sredstvo za smanjenje ispuštanja gasova i izbacivanje gasova iz želuca. Obično se koristi u lekovima za ublažavanje simptoma neulcerozne dispepsije i flatulencije kod odojčadi i veoma male dece.

Leči zatvor

Seme komorača, naročito u prahu, može da deluje kao laksativ. Vlakna pospešuju čišćenje creva, a stimulativno delovanje komorača održava pravilno peristaltičko kretanje creva, pa tako poboljšava ekskreciju kroz stimulaciju lučenja želudačnih sokova i proizvodnje žuči. Komorač se često nalazi u lekovima za lečenje bolova u trbuhu, dijareje, sindroma nervoznih creva i drugih problema sa crevima.I čaj od komorača je izuzetan prirodni lek protiv zatvora.


Komorač za bebe

komorac za bebe

Da li je komorač bezbedan za bebe

Potpuno je bezbedno da svom mališanu date komorač, pod uslovom da je količina kontrolisana. Obično je najbolji način za to da napravite čaj od komorača za bebe, ali postoje i druge metode. Ne preporučuje se da detetu dajete seme komorača u čistom obliku.

Lečenje poremećaja sistema za varenje

Vaša beba može stalno da ispušta gasove ili pati od nadutog stomaka, što ukazuje na to da sistem za varenje ne radi pravilno. Umesto da se latite nekog leka, dajte detetu malo čaja od komorača, koju ćete pripremiti tako što ćete prokuvati seme u vodi i procediti je. Dejstvo je trenutno i prilično delotvorno.

Lek za sve probleme sa kolikama (grčevima)

Kada je u želucu prisutna neka količina zaostalog gasa, to može da prouzrokuje grčeve kod beba, koji su prilično bolni. Ako beba ne može da ispusti gas, može da počne nekontrolisano da plače. U takvom slučaju čaj od komorač za bebea ili ulje komorača mogu da budu veoma delotvorni za smanjivanje broja slučajeva pojave takvih problema sa grčevima.


Čaj od komorača za bebe

Čaj od komorača protiv grčeva kod beba veoma je preporučljiv, jer skoro trenutno dovodi do ublažavanja bolova. Priprema čaja od komorača za bebe je veoma jednostavna, a sastoji se u tome da prosto stavite malo semena komorača u vrelu vodu i ostavite da prenoći. Već pripremljen čaj od komorača može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane.

Čaj od komorača za novorođenčad, uz vodu i ulje komorača, može da ublaži brojne probleme i poboljša zdravlje deteta. Preporuka lekara je od presudne važnosti pre nego što na svoju ruku počnete da dajete detetu bilo koji biljni lek.


Komorač za kašalj

Pijenje i grgljanje čaja od semena komorača može osloboditi sluz u plućima i osloboditi se kašlja ili upale grla.Ako želite da koristite komorač kao lek protiv kašlja i prehlade preporučuje se grgljanje čaja jednom dnevno sa 5 do 7 grama (između 1 i 1,5 kašičice) semena komorača.Takođe i čaj napravljen od iste količine komorača može da vam pomogne da ublažite simptome prehlade i oslobodi vas kašlja.


Seme komorača za kosu

Seme komorača se može koristiti za kosu u obliku čaja.Deluje protiv peruti, ima antibakterijska i antiupalna svojstva koja pomažu u zaštiti vlasišta od bilo kakvih problema.Komorač deluje protiv opadanj kose, jača koren kose, sprečava oštećenja vlasi i čuva vlage u folikulima vlasi. Koristite čaj od komorača za ispiranje kose dva do tri puta nedeljno.Čaj od komorača za kosu ćete napraviti jednostavno dodavanjem dve kašike semena komorača u ključalu vodu.Ostavite da se ohladi i isperite kosu.


Komorač za povećanje grudi

 

Nepotrebno je reći da mnoge devojke i žene žele veće grudi.Mnoge se boje operacije i ugradnje silikona koje ne samo da su skupe metode već donose brojne zdravstvene rizike.Ako tražite neki bezbedan i jeftin tretman za povećanje grudi onda je komorač jedan od boljih. Verovatno ste već čuli da komorač može da se koristi za povećanje grudi, a evo i kako…

Čaj od komorača

Da biste napravili čaj od semena komorača za rast grudi, neophodni su sledeći sastojci:

 • 1 kašičica semena koromača
 • prstohvat kardamona (može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane i bolje snabdevenim marketima)
 • 1 šolja vrele vode

Priprema:

Dodajte 1 kafenu kašičicu semena komorača u šolju kipuće vode i dodajte joj još prstohvat kardamoma. Po želji možete dodati i malo šećera. Pijte čaj dva puta dnevno.

Komorač i ulje od jetre bakalara

Ovaj kućni lek žene često koriste za povećanje grudi. Potrebno je da zagrejete ruke pre upotrebe ove mešavine semena komorača i ulja jetre bakalara za masiranje grudi.

Potrebne su vam sledeći sastojci:

1 kašičica semena komorača

1 kašika ulja jetre bakalara (može se kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane)

Pokuvajte ovu smešu u posudi, zagrejte je dok ne postane crvena.

Nanesite na grudi i masirajte 5-10 minuta. Ovaj kućni lek je neverovatan tretman za povećanje i učvršćivanje grudi. Iznenadićete se kada vidite rezultate.


Komorač u trudnoći

Trudnicama se ne savetuje da piju čaj od semena komorača ili uzimaju ovo seme kao začin.Jela od komorača recepti

 

salata od komoraca

Da li možemo koristiti komorač za salatu?

Da! Svaka salata sa komoračem je izuzetno ukusna! Slede zanimljivi recepti

Jednostavna salata od komorača

Sastojci:

 • 1 glavica komorača očišćena i iseckana
 • 1 kašika svežeg limunovog soka
 • 1 kašičica senfa
 • 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
 • 1 šolja peršunovog lista
 • Sol i biber

Priprema:

U velikoj činiji umutite limunov sok, senf i maslinovo ulje. Začinite preliv solju i biberom. Dodajte komorač i peršun i dobro izmešajte.Salata je gotova.Prijtno!

Topla salata od komorača recept

 

topla salata sa komoracem

Sastojci:

 • 2 lukovice komorača izrezane po dužini na kriške debljine oko pola santimetra
 • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
 • So i biber
 • 100 grama svežeg sira
 • kriške od jednog limuna za posluživanje i dekoraciju

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Na velikom limu za pečenje poređajte komorač, prelijte sa maslinovim uljem i začinite solju i biberom. Pecite 30 minuta, ili dok koromač ne bude mekan i porumeni oko ivica. Prenesite komorač u posudu za serviranje. Dodajte izmrvljenje komade sira i promešajte ih sa komoračem.Ako je potrebno dodatno začinite solju i biberom i poslužite sa kriškama limuna.


Čorba od šargarepe i komorača

 

corba od komoraca

Sastojci

 • 2 glavice komorača sa lišćem, srednje veličine
 • 450g šargarepe, isečene na četvrtine po dužini
 • 1 glavica luka srednje veličine, isečena na četvrtine
 • 1 češanj belog luka
 • 5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
 • ½ kašičice šećera
 • 2 ½ šolje pileće supe sa smanjenom količinom natrijuma
 • 2 ½ šolje vode
 • 1 kašičica semena komorača
 • ½ kašičice soli
 • ¼ kašičice bibera

Priprema

 1. Zagrejte pećnicu na 2300C, sa rešetkom na najnižoj poziciji
 2. Naseckajte lišće komorača tako da dobijete 1 kašiku i još malo više od toga. Bacite stabljike i preostalo lišće. Iseckajte glavice na debljinu od 6mm i pomešajte sa šargarepom, crnim lukom, belim lukom, 3 kašike ulja, šećerom, solju i biberom. Rasprostrite smesu po četvrtastom plehu i pecite, povremeno mešajući, dok povrće ne bude smeđe i mekano – oko 25 – 30 minuta.
 3. Polovinu povrća izmutite sa supom u blenderu da dobijete glatku masu. Prespite u lonac za sos srednje veličine. Ponovite postupak sa preostalim povrćem i vodom. Razredite do željene gustine sa dodatnom vodom i krčkajte 2 minuta. Začinite solju i biberom.
 4. U međuvremenu, sitno sameljite seme komorača u mlinu i umešajte preostale 2 kašike ulja.
 5. Čorbu servirajte poprskanu uljem komorača i preostalim naseckanim lišćem.

Napomena: Čorbu možete da skuvate 1 dan ranije i ohladite. Ulje komorača možete da pripremite 2 dana ranije i čuvate na sobnoj temperaturi.


Komorač sa mrvicama hleba recept

Sastojci:

 • 4 glavice komorača
 • 2 kašike oraha seckanih
 • 50 g suvog hleba
 • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
 • 3 kašičice seckanog ruzmarina
 • so
 • biber
 • 1 kašika jabukovog sirćeta

Priprema:

Rernu zagrejati na 200 stepeni.Komorač isečen uzdužno na kriške poređati na plehu za pečenje (preporučuje se da na pleh stavite pek papir). Prelijte ga ekstra devičanskim maslinovim uljem, posolite i po želji dodajte malo bibera. Peći otprilike 40 minuta.Komorač povremeno proverite i pecite dok ne omekša, a krajevi se zacrvene. Izmrvite hleb na komadiće malo krupnije od prezli. U tiganj sipajte kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja kad se ulje zagreje dodajte ruzmarin. Propržite ga vrlo kratko.Dodajte hleb i mlevene orahe. Pržite oko 5 minuta, neprekidno mešajući.  Pečeni komorač prebacite u veću posudu.Dodajte mešavinu iz tiganja i prelijte jednom kašikom jabukovog sirćeta. Sve dobro izmešajte, ako je potrebno dodajte još soli i bibera.


Zapečeni komorač sa parmezanom

Sastojci:

 • 4 glavice komorača
 • 120 grama parmezana
 • ekstra devičansko maslinovo ulje
 • maslac
 • so
 • biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.Glavice komorača isecite po dužini do debljine od pola santimetra. Podmažite pleh ili stavite pek papir. Poređajte komorač posolite i dodajte bibera po ukusu.Pospite ga parmezanom i prelijte sa malo maslinovog ulja.Prekrijte komorač folijom.Pecite dok ne omekša  oko 40 minuta.Kad omekša skinite foliju i pecite još 5 minuta dok krajevi ne dobiju zlatnu boju. Kad jelo izvadite iz rerne dodajte malo maslaca preko.

Supa od komorača

Satojci (za 4 osobe):

 • 2 glavice crnog luka
 • 3 glavice komorača
 • kašika maslinovog ulja
 • 1 litar supe od povrća
 • so i biber
 • 2 kašike seckanog peršunovog lista

Priprema:

Iseckati crni luk na sitne kockice, očistiti i oprati komorač i iseći ga uzdužno na tanke kriške. Zagrejati ulje pa dinstati luk, dodati komorač i kratko propržiti. Zaliti instant supom, zakuvati i ostaviti da ključa oko 20 minuta na laganoj vatri. Na kraju usitniti mikserom pa ponovo zakuvati, posoliti i pobiberiti.Odozgo posuti seckanim peršunovim listom i sitno seckanim zelenim dlovima komorača.

 

Nadamo se da su vam se dopali ovi recepti za jela sa komoračem, pošto ste videli kako se priprema možete da ovu zapostavljenu namirnicu uvrstite u ishranu i poboljšate svoje zdravlje s obzirom na njenu izuzetnu lekovitost.

Izvori: (1)