Salicilna kiselina za lice i akne – upotreba i neželjena dejstva

1785
salicilna kiselina za lice

Salicilna kiselina za lice se može naći kao krema, mast, rastvor ili prah za rastvaranje.Ovi proizvodi sa salicilnom kiselinom su namenjeni protiv blagih i umerenih akni i bubuljica. Može da se koristi u kombinaciji sa drugim preparatima za akne. Pre nego što počnete da kombinujete preparate protiv akni i salicilnu kiselinu, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Salicilna kiselina pripada klasi lekova poznatih kao salicilati.

Usled nanošenja salicilne kiseline na kožu može da dođe do skidanja mrtvih ćelija sa površinskog sloja kože i ublažavanja crvenila i otoka (upale). Na ovaj način broj bubuljica koje izbijaju se smanjuje, a koža brže zaceljuje.

Kako salicilna kiselina deluje na kožu

Salicilna kiselina za lice je jedan od najljućih neprijatelja akni. Čim vidite da bubuljice kreću u napad na vašu kožu, mašite se preparata koji je sadrži. Ako stavite preparat na bubuljicu uveče, vrlo često ćete ujutru videti gnojnicu koja se osušila i koja je manje uočljiva.

salicilna kiselina za liceKako zapravo deluje salicilna kiselina za lice i za koju vrstu akni je najbolja? Pitali smo dve vrhunske dermatološkinje i kozmetologa, da nam objasne kako deluje salicilna kiselina i zašto je tako popularno sredstvo za lečenje akni.

Salicilna kiselina je beta hidroksilna kiselina, što je čini delotvornom u borbi protiv bubuljica.

Malo je komplikovano, međutim, tačna struktura salicilne kiseline je važna za razumevanje njene tako dobre delotvornosti.

„Salicilna kiselina je beta hidroksilna kiselina, što znači da hidroksilni deo molekula od kiselog dela razdvajaju dva atoma ugljenika, za razliku od alfa hidroksilne kiseline gde su ovi delovi razdvojeni jednim atomom ugljenika,“ kaže Rendi Šuler, ekspert za kozmetičku hemiju. „Ova struktura je važna jer čini salicilnu kiselinu rastvorljivijom u mastima pa može lako da prodre kroz pore kože,“ kaže Šuler.

Salicilna kiselina deluje tako što napada kožni „lepak“.

„Kada prodre u kožu, kiseli deo molekula može da rastvori deo međućelijskog „lepka“ koji drži ćelije kože na okupu,“ kaže Šuler. Nasuprot tome, alfa hidroksilne kiseline mogu samo da oljušte kožu kada dođu u dodir sa njenom površinom.

Kada smo već kod ljuštenja, odnosno pilinga, salicilna kiselina je ekspert i za to.

Salicilna kiselina se smatra keratolitikom (sredstvom koje uklanja površinski sloj kože), što znači da je savršena za vrhunski piling. „Keratolitici omekšavaju i uklanjaju gornji sloj ćelija kože,“ kaže Rejčel Nazarijan. Salicilna kiselina opušta i razlaže dezmozome (veze između ćelija u spoljašnjem sloju kože). „Ovo „dezmolitičko“ dejstvo pospešuje eksfolijaciju kože i otvara začepljene pore“ . Smatra se da je uzrok pojave akni taj što se ćelije kože ne ponašaju normalno, već se one lepe jedna za drugu i začepljuju pore, stvarajući ciste i mitesere (umesto da se mrtvi slojevi kože ljušte u zdravom ćelijskom ciklusu),“ kaže Nazarijanova. „Salicilna kiselina olakšava uklanjanje i opuštanje ovih ćelija kože, a pomaže i kod rastvaranja mitesera.“  

Salicilna kiselina dubinski čisti ćelije kože.

„Salicilna kiselina funkcioniše tako što opušta i razlaže dezmozome. Ovo dejstvo pospešuje eksfolijaciju kože i otpušavanje pora. Ova kiselina je i lipofilna (rastvorljiva u mastima), što znači da prodire kroz masnu kožu i zapušene pore, a to za rezultat ima dubinsko čišćenje. Salicilna kiselina smanjuje lučenje sebuma (loja), što je još jedan način za smanjenje izbijanja akni. Konačno, ona ima i antiupalno dejstvo, što pomaže kod smirivanja upaljenih akni“ .

Salicilna kiselina najbolje deluje na belim i crnim miteserima (otvoreni i zatvoreni komedoni) ali ne toliko dobro i na cističnim aknama.

Šuler kaže da postoje tri faktora koja doprinose pojavi akni: abnormalno ljuštenje kožnih ćelija, prekomerna masnoća i delovanje propionibakterije (Propionibacterium acnes). „Kod prvog uzroka, salicilna kiselina pomaže na taj način što rastvara komadiće kože koji začepljuju pore i izazivaju akne,“ kaže Šuler. Stoga, salicilnom kiselinom je najbolje lečiti akne koje su posledica crnih i belih mitesera. „Salicilna kiselina rastvara čepove od keratina i dovodi u red funkcionisanje ćelija kože,“ kaže Nazarijanova. „Ona ima i izvesno dejstvo protiv cističnih akni koje su posledica delovanja bakterija, međutim, manje nego na obične crne i bele mitesere.“

Salicilna kiselina nije najbolje rešenje ako imate jako suvu kožu, ako ste trudni ili uzimate određene lekove.

Da, moguće je predoziranje salicilnom kiselinom i to može da bude problem. „Primarno neželjeno dejstvo salicilne kiseline je njena sposobnost da iritira i isušuje kožu kod veoma osetljivih osoba ili onih koji je prekomerno koriste,“ kaže Nazarijanova. „U zavisnosti od koncentracije i broja aplikacija, kod  nekih osoba može da se javi suvoća, ljuštenje, crvenilo i neki oblici iritacije kože,“ kaže Šuler. „Upotreba salicilne kiseline ili bilo kog drugog salicilata na velikim površinama tela, vodi trovanju salicilatima.“ Stoga nipošto ne smete da nanosite sloj preko sloja preparata koji sadrži salicilnu kiselinu. Ah da, još jedna stvar: „Salicilna kiselina može da ometa dejstvo nekih specifičnih lekova, kao što su lekovi za razređivanje krvi,“ kaže Šuler.

Bonus: salicilna kiselina je dobra protiv peruti.

„U manjoj meri, salicilna kiselina može da ubrza proces deskvamacije (ljuštenje površinskih slojeva kože) i da bude od koristi kod stanja, kao što su perut i seboreični dermatitis, koja su prouzrokovana usporavanjem procesa ljuštenja ćelija kože“. Prilično kul!

Pošto sada znate kako deluje salicilna kiselina, pokušajte da se jednom za svagda rešite mitesera.

Kako se koristi krema na bazi salicilne kiseline

Sledite uputstva koja se nalaze na pakovanju preparata. Ako imate dileme u vezi sa bilo kojom informacijom, tražite savet lekara ili farmaceuta.

Pre prve upotrebe preparata, proverite da li ste alergični. Proverićete tako što ćete na jednu ili dve manje površine pokrivene aknama, tri dana nanositi malu količinu preparata. Ako se pojavi alergijska reakcija, prestanite da koristite preparat i odmah tražite pomoć lekara. Ukoliko nema alergijske reakcije, možete slobodno da koristite preparate na bazi salicilne kiseline.

Prizvodi sa salicilnom kiselinom su namenjeni isključivo za spoljnju upotrebu (na koži). Da biste izbegli iritaciju, ne dozvolite da preparat dođe u kontakt sa očima, nosom, ustima, preponama ili bilo kojim delom oštećene kože (odnosno, posekotinama, ogrebotinama, osipima). Ako preparat dođe u kontakt sa ovim površinama, ispirajte ih hladnom vodom 15 minuta.

Ukoliko koristite kremu, losion, rastvor ili gel, nanesite tanak sloj preparata na površine kože pokrivene aknama; uobičajeno je da se nanosi 1 do 2 puta dnevno ili prema uputstvu lekara. Pre nanošenja svake doze, nežno operite površinu blagim sredstvom za čišćenje kože i osušite tapkanjem peškirom. Nanesite malu količinu preparata i nežno utrljajte u zahvaćenu površinu.

Ako koristite jastučiće, operite kožu blagim sredstvom za čišćenje i osušite tapkanjem. Nežno prelazite jastučićem preko kože da biste naneli preparat; uobičajeno je da se nanosi 1 do 3 puta dnevno ili prema uputstvu lekara. Nakon upotrebe operite ruke.

Ako koristite sredstva za čišćenje lica koja sadrže salicilnu kiselinu, pokvasite zahvaćenu površinu kože. Nežno utrljavajte sredstvo za čišćenje u kožu oko 10 – 20 sekundi. Ne ribajte kožu. Kada se formira obilna pena, kožu dobro isperite, a potom osušite tapkanjem. Ako koža počne previše da se isušuje, možda ćete morati da je isperete ranije ili da sredstvo koristite nešto ređe. Posavetujte sa lekarom ili farmaceutom o detaljima.

Doza se određuje na osnovu zdravstvenog stanja i reakcije organizma na lek. Ne koristite velike količine, ne nanosite preparat češće ili duže od propisanog. Vaš problem neće nestati brže, ali će se zato šanse za pojavu neželjenih dejstava povećati.

Ako se problem produži ili stanje pogorša, ili mislite da imate neko ozbiljno oboljenje, odmah se javite lekaru.

Moguća neželjena dejstva

Kožne reakcije kao što su ljuštenje, pečenje, isušivanje i crvenilo kože mogu da se jave, posebno na početku lečenja. Ako je bilo koje od ovih dejstava uporno ili dođe do pogoršanja, odmah se javite lekaru ili farmaceutu. Možda je potrebno da nanosite manje količine preparata ili da ga koristite ređe. Za više detalja se obratite lekaru ili farmaceutu.

Ako vam je lekar prepisao ovaj preparat, imajte na umu da je to učinio na osnovu procene da je korist od njegove upotrebe veća od rizika za pojavu neželjenih dejstava. Uglavnom se usled upotrebe ovog preparata ne javljaju neka ozbiljna neželjena dejstva.

Teška alergijska reakcija na ovaj preparat je veoma retka. Međutim, javite se lekaru ako primetite bilo kakve simptome ili tešku alergijsku reakciju, uključujući: osip, svrab, otoke (posebno na licu, jeziku i grlu), jaku vrtoglavicu, otežano disanje…

Ovo nije kompletan popis mogućih neželjenih dejstava. Ako primetite neke druge pojave koje nisu navedene, javite se lekaru ili farmaceutu.

Mere predostrožnosti

Pre upotrebe salicilne kiseline, recite lekaru ili farmaceutu da li ste alergični na nju ili na nesteroidne antiinflamatorne lekove (aspirin, ibuprofen, naproksen) i da li imate neke druge alergije.

Proizvodi sa salicilnom kiselinom mogu da sadrže neaktivne sastojke koji mogu da izazovu alergijsku reakciju ili druge probleme. Za više detalja se obratite farmaceutu.

Ako imate bilo koji od sledećih zdravstvenih problema, porazgovarajte sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe preparata:

  • dijabetes
  • loša cirkulacija
  • kožni problemi (infekciju, rane atopijski dermatitis)

Recite lekaru ako ste trudni ili planirate trudnoću. Ne smete da zatrudnite dok koristite salicilnu kiselinu. Salicilna kiselina može da naškodi nerođenom detetu. Ako zatrudnite u periodu dok koristite salicilnu kiselinu, odmah se obratite lekaru da bi vam objasnio rizike i korisna dejstva.

Nije poznato da li ovaj preparat prelazi u majčino mleko. Konsultujte se sa lekarom ako dojite bebu.

Interakcija sa dugim medikamentima

Ako salicilnu kiselinu za lice koristite prema preporuci lekara, onda vaš lekar i farmaceut već znaju do kakvih mogućih interakcija sa drugim lekovima koje uzimate može da dođe pa će vas stoga nadzirati. Nemojte da počinjete, prestanete da uzimate ili smanjujete dozu leka, pre nego što se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom.

Pre upotrebe ovog preparata, obavestite lekara ili farmaceuta ikoliko koristite nešto od navedenog:

  • druge preparate protiv akni za spoljnju primenu (benzoil peroksid, antibiotike koji se nanose na kožu)

U ovom uputstvu nisu navedene sve moguće interakcije sa drugim lekovima. Stoga, pre upotrebe preparata, obavestite lekara ili farmaceuta koje lekove koristite. Spisak lekova koje uzimate uvek nosite sa sobom i pokažite lekaru ili farmaceutu.